Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
DISCIPLINA CYBERMARKETING - MARKETING COMPARAT A SITE-URILOR FARMACIILOR DIN MOLDOVA


UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

CATEDRA MARKETING SI REIDISCIPLINA CYBERMARKETINGLucrare de laborator nr. 1

MARKETING COMPARAT

A SITE-URILOR FARMACIILOR DIN MOLDOVAGENERALITATI

Motivul selectarii domeniului de studiu

Internetul ca cea mai mare piata internationala ofera imense oportunitati pentru majoritatea persoanelor, care nu doar dispun de putin timp pentru cumparaturi, dar care, de asemenea, doresc sa beneficieze de intimitatea cumparaturilor exclusiv atunci cind se face o achizitie. Comfortul, convenienta, intimitatea si reducerile atractive - acestea fac farmacia online o alternativa foarte atractiva pentru majoritatea persoanelor care cumpara medicamente, produse de sanatate si bunastare. Astfel, aceste momente m-au si determinat sa aleg ca obiect de studiu al prezen tei lucrari analiza comparativa a farmaciilor online din tara noastra.

Acest domeniu de business se dezvolta astazi in tempouri rapide datorita posibilitatilor extinse oferite de tehnologiile actuale si diversificarii cererii consumatorilor permanent ocupati.

Importanta domeniului

Farmaciile online constituie un ajutor considerabil pentru toate persoanele ce doresc sa-si protejeze confidentialitatea/anonimatul. Exista tot felul de conditii de sanatate jenante(respiratie urita, probleme de sanatate genitala, probleme ale pielii, etc. ), despre care persoanele nu ar dori sa vorbeasca cu farmacistul. Daca aveti nevoie de o reteta sau medicamente, va puteti simti mai comfortabil de o achizitie sau sa puneti intrebari online.

Comoditatea - daca traiti intr-o zona rurala la distanta, sau va este fizic greu sa va miscati, un program incarcat, farmaciile online va permit sa evitati calatoriile si sa economisiti din timp.

Informatii medicale- unele farmacii online ofera informatii utile despre medicamente si boli, precum si link-uri catre resurse medicale, cum ar fi universitati, agentii guvernamentale si asociatii de sanatate.

În concluzie, farmaciile online ne ofera posibilitatea de a economisi, datorita reducerilor.

Scopul prezentei lucrari

Astfel, prin intermediul motorului de cautare google.com am determinat Catalogul farmaciilor din Moldova (Bibliografie, 3). Acesta servind drept baza de date privind farmaciile din Moldova. Din majoritatea denumirilor de farmacii am ales 4 farmacii, care nu doar isi desfasoara activitatea in fiecare regiune a orasului Chisinau(nemaivorbind de alte orase a tarii), dar care si-au extins activitatea in internet. Doar o singura farmacie, care nu era in lista, dar care activeaza via internet, a fost considerata drept exemplu de farmacie online. În continuare vom analiza 5 site-uri a farmaciilor online (https://www.gedeonrichter.md/md-ro/Pages/openingpage.aspx ; www.farmacie-online.md/; https://www.felicia.md/farmacia; https://www.farmaciafamiliei.md/ro; https://www.hippocrates.md/?l=ro; )

Saiturile se vor analiza conform urmatoarelor criterii:

Timpul de incarcare - 0.5-1 s nota 10/ 1-2 s nota 9/ 3-4 s nota 8/ 4-6 s nota 7/ 7-8 s - nota 6/ 8-9 s- nota 5/ 10-11 s - nota 4/ 12-13 s - nota 3/ 13-14 s - nota 2/ 14-15 s - nota 1/ 14 - si ai ult - nota 0

Functionalitatea Hiperlegaturilor - nota este oferita de sistemul Page Rank (PageRank este un algoritm de analiza a hiperlegaturilor din Internet, folosit de motorul de cautare Google pentru a acorda o pondere fiecarui element dintr-o multime de documente interconectate prin hiperlegaturi, cu scopul masurarii importantei relative in cadrul multimii.
Daca pagina A contine un link (o legatura) catre pagina B, se presupune implicit ca A afirma despre B ca acesta este important, deci B trebuie sa fie mai bine cotat in clasamente.
Cu cat exista mai multe legaturi calitative catre un sit, cu atat PageRank-ul acestuia va fi mai mare si locul in clasament mai inalt. Coeficientul PageRank este un numar intreg care poate lua valori intre 0 si 10.)

Prezenta informatiei despre companie - deoarece vorbim de un magazine on-line a producatorilor este pur necesar ca pe sait sa fie prezenta informatia generala despre companie producatoare pentru a aduce la cunostinta cumparatorului date despre producator. Este prezenta desfasurat (date esentiale + informatia despre istoria sau politica companiei) - nota 10/ Informatie esentiala - nota 9-8/ Doar date de contact - nota - 7-6.

Prezenta motorului de cautare propriu pe sait (pentru a usura cautarea prin catalog a produselor) Da - nota 10/ Nu - nota 5.

Multilanguage - prezenta a mai multor limbi permite fiecarei companii sa mareasca aria de acoperire a vinzarilor de produse: 3 si mai multe limbi - nota 10/ 2 limbi - nota 8/ 1 limba - nota 7 (la prezenta numai a limbii Engleze, din motiv ca este limba internationala se va acorda - nota 9)

Catalog Produse - daca vorbim de un sait de vinzari on-line este strict necesar ca produsele sa fie structurate confor tematii intr-un catalog bine structurizat . Catalod cu 6-7 despartituri - nota 10-8/ Catalog cu 4-5diviziuni - nota 8-7/ Catalog 3-2deviziuni - nota 6-5/ Catalog 1 deviziuni - nota 4/ Lipsa catalog - nota 1

Colectarea comenzilor se efectuiaza print-un sistem unic creat:

1.Alegerea produselor dorite din catalog

2. Transmiterea produselor in cosul de cumparaturi

3.Formarea comenzii

Prezenta Sistemului - nota 10/ Lipsa unui din elemente - nota 2/ Lipsa a sistemului - nota 0.

Prezenta Foto Produse - deoarece produsul poate fi vizualizat doar prin fotografii, ultimele trebuie sa fie de calitare inalta, ca orice consumator potential sa poata bine vizualiza cumparatura dorita. Foto cu rezolutie inalta - nota 10/ Foto de calitate medie - nota 8/ Foto de calitate joasa - nota 6.

Autorul site-lui cu rezervarea drepturilor. Prezenta optiunii - nota 10 / Lipsa obtiunii - nota 0.

Inteligibilitatea textului - textul trebuie sa fie citibil, cu un srift mediu (deobicei Arial sau Times New Roman, mai rar Calibri) si sa nu fie abuz de cromatica textuala. Text mediu, citibil, negru pe alb - nota 10/ Text mediu, ne citibil, alb pe negru - nota 8/ Text citibil, mediu, negru pe alb, abuz de text pe pagina - nota 6/ Hipertext, ne citibil, alb (sau alta culoare) pe negru (sau alb) - nota 4 - 2.

Informatie produse - pentru fiecare produs trebuie sa fie prezenta informatia esentiala despre calitatile produsului, ingrediente, gramaj, s.a. Prezenta informatiei la produse - nota 10/ Partial informatie produse - nota 5/ Lipsa informatiei produse - nota 0.

FAQ - prezenta FAQ (intrebari fregvente) este necesara pentru a usura consumatorului navigarea pe site. Prezent FAQ - nota 10/ Lipseste FAQ - nota 0 .

Meniu sugestiv - vizitatorii fac mai putine erori de navigatie in site si gasesc mai rapid informatiile cautate daca structura meniurilor este dezvoltata mai degraba in plan orizontal decat in plan vertical. De asemenea, informatiile aflate in planul principal al meniului sunt mult mai usor regasite de catre utilizatori decat cele aflate in submeniuri. Asezare orizontal - nota 10/ Vertical - nota 5/ Lipseste complet - nota 0.

Feed Back - prezenta Feed Back este foarte importanta caci numai prin asta utilizatorul se poate sinti mai aprospe de producator. Prezenta unui forum separat - Nota 10/ Prezenta casetei de comentariu (feed back) - nota 5/ Date email, telefon - nota 2/ Lipsa feed back - nota 0.

Update - update 2011 - nota 10/ update 2010 - nota 7/ update 2010-2009 - nota 2/ update dupa 2009 - nota 0. Deoarece merge vorba de magazin on-line este necesar ca updatul sa se efectueze des, desigur ca asta depinde periodicitatea introducerii produse noi, schimbare de pret, sau informatie utile.

Indicarea preturilor - este categoric necesar pentru un magazin - Da - nota 10/ Nu - nota 0.

Tabelul 1.

Evaluarea comparativa a cinci website-uri a farmaciilor online

(Relaxa, Cosetic plant, Lush, Green People, Body Shop)


Denumirea si scara de notare a caracteristicii

www.farmacie-online.md/

www.gedeonrichter.md/md-ro/Pages/openingpage.aspx

www.hippocrates.md/?l=ro

www.felicia.md/

www.farmaciafamiliei.md/ro/  


Timpul de incarcare


7 (4.3s)

9 (1.91s)

9 (1.29s)

9 (2.5s)


Functionalitatea hiperlegaturilor

Prezenta informatiei despre companiePrezenta motorului propriu pe saitMultilanguageDesignCatalog ProduseColectarea comenzilor se efectuiaza print-un sistem unic creatPrezenta Foto ProduseAutorul site-lui cu rezervarea drepturilorInteligibilitatea textuluiInformatie produse

FAQMeniu sugestivFeed BackUpdateIndicarea preturilorConform tabelului de mai sus vom face analiza (media aritmetica) pentru a afla care saite din cele 5, este cel mai bun.

www.farmacie-online.md/ = 148/17=8,70

www.gedeonrichter.md/md-ro/Pages/openingpage.aspx = 77/17= 4,53

www.hippocrates.md/?l=ro = 96/17= 5,65

www.felicia.md/ = 106/17= 6,23

www.farmaciafamiliei.md/ro/ = 121/17= 7,12

Concluzii

Conform datelor mai sus observam ca www.farmacie-online.md/ a acumulat mai multe puncte, astfel detinind locul 1.

Odata cu trecerea intr-o noua epoca a tehnologiilor informationale, oamenii, atit consumatorii cit si prestatorii de servicii beneficiaza de o imensitate de avantaje. Retelele on-line au creat o retea globala instantanee. În special, cybermarketing - ul a inlaturat barierele de timp si distanta din calea tranzactiilor cu toate categoriile de clienti. Anterior faxul a realizat mult din acest lucru, iar azi posta electronica cu sistemul ei de adrese standardizate, ajuta la inlaturarea completa a acestora.

Unul dintre cele mai bune atribute ale unui e-farmacii este acela ca este disponibil 24 de ore din 24. Nu isi ia vacanta, nu se imbolnaveste, nu iroseste timpul companiei pentru telefoane personale. Vanzatorul cybermarketingului nu doarme niciodata - deci poate vinde pentru tine in timp ce restul companiei doarme. Internetul servind ca promotor in realizarea feedback-ului cit mai rapid, a modalitatii de comunicare instantanee si cea mai eftina.

Farmaciile online dispun de un avantaj mult mai mare. Acesta se datoreaza mai multor factori, ca exemplu: costurile sunt mult mai mici (nu e necesar intretinerea vitrinei, arenda spatiului, cheltuieli curente, s.a), serviciile de publicitate sunt minime, dispun de posibilitatea de a personaliza fiece oferta intru satisfacerea fiecarui cumparator, cumparatorii dispun de avantajul de a cerceta piata indiferent de ora si locul aflarii lor, intr-un cuvint dialogul intre cumparator si vinzator este mult mai eficient si rapid.

Astfel, vinzarile online la momentul actual iau amploare tot mai mare, creindu-se tot mai multe farmacii online si diversificindu-si posibilitatile atit in avantajul consumatorului, cit si al vinzatorului.

În ceea ce priveste cybermarketingul din domeniul site-urilor farmaciilor online din tara noastra putem afirma ca sunt la o etapa incipienta de dezvoltare. Din pacate doar o singura farmacie online corespunde celor mai esentiale cerinte a unei e-farmacii( prezenta pretului produsului, colectarii comenzilor priuntrun sistem unic creat, FAQs, etc. ). Acelelate farmacii online sunt doar mijloace de informare despre firma si unele produse ale acestei firme.

Printre cele mai evidentiate neajunsuri se pot enumera: constructia site-urilor, grafica lor, nivelul scazut de securizare a informatiei, utilizarea la nivel inferior a instrumentelor de realizare a feedback-ului, informatii insuficiente despre produs, nemaivorbind de introducerea ofertelor speciale de sarbatori, lipsa de instrumente de filtrare a produselor. Toate acestea duc la insatisfactia consumatorilor si de asemenea la inregistrarea profitabilitatii mici din partea operatorilor economici.


Bibliografie

https://cybermk.blogspot.com/2009/07/cybermarketing-versus-marketing.html, [Accesat 26.02.2011]

www.magazineonline.md , [Accesat 26.02.2011]

https://genesis.md/index.php?id=10&city=41 [Accesat 9.03.2011]

https://www.prchecker.info/check_page_rank.php [Accesat 9.03.2011]

https://site-perf.com/ [Accesat 9.03.2011]

Site-urile indicate in denumirile coloanelor Tabelului 1. [Accesate 9.03.2011]