Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
Proiect la Comportament Organizitional


FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR
Proiect la Comportament Organizitional


  1. Descrierea organizatiei

Compania S.C. LUKOIL S.A. este una dintre cele mai importante societati din domeniul petrolier de pe piata romaneasca. Avand ca obiect de activitate procesul de producere al titeiului si distribuirea de produse petroliere si nu numai. Compania se bazeaza pe principii esentiale cum sunt solidaritatea, continuitatea, si respectarea normelor si regulilor de comportare la locul de munca si in societate. O crestere pe termin lung nu se poate realiza fara oameni bine pregatiti profesional, motivati, care comunica bine si care au sentimentul apart enentei la un grup de renume international.

Sucursala Lukoil Iasi are in subordine 41 de statii din 6 judete din Moldova : Bacau, Botosani, Iasi, Suceava, Neamt, Vaslui si aproximativ 350 de angajati.

Am ales ca exemplu pentru ilustrarea cunostintelor de comportament organizational punctul de lucru statia Iasi 3 ce se afla in subordinea directorului de sucursala.


Domeniul de activitate : statie peco ; numarul de angajati : 10 ; numarul de niveluri ierarhice : 3 ; structura organizatorica :


Organization Chart
2. Personalitate


In cadrul oragnizatiei statiei se afla angajati cu caractere, educatie, statut social diferite. S-a format un colectiv bine inchegat, cu reguli ce se respecta, statia Iasi 3 devenind un ambient unde muncim, invatam si, de ce nu, ne relaxam, asta si datorita programului de lucru prelungit (12 ore). Sunt cu totii niste persoane extraordinare cu care imi place sa muncesc, eu ocupand functia de operator vanzari. Bineinteles, cu totii avem defecte, dar si foarte multe calitati.

Pentru a efectua un profil de personalitate am ales directorul sucursalei si seful de statie. Am ales aceste persoane pentru ca le privesc ca si model, dar si pentru ca aceste doua persoane imi sunt superioare ierarhic.

Directorul sucursalei este de sex masculin si are o personalitate puternica, fiind adeptul corectitudinii, promptitudinii si contra limbajului vulgar. As putea incepe prin a-l caracteriza ca fiind o persoana sociabila, deschisa, dominanta, inteligenta, dar in acelasi timp destul de sever impunand mult respect din partea angajatilor. Totodata este o persoana responsabila si conduce cu mult tact aceasta sucursala, gandind flexibil si receptiv la idei noi doreste sa aiba punctele de desfacere in top. Are un stil de comunicare egalitarist, deschis si fluid, ducand catre o intelegere reciproca a discutiilor care apar in situatii mai mult sau mai putin bune. Problemele ivite le trateaza cu mult calm si siguranta surprinzandu-ma cu ideile si conceptiile aplicate. Desi uneori masurile luate sunt de corectie ( avertismente scise, penalizari salariale ), el reuseste sa pastreze o relatie amiabila cu angajatii, acestia fiind increzatori in el si a metodei de conducere. In calitate de lider mereu lasa impresia ca este deschis la tot ceea ce se intampla si ca este dispus si receptiv la dorintele noastre.

Seful de statie este un foarte bun prieten, el este cel care m-a adus in acesta unitate. Este o persoana de incredere si de nadejdie, deoarece m-a ajutat de foarte multe ori cand am ajuns aici, aratandu-mi calea cea mai buna pentru a-mi indeplini sarcinile, mai mult decat atat m-a invatat si unele lucruri din meseria lui.

Este o perosoana sociabila fiindu-i usor sa interactioneze cu toti cei care intra in contact. Functia pe care o detine ii induce responsabilitatea de a satisface cerintele clientilor si de a coordona activitatea in statie.

Este precis si ordonat in sarcinile sale. Organizeaza activitatea statiei cu mult tact, lasandu-ne diverse responsabilitati prezentate clar, fiind usor de indeplinit. Pentru a spori productivitatea echipei si satisfacerea clientilor suntem consultati in mod periodic si implicati in luarea deciziilor. Colaboreaza in mod direct cu toate departamentele sucursalei, detinand cunostinte in domeniul economic, comercial, tehnic si resurse umane.

Datorita stransei conlucrari intre angajati si sef am dobandit cunostinte in domeniul economic, am invatat sa lucrez in echipa, sa respect rigoarea si disciplina programului de lucru impulsionandu-ma sa raman in aceasta unitate si sa avansez pe scara ierarhica.3. Atitudini


Atitudinile comune care sunt prezente in cadrul organizatiei sunt : 

a). ''ne place postul pe care lucram '' :

- descriere : Este o atitudine pozitiva si s-a format datorita ambinetului in care lucram, munca in echipa.

- analiza componentelor atitudinii :

Antecedente Atitudine Rezultat

''Responabilitatea                     ''Ne place postul ''Ne vom pastraeste pe care acest

importanta'' lucram'' post''

- efectele atitudinii : = Intelegerea si colaborarea intre colegi ;

= Este un ambient de lucru placut si linistit ;

= Placerea de a munci.

- detalii : Aceasta atitudine s-ar putea schimba prin promovarea unui post superior de munca, datorita unor discutii, probleme cu colegii, sau datorita programului de munca.  

b). ''un bun raport cu clientii '' :

- descriere : Este o atitudine pozitiva si s-a format datorita serviciului pe care il prestam fata de clienti.

- analiza componentelor atitudinii :

Antecedente Atitudine Rezultat

''Satisfacerea                             ''Un bun raport ''Ne vom pastra

clientilor'' cu clientii'' clientii''

- efectele atitudinii : = Prestigiul firmei (popularitate) ;

= Sporirea numarului de clienti.

- detalii : Aceasta atitudine s-ar putea schimba datorita interactionarii cu clientii.

4. Perceptia


In mediul organizitional apar doua distorsiuni perceptuale :

a). Efectul de halo : Primul contact cu noul colectiv a fost unul pozitiv, intr-o atmosfera lipsita de stres, permisiva socializarii, care mi-a facilitat integrarea in acest mediu. Dar in scurt timp, din cauza factorilor interni si externi imaginea creata s-a distorsionat, schimbandu-mi perceptia si atitudinea initiala.

b). Prototip : Prototipului sefului ideal este o persoana deschisa la nou, acceptand ideea schimbarii, modernizarii, dispusa sa asculte, capabila sa ofere sfaturi obiective, care aloca o parte din timpul sau consolidarii relatiei cu angajatii.


5. Motivatia


v         Banii sunt un foarte bun factor motivational, care influenteaza activitatea si atitudinea grupului. Acest factor este corelativ cu teoria consolidarii. Banii ajuta in general la satisfacerea nevoilor angajatilor, faciliteaza multe relatii de munca, dau incredere si multumire de sine, sunt o sursa de feedback in privinta realizarii obiectivelor personale. Managerul organizatiei (Director) poate schimba motivatia angajatilor oferindu-le un set sistematic de stimuli financiari, prime de eficenta, bonus de target etc.

v         Conditiile de munca prielnice angajatului sunt necesare intr-o organizatie. Acest factor este corelativ cu teoria de continut. El este foarte important in cadrul colectivului nostru, deoarece ne putem desfasura activitatea obtinand un randament cat mai bun. Managementul organizatiei (Director) fiind deschis la nou vine tot timpul cu modernizari pentru a-si atinge performantele si a imbunatati continuu mediul de lucru.


v         Responsabilitate si realizarea profesionala. Acest factor este corelativ cu teoria de proces. Fiecare angajat al statiei este raspunzator de modul in care isi desfasoara activitatea si de deciziile pe care le ia. Indeplinirea a tuturor sarcinilor ne motiveaza sa obtinem in continuare succese, atingand obiectivele maxime ale firmei. Un obiectiv cheie pe care il are managementul organizatiei este intelegerea motivatiei fiecarui angajat.


6. Grupuri si munca in echipa


a). Pana acum nu s-a intamplat nici un conflict in cadrul grumpului, doar mici neintelegeri, deoarece exista un grup foarte comunicativ si planificam totul dinainte, fiecare avand responsabilitati individuale si bine definite.

b). Grupul fiind omogen este capabil sa realizeze sarcini de munca complexe si sa rezolve dezacordurile internre in moduri creative. Structura grupului este stabila si membrii sunt motivati de obiectivele grupului. Principalele provocari sunt date de imbunatatirea relatiilor si a performantei grupului. Munca in echipa este dificila si pentru a o eficientiza trebuie sa existe comunicare si respect intre colegi.

c). Lucrez bine impreuna cu celalti colegi si am sentimente pozitive de satisfactie pentru apartenenta la grup. Imi respect colegii, sunt in stransa colaborare cu acestia, imi concentrez energia pentru a duce la bun sfarsit sarcinile avute.7. Leadership


a). Caracteristici de personalitate si comprtamente :

- personalitate puternica si dominanta ;

- gandeste pozitiv ;

- este inovatoar si activ ;

- creeaza entuziasm si cauta solutii care sa atraga oamenii ;

- se comporta frumos cu cei din jurul lui ;

- este contra limbajului vulgar ;

- nu este impulsiv sau agresiv ;

- este stabil emotional, ferm.

b). Stilul de leadership practicat este incadrat intre abordarea axata pe trasaturi si abordarea functionala sau de grup.

1). Abordarea axata pe trasaturi

Principalele trasaturi luate in considerare sunt urmatoarele :

-caracteristice fizice : varsta : 40 ani ; inaltime : 1, 75 ; greutate : 95kg ; un fizic superior si o infatisare impunatoare.

- inteligenta : cunoaste multe lucruri specifice domeniului de activitate, gaseste tot timpu raspuns la orice intrebare.

- trasaturi de personalitate : este perseverent, are incredere in sine, un caracter hotarat,are un spirit amiabil si o capacitate de cooperare mare.

2). Abordarea functionala sau de grup

Functiile aplicate de lider sunt urmatoarele :

- functiile legate de sarcina : isi planifica tot timpul ceea ce are de facut, controleaza calitate serviciilor, are grija sa atinga obictivele grupului.

- functiile legate de echipa : ne mentine moralu si creeaza un bun spirit de echipa, are o relatie de comunicare foarte buna cu noi angajatii, conduce la solutionarea conflictelor.

- functiile legate de indivizi : motiveaza si incurajeaza, promoveaza relatii de munca armonioase, productve si pozitive, ne ajuta in rezolvarea problemelor si indeplineste nevoile membrilor grupului.


8. Invatare


Ocupand acest post, in aceasta companie de prestigiu international, am reusit sa acumulez cunostinte noi in domeniul petrolier, economic, social, ce sper a-mi fi de folos pe viitor. Avand ca exemplu oameni cu functii de conducere in aceasta organizatie, sunt motivata ca pe viitor sa aced pe scara ierarhica, postul pe care ma aflu acum fiindu-mi o punte de lansare.