Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
Mandatul presedintelui Romaniei

Mandatul presedintelui Romaniei


Conform art.83 din Constitutie, este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales.
Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa


Prin prelungirea duratei mandatului prezidential de la 4 la 5 ani, cu ocazia recentei revizuiri, s-a intentionat decalarea alegerilor prezidentiale de alegerile parlamentare, deven ita o necesitate si pentru viata politica romaneasca. S-a urmarit, astfel, mentinerea continuitatii institutiei prezidentiale in perioada campaniilor electorale parlamentare, aspect ce reprezinta si un plus de garantie pentru stabilitatea politica a tarii.


Organizarea alegerilor prezidentiale trebuie efectuata in asa fel incat mandatul sa nu fie depasit, in principiu, decat cu perioada necesara desfasurarii acestor alegeri. Singurele situatii in care mandatul presedintelui poate fi prelungit sunt starea de razboi sau catastrofa gravitatea situatiei si necesitatea prelungirii mandatului fiind lasate la aprecierea exclusiva a Parlamentului, care va dispune de o veritabila putere discretionara in acest sens, cel putin in cazul catastrofei, fiind vorba despre un concept juridic nedeterminat.


Pe perioada exercitarii mandatului prezidential pot interveni unele evenimente care sadetermine o imposibilitate temporara sau definitiva a exercitarii atributiilor, in aceste imprejurari vorbim de vacanta functiei si de interimatul functiei, imprejurari reglementate de dispozitiile art. 97, 98

si 99 din Constitutie.

Astfel, potrivit art. 98 din Constitutia republicata daca functia de Presedintele devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor. In acest caz atributiile prevazute la art. 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.


Aceste prevederi constitutionale sunt menite sa asigure continuitatea exercitarii functiei executive supreme in stat, in cazul in care, din motivele expres enumerate, Presedintele nu isi mai poate exercita atributiile. Interimatul are, insa, prin natura sa, un caracter temporar, pana la alegerea noului Presedinte sau pana la incetarea situatiei care a determinat instituirea sa.


Vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, conform art.97 din legea fundamentala, intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces. In termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei,

Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Presedinte.

Fiecare din cele patru cauze de incetare a mandatului se raporteaza la o situatie diferita, survenita in conditii diferite. Unica trasatura ce le uneste este faptul ca ele pot aparea pe timpul mandatului prezidential, inclusiv pe perioada in care exercitiul acestuia este suspendat.


Demisia este un act unilateral al Presedintelui datorat fie unor motive personale, fie unor motive ce tin de domeniul functiei sale, care se apreciaza in doctrina, ar trebui notificata in fata Parlamentului.


Demiterea din functie poate interveni fie in urma referendumului care a confirmat suspendarea sa din functie, in conditiile art. 95 din Constitutie, fie in urma ramanerii definitive a hotararii de condamnare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in conditiile art. 96 din Constitutia republicata


O situatie mai deosebita o prezinta imposibilitatea definitiva a exercitarii atributiilor, cauza ce instituie o dubla conditie, constand in imposibilitatea exercitarii functiilor (din motive de sanatate, de exemplu) si in caracterul ei definitiv.


Constatarea acestor imprejurari, care duc la vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, trebuie stabilita prin decizie a Curtii Constitutionale, potrivit art. 146 lit. g) din Constitutia republicata, care se comunica Parlamentului si Guvernului, pentru ca in termen de cel mult trei luni sa se organizeze alegeri prezidentiale.


Sub aspectul naturii functiei prezidentiale in Romania intr-o opinie s-a apreciat ca, ea are un caracter mixt si anume politico-reprezentativ, constitutional-legislativ precum si administrativexecutiv.