Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
INLOCUIREA RASPUNDERII PENALE

INLOCUIREA RASPUNDERII PENALE


Notiune. Inlocuirea raspunderii penale desemneaza acea institutie juridica in baza careia instanta de judecata dispune, in conditiile legii, inlocuirea raspunderii penale pentru infractiunea savarsita cu o alta forma de raspundere, extrapenala, care atrage o sanctiune cu caracter administrativ. Deoarece constrangerea penala reprezinta forma cea mai grava de constrangere, ea trebuie sa reflecte intotdeauna gravitatea faptei.

In cazul unor fapte pe nale savarsite in conditii deosebit de atenuante, s-a admis posibilitatea inlocuirii raspunderii penale cu o raspundere mai usoara, care sa se afle in concordanta cu gravitatea faptei comise.

Inlocuirea raspunderii penale a fost instiutita, pentru prima oara la noi, de legiuitorul Codului penal de la 1969. Legea nr. 104/1992 a adus importante modificari in materie, in special prin eliminarea posibilitatii organelor obstesti( comisiile de judecata) sa administreze justitia printr-o formulare mai riguroasa si precisa a conditiilor in care instantele pot dispune inlocuirea raspunderii penale. Inlocuirea raspunderii penale este reglementata prin art. 90, 91 si 98 c.pen, care stabilesc conditiile inlocuiriii si sanctiunile administrative aplicabile.

Conditiile inlocuirii raspunderii penale


Conditiile inlocuirii raspunderii penale se pot clasifica in doua categorii, si anume:

a)      conditii privitoare la pedeapsa si la infractiunea savarsita;

Art. 90 prevede ca pentru a se putea dispune inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea care atrage o sanctiune cu caracter administrativ, este necesar, in primul rand ca:

1) pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita sa fie inchisoarea de cel mult un an sau amenda. De asemenea, se poate dispune cand s-au savarsit infractiuni de furt, inselaciune, delapidare, abuz de incredere, distrugere din culpa, distrugere, daca valoarea pagubei cauzate prin infractiune nu depaseste 10 lei, sau in cazul infractiunii de neglijenta in serviciu daca valoarea pagubei nu depaseste 50 lei.

2) Inlocuirea raspunderii penale se poate dispune, atat in cazul infractiunilor la care pedeapsa prevazuta de lege este amenda sau inchisoarea de cel mult un an, cat si celor enumerate limitativ de lege , numai daca paguba a fost integral recuparata pana la pronuntarea hotararii.

3) A treia conditie o reprezinta gradul de pericol social redus al faptei; gravitatea faptei, mai mare sau mai mica se determina de catre instanta de judecata in raport de continutul concret si de imprejurarile in care a fost savarsita , precum si de urmarile produse. Prin "continut concret" intelegem, modul specific in care se realizeaza ,in fiecare caz in parte , elementele constitutive ale continutului legal al infractiunii. In toate cazurile instanta va trebui sa ia in considerare aceste conditii.

b)      conditii privitoare la persoana faptuitorului.

Aceste conditii vizeaza conduita faptuitorului anterior savarsirii infractiunii, conduita dupa savarsirea infractiunii si aptitudinea acestuia acestuia de a se indrepta fara a i se aplica o pedeapsa.

Cu privire la conduita anterioara a faptuitorului, s-a prevazut in dispozitiile art. 90 al. ultim c.pen. , interdictia inlocuirii raspunderii penale in cazul a doua categorii de persoana: recidivistii si persoanele carora li s-au mai aplicat de doua ori sanctiuni cu caracter administrativ.

In ceea ce priveste conduita faptuitorului dupa savarsirea infractiunii, art. 90 lit.d c.pen. prevede ca " din atitudinea faptuitorului dupa savarsirea infractiunii sa rezulte ca acesta regreta fapta".

Cea de a treia conditie a fost instituita prin dispozitiile art. 90, lit.e c.pen., si se refera la existenta unor date suficiente ca faptuitorul poate fi indreptat fara a i se aplica o pedeapsa. Legea nu arata care sunt acele "date suficiente", lasand la aprecierea instantelor de judecata posibilitatea aprecierii semnificatiei lor.


Sanctiunile ce se aplica in cazul inlocuirii raspunderii penale


Sanctiunile cu caracter administrativ


Potrivit dispozitiilor art.91 c.pen. atunci cand instanta dispune inlocuirea raspunderii penale, se aplica una din urmatoarele sanctiuni cu caracter administrativ: mustrarea, mustrarea cu avertisment, amende de la 10 lei la 1.000 lei. Mustrarea si mustrarea cu avertisment se aplica doar in cazul infractiunilor de mica importanta. Amenda se poate aplica atunci cand instanta apreciaza ca celelalte doua nu ar fi suficiente.