Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
Durata mandatului Guvernului

Durata mandatului GuvernuluiReferitor la durata mandatului vom specifica faptul ca in mod normal ea este echivalenta cu cea a mandatului Parlamentului, intr-un regim parlamentar si cu cea a mandatului Presedintelui, intr-un regim prezidential. In practica, un Cabinet rezist a atata timp cat este sustinut de majoritatea parlamentara


Art. 110 alin. 1 C.R. prevede faptul ca Guvernul isi exercita mandatul pana la data validarii alegerilor parlamentare generale. Alin. 2 mentioneaza ca Guvernul este demis la data retragerii de Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla intr-una din situatiile prevazute de art. 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-ti exercita atributiile mai mult de 45 de zile.


Apar, astfel trei situatii atipice de incetare a activitatii unui Cabinet:

retragerea increderii acordate unui Cabinet prin introducerea unei motiuni de cenzura, in conditiile art. 113 C.R., sau in cazul angajarii raspunderii Guvernului, potrivit art. 114 C.R., daca s-a introdus o motiune de cenzura si aceasta a fost aprobata

Intervenirea uneia dintre situatiile de incetare a functiei de membru al Guvernului avute in vedere de art. 106 C.R., si anume: demisie, pierderea drepturilor electorale, starea de incompatibilitate, deces, si alte cazuri prevazute de lege. De mentionat ca primul-ministru nu poate fi revocat din functie, aspect prevazut de art. 110 alin. 2 C.R., pentru ca astfel va atrage, pe cale de consecinta, caderea intregului cabinet.

Cazul in care primul-ministru nu isi poate exercita atributiile pe o perioada mai mare de peste 45 de zile (art. 107 alin. 4C.R.)


In toate aceste trei situatii atipice de incetare a mandatului unui Guvern, in timpul   unui mandate parlamentar, se declanseaza procedura de investitura a unui nou Cabinet devenind aplicabile prevederile art. 103, potrivit art. 110 alin. 3 din C.R.

Guvernul al carui mandat a incetat potrivit art. 110 alin. 1 si 2 indeplineste, conform art. 110 alin. 4, numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern. In aceasta situatie functionarea Guvernului nu mai este consecinta increderii acordate de Parlament, ci a prorogarii atributiilor sale, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern, activitatea sa fiind limitata exclusiv la administrarea treburilor publice. Un astfel de Guvern demisionar nu ar putea adopta decat hotarari de Guvern.