Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
CAUZELE CARE INLATURA EXECUTAREA PEDEPSELOR

CAUZELE CARE INLATURA EXECUTAREA PEDEPSELORCauzele care inlatura executarea pedepsei sunt gratierea si prescriptia executarii pedepsei:

Gratierea


Gratierea este un act de clementa care are ca efect inlaturarea in tot sau in parte a executarii pedepsei ori comutarea acesteia in alta mai usoara. Condamnatul este iertat de executarea pedepsei, fie in total, fie in parte, sau pedeapsa i se comuta intr-una mai usoara. Ea este in dreptul nostru, un act al Presedintelui Romaniei,(care se acorda prin decret), atunci cand este individuala si sau al Parlamentului, cand este colectiva, care se acorda din oficiu, prin lege.


Felurile ( formele) gratierii

Gratierea se poate prezenta sub diverse forme sau modalitati diferite, si anume:

  1. in raport de caracterul pe care il are, se face distin ctia intre : gratierea individuala si gratierea colectiva. Gratierea individuala produce efecte "in personam", acordandu-se unor persoane determinate in mod nominal, in timp ce gratierea clectiva are un caracter mixt, ea operand atat "in personam" dar si "in rem", in raport de natura infractiunii comise sau in raport de natura si cuantumul pedepsei aplicate.
  2. in raport de conditiile de acordare, gratierea poate fi neconditionata si conditionata. Gratierea este neconditionata sau pura si simpla, cand acordarea beneficiului ei nu este subordonata indeplinirii vreunei conditii de catre condamnat. Gratierea este conditionata atunci cand impune condamnatului anumite obligatii( exp. de a nu comite o noua infractiune o anumita perioada de timp, sub sanctiunea executarii pedepsei gratiate, cumulata arithmetic cu pedeapsa aplicata pentru o noua infractiune.)
  3. in raport de intinderea efectelor sale, gratierea poate fi totala, partiala, ori poate avea forma comutarii.

Gratierea este totala cand prin actul de clementa respective se inlatura executarea intregii pedepse aplicate( remiterea pedepsei)

Gratierea este partiala atunci cand, de asemenea, prin actul de clementa, se inlatura numai o parte din executarea pedepsei( reducerea pedepsei).

Comutarea este o forma a gratierii, prin care se schimba insusi genul pedepsei aplicate de instanta de judecata(de exp. pedeapsa inchisorii este inlocuita cu amenda). Ea se acorda sub aceasta forma, de regula, individual. Gratierea are ca obiect pedepsele principale aplicate de instantele de judecata, a caror executare este inlaturata in tot sau in parte. Ea are ca efect inlaturarea, totala sau partiala, a executarii pedepsei principale sau comutarea acesteia intr-o pedeapsa mai usoara. Deoarece gratierea nu inlatura raspunderea penala, pedeapsa gratiata constituie, ca si pedeapsa executata, un antecedent penal, care determina potrivit legii, interdictii, incapacitate, decaderi sau poate forma primul termen al recidivei.

Gratierea produce efecte si asupra pedepselor accesorii, deoarece ele insotesc pedepsele privative de libertate in cursul executarii lor. Art.71 al.2 c.pen.- condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept pedeapsa accesorie ( interzicerea drepturilor prevazute in art.64 c.pen) din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei , pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

In privinta pedepselor complementare, prin dispozitiile art. 120 al.3 c.pen. s-a prevazut ca gratierea nu are efecte asupra pedepselor complementare, afara de cazul cand se dispune altfel prin actul de gratiere. Sunt situatii rare cand actul de gratiere prevede si inlaturarea pedepselor complementare ; el se refera, de regula numai la cazurile de gratiere totala.

Gratierea nu produce efecte asupra masurilor de siguranta si masurilor educative.

In cazul gratierilor partiale, interventia, in cursul executarii pedepsei, a doua sau mai multe acte de gratiere are ca efect reducerea succesiva a pedepsei, corespunzator fiecarei gratieri.


Prescriptia executarii pedepsei


Prescriptia executarii pedepsei consta in inlaturarea fortei executive a unei hotarari definitive de condamnare, prin trecerea unui anumit interval de timp, prevazut de lege, fara ca ea sa fie executata.

Este o cauza de stingere a dreptului de a pretinde si de a impune, prin constrangere, executarea pedepsei si a obligatiei condamnatului de a executa pedeapsa ce i-a fost aplicata.

Prescriptia executarii pedepsei are sediul in dispozitiile art. 125-130 c.pen., al caror obiect de reglementare il constituie tocmai efectele juridice ale acestei cauze de inlaturare a pedepsei.

Potrivit dispozitiilor art.125 c.pen. prescriptia executarii pedepsei inlatura executarea pedepsei principale. De asemenea, produce efecte si asupra pedepselor accesorii, care in conformitate cu art. 71 al.2 c.pen. se executa din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsaa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

Prescriptia executarii pedepsei stinge , o data cu pedeapsa principala si pedeapsa accesorie.

Prescriptia executarii pedepsei nu produce efecte asupra pedepselor complementare. De asemenea. c.pen. a consacrat in art. 126 al. ultim regula imprescriptibilitatii masurilor de siguranta( ele sunt imprescriptibile datorita scopului pentru care au fost instituite- necesitatea de a inlatura acele stari de pericol care ar putea contribui la savarsirea de fapte prevazute de legea penala) si a pedepselor principale contra umanitatii( datorita gravitatii lor deosebite).
Termenele de prescriptie a executarii pedepsei


Codul penal prevede prin dispozitiile art. 126 urmatoarele termene de prescriptie:

20 de ani, cand pedeapsa care urmeaza a fi executata este detentiunea pe viata sau detentiunea severa;

5 ani, plus durata pedepsei inchisorii stricte sau inchisorii ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul celorlalte pedepse privative de libertate;

3 ani, in cazul cand pedeapsa este amenda sub forma zilelor-amenda ori amenda aplicata persoanei juridice sau in folosul comunitatii.

pentru sanctiunile cu character administrative prevazute de art.18 si art.91 termenul de prescriptie a executarii este de un an;

Termenele de prescriptie a executarii pedepsei se socotesc de la data ramanerii definitiva a hotararii de condamnare, iar in cazul revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei sau a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, termenele de prescriptie se socotesc de la data cand hotararea de revocare a ramas definitiva.

In caz de concurs de infractiuni, calculul termenului de prescriptie se face in raport de pedeapsa rezultanta, aplicata pentru concurs si nu in raport de pedepsele pentru infractiunile concurente.

In cazul persoanei juridice termenul de prescriptie a executarii amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.

Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a caror activitate nu pote fi suspendata se prescrie in termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executata sau considerata ca executata.


Intreruperea si suspendarea cursului prescriptiei executarii pedepsei


Intreruperea cursului prescriptiei executarii pedepsei constituie, ca si intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale o cauza care lipseste de eficienta timpul scurs anterior, facand sa curga un nou termen de prescriptie. Potrivit art.127 c.pen. prescriptia executarii pedepsei se intrerupe prin: incetarea executarii pedepsei, savarsirea din nou a unei infractiuni si sustragerea de la executare, dupa inceperea executarii pedepsei. Pentru ca prescriptia executarii pedepsei sa opereze, este necesar ca dupa intreruperi, indiferent de numarul acestora, termenul sa curga neintrerupt si in intregime.

Suspendarea are drept efect doar o oprire a curgerii termenului de prescriptie, aceasta reluandu-si cursul dupa incetarea cauzei de suspendare.

Potrivit legii, au efect suspensiv de executare,in primul rand apelul si recursul declarate in termen. Cursul prescriptiei executarii pedepsei se suspenda si in cazurile de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei. Prescriptia isi reia cursul din ziua in care a incetat cauza de suspendare.