Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
CAUZELE CARE INLATURA CONSECINTELE CONDAMNARII

CAUZELE CARE INLATURA CONSECINTELE CONDAMNARII


Consecintele condamnarii cuprind o serie de decaderi, interdictii si  incapacitati care decurg din condamnare. Incetarea acestor consecinte ale condamnarii tine de esenta institutiei reabilitarii.


Reabilitarea


Notiune. Reabilitarea constituie o cauza care inlatura consecintele penale si extrapenale care au rezultat dintr-o condamnare, facand ca fostul condamnat sa se bucure din nou de dreptul la egalitate in fata legii. Reabilitarea urmareste sa stimuleze efortul de reintegrare social al fostului condamnat, prin repunerea sa in deplinatatea drepturilor politice si social-economi ce.

In stiinta dreptului penal se cunosc doua forme de reabilitare: reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca.
Reabilitarea de drept intervine, in anumite cazuri prevazute de lege, dupa trecerea unui anumit interval de timp, iar reabilitarea judecatoreasca se obtine la cererea fostului condamnat, repectandu-se conditiile prevazute de lege, pe calea unei proceduri speciale in fata instantei de judecata.

Reabilitarea face sa inceteze decaderile, interdictiile si incapacitatile care rezulta din condamnare. Inlatura antecedentele penale. Ea produce si alte efecte juridice,cum ar fi spre exemplu, recunoasterea drepturilor de pensionar sau a vechimii in munca. Reabilitarea nu opereaza o repunere situatia de dinainte de condamnare. Nu are efecte nici asupra masurilor de siguranta, cu exceptia celei prevazute de art.118 lit.e si d- interzicerea de a se afla in anumite localitati si interzicerea de a reveni in locuinta familiei pe o perioada determinate.

Reabilitatea poate opera si in cazul detentiunii pe viata.


Trasaturile reabilitarii


Prezinta unele trasaturi caracteristice, prin care se deosebeste de celelalte institutii cu efecte extinctive ( amnistia, gratierea, prescriptia). Reabilitarea produce efecte in personam, numai cu privire la condamnatul care a indeplinit conditiile legale pentru obtinerea dreptului de a fi reabilitat.

Este indivizibila, in sensul ca ea n poate fi obtinuta numai pentru o parte din condamnarile suferite de o persoana. Reabilitarea poate fi obtinuta pentru orice condamnare, de catre orice infractor care indeplineste conditiile legale; produce efecte numai pentru viitor.


Reabilitarea de drept


Reabilitarea de drept este o forma de reabilitare care opereaza in virtutea legii, in momentul indeplinirii conditiilor prevazute de lege. Art. 134 c.pen. prevede ca reabilitarea persoanei fizice are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune; reabilitarea persoanei juridice are loc de drept, daca in decurs de 3 ani de la data la care pedeapsa amenzii, sau, dupa caz, pedeapsa complementara, a fost executata sau considerata ca executata si persoana juridical nu a mai savarsit nici o alta infractiune.


Conditiile reabilitarii de drept


Conditiile reabilitarii de drept privesc: condamnarea, conduita condamnatului si timpul scurs de la executarea sau stingerea  executarii pedepsei.

a)       Conditii cu privire la condamnare - reabilitarea de drept nu poate opera decat pentru condamnarile la pedeapsa amenzii, indiferent de cuantumul acesteia, sau la pedeapsa inchisorii de maximum un an, aplicate pentru orice infractiune. In ceea ce priveste persoana juridica reabilitatea de drept intervine la pedeapsa amenzii sau dupa caz, pedeapsa complementara. Rebilitatea de drept poate fi obtinuta si si pentru mai multe condamnari successive, daca pentru fiecare condamnare in parte sunt indeplinite conditiile lagale.

b)       Conditii cu privire la termenul de reabilitare - reabilitarea de drept opereaza dupa trecerea unui termen de 3 anide la data executarii sau stingerii intr-un alt mod a executarii pedepsei atat in cazul persoanei fizice cat si al celei juridice.

c)       Conditii cu privire la conduita condamnatului - reabilitarea de drept opereaza numai cu conditia ca in decursul termenului de 3 ani, prevazut de lege, condamnatul sa nu savarseasca o alta infractiune. Daca in decurs de 3 ani condamnatul savarseste o noua infractiune, el nu va beneficia de reabilitarea de drept atat in cazul persoanei fizice cat si a celei juridice. Cand fapta savarsita in cursultermenului de 3 ani a fost amnistiata, reabilitarea de drept opereaza deoarece amnistia inlatura pe langa executarea pedepsei si celelalte consecinte ale condamnarii, inclusiv impiedicarea reabilitarii de drept pentru condamnarea anterioara. 
Reabilitarea judecatoreasca


Reabilitarea judecatoreasca este obtinuta nu in mod automat, ci numai prin interventia organelor judecatoresti. Caracteristic reabilitarii judecatoresti este faptul ca pentru reabilitarea unui condamnat nu este suficient sa fie indeplinite conditiile de reabilitare prevazute de lege, ci este necesara constatarea judecatoreasca a indeplinirii acestora si pronuntarea reabilitarii lui prin hotararea instantei de judecata. Reabilitarea judecatoreasca este o forma de reabilitare care se acorda la cererea condamnatului; ea se acorda in cazurile cand nu opereaza reabilitarea de drept, respectiv pentru condamnarile la inchisoare mai mari de un an.


Conditiile reabilitarii judecatoresti


Conditii cu privire la condamnare:

1)Reabilitarea judecatoreasca se acorda pentru acele condamnari in privinta carora nu opereaza reabilitarea de drept.

O alta conditie a reabilitarii judecatoresti este termenul de reabilitare, care reprezinta intervalul de timp in care condamnatul trebuie probeze prin conduita sa, ca s-a indreptat si ca merita sa i  se acorde reabilitarea.

Conditii cu privire la persoana condamnatului:

persoana condamnata sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul de reabilitare.

Fostul condamnat isi are asigurata existenta prin munca si alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;

Solicitantul reabilitarii sa fi avut o conduita buna

Petitionarul sa fi achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la care a fost obligat , afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la ele sau cand instanta constata ca cel condamnat si-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarare.

Potrivit dispozitiilor art.139 c.pen. reabilitatea judecatoreasca poate fi anulata cand dupa acordarea ei s-a descoperit ca cel condamnat mai suferise o condamnare, care, daca ar fi fost cunoscuta, conducea la respingerea cererii de reabilitare. Cel car eintroduce o cerere de reabilitare o poate retrage oricand si instanta trebuie sa ia act de renuntare sin u o poate respinge.