Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Fisa biobibliografica - Mihai Eminescu
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

1736 Anul probabil al nasterii lui Petrea Eminovici, taran din satul Calinesti, langa Suceava (Bucovina), cel mai vechi dintre Eminovicii atestati in acte oficiale.Strabunic al poetului.

1780 Se naste Vasile Eminovici, singurul fecior al lui al lui Petrea Eminocvici si sotiei sale Agafia.Si el taran, muncitor de pamant.Avea si darul cantarii.E bunicul poetului.

1812 La 10 februarie se naste Gheorghe Eminovici, fiu al lui Vasile Eminovici si al sotiei acestuia, Ioana.Este tatal poetului.S-a rupt de mediul satului natal si parasind Bucovina, s-a stabilit in Moldova.

1816 Se naste mama poetului, Raluca Jurascu, fiica stonicului Jurascu din Joldesti.

1840 La 28 iunie, Gheorghe Eminovici se casatoreste cu Raluca Jurascu.

1841 La 12 mai Gheorghe Eminovici, sluger, fu ridicat la rangul de caminar.In acest an se naste Serban, primul copil al sotilor Eminovici.

1843 La 2 februarie se naste Niculae (Nicu), al doilea copil.

1844 Se naste George (Iorgu), al treilea copil.

1845 La 5 mai se naste Ruxandra, al patrulea copil.

1846 La 1 iulie, se naste Ilie, al cincilea copil.

1848 Se naste Maria, al saselea copil.Anul nasterii este probabil.

1850 La 15 ianuarie se naste in Botosani Mihail (Mihai, cum i se zicea in familie), poetul,al saptelea copil.

1852 Se naste Aglaia, al optulea copil.

1854 Se naste Henrieta (Harieta), al noualea copil.

1865 Se naste, la 16 februarie, Matei, al zecelea copil.Data cand s-a nascut Vasile , al unsprezecelea copil, nu este cunoscuta.

1857 In luna august caminarul Eminovici conducea, cu pasaport, cinci copii la studii, peste granita, la Cernauti, Printre care si Mihai.Ce cursuri a urmat Mihai in acest an nu se stie.

1858--1859 Copilul Mihai a urmat clasa a treia la ?National Hauptschule? din Cernauti, fiind clasificat al 15-lea intre 72 de elevi.
1859--1860 A urmat clasa a IV-a fiind clasificat al 5-lea intre 82 de elevi.

1860--1861 Inscris la Ober-Gymnasium din Cernauti elevul Eminovici Mihai promoveaza clasa I fiind clasificat al 11-lea in primul semestru si al 23-lea in cel de-al doilea semestru.

1861--1862 Urmeaza clasa a doua.

1862—1863 Repeta clasa, dar de la 16 aprilie 1863 paraseste definitiv cursurile, desi avea o situatie buna la invatatura. k5h18hs
Plecand de vacanta Pastelui la Ipotesti, nu s-a mai intors la scoala.
Moare Ilie, care studia medicina la scoala lui Davila din Bucuresti.

1864 Elevul Eminovici Mihai solicita Ministerului Invatamantului din Bucuresti o subventie pentru continuarea studiilor sau un loc de bursier.I se refuza ?nefiind nici un loc vacant de bursier?.Prin adresa nr.9816 din 21 martie, catre gimnaziul din Botosani, i se promite ca va fi primit ?negresit la ocaziune de vacanta, dupa ce , insa, va indeplini conditiunile concursului?.Elevul Eminovici pleaca la Cernauti unde trupa de teatru Fanny Tardini-Vladicescu dadea reprezentantii.La 5 octombrie Eminovici intra ca practicant la tribunalul din Botosani, apoi, peste putin timp este copist la comitetul permanent judetean.

1865 La 5 martie Eminovici demisioneaza, cu rugamintea ca salariul cuvenit pe luna februarie sa fie inmanat fratelui sau Serban.La 11 martie tanarul M.G.Eminovici solicita pasaport pentru trecere in Bucovina.In toamana se afla in gazda la profesorul sau Aron Pumnul ca ingrijitor al Bibliotecii acestuia.Situatia lui scolara era de ?privatist?.Cunostea insa biblioteca lui Pumnul pana la ultimul tom.1866 La 12/24 ianuarie moare Aron Pumnul.Cu aceasta imprejurare sapte invatacei gimnmazisti tiparesc o brosura cu ?lacrimioare…la mormantul prea-iubitului lor profesoriu?.A doua din aceste poezii este semnata:M.Eminoviciu, privatist.La 25 februarie/9 martie revista Familia din Pesta ii publica poezia De-as avea…Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat insa numele de Eminovici in Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat si pentru totdeauna.La 15/27 mai i se publica poezia O calatorie in zori.In iunie paraseste Bucovina si se stabileste la Blaj cu intentia marturisita de a-si reincepe studiile.La 16/29 iulie, revista Familia ii publica poezia Din strainatate, la 14/26 august poezia La Bucovina,la 11/23 septembrie Speranta si la 16/28 octombrie Misterele noptii.In cinci numere consecutive din octombrie si noiembrie, aceeasi revista ii publica nuvela Lantul de aur, tradusa dupa Onkel Adam, scriitor suedez.Un scurt timp a fost si la Alba Iulia, unde participa la 27/28 august la adunarea anuala a ?Astrei?.In toamna a parasit Blajul si s-a dus la Sibiu, unde e prezentat lui N.Densusianu;de aici trecu munti cum putu si veni la Bucuresti.

1867 Intra in trupa lui Iorgu Caragiale unde are rolul de sufleur si de copist.Cu aceasta trupa facu turnee la Braila, Galati, Giurgiu, Ploiesti.Citea mult din Schiller din care a si tradus poezia Resignatiune, datata in manuscris april 1867.Ii apare in Familia din 2/14 aprilie poezia Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, iar la 18/30 iunie poezia La Heliade.
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta