Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Octavian Goga - Noi comentariu
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
d5q14qi
In cadrul dezvoltrii poeziei romneti, Octavian Goga este cel mai autentic continuator al lui Eminescu, nu n sensul imaginaiei epigonice, de felul celei a lui Vlahu i a altora din jurul su, ci n nelesul profund al cuvntului. Prin excelen liric, Goga este, ca i Eminescu, un exponent al poporului. Ceea ce l-ar deosebi de naintaul su ilustru ar fi mesianismul mai accentuat, mai vizibil n expresie, tendina de a striga ca un profet durerile celor de peste munii. n Fragmente autobibliografice (Bucureti, Cartea romneasc, 1934) poetul mrturisea: "Eu, graie structurii mele sufleteti, am crezut ntotdeauna c scriitorul trebuie s fie un lupttor, un deschiztor de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtreaz durerile poporului prin sufletul lui i se transform n trmbi de alarm". ns, de alt parte, plecnd de la Eminescu, Goga a intuit mai mult ca oricare altul valoarea poetic a doinei, a cntecului de jale, murmurat ca pentru sine nsui, dar cu att mai emoionant, mai convingtor, mai omenesc.
A aprut iniial n revista budapestan Luceafrul, ulterior fiind cuprins n volumul Poezii publicat n 1905.
Poezia Noi este o doin cult n care tendina, revolta mpotriva asupririi naionale i sociale a romnilor din Ardeal se transform n art superioar, ntr-un mod surprinztor i original. Foarte greu de analizat (ca i poezia popular), versurile lui Goga vehiculeaz aproape nite concepte: jale, lacrimi, cntece, suferin, patimi, laolalt cu elemente ale naturii, luate de asemenea la nivelul generalitilor, fr nchegarea unei imagini pictorice, individualizatoare: codri verzi de brad, cmpuri de mtas, fluturi, privighetori, Murul, tustrele Criurile, Oltul etc.
Poezia impresioneaz prin modul spunerii, prin melodia de doin care o strbate de la un capt la altul, legnd aceste concepte ntr-un cntec de jale, ntr-o zicere parc impersonal, ieit din condiia neamului asuprit. Transferul de la persoana I singular la persoana I plural, al lui eu n noi, pare cu totul firesc la ardeleanul Goga. De aici simplitatea de un mare rafinament artistic a acestei compuneri.
Ca i n poeziile lui Eminescu, scrise n perioada de maturitate a poetului, linia melodic a versului permite juxtapunerea unui element din natur la o stare sufleteasc:

La noi sunt codri verzi de brad i cmpuri de mtas;
La noi atia fluturi sunt, i-atta jale-n cas.
Privighetori din alte ri
Vin doina s ne-asculte;
La noi sunt cntece i flori i lacrimi multe, multe...
Frumuseea acestor versuri mai povine i din degajarea tonului enuniativ, marcat prin anaforicul La noi (repetat de trei ori n strofa a II-a) sau prin epiforicul plng (aprut de alte trei ori n strofa a III-a). Ardealul lui Goga devine astfel o ar a dorului i a jalei colective sfietoare, detaate pe fundalul etnografic obinuit:

La noi nevestele plngnd
Sporesc pe fus fuiorul, i-mbrindu-i jalea plng i tata, i feciorul.
Sub cerul nostru-nduioat
E mai domoal hora,
Cci cntecele noastre plng n ochii tuturora.

Cteva personificri, banale n sine, devin relevante n context pentru c sunt fcute n spiritul cntecului de obte: desiurile codrilor "povestesc cu jale" i jale "duc" Murul i Criurile; hora "e mai domoal", cntecele "plng", aceiai codri "i nfioar snul", iar Oltul btrn e "mpletit din lacrimi".Altele capt o formulare mai cult, ns nu ndeprtat de factura romanei, a acelei poezii ce se cere cntat, avnd n ea nsi o melodie a cuvintelor: pentru cei de peste muni "btrnul soare" e mai aprins, cerul e "nduioat", fluturii "mai sfioi" i roua de pe trandafiri se preface n lacrimi; ei au "un vis nemplinit, copil al suferinei", dorul de eliberare: "De jalea lui ne-au rposat / i moii i prinii...".
Toate aceste elemente constitutive, pe care analiza le surprinde cu greu pentru c, luate separat, nu spun nimic sau aproape nimic, se toarn ntr-o pies uic, un cntec spontan, de o mare autenticitate i vibraie liric, o doin de jale domoal, dar animat, n final, de un tainic i nedefinit ton conspirativ. Este un cntec, o dorin, o aspiraie i a ranului i a intelectualului, n Ardeal, n mprejurrile date lucrul fiind imposibil.
Privit mai ndeaproape, din punctul de vedere al dispunerii rimei spre exemplu, poezia se compune n fond din cinci strofe iambice numai de cte patru versuri lungi , cu cezur, rimate mperecheat:

La noi sunt codri verzi de brad / / i cmpuri de mtas;
La noi atia fluturi sunt / / i-atta jale-n cas.
Privighetori din alte ri / / vin doina se ne-asculte;
La noi sunt cntece i flori / / i lacrimi multe, multe...

Dat fiind caracterul de doin i de litanie totodat, poetul a evitat ns versul lung, cu cezur, neobinuit n poezia noastr popular. Este de observat, de asemenea, c fiecare strof este format, simetric, din cte dou fraze construite prin coordonare. Aceasta sporete impresia de doin de jale, jale a crei permanen este subliniat apoi de

predicatele exprimate prin verbe la prezent, fr nici o excepie. Este un prezent continuu, ntrit prin gerunziile modale: plngnd, mbrind, gemnd.
Vocabularul este cel folcloric-popular adecvat: codri, jale, btrnul soare, povestesc cu jale, plng, lacrimi etc. n acelai timp ns poezia este oarecum ndeprtat de factura prozodic i lingvistic folcloric, departe de o imitaia, chiar superioar, de felul celor ale lui Eminescu. Generalitile largi nu sunt prsite, pe alocuri, i o und de individualizare liric apare: nevestele plng, tata i feciorul se mbriaz plngnd, hora e mai domoal, moii i prinii au rposat de jale etc. Se observ apoi o uoar abatere de la construcia coordonatoare, prin apariia n context a dou propoziii temporale: "De cnd pe plaiurile noastre / Nu pentru noi rsare" (vs. 3 i 4, strofa a II-a) i "Cnd zboar-n zri albastre" (vs. 2, strofa a IV-a), lucru iari puin obinuit n poezia popular autentic. Mesianismul lui Goga a inoculat doinei, astfel, i o not de litanie religioas, realizat prozodic dar i, mai ales, prin introducerea anumitor cuvinte scoase din scrieri vechi: "Visul nemplinit" este "un copil al suferinii", cei ce se jelesc "gem de grele patimi", din "vremi uitate, de demult", avnd n faa lor numai "deertciunea unui vis". Fuziunea este perfect i aici st secretul poeziei lui Octavian Goga.

 


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta