Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
ROMANTISMUL CREATIEI EMINESCIENE
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Romantismul poetului nu este romantismul social , militant in favoarea burgheziei si impotriva feudalitatii, specific generatiei de la 1848, ci romantismul estetizant, dezinteresat de problema sociala si politica a generatiei ulterioare.Un romantism estetizant in sensul ca dezvoltarea de teme si procedee literare romantice este privita din punctul de vedere al valorii lor artistice doar. g3h15hs
Printre temele preluate de poet figureaza ce acosmica , prezenta-rea nasterii cosmosului si a sfarsitului sau, intr-o perspectiva de sus asupra existentei omenesti, privirea acesteia din urma sub aspectul cuprinderii ei ca un simplu moment aflat intre nasterea si moartea universului.O gasim in Scrisoarea I , Luceafarul, La steaua sau in marele poem istoric si filozofic , neincheiat, Memento mori(= adu-ti aminte ca vei muri).
Tema demonului romantic, a revoltatului impotriva societatii existente, revoltat care organizeaza masele pentru distrugerea acelei societati, o gasim in Imparat si proletar ca si in Inger si demon.
O alta tema romantica dezvoltata de poet este cea a femeii inca-pabila de a intelege aspiaratiile omului de geniu, indreptarea lui catre cunoasterea si dezinteresul fata de valorile care ii atrage pe ceilalti oa-meni, tema prezenta in poeme ca Scrisoare V sau Luceafarul,dar si in micile poezii de dragoste de tip romanta ca Lacul, Dorinta, Pe langa plopii fara sot...
Sau tema geniului romantic, a personalitatii capabile sa treaca dincolo de aparentele la care se opresc oamenii obisnuiti , motiv pentru care nu este inteles de catre acei oameni, pentru care nu existacomunicare intre lumea lor si cea a geniului.Tema prezentata in discursul Cezarului din Imparat si proletar, in Scrisoarea I ori in Luceafarul.

Imporatanta in creatia eminesciana este si tema romantica a iubirii dintre barbat si femeie, iubire vazuta ca si refacere a momentu-lui creatiei cosmosului , ca si participarea la marea creatie universala , o creatie ce se desfasoara in permanenta si este reluarea creatiei inuitiale.Aceasta tema se recunoasste in toate poeziile erotici emines-ciene, fie ca aspiratie catre o astfel de iubire fie ca realizare a ei.
Dintre procedeele romantice se poate mentiona cel al scrierii de opere neincheiate, de parti din proiecte gigantice, o trasatura comuna tuturor marilor scriitori ai curentului.Astfel de proiecte realizate fragmentar in opera lui Eminescu sunt poemul Memento mori sau romanul Geniu pustiu . Sau procedeul amplasarii evenimentelor din opera literara intr-un cadru natural salbatic, lipsit de semnele prezentei umane, in codru, pe muntele sau in apropierea oceanului ori a marii. Caracteristic romantic este si procedeul antitezei , inteles drept reprezentare a lumii ca fiind formata doar din elemente aflate in opozitie unele cu altele , o lume vazuta in alb si negru, bun si rau, pozitiv si negativ.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2022 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite