Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Emily Bronte (1818-1848)
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
r2c19cp

Autorul si opera sa

De origine irlandeza , devenind preot , tatal surorilor Bronte se stabileste intr-o regiune izolata , o landa mlastinoasa , Haworth . Dintre copiii lui , cinci fete si un baiat , majoritatea au murit de tuberculoza .
Nascuta in 1818 , la Hromton , Yorkshire , Emily , cea mai singuratica dintre surori , era fericita sa traiasca in apropierea landei , sursa de putere dar si de pasiuni marcand un adanc atasament romantica fata de natura .
Singuratatea si izolarea surorilor Bronte (crescute dupa moartea prematura a mamei de o matusa ursuza si artagoasa ) a determinat o acuta necesitate de confesiune e unor experiente personale , ganduri intime , temeri , senzatii . Charlotte si Anne au scris romane . Celebru este astazi Jane Eyre (1847) al celei dintai.
Emily Bronte a scris poeme si a publicat , impreuna cu surorile sale , in 1946 , volumul Poezii , sub pseudonimele Currer , Eliss si Acton Bell (Charlotte , Emily si Anne Bronte) . La rascruce de vanturi , publicat in 1847 , este singurul ei roman , din care la aparitie s-au vandut doar doua exemplare . Astazi cartea este tradusa in zeci de limbi si tiparita in editii de masa .
Scriitoarea moare in 1848 , la 19 decembrie , la Haworth , rapusa de tuberculoza .

Rezumat

Interesul central al romanului il constitue conflictul general de dragostea neimplinita dintre Heathcliff si Chaterine , sursa a tragediei .
La rascruce de vanturi este romanul a doua familii , Earnshaw si Linton , fiecare avand doi copii -; Chaterine si Hindley , respectiv Isabella si Edgar Linton . Cei din familia Earnshaw sun fermieri , traiesc pe dealuri , resedinta lor , Wuthering Heighs , fiind expusa vanturilor puternice . Traind in mijlocul naturii salbatice , ei sunt in armonie cu ritmul vietii . Familia Linton traieste in vale , resedinta lor -; Thrushcross Grange -; e izolata , inconjurata cu gard , simbolizand inchiderea , limitarea ; traiesc in confort si se bucura de placerile vietii .
Subiectul cartii este centrat pe destinul a doua triunghiuri amoroase : Catherine Earnshaw , Heathliff si Edgar Linton ; Cathy , fiul lui Heathliff si Hareton . Al doilea triunghi este o repetare a primului , dar protagonistii lui nu sunt atat de pasionati si de violenti ca predecesorii lor .

Prin domnul Lockwood si Nelly Dean , ``filtrele`` narative ale autoarei , povestea stranie de dragoste , ura si razbunare a lui Heathcliff capata realitate. Domnul Lockwood , aflat in cautarea unui refugiu pasnic , vine sa inchirieze resedinta de la Thrushcross Grange . Dorind sa ia contact cu proprietarul casei , domnul Lockwood , gentleman conventional si politicos , se duce la Wuthering Heighs si intalneste acolo o familie stranie . Interiorul casei , de o meschinarie solida , adaposteste fiinte ale caror relatii sunt bizare si neclare . Salbaticiti si invrajbiti intre ei , locatarii aceste case sunt ostili fata de Lockwood , pe care il trateaza cu indiferenta , aproape brutal . O furtuna izbucnita aproape pe neasteptate il sileste pe domnul Lockwood sa primesca ospitalitatea nedorita a familiei si , si dupa o noapte de groaza si cosmar , se intoarce in noua resedinta , Thrushcross . bolnav , stupefiat si ingrozit . In timpul bolii lui , Nelly Dean , ingrijitoarea sa , ii spune povestea celor de la Wuthering Heights .
Intorcadu-se de la oras intr-o zi , domnul Earnshaw aduce un mic vagabond , un baietel cu pielea si ochii negri , vorbind o limba neinteleasa . pe care intentioneaza sa-l creasca laolalta cu copiii sai , Hindley si Catherine. Fiindca nu are nume , copiii il botezeaza simbolic Heathcliff (colt de plai inalt).
Dupa moartea parintiilor , Hindley , care fusese trimis la studii , se intoarce la Wuthering Heights casatorit , in postura unui stapan tiranic . Primele masuri le ia impotriva lui Heathcliff , pe care il alunga printre servitorii de la bucatarie , punandu-l la o munca de randas . Proportional cu tiranitatea lui Hindley cresc iubirea si solidaritatea dintre Catherine si Heathcliff . Cand scapa de sub supraveghere , ei ratacesc fericiti pe plaiuri , ca doi rebeli revoltati impotriva unei restrictii fara sens . In pelegrinarile lor , copiii ajung la resedinta familiei Linton . Confortul , civilizatia si bunele maniere exercita un adevarat miraj asupra lui Catherine , care se intoarce la Wuthering Heights complet transformata . Ea traiste pe doua planuri : planul identitatii spirituale cu Heathcliff , de care o leaga trecutul si firea patimasa si planul vanitatii feminine si al perspectivelor de avere si de situatie , reprezentate de Edgar Linton . Esenta dilemei i-o impartaseste intr-o seara lui Nelly Dean , insa in marturisirea iubirii ei pentru Heathcliff isi face loc usor sen timentul de degradare . Auzind doar ultimele cuvinte care inseamna pentru el sfarsitul lumii , Heathcliff fuge la Wuthering Heights. Catherine il cauta inzadar pretutindeni si , ajunsa la paroxismul disperarii , e doborata de febra.
Iesind din boala trupului si a mintii , Catherine apare apatica si indiferenta . Se casatoreste cu Edgar Linton , tradandu-si propria fire si idealurile . Vreme de jumatate de an ea duce o existenta pasiva si pare chiar multumita . Insa intr-o seara Heathcliff se intoarce , radical schimbat : frumos , impunator , bogat -; in aparenta calm , in realitate , hotarat sa se rafuiasca cu lumea . Lucid si flexibil , el s-a intors pentru razbunare si distrugere . Cu rabdare diabolica si cu bucurie , el urmareste si aduce la indeplinire un plan prestabilit , devenind stapanul averilor Earnshaw si Lipton .
Cathy , fiica lui Catherine , si Hareton , fiul lui Hindley , se iubesc si se inteleg , unindu-se impotriva lui Heathcliff . Iubirea lor ii aminteste acestuia de propria lui dragoste si de propria lui lupta . Triumful lui monstruos ii pare acum van si fara sens , dandu-si seama ca a cazut prada propriului sau joc . Razbunarea nu-l mai intereseaza . El moare cu nervii zdruncinati . Cuplul Cathy -; Hareton , eliberat prin moartea lui Heathcliff , isi va fauri un camin fericit , romanul incheindu-se cu o nota de speranta .


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta