Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Caracterizarea personajelor Amintiri din copilarie (fragment)
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
de Ion Creanga f1e4ed

Ion Creanga este unul dintre cei mai mari scriitori ai operei romane.
Opera sa este compusa din romane, articole, memorii, poveshti, poveshtiri.
Cea mai importanta opera a lui este romanul ,,Amintiri din copilarie”, a carui personaj principal este autorul intruchipat de Nica.
Fragmentul din carte reprezinta o zi obishnuita la shcoala precum shi cateva personaje -; elevii : Gatlan, Davidica, Mirautza, Trasnea, Shtefanescu dar shi personajul colectiv adica restul elevilor.
Naratorul este personaj la faptele relatate shi deci realizezaza o caracterizare directa asupra personajelor. Relatarea intamplarilor se face la persoana a III-a, timpul trecut imperfect.
Fiecare personaj este caracterizat intr-un anumit fel. Fiecare are o anumita conceptzie despre scoala.
Gatlan este caracterizat indirect prin comportament: „Gatlan se certa si prin somn cu urieshul Goliat” din care reiese ca acesta ii placea sa se ghionteasca cu altii. Conceptia sa despre scoala este aceea ca scoala nu este pentru a invata.
Davidica este caracterizat direct ralizindui-se astfel portretul fizic la care se implica afectiv naratorul: „de-a mai mare dragul sa-l vezi pe Davidica, flacau de munte, cu barba in furculitza shi favoritze frumoase, cu pletele cretze shi negre ca pana corbului, cu fruntea lata shi senina, cu sprancenele tufoase, cu ochii mari, negri ca murele shi scanteietori ca fulgerul, cu obraji rumeni ca doi bujori, nalt la stat, lat in spete, subtzire la mijloc, mladios ca un mestecan, ushor ca o caprioara shi rushinos ca o fata mare. Dumnezeu sa-l ierte! ca n-avu parte sa se preutzeasca ” ce arata frumusetzea fizica a personajului ”musteciosul Davidica”, dar si indirect prin fapte: „pana tiparea o mamaliga, mantuia de spus pe de rost, rapede si fara gres, toata istoria Vechiului Testament, de Filaret Scriman, impartita in perioade, si pronumele conjuctive de dativ si acuzativ din gramatica lui Macarescu” ceea ce arata ca Davidica este un elev inteligent shi silitor care are o conceptzie foarte buna despre scoala, pentru el shcoala existand pentru a invatza.
Mirautza este caracterizat indirect prin intermediul faptelor shi al comportamentului: „umbla trela-lela, in puterea iernii, pe la tarabile jidoveshti”, „nebun era el sa-shi piarda viatza din pricina lui mi-tzi-i, ni-vi-li, me-te-il-o, ne-ve-i-le” din care reiese ca el era un baiat deshtept dar caruia nu ii placea sa invetze.
Trasnea este caracterizat direct indirect prin intermediul faptelor shi al comportamentului.
Mijloacele de caracterizare prin care este caracterizat Shtefanescu sunt: autocaracterizarea shi caracterizarea indirecta prin intermediul faptelor shi prin relatzionarea personajului cu celelalte personaje.
Personajul colectiv este reprezentat de restul elevilor care sunt caracterizatzi indirect prin fapte: ”unia dondaneau ca nebunii, pana-i apuca ametzeala” adica erau galagioshi; „altzii o duceau numai intr-un muget, cetind pana le parea vederea” , adica incercand sa citeasca ei oboseau shi scoteau nishte sunete care semanau cu nishte mugete; „la unia le umblau buzele parca erau cuprinshi de epilepsie” ei shtiind sa citeasca bine shi foarte repede insa „cei mai multzi umblau bezmetici shi stateau pe ganduri, vazand cum ishi pierd vremea, shi numai oftau din greu, shtiind cate nevoi ii ashteapta acasa” aceshtia facand parte din familii sarace care aveau o groaza de probleme.
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta