Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
LOSTRITA
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

 

s6j8jk
Lostrita a fost inclusa in volumul Iubire magca (1966).Proza lui Vasile Voiculescu exploreaza un fond totemic si arhetipal dezvaluind prezenta constanta a unei stravechi civilizatii pastrata mai cu seama sub forma ei rurala. Indeletnicirile mostenite din epoca de piatra-pescuitul,vanatoarea si cresterea animalelor au ramas ocupatiile predilecte ale locuitorilor si ele formeaza miezul epic al celor mai multe povestiri. Tehnica narativa nu se departeaza de montajul traditional ce coboara in timp prin Hanul Ancutei al lui Mihail Sadoveanu la Decameronul lui Boccaccio,Povestiri din Canterburry de Chaucer sau 1001 de nopti.
Naratorul relateaza unui grup de ascultatori intamplarile sovaitoare frazele lasa impresia de lucru insuficient de finisat. Intamplarile sunt enigmatice, si in padurile Carpatilor, pa vaile Baraganuli sau in Delta Dunarii ies la iveala ceasuri si practici magice.
In aceasta lume apropiata de natura se desfasoara si actiunea din povestirea Lostrita. Vasile Voiculescu dezvolta un mit frecvent intalnit in literatura universala: atractia exercitata de sirene asupra omului, adica motivul sirenei sau Ondinei. Folosi initial de Homer in Odiseea motivul revine la Heine in Lorelai, la J. girodeaux in Ondine, la Giuseppe Lampedusa in Profesorul si sirena. In literatura romana mitul sirenei este amintit de Ion Creanga in pPovestea lui Harap-Alb, Chima raului si prelucrat de Cezar Petrescu in Aranca-stima lacurilor.
Trebuie mentionat ca spiritualitatea primitiva nu cunostea ruptura dintre fictiune si realitate, dintre normal si anormal, dintre sacru si profan. Recunoasterea si existenta fantasticului sunt posibile numai atunci cand oamenii au aefectiv constiinta existentei fantasticului.
In Lostrita, personajul principal este un flacau de pe Bistrita fromos si voinic. De la oamenii din zona el afla povesti an de an imbogatite, despre o lostrita misterioasa. Aliman este un primitiv ca mentalitate, adica o fiinta care gandeste si actioneazza in limitele gandirii si practicii arhaice, mistico-magice, perpetuate prin creeatiile fantastice. Pentru el si semenii sai de pe Bistrita, lostrita lacoma mai ales de carne de om, se poate oricand matarmofoza intr-o domnita lungita la soare pe plaja de nisip arginiu.
Aliman crede in existenta lostritei nazdravane care ispiteste flacaii cu farmecele sale si chiar ii ucide pe cei ce se incumeta sa o prinda , dar care poate sa-I si fericeasca pentru scurt timp pe aceia mai indrazneti si mai hotarati dintre ei. Prin urmare nu poate sa se spuna ca Aliman are constiinta fantasticului.
Evenimentele relatate in Lostrita apar ca fantastice cititorului care are o mentalitate diferita sau care face distinctia dintre fivtiune si realitate, dintre normal si anormal, dar ele nu sunt deloc fantastice pentru Aliman.
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta