Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
TIPOLOGIILE ZODIACALE COSMOSUL SI FIINTA UMANA
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Printre macrodiferentieri se pot implica si cele mai vechi, legate de tipologiile zodiacale. Geneza lor este foarte complexa si legata de istoria straveche a omenirii. Interesant este faptul ca ele au o cota de interes mare si in lumea moderna. Bineinteles ca structura zodiacala diferita in functie de zone si popoare ale lumii. t4k2kv
Permanentele expansiuni ale grupurilor umane in perioade foarte indepartate pentru gasirea de locuri mai bogate in hrana si securizare implicau o neliniste permanenta legata de viata personala si a triburilor, neliniste latenta fata de destin. Luptele tribale, apoi cele din perioade istorice din care au ramas urme mai consistente privind popoare ca cel babilonian, egiptean, grec, imperiul roman, cel bizantin, etc., dominatia sclavagismului… toate au creat pericolul pierderii identitatii. Or personalitatea umana a devenit tot mai conturata in decursul istoriei. Si paturile sociale ce aveau ranguri de capetenii erau agresate in continuu de o nesiguranta existentiala mare datorita competitiilor tribale si dintre capetenii si fragilitati de statut de om liber neagreat de cel ce detinea puterea in grupul social de identitate.
In aceste conditii s-au dezvoltat foarte mult cautarile de repere privind destinul. Contactul cu marea natura, stralucirea pe marea bolta cereasca a stelelor si luceferilor au impins pe om spre meditatii si cautari a propriei stele, ca insemn al destinului. In aceste conditii s-a nascut di vremuri foarte in departate astrologia. La curtile marilor capetenii sau a regilor ori imparatilor erau cel putin doi sau trei astrologi. Cu timpul s-au constituit grupuri mai consistente de astrologi si la portile oamenilor mai bogati si apoi in institutii cum au fost Biblioteca si Scoala din Alexandria.
Si persoanele obisnuite au inceput treptat sa aiba acces la „gasirea stelei protectoare” si la ghicirea destinului, prin vraci, apoi prin institutii, cum a fost, de pilda, aceea de la Delfi. Vracii mai marunti citeau din palma (chirologie), din aburi, din asezarea de pietricele, cazand adesea in transa.
Contemplarea stelelor, mersul lor pe cer a dus la cunoasterea traseelor specifice ale planetelor fata de soare si luna, dat fiind faptul ca astrele planetare aveau trasee specifice pe cerul accesibil pe5rceperii curente si apoi a celei mai complexe, efectuate prin tehnologii ce s-au sofisticat mereu. Astrele, cu traiectoriile lor se incrucisau si /sau treceau prin zone da mare apropiere pentru a se distanta apoi , uneori chiar foarte mult. Toate observatiile de acest gen au dus la constituirea astronomiei pe de o parte, si la complicarea astrologiei, la conturarea de numeroase aspecte semnificative privind marele cosmos. Perioadele de nastere al astrologiei au fost incarcate de mentalitati animiste mai puternice, in care, toate astrele au capatat identitate si chiar au fost legate mai ales de hegemonia unui zeu si a identitatii atribuite acestuia. Astrologia avea si un limbaj al sau cu destule ambiguitati prin care se puteau face interpretari tot mai complexe si de compatibilizare astfel ca forta ei sa devina tot mai credibila si acceptata. S-a acumulat insa si o mare cantitate de psihologie naiva ce a creat zodiacelor o faima si ca atare o mare forta de sugestie ce i-a marit aderarea la implicatiile de destin pe care le contura. Exista mai multe sisteme astrologice, oarecum continentale. Varianta cea mai universala a fost a zodiacului ce se intalneste si in zilele noastre in paginile ziarelor si in numeroase carti. Ca aspect mai specific, se poate considera faptul ca mai ales in cartile de astrologie apar si zodiace chineze, arabe, etc. Observatiile astrologice au dus la constituiri de hart8i astrale printr-o simbolistica ce s-a consolidat cu nomenclatorul de baza al astrologiei stravechi de nastere a domeniului. Fara indoiala astrologia a fost prima stiinta ce a avut in atentie, pe de o parte harti facute cu o mare precizie , pe de alta parte considerarea destinului personal legat de aceste harti prin ziua nasterii si implicarea in aceasta situatie a destinului de dependenta a omului de mediul cosmic, universal. Prin acestea s-a creat o tipologie foarte flexibila. Ziua nasterii a capatat o semnificatie de exceptie in constituirea destinului, devenind ziua concentrarii tuturor influentelor ce se exprima prin pozitia situationala a incrucisarii si tendintelor de apropiere sau de distantare a astrelor pe harta astrologica.
Datorita acestei mari importante a zilei de nastere au existat destule situatii din cauza unui zodiac defavorabil ce incerca prelungirea sau grabirea nasterilor, dar mai ales se socotea cand ar fi mai bine sa se nasca un copil. Interesant era faptul ca foarte de mult s-a considerat ca influentele destinului prin astre se datoreaza vibratiilor imperceptibile, dar specifice ale fiecarui astru implicat in zodiac. Bineinteles, vibratiile se modifica si incruciseaza cand planetele se apropie unele de altele sau se departeaza.
In simbolistica zodiacala au figurat si figureaza 7 semne pentru tabloul de baza al planetelor, soarelui si lunii care erau incluse in analiza destinului. Aceste semne erau si sunt cele mai de jos:
Soarele
Saturn
Luna
Marte
Venus
Mercur
Jupiter
Uranus
Neptun
Pluto
Aceste semne reprezentau factorii de implicatie fundamentala a destinului pribn forta lor complexa de vibratii.
Complementar factorului timp, expresie a timpului fara sfarsit a devenit contextul de implicatie in destin a fiecarui om. In astrologie, ziua si chiar ora (de noapte sau de zi) au capatat o importanta de fond, chiar daca mai toate calendarele ce s-au constituit in timp erau relativ diverse pe planul marcarii timpului. Deocamdata ne vom referi la cele 12 semne zodiacale de mare circulatie:
BERBECUL are semnul si se consuma intre 21martie- 19 aprilie
TAURUL are semnul si se consuma intre 20 aprilie- 20 mai
GEMENII are semnul si se consuma intre 21 mai- 20 iunie
CANCERUL are semnul si se consuma intre 21 iunie- 22 iulie
LEUL are semnul si se consuma intre 23 iulie- 21 august
FECIOARA are semnul si se consuma intre 22 august- 21 sept.
BALANTA are semnul si se consuma intre 22 sept.- 21 oct.
SCORPIONUL are semnul si se consuma intre 22oct.- 20 nov.
SAGETATORUL are semnul si se consuma intre 21 nov.- 20 dec.
CAPRICORNUL are semnul si se consuma intre 21 dec.- 19 ian.
VARSATORUL are semnul si se consuma intre 20 ian.- 18 feb.
PESTII are semnul si se consuma intre 19 feb.- 20 martie

Cele 12 luni ale anului se impart in grupe. Fiecare grup de semne zodiacale s-a considerat corespunzator unuia din cele 4 elemente fundamentale ale universului, adica elementele: foc, aer, apa, pamant.
Totodata in fiecare din aceste grupe se implica o anumita stare pozitionala planetara. a. Starea de „in demnitate” cand planeta se afla sub influenta zodiacala dominanta, in semnul zodiacal principal al persoanei, si planetei legate de nasterea si apartenenta zodiacala. b. Starea de „trigonocratie”, cand planeta se afla in combinatie cu alta sau chiar altele, de obicei in semn de complicitate (foc, pamant, apa, aer). c. Starea de „debilitate”, cand planeta principala se afla in cadere sau exil, indepartare pozitionala de centrul zodiacal. d. Starea de „peregrinatie”, cand planeta se afla la mari distante de zona, de campul de influente apropiate, fapt ce face sau nu influente.

Dam mai jos cele 4 grupe ce cuprind caracteristicile de mai sus prin efectele de elemente (foc, aer, apa, pamant) si semnele grupelor de implicatie a modificarii influentei planetei principale a zodiacului, asupra sistemului nervos.
A. Semne ce corespund sistemului de vibratii planetare ale sistemului neurosimpatic:

1. BERBECUL- foc- cardinal
2. LEUL- foc- fix
3. BALANTA- aer- cardinal
4. VARSATORUL aer- fix.B. Semne ce ar corespunde sistemului de vibratii ale parasimpaticului:

1. RACUL (CANCERUL) apa- cardinal
2. SCORPIONUL apa- fix
3. CAPRICORNUL pamant- cardinal
4. TAURUL pamant- fix

C. Semne neutre sau oscilante:

1. SAGETATORUL foc- mutabil
2. GEMENII aer- mutabil
3. PESTII apa- mutabil
4. FECIOARA pamant- mutabil

Constantin Eratostene in lucrarea „Astre si Glande” a prezentat implicatia si combinatia legata de vibratiile astrelor asupra glandelor endocrine si a sistemului nervos.
In acest sens, SOARELE se considera ca influenteaza direct creierul si sistemul nervos cerebrospinal; LUNA actioneaza prin vibratiile emise asupra creierului mic si a sistemului nervos simpatic. Planeta MARTE influenteaza glandele suprarenale prin doua feluri de vibratii: unele (gen berbec) corticale, si altele (gen scorpion) corespunzatoare medularei. Planeta JUPITER actioneaza prin vibratiile sale conform astrologiei asupra ficatului care nu este o glanda, dar produce umori similare celor produse de glande, dupa astrologi. Vibratiile lui SATURN influenteaza functionalitatea glandei hipofize. URANUS actioneaza prin vibratiile sale asupra paratiroidei. NEPTUN asupra epifizei. VENUS este planeta ce influenteaza prin vibratiile sale glandele sexuale. Vibratiile planetei MERCUR influenteaza functionalitatea glandei tiroide servind in acelasi timp ca agent de legatura intre celelalte vibratii de planete. URANUS influenteaza activitatea epifizei.

Exista parabolism intre semnele zodiacale si glande

Semnele zodiacale exercita influente asupra planetelor in concordanta cu influentele de genul planetei corespunzatoare semnului avut in consideratie, legat de influentele din momentul nasterii.
Zodiacul chinezesc are in atentie si el ziua nasterii, dar si ora. Ca si in cazul zodiacului universal se face o discreta diferentiere intre zodiacul masculin , feminin, si cel din perioadele de crestere (copilul).
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta