Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Roma
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Romanii sunt tot un popor indo-european, stabilit pe teritoriul Italiei de azi. Au pornit de la un oras, Roma, al carui tinut inconjurator se chema Latium (de unde cuvantul latini), si in trei-patru sute de ani, din jurul orasului Roma, incetul cu incetul construiesc o adevarata impa¬ratie. Cuceresc mai intai toata Italia, pe urma Spania, pe urma Galia (Franta de azi), de asemenea tot nordul Africii. z6m16mi
Va sunt cunoscute luptele dintre romani si cartaginezi. Cartaginezii erau de rasa semita, deci inruditi cu arabii si cu evreii, mari negustori, care se stabilisera unde e astazi Tunisia. Luptele dintre romani si cartaginezi au durat zeci de ani (Hannibal, genialul general cartaginez, a fost cat pe ce sa cucereasca Italia toata), dar, in cele din urma, romanii au iesit invingatori si, necrutatori, au ras de pe fata pamantului falnica cetate Cartagina.

Iata-i pe romani punand piciorul in Africa, iar in momentul care ne priveste pe noi, adica momentul cand se vor arata interesati si de teritoriul locuit de geto-daci, romanii au ajuns cea mai mare putere din lume, cu exceptia, poate, in Extremul Orient, a imperiului chinez, care se formeaza cam in acelasi timp cu Imperiul Roman. Romanii sunt atunci stapani — priviti harta Europei — pe tot inconjurul Mediteranei. Imperiul lor e ca o larga veriga, un colac in jurul Marii Mediterane: Italia, Spania, Galia, tot Nordul Africii; au cucerit si Grecia si Asia Mica si Siria, si iata-i la Dunare, vecini cu dacii.
De ce au inceput romanii sa-i atace pe daci? Trebuie spus de la inceput ca dacii erau agresivi. Vazand bogatii¬le imparatiei romane, faceau mereu incursiuni pustiitoare peste Dunare, in regiuni stapanite acum de romani, si care de veacuri se aflau sub influenta civilizatoare a Greciei. De altfel, si romanii au fost influentati de cul¬tura elenica; de aceea se vorbeste adesea despre „civi¬lizatia greco-romana". Romanii au fost intai de toate ostasi, iar marea cultura le-a venit de la greci. Grecii aveau si la noi, in Dobrogea, „contoare" de comert, adica porturi cu o mica colonie in jur. Ati auzit de Tomis, vechiul nume al orasului Constanta, si de Histria, mai la nord. Erau si alte colonii de-a lungul coastei Marii Negre, la sud, in Bulgaria de azi, si spre nord, pana in Crimeea. Influenta greceasca ajunsese deci in oarecare masura si la geto-daci.
Si iata acum ca se iveste dusmania si razboiul intre daci si romani. Aceasta se petrece o prima data inainte de Cristos, in vremea lui Burebista. Ostilitatile vor reincepe la sfarsitul secolului I d. Cr., iar legiunile romane sunt chiar invinse la un moment, sub un imparat slab, Domitian. Dar soarta se schimba cand ajunge imparat Traian, unul dintre cei mai gloriosi imparati ai Romei. In Dacia se afla iarasi un rege care reusise sa-i uneasca pe daci, pe un teritoriu insa mai mic, care nu depasea Tisa la apus, nici Siretul la rasarit. Se numea Decebal — nume pe care si-l luase, si avea probabil o semnificatie in limba daca.

(Decebal pronuntam noi acum, dar in vremea aceea „c" se pronunta „k"; Dekebalos era scris pe greceste sau latineste.) Decebal nu a vrut sa accepte influenta romana
__de fapt ar fi fost un „protectorat" — si a continuat uneltirile impotriva Romei.
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta