Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Martin Luther (1483-1546)
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Reformarea protestanta din Germania a fost inceputa de Martin Luther in 1517. El a incercat sa reformeze Biserica Catolica medievala, dar datorita rezistentei de care a dat dovada, ea a fost impartita in structura actuala.

Luther s-a nascut in Eisleben, Saxonia pe data de 10 noiembrie 1483, parintii lui fiind Hans and Margaret Ziegler Luther. Dupa putin timp familia lui s-a mutat in Mansfeld, unde Hans (tatal lui) a lucrat ca miner. Tanarul Luther a studiat la Magdeburg si Eisenach inainte sa se inscrie la Universitatea Erfurt. In 1505 indrumat de tatal lui a inceput sa studieze dreptul dar si-a inceput viata religioasa devenind un calugar Augustinian. Luther a devenit un mare teolog. El si-a luat doctoratul in teologie in anul 1512 si a devenit profesor al literaturii biblice la Universitatea Wittenberg.

Seriozitatea cu care Luther cu care si-a sustinut vocatia sa religioasa l-a condus la o criza personala grava: se intreba cum este posibil sa reconcilieze cerintele legii lui Dumnezeu cu inabilitatea omului de a o urma. El a gasit raspunsul sau in Noul Testament: Dumnezeu avand in subordinea lui pe Iisus Christos a reconciliat omenirea catre EL. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare stricta a legiilor si a obligatilor religioase ci un raspuns al credintei care era acceptat de Dumnezeu. Aceasta credinta trebuia sa fie bazata pe dragoste nu frica.

Aceasta credinta a lui Luther l-a facut sa intre in conflict cu Biserica Catolica 1517. Papa Leo al X-lea pentru a strange fonduri pentru construirea bisericii Sfanta Peter’s Basilica din Roma, a vandut indulgente oamenilor. Aceste indulgente erau folosite pentru iertarea pactelor contra cost. Luther era impotriva acestora.

Pe data de 31 Octombrie 1517 Luther a afisat pe usa bisericii din Wittenberg o lista de 95 de teze si propozitii. Ele interziceau comertul cu indulgente. Aceste teze au circulat repede prin Germania si au cauzat o mare controversa. v3e22ed
Papa a ordonat ca Luther sa apara in fata Cardinalului Cajetan din Augsburg. Cardinalul I-a cerut sa retraga tot ce a zis. Luther a zis ca face acest lucru doar daca I se dovedeste in biblie ca el greseste.

In 1521 papa, prin Bula de excomunicare impotriva lui Luther a cerut imparatului Carol V sa-l execute. In loc sa faca ce I-a zis acesta a convocat un concil pentru examinarea lui Luther. Dieta I-a cerut sa-si retraga declaratiile, dar el a refuzat si a fost declarat ca fiind in afara legii.

Cu ajutorul prietenului lui, guvernatorul din Saxonia, care l-a ascuns in castelul Wartburg, castel care se afla langa Eisenach. Cat timp a stat acolo el a inceput sa traduca Noul Testament in Germana.

In sfarsit preocuparea imparatului principala era razboiul cu Franta, si astfel el s-a reintors la munca sa de la Wittenberg. El incercand sa corecteze religia nuprea a avut succes. In anul 1524 multi tarani din Germania au folosit acest pretext pentru a se revolta.

In anul 1525 Luther s-a insurat cu o fosta calugarita Katharina von Bora. Acest lucru demonstreaza ca el era improtriva celibatarului la preoti. Restul vietii si l-a petrecut scriind, tinand predici si organizand reforma bisericii in Saxonia. El a murit pe data de 12 febroarie 1546 la Eisleben -; care a fost si locul lui de nastere.
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta