Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
LEGIONARUL
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
EXECUTARI

Instructia legionara cuprinde un anumit numar de miscari strict necesare indeplinirii rostului ei. x2f5fb
Executarea acestora se invata pe teren. Aici vrem doar sa stabilim care sunt, precum si conditiunile de care trebuie sa se tina seama in executarea lor.
Executarea oricarei miscari din instructia legionara are 2 parti: a)partea sufleteasca, acea care determina propiu zis miscarea,facand-o sa simbolizeze ceva; sa nu fie numai o miscare in sine, rece: cat si acea care da felul caracteristic legionar executarii. b)partea fizica: executarea propriu zisa.

1)POZITIA DE DREPTI

Simbol. Neclintirea legionarului pe pozitie.
Executarea. Aduci tocurile unul langa altul, la acelasi nivel. Departezi varfurile picioarelor atat cat sa incapa intre ele varful incaltamintei pe care o porti. Apropii genunchii. Intinzi bine corpul, de jos pana sus. Sugi burta, umfli cosul pieptului si tragi umerii inapoi. Incordezi gatul. Ai impresia unui cui care te strapunge din crestet pana in talpi. Lipesti bine degetul de la maini ; lipesti si degetul mare. Lipesti bine podul palmelor de corp, intre podul palmei si corp, sa nu intre nici acul ; degetul aratator pe vipusca pantalonilor. Desfaci, numai putin, coatele, tinand umerii la aceiasi inaltime. Te apleci pe varful picioarelor. (simbol : luarea contactului cu pamantul ; esti ca si crescut acolo, din pamant). Privirea, drept inainte. Ochii, sfredelitori. Ochii singuri spun daca traiesti cu adevarat pozitia de drepti, simbolul ei.
Aceasta este, decompusa, pozitia de « drepti ». Executarea ei, insa se face in ½ de secunda.
Iti comanda cineva (in front sau individual), sau iti comanzi singur.


Despre comanda

Orice comanda are 2 parti: a)comanda prevestitoare. b)comanda savarsitoare
Comanda prevestitoare. Se pronunta intotdeauna mai incet decat comanda savarsitoare. Insa, tot asa : electric.
Comanda prevestitoare este compusa la noi din cuvantul : « garda » ; simplu, sau insotit inca de alte cuvinte precum se va vedea la fiecare caz in parte.
Comanda pervestitoare este precedata, cand se comanda unei unitati pentru prima data (fie ca unitatea fusese in repaus, fie ca s-a schimbat comandantul), de cuvantul « atentiune » sau de un fluor lung.
Comanda savarsitoare, este ultima parte a comenzii si se pronunta tare si electric (intr-o singura silaba), chiar daca este un cuvant mai mare, exemplu : « Inainte »).
Aici, comanda savarsitoare este partea ultima de la fiecare comanda scrisa mai mare.
Pentru pozitia de drepti, comanda care se da este : « Garda, DREPTI ».
Cand se aude comanda prevestitoare, toata lumea tresare, se ridica pe varful piciorului drept si asculta partea a doua a comenzii. La comanda « DREPTI », in ½ secunda, a si luat pozitia cea mai corecta de drepti. Toata lumea, cu o singura tacanitura de toc. Si ramane asa, neclintit, pana ce va auzi alta comanda. Incremeneste asa. Poate sa vine peste el valurile cele mai grozave si nu se clinteste din loc. Ochii mari, privirea adanca.
2)REPAUS

Din pozitia de drepti, se poate comanda : « GARDA », pe loc, « Repaus ». La comanda savarsitoare « REPAUS », toata lumea, ca o scantiere, duce piciorul drept inainte, apuca mana stanga, de la incaietura palmei cu dreapta si ia repaus, pe loc (asa spune comanda). Prin urmare nu paraseste frontul. Nici nu fumeaza. Nici nu vorbeste daca nu i s-a dat voie special pentru aceasta.
Cat de urit este obiceiul de a iesi din front pentru a bea apa, sau sa cumpere covrigi… este un mic amanunt care daca nu se baga in seama de comandant, poate sa provoace o impresie urata. Sa-i vada lumea pe toti alergand in toate partile, “flamanzi” si “insetati”, ca cei mai lipsiti de vointa!…3)RUPEREA RANDURILOR

Tot din pozitia de drepti, se poate comanda: “Garda, inapoi » (sau la stanga, la dreapta, dupa cum e pozitia). In repaus rupeti radurile, fuga, MARS (sau fara « fuga »).
La comanda prevestitoare, toti sunt atenti, si cand au auzit comanda, « fuga », duc, din pozitia de drepti, cum erau, pumnii la piept,ca pentru fuga. Iar, la comanda savarsitoare « MARS », dintr-o saritura, o smucesc cu totii in directia in care li s-a comandat, spunand tare si cu totii odata : « Traiasca Legiunea si Capitanul ».
Sau daca, cumva, le-a comandat Capitanul aceasta, spun numai « Traiasca Legiunea », dar tare, ca sa se cutremure pamantul. (Afara de cazul cand situatia cere sa se vorbeasca incet, atunci spun incet, in soapta, tot cu suflet).

4)SALUTUL LEGIONAR

a) Simbol : salutul cerului : din inima. b) Executarea : din pozitia de "drepti”, se misca numai mana dreapta, restul corpului ramanand in pozitie corecta. Mana dreapta cu palma tot asa cu palma in pozitie de drepti, intinsa si cu degetele lipite (lipit si degetul mare), se aduce mai departe, descriind un semi-cerc intre dreapta si se tranteste cu palma in partea stanga a pieptului, deasupra inimei. Varful degetelor cad in incheiatura umarului stang. Podul palmei lipit in intregime de piept. Cotul, la inaltimea umarului drept. Aceasta este prima parte a salutului.

Dupa acea, in a doua jumatate de secunda, se duce bratul drept inainte. Palma, tot asa de intinsa, vine cu incheietura la inaltimea fruntii. Nici spre stanga, nici spre dreapta. Inainte, in directia ochiului drept. Bratul, intins bine ca o sageata.
Cand esti in front, tragi cu ochiul la camaradul din dreapta pentru ca mana ta sa fie la aceiasi inaltime cu a lui.
Intinderea bratului inainte, pentru salut, este insotita de cuvintele « Traiasca legiunea si Capitanul, afara de cazul cand saluti chiar pe Capitanul. Atunci, ii spui : sa traiesti, Capitane ».
Dupa ce spui aceste cuvinte, duci mana la loc (asteptand mai intai sa o duca acela pe care l-ai salutat) si iei repaus. « La Loc » inseamna sa duci mana dreapta cum ai pornit-o, in pozitia de drepti, si se duce tot la piept.
Tot secretul salutului sta in executarea lui cu cat mai multa energie si corect.
Din mers, salutul se face tot asa, cu grija sa nu-l lovesti cu mana pe un trecator pe strada, cu tendinta de executare cat mai corecta.
Saluta dinainte cel mai tanar sau cel mai mic in grad.
Fratii de Cruce, am vazut cand au si cand nu au voie sa salute legionari.
Asa, corect, salutul legionar se invata inca din faza de incercare. Dupa felul cum se executa, poate fi un prilej pentru conoasterea starii sufletesti a celui pe care il pregatim.

5)PREZENTAREA

Cand un membru din unitatile FDC se prezinta comandantului sau, sau oricarui alt comandant, pentru a-i raporta sau pentru a-l intreba ceva, paseste cadentat ultimii 4 pasi se opreste scurt la 2-3 pasi in fata comandantului ; ia, corect, pozitia de drepti, saluta legionar, se uita drept in ochii comandantului si spune « Traiasca Legiunea si Capitanul », sunt fratele de Cruce … din Fratia de Cruce …, grupul n°….. (sau : prietenul …, din manunchiul de pe langa Fratia de Cruce, grupul n°…) ». Comandantul, a raspuns la salut si a dus mana jos. Dupa ce a spus aceasta formula de prezentare, Fratele de Cruce lasa si el mana jos, ramanand in pozitia de drepti., pana ce comandantul respectiv ii spune sa ia repaus. Cand va ramane -;totusi- intr-o pozitie corecta. Nu lasa mana jos mai inainte sa o fi lasat comandantul pe a sa.
Dupa aceasta spune ce are de raportat sau de intrebat.
Cand a terminat, saluta iarasi corect, se intoarce ½ la stanga, face un mic ocol pentru ca sa nu se intoarca cu spatele la comandantul la care s-a prezentat, si pleaca.
Cand comandantul il cunoste, nu mai spune decat « Traiasca Legiunea si Capitanul », salutand.
Daca se prezinta Capitanului, procedeul este acelasi, cu deosebirea ca nu mai spune « Traiasca Legiunea si Capitanul » ci « Sa traiti, Capitane ».
Aceasta, in cazul in care se prezinta singur, nechemat.
Cand este chemat de catre Comandant, insa, de indata ce si-a auzit numele sau, cum el trebuie sa urmareasca din ochi intotdeauna pe comandant. De indata ce i s-au facut semn de catre comandant, se intoarce cu fata la el, ia pozitia de drepti, acolo unde se gaseste si spune : « Ordonati ».
Comandantul respectiv, ii va spune : « la ordin ». Atunci, cu iuteala fulgerului, alearga catre el facand ultimii pasi rari si apasati, si se prezinta -ca mai sus-, adaugand in plus « Astept Ordin », dupa care, cu respectarea normelor de mai sus, duce mana la loc. A primit ordinul : spune « Am inteles”. Repetandu-l, saluta si pleaca.

Se vor face cat mai multe exercitii de prezentare pe sedinte, si inafara de sedinte. Sa se tina seama de orice amanunt, in executarea cat mai corecta.
Felul cum ai stiut sa te prezinti este un indiciu pentru comandantul respectiv, pentru ca sa-si dea seama deodata cu cine va vorbi. Iti citeste in ochi si in gest toata starea sufleteasca. « Cand intra cineva la mine in birou, ne spunea Capitanul, cum l-am vazut intrand pe usa, uitandu-ma la el, am inteles ce vrea.
Iar in Carticica, spune capitanul despre felul prezentarii legionarului : « …are o tinuta mandra, osteseasca, vorbeste scurt, se uita drept in ochi, ochii lui nu mint, fata lui e plina de speranta si lumineaza ca un soare.
Asa, voios si plin de incredere, se prezinta legionarul. »

6)ONORUL

Se da, din front, din repaus, de la lucru, sau din mars. Comandantul, iese in fata unitatii respective la atata distanta incat sa-si vada intreaga unitate. O face atenta cu fluierul, sau strigand “Atentiune”. O stapaneste cu privirea. Toata lumea inceteaza orice si asculta comanda.
Comanda: “Garda, drepti”, “Garda, pentru onor, inainte » (sau : « la stanga », « la dreapta », dincotro vine comandantul.)
La partea a II-a din comanda prevestitoare, « pentru onor », cu iuteala, toata lumea executa prima parte din salut cu o singura lovitura duce mana dreapta la piept. Cu o scanteiere din ochi isi corecteza fiecare pozitia ca si cand instantaneu, ar trebui sa-i prinda asa. Coatele tuturora, sa fie aliniate dupa cei din flancul drept.
La comanda savarsitoare inainte, se executa partea a doua din salutul legionar. Energic si corect. Dupa regulile stabilite la salut.
Chiar daca se comanda onorul « LA DREAPTA » sau … « LA STANGA », si nu « INAINTE », salutul se face tot asa, inainte, ramanand ca privirea sa se intoarca in directia de unde vine comandantul.
Se urmareste comandantul cu privirea pana ce trece, daca i se da salutul numai pana trece ; sau pana ce pleaca. Daca a venit anume la unitatea respectiva.
Dupa ce a trecut comandantul caruia i s-a dat onorul se comanda « Garda, Drepti », « Garda, pe loc, repaus » si se continua programul.
Cand vine un comandant anume ca sa primeasca « raportul », cel care a comandat « onorul » iese inaintea comandantului care vine car la 5-6 metri de unde se gasea el in fata unitatii, atunci cand spatiul permite, si cu respectarea normelor precizate la « prezentare ». Dupa ce saluta, se prezinta « spunandu-si calitatea pe care o are in unitatea de comanda », si spune : « …Fratia de Cruce..., grupul n°… (sau manunchiul de pa langa FDC…, grupul n°…), este gata si asteapta ordin ».
Daca comandantul care a primit raportul lasa mana jos, o lasa si el. Daca nu, nu. O lasa cand comanda “Drepti”, unitatii. Unitatea intreaga sta nemiscata in pozitia « Pentru Onor », cu ochii tinta la comandantul care a primit raportul.
Cand acesta spune : « Traiasca Legiunea si Capitanul » sau « Buna Ziua », « Buna Seara », « Buna Dimineata »,… unitatea intreaga raspunde, odata : « Traiasca Legiunea si Capitanul », tare sau dupa cum este cazul, insa cu tot sufletul. Cand este chiar Capitanul, intreaga unitate raspunde « Traiasca Legiunea »
Si ramane unitatea asa, in pozitia « pentru Onor », pana ce se comanda « Drepti ».
Cand comandantul vrea sa recunoasca pe unul dintre ei, si-l cheama afara din front, acela iese din spatele frontului (fara sa deranjeze pe ceilalti) si in fuga mare, se duce si se prezinta, dupa regulile invatate.
Cand comandantul care a primit raportul trece in revista unitatea, mergand si uitandu-se la fiecare, la pozitia fiecaruia, si daca in dreptul unuia spune « Bine », atunci respectivul raspunde « Traiasca Legiunea si Capitanul ». Aceasta insemneaza ca pentru Legiune, si pentru Capitan, s-a straduit sa faca bine.
Cand unei grupe intregi i se spune : « Bine grupa »…, atunci intreaga grupa raspunde « Traiasca Legiunea si Capitanul », sau cand Capitanul spune « Bine », unitatea raspunde : « Traiasca Legiunea ».

7) PASUL LEGIONAR. MARSUL

Cu frontul, in gloata, sau individual mergand, pasul legionar este acelasi : pasul romanesc. Cu toata talpa piciorului. Apasat.
Pasul Romanului care se intoarce seara de la coasa. Mare si voinicesc. Nu pas marunt, de cucoana, sau de fratuz, pe varfuri sau numai pe tocuri, de parca te-ar frige pamantul. Pasesti indesat, cu toata inima.
Frontul obisnuit legionar, este de cate sase in rand, cand situatia drumului nu permite, sau unitatea este prea mica, se poate face si de cate 4, 3, 2, si chiar 1 (pe poteci sau pe marginea soselei).
Comanda, pentru formarea frontului, este : « Baza …X ». (un frate de cruce mai inalt), garda, la…m in spatele meu, in front cate 6 adunarea. Sau cand formatia este stiuta de acum, se comanda « Baza X, garda in coloana de mars, in spatele meu la …metri ADUNAREA. »
Cand s-a auzit comanda savarsitoare « ADUNAREA », Fratele de Cruce indicat ca baza, aleraga in spatele comandantului la atatia metri cati s-au comandat, sau daca nu s-au prevazut in comanda, sa se stie intotdeauna ca la 3 metri in spatele comandantului, dar nu chiar in spate, ci la ½ mai spre dreapta. Cum si-a fixat locul (intr-o jumate de secunda), ridica mana in sus, el va fi primul om din flancul drept al frontului. Va forma unghiul flancului drept al frontului. La stanga sa vin atatia cate cti s-a comandat formarea frontului, apoi restul, in spate.

Care cum vine, intinde mana dreapta cu palma pe umarul camaradului din fata.
Frontul se face dupa inaltime. Comandantul se va ingriji de estetica frontului. Unii se ocupa numai de flancul drept si de laturi. Trebuie sa ne preocupe estetica intregului front. Acestea trec la partea auxiliara : birou, bucatarie, magazie…
Cand este vorba, in special de vreo defilare, unitatea care difilieaza trebuie sa apara pachet. Cu toate randurile complete.
Se aliniaza « de front » si « in adancime ». de front, luand pozitia de « drepti », sa nu vada cu coada ochiului decat varful nasului camaradului din flancul drept al liniei in care este. Si sa simta cu cotul pe camaradul din dreapta sa. In adancime se aliniaza bine cand nu vede ceafa camaradului al 3-lea din fata sa, si cand locul si l-a fixat la distanta de o mana intinsa, in spatele camaradului din fata (cu respectarea alinierii din front).
Toate aceste alinieri trebuie sa se faca foarte repede, cat comandantul din fata ar numara pana la 3, fiecare isi gaseste locul si se aliniaza, fara sa scoata vre-un cuvant. Cand s-aintors comandantul la « stanga-inprejur », si a venit cu fata spre unitate, alinierea sa fie gata. Atunci, el comanda : « Garda, DREPTI » si fiecare ramane acolo unde l-a prins aceasta secunda.
Comandantul controleaza cu privirea pe fiecare cat de repede si-a gasit locul in front. (Pentru usurinta executarii adunarilor, este bine sa te uiti intotdeauna la cel din dreapta si din stanga ta, pentru ca sa-i cunosti si sa nu se mai incurce nimeni cand se va comanda o alta adunare identica). Apoi comanda : « Garda, la dreapta, si-n adancime, ADUNAREA ».
Este o chestiune care face o impresie urata; cand se comanda alinierea coloanei, flancul stang se tot da la stanga si la dreapta, ca o coada de balena. Nu-si afla locul. Aceasta insemneaza ca insasi cei din primele linii, dinspre flancul drept al coloanei, nu si-au gasit locul. Se tot misca la stanga, la dreapta, cu 1, 2, 3, cm si pana la cei din flancul stang se ajunge cativa metri. Nu cei din primele linii trebuie sa ramana nemiscat.
Coloana de mars se poate constitui cu toata lumea in cort, sau pe grup de cate 2-3 linii din 6, cu sefii de grup in unghiul flancului drept al grupei, sau in fata grupei, la 2 pasi. Distanta dintre grupe 3-4 metri. (Putand merge, cand conformatia terenului permite pana la 5 metri si mai mult).
Cand comandantul vrea sa porneasca unitatea in mars, comanda : « Garda, DREPTI ». « Garda, directia… (se da directia pe sosea, sau inainte, sau cu ocolire la stanga, cu ocolire la stanga-nprejur, casa din fata…), inainte MARS ».
La pronuntarea ultimului cuvant din comanda, prevestitoare inainte, toata lumea se apleaca, la comanda savarsitoare « MARS », pornesc facand primul pas inainte cu stangul. Primii 3 pasi se fac mai mari si apasati. Apoi, se ia pasul normal romanesc.

Cateva reguli de tinut minte in mars : a)Marsul trebuie trait. Atunci cand mergi, nu te gandesti in alta parte ci numai la mars.
Pentru aceasta : b)se pastreaza continuu cadenta. Pastrarea cadentei da toata impresia frumoasa coloanei. Pastreaza cadenta camaradului imediat in fata ta. Calci pe urma piciorului lui. De cate ori se schimba cadenta disspre flancul drept insemneaza ca nu se mai traieste aceasta cadenta. Flancul drept, numara in gand cadenta. Numara toata lumea ; dar in special flancul drept.
Flancul drept este acela care da nota pasului legionar. Este suficient ca numai o secunda sa nu traiasca aceasta cadenta, pentru ca, facand pasul cu 2-;3cm mai mare sau mai mic, sau cu ½ secunda mai repede sau mai incet, sa se produca o tulburarea in intreaga unitate din spatele lui ; sa se strice cadenta si chiar aliniarile. De acea, flancul drept trebuie sa traiasca intens cadenta marsului, si cand a obosit, sa fie schimbat. c)pastreaza continuu alinierea. d)nu se vorbeste. e)nu se uita nici la stanga nici la dreapta, privirea ochilor drept inainte.
Sa se dea impresia unei unitati care vrea ceva, care urmareste un scop binedefinit, un obiectiv, si de acea merge. Intr-u atingerea acestui obiectiv. Cine va vedea unitatea respectiva, sa spuna : « trebuie sa se intample ceva ; uitati-va la ei cum merg…Se duc sa faca ceva…Si-au pus ceva in minte…O sa auziti acusi…”. Prin urmare, nu frumosul marsului in sine, trebuie sa fie primul punct de discutie, al celor care vor vedea unitatea trecand, ci hotararea cu care merge aceasta unitate. Apoi, sa spuna “…Si ce ordonati mergeau… » f)mana, se misca liber pe langa corp, asa cum o misca romanul cand se intoarce seara de la munca. Nu « englezeste », sau ca cei de la garda palatului. g)mereu cu gandul si cu coada ochiului la comandant.
Sa nu se creada niciodata ca daca cineva este acolo, inlauntrul frontului, si daca s-ar face cu grija toate cele de mai sus, nu mai observa nimeni. Sa aiba mai intai fiecare constiinta ca asa trebuie sa faca, si in al doilea rand, tocmai atunci cand nu se gandesste el, un « instantaneu » a prins unitatea care marsaluia, si tocmai el a stricat totul. Toata impresia frumoasa pe care si-ar fi facut-o cineva vazand fotografia.

Comandantii unitatilor sa se fereasca, apoi de o serie de « tamburism » in timpul marsului. Stropseli, fluieraturi si comenzi exagerate… Intre comandanti si unitatile respective trebuie sa existe totdeauna cointelegere tacita. Sa se menajeze unii pe altii, intr-atata incat bunul simt legionar pemite. Aceasta cointelegere tacita sa se vada, sa se citeasca in ochii unora si altora, este intelegerea reciproca, izvorata dintr-o mare comuniune sufleteasca dintre sefii si unitate, precum invatatura legioanara spune : si pe unii si pe altii, ii incalzeste flacara aceluiasi ideal. Apoi, sa nu se uite ca cine a condus in ierarhia legionara se prea poate sa fie si el conducator, sa-si aiba si el unitatea lui…

Se recomanda ca orice comandant se apara in fata unitatii incins (semnul puterii).

8)ONORUL DIN MARS

Pentru defilare, sau cand o unitate FDC in mars trece pe langa un comandant caruia trebuie sa i se dea onorul, atunci comanda este asa : « Garda, pentru onor, inainte » (spre dreapta sau spre stanga, dupa cum este cazul). La comanda prevestitoare « Garda », se intareste pasul ; la partea a doua a comenzii prevestitoare se executa prima parte din salut si inceteaza miscarea mainii stangii… La comanda savarsitoare se executa partea a doua din salut, pasul mare, apasat, se aude bine cadenta. Elementele din partea frontului unde se afla comandantul care primeste onorul tin capul drept inainte. Acestea, pastreaza directia marsului, toti ceilalti tin capul indreptat spre comandantul care primeste defilarea. Pana ce trece de el apoi revin, In tot acest timp mana stanga sta in pozitia de drepti, insa nu stransa de corp, ci libera, la un deget departare de corp.
Saluta si purtatorii micului drapel, micul drapel se tine cu mana stanga si cu batul fixat pe centura.
Dupa ce unitatea a terminat onorul, se comanda: « Garda, pasa de manevra, MARS ». La comanda savarsitoare se duce mana la loc, tot pe la piept, si se reia pasul de mars normal. Mainile se misca.

9)CANTECUL IN MARS

Nimic nu predispune sufletul mai frumos decat marsul cu cantec. Unitatile F.D.C de la cele mai mici pana la cele mai mari, trbuie sa se desprinda cu marsurile. Sa le caute, sa le doreasca. Nu numai pe vreme de soare ; chiar pe vreme de ploaie sau viscol. Pentru educatia noastra, prin bine. Departe, cat mai departe, in camp sau in padure. Acolo suntem siguri ca nu mai suparam pe nimeni, ne ducem si ne facem eductia noastra. In mijlocul naturii unde vom cunoaste mai intai puterea lui Dumnezeu, apoi ne vom cunoaste inprejurimile, satele noastre. Alta data mergem si mai departe.
« …duminica si in zilele de sarbatoare cuiburile trebuie sa se obisnuiasca a pleca in mars. Noi nu ne cunostem tara. Unii nu-si cunosc nici satul vecin. In zilele de sarbatoare, pe ploaie sau pe vreme buna, iarna sau vara, sa iesim afara, in mijlocul naturii. Pamantul romanesc sa devina un furnicar in care sa se intalneasca mii de cuiburi alergand in toate directiile. In timpul slujbei, sa se opreasca la biserica din cale.

Cand marsul se face in cantec de famfara, cadenta se tine dupa toba. La bataia tobei, se calca pe piciorul stang. Asa s’a fixat regula. De çe? Presupunand ca famfara merge si ea in fruntea coloanei, negresit ca trebuie sa se tina o cadenta. Cadenta se orienteaza dupa cel care bate toba. Toba se bate cu mana dreapta. Adica mana dreapta face miscari inainte, pentru a lovi toba ori in mod normal mana dreapta se misca inainte o data cu piciorul stang.

10)OPRIRI DIN MARS

Opririle se dau la comanda : « Garda, STAI ». La comanda prevestitoare, se intareste pasul. Se simte bine cadenta. La comanda savarsitoare, care se da pe piciorul drept, intreaga unitate mai face un pas cu stangul si ½ pas cu dreptul, si se opreste in pozitia de drepti.
Oprirea se face dintr-o data, ca o intrerupere de curent electric.
Daca se comanda « repaus », cea dintai grija este oprirea si alinierea. Ca o noua scanteiere electrica, se alinie toata coloana. Apoi, asteapta ordin de rupere a randurilor sau continuarea marsului.
Acestea ar fi cele mai importante momente din « instructia legionara », care o caracterizaeza propiu-zis.
Restul miscarilor : intoarceri, ocoliri, pas alergator, formatii, cat si instructia de lupta se pot face de fiecare sef de grup in unitatile respective. Dupa ce orice regulament militar.

Exercitii de gimnastica

In ce priveste exercitiile de gimnastica pentru dezmortire, se pot face si acestea fara a se stradui cineva sa invete un anumit numar de miscari si ordinea lor. Nu regula, aceasta sa fie: orice comandant de unitate face miscarile pe care le crede el de cuviinta (care ii vin atunci in minte) cu conditia sa puna in miscare fiecare portiune din corpul omenesc. Incepand de la cap, continua cu gatul, umerii, bratele, pieptul, … in jos pana la degetele picioarelor. Aceasta sa fie singura norma.

Alte posibilitati de antrenament fizic si psihic

Tot pentru instructia fizica, pentru antrenament, sunt bune si jocurile, jocurile romanesti : tranta dreapta, razboiul de calare. Pentru fratiorii, jocul de-a haiducii si poteracii. Apoi jocurile cu mingea : oina, cadrilul, etc….
Cu socoteala insa toate, pentru ca sa se intretina voia buna, armonia si sa nu se rapeasca prea mult timp.
Cat priveste cel mai bun antrenament, acesta se face la munca ; in tabara sau altundeva. Cu conditia varatiunilor muncii, fiecare frate de cruce isi poate capata o aceiasi structura atletica si fizica, cat si sufleteasca.
Si cu aceasta grija de pregatirea lor fizica, fratii de cruce vor deveni mai vrednici, mai viteji, mai de nadejde legionari.
Atunci a se va spune ca educatia lor a fost completa.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta