Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Evreii
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
s1m13mr
Vremea patriarhilor evreilor nomazi lecati din orasul Ur, din Mesopotamia, semitii nomazi iri cautare de pasuni, condusi de patriarhi ratacesc de-a lun¬gul fluviului Eufrat. Printre ei, evreii, sub conducerea lui Abraham, ajung in Ca-naan. sau Palestina. Aici se ocupa de cresterea oiior, a caprelor, a pomilor fruc¬tiferi si a cerealelor. Pe la anul 1700 i.H., impinsi, poate, de foame sau insotindu-i pe invadatorii hicsosi, unii din¬tre ei se instaleaza in Egipt.
Moise ii scoate pe evrei din Egipt
Pentru a scapa de sclavia si de persecutiile la care erau supusi, evreii au parasit Egiptul pe la anul 1280 i.H.
Seful lor era Moise. evreu, dar cu nume si educatie egipteana. La chemarea Dumnezeului stramosilor sai, lehova, Moise ii conduce pe evrei dincolo de Marea Rosie prin peninsula Sinai. Se produce exodul pana in Palestina. Viata grea din desert il obliga pe Moise sa stabileasca multe reguli sacre si legi. lehova ii da lui Moise cele Zece Porunci care sunt gravate pe piatra si devin Tablele Legii care sunt transportate intr-un sipet de lemn: Chivotul legii.
Evreii accepta legea data de Dumnezeu si, in schimb, Dumnezeu ii apara pe evrei si-i conduce spre Palestina, „Pamantul fagaduintei", Moise moare pe muntele Nebo inainte de a intra in Palestina.
Evreii isi numesc un rege
O stela pe care Faraonul Egiptului isi enumera vic¬toriile, pe ia anul 1225 I.H, arata ca evreii inca mai luptau atunci contra locuitorilor din Palestina, a unor popoare jefuitoare din stepa si contra filistinilor. Evreii erau acum uniti in jurul sefilor lor militari: Judecatorii. Organizarea in 12 triburi nu era insa potrivita pentru lupta; ei se unesc sub conducerea unui rege. Saul devine primul rege al evreilor (1030-1010 i.H.).
Doi mari regi: David si Solomon
David (1010-970 I.H.) ii urmeaza lui Saul. El era cunoscut prin psalmii pe care-i canta la curtea regelui si prin victoria asupra lui Goliat, un urias filistin. El cucereste Ierusalimul de la cananeeni (locuitorii din Palestina, numita si Canaan) si-si face acolo capitala. Apoi, reorganizeaza armata si realizeaza o adevarata independenta a Israelului. Stabileste o noua adminis¬tratie, organizeaza cultul, aducand Chivotul legii la Ierusalim.Solomon (970-931 I.H.), fiul si succesorul lui David este cunoscut prin spiritul sau de dreptate si prin intelep¬ciunea sa. El stabileste contacte si schimburi comer¬ciale cu toti vecinii. Construieste o flota pe Marea Rosie cu care aduce aur si fildes din Africa Orientala, stimuleaza mestesugurile: olaria, tesatoria, prelucrarea cuprului. Mare constructor, ridica rezidente regale in toate orasele principale, iar in Ierusalim, construieste primul Templu, in care Chivotul legii este depus in Sfanta Sfintelor, parte interzisa publicului.
Regatul se imparte in doua dupa moartea lui Solo¬mon: cel al lui Israel (931-721 I.H.) cucerit de asirieni si cel al lui luda (931-587 I.H.) cucerit de neobabilonieni. Urmeaza o deportare masiva (exilul Babilonului 587-538 i.H.). Cucerirea Babilonului de catre Cyrus ii aduce pe evrei inapoi in Palestina unde au reconstruit Ierusalimul, in anul 63 i.H.. Palestina devine vasala Romei, ultimul mare rege fiind Irod l (40-4 i.H.). Dis¬trugerea Ierusalimului in anul 70 d.H. pune capat istoriei vechi a Israelului.
Poporul lui Dumnezeu
La inceput, evreii au fost politeisti. Sub Moise. un zeu unic. deja recunoscut de Abraham, devine Dumnezeul evreilor, creator al lumii, singurul Dumnezeu. Ulterior, sub influenta profetilor, religia evolueaza. Un salvator sau „Messia;: este anuntat, ca si vremea cand Dum¬nezeu va domni peste toti oamenii. Cultul lui Dumnezeu se face prin rugaciuni, post, pomeni, citirea Thorei si prin sacrificii.
Biblia. Thora. Talmudul
O lunga perioada, evreii si-au transmis oral istoria, obiceiurile, legile, riturile religioase, in secolul X, David ordona sa fie scrise toate amintirile evreilor, pe care le povesteau de secole, prin folosirea unei scrieri alfa¬betice pe rulouri de piele, pergament, papirus sau tablite de arama.
Biblia reprezinta o istorie a poporului evreu in dife¬rite epoci, fiind o carte religioasa. Ea este o adevarata biblioteca, in cuprinsul ei fiind 47 de carti; unele sunt scrise in proza, altele in versuri. Thora sau Torah este numele dat in religia mozaica primelor cinci carti ale Bi¬bliei. Talmudul este o culegere care contine comentarii la textul Bibliei, intocmite intre secolele HI I.H. si V d.H. Este format din doua parti: Misna (Repetarea legii) si Ghemara (Completarea legii). Sunt formulate si norme religioase si social-juridice ale mozaismului.

Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta