Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
CIVILIZATIILE ORIENTULUI ANTIC MESOPOTAMIA
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
h1u17um


A.SITUARE GEOGRAFICA SI TEMPORALA
1.LOCALIZARE GEOGRAFICA
1.Mesopotamia este o regiune fertila cuprinsa intre doua fluvii -; Tigrul si Eufratul; se desfasoara sub forma unei fasii de pamant fertile de cca 1 000 km lungime si cca 4oo km latime intre cele doua fluvii .
Mesopotamia antica corespunde teritorial actualului Irak
Vecinii sai erau in nord -; zona muntoasa a masivului Zagros , care o despartea de vechea Persie , actualul Iran si in sud -; Desertul Arabiei /Pen.Arabica , zona care va constitui un rezervor permanent de alimentare cu populatie.
2.Numele de Mesopotamia este dat de catre greci si inseamna ,,tara dintre fluvii’’; sirienii o numeau Aram Nasharaim - Siria dintre fluvii iar arabii o numesc El Djerireh -; insula, exprimand pozitia ei de zona inconjurata pe doua parti de apa.
3.Localizarea Mesopotamiei in zona interfluviala dintre Tigru si Eufrat permite intelegerea conditiilor speciale economice in care s-a dezvoltat in aceasta regiune o civilizatie dependenta de agricultura de irigatii care permite de timpuriu , adica cu cel putin 4000 de ani i-C.: sedentarizarea a grupurilor umane care se ocupau cu agricultura dezvoltarea schimbului de bunuri ca urmare a bunastarii generale , cunoasterea si folosirea metalelor( arama ).
in final dezvoltarea unor structuri sociale centralizate si eficiente care sa supravegheze buna functionare a canalelor de irigatii si digurilor de care depindea intreaga economie si bunastarea populatiilor ( din calcolitic , 3500 i.C.); astfel inca din mileniul IV exista aici o societate complexa , ierarhizata , condusa de un rege - preot si o aristocratie birocratica si instruita avand ca parte componenta un corp de preoti.
4.Procesul de formare a acestei societati centralizate si ierarhizate a fost unul treptat si direct legat de crearea treptata a zonelor fertile prin raspandirea irigatiilor , mai intai in sudul Mesopotamiei ocupand pana catre anul 1800 i.C. toata zona dintre cele doua fluvii.
5.Initial formele de societate orientala antica au aparut in cadrul unor concentrari restranse de populatie in orasele -stat fortificate ( cetati ) si apoi datorita cuceririlor succesive s-au constituit in primele forme de societate complexa -regatele sau imperiile : sumerian - sud accadian . centru babilonian - care realizeaza unitatea intregii vaii a celor doua fluvii. asirian - care inglobeaza intreaga Mesopotamie si ulterior devine nucleul marelui Imperiu Persan ahemenid care mai cuprindea Iranul , Anatolia si Egiptul.

2. LOCALIZARE TEMPORALA
1.Trasarea unor limite de dezvoltare in timp a civilizatiei mesopotamiene este dificil de facut datorita succesiunii de state pe acest teritoriu relativ restrans sau chiar existentei paralele a unor orase -; state si dinastii.
2. Conform traditiei mesopotamiene pastrata de preotul haldeean Berosius care a trait in perioada elenistica , istoria dureaza din anul 2850 i.C. - pana la 332 i.C. cand are loc cucerirea macedoneana. Berosius imparte istoria Mesopotamiei in 33 de dinastii impartire folosita si de cercetatorii actuali pentru a periodiza istoria zonei.
Totusi se considera , incluzand si protoistoria, ca civilizatia mesopotamiana se dezvolta de-a lungul a cca 6000 de ani i.C.
Mesopotamia fiind considerata zona cu cea mai veche cultura de tip urban din istorie si cu cea mai veche civilizatie inchegata a lumii ( vezi Kramer -; Istoria incepe la Sumer).

PERIODIZARE ISTORIEI
PRE SI PROTOISTORIA
Datorita climatului relativ favorabil (clima musonica avand doua anotimpuri -; unul ploios si unul secetos) si facilitatilor create de existenta ei ca regiune la liziera fertila a celor doua fluvii care a putut fi extinsa prin irigatii , aici se dezvolta de timpuriu culturi pre si protoistorice.
Inca din eneolitic ( cca 4000 de nai i.C.) Mesopotamia cunoaste inflorirea economica ,schimbul de bunuri si folosirea metalului - arama .
Protoistoria Mesopotamiei dureaza cca 2000 de ani si se incheie la aparitia primelor dinastii sumeriene in sudul Mesopotamiei.
Descoperirilor arheologice au documentat existenta aici a patru culturi denumite dupa localitatea unde au fost facute descoperirile :
1.HASSUNA
2.SAMARRA
3.TEL HALAF
4.TEL OBEID
Cele patru culturi prezinta cateva caractere generale si unele deosebiri care tin mai ales de productia ceramica si decorarea acesteia: locuirea se face in sate fortificate de tip tell se practica agricultura iar grupurile sunt relativ sedentarizate cunosc si practica metalurgia aramei si ceramica pictata cu motive simbolice
in constructie folosesc piatra si cunosc constructia cu arc si bolta practica rituri funerare complexe de incineratie , cu distrugerea rituala a vaselor si ingroparea urnei sub pavimentul casei (Tel Halaf).
Din cultura Tel Obeid dateaza primele dovezi de scriere pictografica rudimentara si primul edificiu de cult religios organizat -; templu de la Eridu.
ISTORIA.PERIODIZARE
Istoria Mesopotamiei se imparte in niste perioade mai lungi care grupeaza mai multe dinastii pomenite de Berosius si mentinute de istoricii actuali.
1.Perioada protodinastica ( sumeriana ) (-;3000 -;2470 )
2.Perioada accadiana (-;2470-2257)
Se incheie cu patrunderea triburilor de gutii sau gutiti din estul Mesopotamiei , dinspre Muntii Zagros. (-2285-2230).
3.Perioada neo-sumeriana -; renasterea oraselor Kis,Lagas,Ur . (-2230-2016).
4.Perioada babiloniana , a dinastiilor amorite( -; 2016-1595)
Perioada de dominatie casita .(-1170-1155)avand ca sediu al puterii Babilonul
Dominatia elamita .(-1350-1150)
5.Perioada asiriana ( neo-asiriana) (-; 1245-606)
6.Perioada neo-babiloniana -; 732-539.
7.Cucerirea medo-persana .558-330
8.Cucerirea macedoneana - - 330 i.C. cand mesopotamia inceteaza sa mai existe ca unitate politica si culturala devenind parte a regatelor Part si apoi Sassanid .

Populatiile mesopotamiene
Termenul de civilizatie mesopotamiana este un termen generic care de fapt desemneaza o civilizatie rezultata din insumarea contributiilor civilizatoare a mai multor populatii sosite in zona in timpuri diferite dar din zone relativ asemanatoare din punct de vedere cultural daca ne referim la invaziile semitice .
La formarea civilizatiei mesopotamiene -; o civilizatie de sinteza si aculturatie participa practic doua grupe de populatie diferite din punct de vedere etnic :
1.POPULATIA SUMERIANA ajunsa in valea celor doua fluvii la cca 3500 de ani i.C.
2.populatiile semitice sosite la diverse intervale de timp din zona desertului arabic : accadienii, amoritii (babilonienii) , arameii ( asirienii).
Primii care au locuit in partea de sud a Mesopotamiei sunt sumerienii -; populatie a carei origine ne este necunoscuta ; se stie insa ca erau un tip nesemitic , mediteraneean , ca vorbea o limba asemanatoare limbilor turcice si ca a fost creatoarea unei civilizatii de mare rafinament care a stat la baza sintezei culturale care s-a produs in zona prin asimilarea culturii mesopotamiene de catre populatiilor semitice mentionate.De asemenea sumerienii erau agricultori sedentari pe cand ceilalti au fost initial triburi nomade de pastori si crescatori de vite.
Sumerienii sunt cei care au creat primele orase state din Mesopotamia ( celebrul Uruk -; considerat a fi fost creat inaintede marele poptop,Ur,Lagas).
In Biblie sunt amintiti sub numele de Sinar (Geneza ,X-10).Ei sunt cei care cunosc scrierea pictografica pe care apoi , stilizand si simplificand semnele, o transforma in scrierea cuneiforma , mai usor de folosit si constituind o alta treapta catre inchegarea alfabetului pe care il folosim in prezent.
In perioada proto- sumeriana (3000 -; 2300) si neo-sumeriana (2065 -;1955) s-au dezvoltat primele constructii de arhitectura monumentala -; templul cu turnul in trepte -; ziggurat.
Sumerienii sunt inovatori in materie de tehnologie (olarit si metalurgie ) si transporturi ( aparitia carului cu doua roti).
Sunt creatorii unei fantastice literaturi liturgice -; poemul Enuma Elis care povesteste creatia lumii de catre zei sau Epopeea lui Ghilgames preluate de asirieni si babilonieni si descoperite in ruinele bibliotecii de la Ninive.
Practicau de asemenea o religie politeista -; cu peste cca 25oo de zei (Lista canonica An Anum cuprinde mai mult de 2500 de zei clasificati dupa functie si genealogie in diade , triade si tetrade). Zeii exclusiv antropomorfi sunt patroni ai oraselor -; state , fiecare asemenea unitate administrativa avand un zeu principal . sau intruchipari ale unor astre sau fenomene naturale .Exista de asemenea o pleiada de zei primcipali , participanti la actul creatiei lumii -;Enlil,Samas,Marduk,Inanna -; zeita lunii si o lume inferioara a demonilor -; spirite bune sau rele , asupra carora se actiona cu practicile magiei.
2.Populatia sumeriana , locuitoare a sudului Mesopotamiei este asimilata si semitizata datorita a trei valuri de invazie semitica a zonei.Populatia semita venea din Peninsula Arabica in valuri succesive dupa cum urmeaza:
2.1.ACCADIENII -; constituie primul val de populatie semita care migreaza dinspre Peninsula Arabica si patrunde in centrul Mesopotamiei unde va intemeia importante orase- stat :Akkad, Kis,Babilon, Opis.
Acestia se ocupau cu pastoritul si se deosebeau de sumerienii atat ca tip somatic cat si ca limba .
Treptat . dupa o serie de conflicte ,Sumerul va fi supus de SARGON I (2334 -; 2279) care unificand orasele -; state sumeriene si accadiene sub un singur conducator va infiinta de fapt primul imperiu oriental cunoscut in istorie -; Imperiul accadian si va realiza prima sinteza culturala sumero-semita prin adoptarea scrierii sumeriene -; scrierea cuneiforma , prin preluarea celei mai mari parti a panteonului religios sumerian si in general prin adoptarea modului de viata sumerian , inclusiv formula de organizare teritoriala a oraselor-state relativ autonome care posedau si un teritoriu rural ocupat de populatia producatoare.
Considerat rege intemeietor , Sargon I a creat si prima armata permanenta cunoscuta , de cca 5400 de soldati si s-a intitulat ,,rege al celor patru parti ale lumii’’ deoarece a supus intreaga Mesopotamie.A domnit 55 de ani , timp in care a cucerit si anexat numeroase teritorii ceea ce a facut ca Imperiul accadian sa controleze majoritatea drumurilor comerciale care duceau catre Arabia si India.
Imperiul a cunoscut apogeul sau sub regele NARAM -; SIN (2254-2218) care s-a intitulat ,,divinul’’ si a pretins onorurile datorate unui zeu.
3.BABILONIENII sunt populatii amorite venite dinspre zona semita a desertului arabic.
Vor crea la randul lor un imperiu( sud si centru ) care se va dezvolta multa vreme in paralel cu dinastiile asiriene care ocupau nordul Mesopotamiei si cu care isi vor disputa hegemonia in zona .
Regatul babilonian ( 1894 -1595) va realiza insa unitatea intregii vai pe care o va controla economic , politic si militar.
Dezvoltarea imperiului babilonian se va lega de numele orasului de origine accadiana -; Babilon de la care si-au luat numele de babilonieni, oras care va deveni pentru mai bine de doua milenii centrul economic, politic si cultural al Mesopotamiei.
Reprezentantul cel mai ilustru al dinastiilor bailoniene amorite este HAMMURABI ( 1728-1686) cel care va lasa omenirii primul cod de legi cunoscut , domnia sa exceland mai ales prin organizarea juridico-administrativa a teritoriilor stapanite .
Babilonienii sunt cei care vor realiza a doua sinteza sumero-semita prin preluarea traditiei religioase si culturale mesopotamiene nascuta din asimilarea si aculturarea civilizatiei sumeriene.
4.ASIRIENII sunt triburi de arameeni veniti tot din desertul arabic. ocupasera inca din mileniul III o regiune restransa din nordul Mesopotamiei intrand in conflict cu babilonienii pe care reusesc in cele din urma sa-i supuna .
In vremea asirienilor are loc ultima sinteza culturala sumero-babiloniano -;asiriana.De altfel imperiul creat de asirieni s-a numit multa vreme asiro-babilonian, dinastiile celor doua populatii semite dezvoltandu-se o perioada paralel.
Asirienii sunt amintiti in Biblie de profetul Ieremia ca ,, neam crud si fara mila’’ si in general urmele lor in istorie sunt marcate de violente deosebite.
Inceputul istoriei expansioniste a asirienilor este legat numele orasului stat ASSUR , dedicat zeitatii principale a acestor triburi arameice -; Assur.
Asirienii se afirma ca cea mai mare putere a zonei in sec.XIV i.C: cand intreaga Mesopotamie este supusa de regele SALMANASAR I (1274- 1245) care isi ia apelativul de ,,rege al lumii’’.
Din acest moment istoria asiriana si implicit a Mesopotamiei este una de expansiune presarata cu jafuri , cruzimi , exterminari si deportari de populatii ( de ex.deportarea a 30 000 de evrei din Israel sub regele Sargon II care a transformat Israelul in provincie mesopotamiana).
Istoricul R.Grousset i-a numit pe asirieni ,, romani ai Asiei antice care au terminat prin a-i uni pe asiatici sub un singur jug.Prin devastare si moarte ei au facut sa domneasca pacea de la Nil la Ararat.’’ ( O.Dramba.Istoria culturii si civilizatiei. Vol.I pag.6).
Sargon II este insa cel sub a carui conducere Asiria atinge culmea puterii.Tot el a construit grandioasa capitala de la Khorsabad.
Ultimul rege asirian a fost Assurbanipal II ( in grc.Sardanapalos).(668-627).El este cel care a distrus Babilonul si a masacrat populatia . In vremea sa insa cultura asiriana a atins punctul maxim.Au fost construite temple si palate iar in palatul sau de la Ninive a construit marea biblioteca in care a adunat pe zeci de tablite de lut toate textele pe care scribii sai le-au gasit in templele mesopotamiene.Astazi biblioteca de la Ninive cu materialul in mare parte descifrat ofera informatii pretioase privind civilizatia mesopotamiana.
Asiria dispare odata cu recucerirea zonei de catre babilonieni aliati cu mezii.
• Ultimul rege asirian este infrant in batalia de la Karkemis de catre regele babilonian Nabucodonosor ( 605-562) -; creatorul noului imperiu babilonian , care are insa o viata destul de scurta -; in 532 Mesopotamia devine parte a imperiului persan fiind cucerita de Cyrus .
• Societatea mesopotamiana este una care s-a format dupa parcurgerea unui proces lent si treptat corelat cu crearea unor zone fertile si prospere mai intai in sudul Mesopotamiei apoi catre centrul si nordul acesteia catre 1800 ien.
• cu organizare complexa ,
• diversificata si structurata pe baza unei ierarhii riguroase : rege -preot , corp preotesc , producatorii de bunuri
• producatoare de bunuri ,
• care cunoaste si practica pe langa agricultura , mestesugurile si comertul pe piete locale si apoi externe ;

De asemenea este o societate care a inventat si folosit scrierea ca forma grafica de comunicare .

SCRIEREA CUNEIFORMA

• Initial scrierea era pictografica (asa cum dovedesc cele 1000 de tablite descoperite la Uruk -;biblicul oras Erech) constand in imagini schematice de fiinte si lucruri care prin simpla alaturare sugerau un text, un mesaj.

• Mai tarziu sumerienii au simplificat semnele folosind ideogramele cuneiforme (lat.cuneus -; cui) obtinute prin imprimarea unei amprente pe suprafata tablitei de argila cruda , cu ajutorul unui varf metalic denumit stylus.(grc.)
• Au fost descoperite pana in prezent peste 300 000 de tablite de argila in scriere cuneiforma si in mare parte acestea au fost si descifrate inca in secolul XIX.
• Mesopotamienii au lasat in urma lor o bogata literatura si o multime de documente din toate domeniile vietii sociale care ne-au permis o reconstituire relativ bogata a civilizatiei lor.
• Scrierea cuneiforma se citeste de la stanga la dreapta si era pusa in pagina in coloane verticale dar randurile erau orizontale.
Mai bine de doua mii de ani aceasta a fost scrierea Orientului fiind adoptata si de persani in sec.VI -; sub Darius.

STRUCTURA SOCIETATII MESOPOTAMIENE

• Societatea mesopotamiana era bine structurata ierarhic si relativ stabila pe lunga durata.
• Structura ei este una piramidala bazata pe centralizarea puterii martiale ,economice si spirituale catre varful piramidei reprezentat de regele -; preot ajutat de un foarte eficient aparat birocratic.
1. Baza piramidei o forma populatia productiva -; a agricultorilor dependenti care faceau parte din personalul productiv al domeniilor regale si ale templelor .
• Ei formau baza economiei si primeau in schimbul activitatii productive cele necesare traiului precum si pamanturi concesionate asupra carora nu aveau decat dreptul de folosinta.
• Pamantul apartinea ,conform dreptului oriental ,zeului reprezentat de rege .De fapt acest lucru ascundea dreptul regelui de a folosi dupa propria cuviinta pamantul.
• Pamantul este de fapt impartit intre rege (domeniile regale) si temple.
• Acestea sunt si cele doua foruri de putere si instantele care organizau viata sociala din punct de vedere politic si economic.
2. Mestesugarii detineau de asemenea un loc important in economia mesopotamiana. Ei erau cei care prelucrau metalul si obtineau bunurile finite care adesea se transformau in bunuri de schimb si bunuri de prestigiu.
• Mestesugarii erau organizatii in asa zise corporatii , dependente din punct de vedere al dotarii tehnice de palat si templu pentru care de fapt produceau cele mai multe obiecte. In cadrul acestor corporatii ei isi transmiteau meseria ereditar precum si secretele tehnice.
3. Negustorii sunt de asemenea o clasa suficient de bine dezvoltata.
Comertul se practica sub forma de troc , folosindu-se si echivalentul general , in metal pretios care precede aparitia monedei.
• Economia mesopotamiana se baza mai ales pe importuri de materie prima -; lemn , metal, pietre pretioase ;
• comertul exterior asigura la randul sau o buna circulatie a bunurilor de lux cum ar fi podoabele si tesaturile.

4. Locul sclavilor in aceasta structura sociala este unul secundar. Ei apar pomenitii in listele contabile ale templelor dar rolul lor economic este unul precar. In Mesopotamia sclavia este una domestica si deloc asemanatoare cu sclavia clasica a Greciei si Romei. Sclavii proveneau mai ales din randul prizonierilor de razboi , al datornicilor si copiilor adoptati. Codul de legi al lui Hammurabi reglementeaza si sclavia si constatam ca desi in genere sclavul nu se bucura de consideratie totusi el avea unele drepturi iesite din comun : se puteau casatori cu fiica unui om liber si copii rezultati nu mai erau sclavi.

STRUCTURA POLITICA SI ORGANIZAREA JURIDICO - ADMINISTRATIVA

• Cele mai vechi formatii politice sumeriene care erau in acelasi timp centre administrative, culturale, religioase si economice erau orasele -; stat , cetati fortificate care posedau un teritoriu rural .
• Acestea aveau o structura politica care o reproducea oarecum pe cea sociala , ierarhizata si centralizata.
• Aceasta structura politica care functiona la nivelul fiecarui oras stat in parte a fost integrata unei structuri mai largi la nivelul marilor Imperii create aici.
1. Autoritatea suprema este regele -;preot sau sub accadieni regele -;zeu.
• El asigura legatura intre supusi si divinitate iar atributiile si indatoririle sale sunt cele ale marelui preot .
• Regele primeste de la divinitate harul conducerii statului astfel ca statul este de esenta teocratica iar regele este loctiitorul zeului in cetate.
• Regele era autoritatea suprema care deriva direct din cea divina.
• Regalitatea era centralizata, absoluta -;despotica si teocratica -; adica sub protectie divina si derivata de la autoritatea suprema divinitatea.
• Indatoririle regelui erau aceleasi cu ale marelui preot iar hotararile sale erau inspirate sau relevate.
De aici decurgeau o serie de datorii regale:
• -datoria de a organiza bine statul si a asigura bunastarea :era principalul coordonator al constructiei si intretinerii canalelor de irigatii si al lucrarilor publice in general.
• -datoria de a -;si proteja supusii: era judecator suprem si conducator militar.

Palatul era centru de putere dar si centru economic:
• regele dispunea de resurse proprii obtinute din taxe , impozite, activitati comerciale .Din aceste resurse el putea recompensa diverse servicii.
5. Pentru a-si indeplini prerogativele regele avea in directa subordonare - comandantii armatei , inaltii functionari si clerul. adica un aparat birocratic eficient si dezvoltat pe nivele ierarhice.
• Toti trebuiau sa raspunda unei conditii : sa apartina clasei instruite adica sa stie citi si scrie.
• Acestia detineau elemente de teologie , cunostinte empirice -; matematice , astronomico-astrologice , cunostinte tehnice privind agricultura si practicarea mestesugurilor.
• Desemnati sub numele de ,,fiii palatului’’ acestia alcatuiau ierarhie administrativa care se ocupa de: .
• -asigurarea bunei organizari a agriculturii cu tot pachetul de lucrari de irigatii si protectia ogoarelor impotriva animalelor salbatice ;
• -activitatea constructiva -; fortificarea oraselor , programele arhitecturale de prestigiu si arta de reprezentare ;
• -reglementarea activitatii ceremoniale , cu diferite ocazii- primirea de audiente, sarbatori
• -organizau activitatea militara -; de aparare si cucerire.
6. Aceasta aristocratie politica era recompensata de rege prin redevente si concesii din domeniile regale si ale templelor devenind ea insasi detinatoarea unor domenii sau unitati de productie mestesugaresti.
• De asemenea regele dispunea de un sistem, de daruri si prestatii ceremoniale care recompensau serviciile deosebite.
7. Aparatul birocratic politic era completat de unul administrativ la fel de riguros ierarhizat pus sub autoritatea unui scrib :
• care tinea contabilitatea stricta a cheltuielilor si drepturilor in natura a producatorilor directi .
• Ne-au ramas de la mesopotamieni adevarate liste contabile care dovedesc un control strict al economiei .
8. Ierarhia politica si cea administrativa erau complementare si aveau la indemana ca instrument autoritar de lucru organizarea juridica si legislatia .
• Functia legislativa facea parte din prerogativele regale , regele fiind care primea de la zeu legile de inspiratie divina, revelate.El indeplinea de asemenea functia de instanta suprema.
• Si in ceea ce priveste organizarea juridica avem nivele ierarhice: instantele primare erau stabilite la nivelul celor mai mici unitati administrative iar cele de apel la nivelul celorlalte esaloane administrative-provincii.
• Organizarea juridica o completeaza si o copiaza pe cea sociala si politico administrativa mergand pe aceeasi idee a centralizarii puterii in mana regelui -; preot.
Sistemul juridic mesopotamian asa cum a fost el exprimat in Codul de legi al lui Hammurabi se sprijina pe principiul talionului si dreptului patrimonial.
• In perioadele mai vechi s-a afirmat tendinta inlocuirii pedepselor corporale cu rascumparari .In perioada asiriana se prefera insa aplicarea pedepselor fizice care au fost chiar agravate si s-a instituit de asemnea pedeapsa cu moartea prin inecare, ardere sau tragere in teapa. Alte pedepse erau mutilarile corporale si munca fortata; pedeapsa cu privare de libertate nu exista.
• Codul lui Hammurabi , considerat a fi cea mai veche incercare de reglementare legislativa nu este totusi primul de acest fel. Inaintea lui Hammurabi a existat o activitate legislativa coerenta la nivelul societatii mesopotamiene -; cel mai vechi cod fiind atribuit regelui sumerian Ur -; Nammu din orasul Lagas.Au existat si alti regi legiuitopri inaintea lui Hammurabi -; Urukagina ,Gudea .
Codul lui Hammrurabi a juns pana la noi sub forma unei stele de diorit negru pe care sunt gravate cele 282 de articole .

Concluzie structura politica , administrativa ,juridica.

• In Mesopotamia avem de-a face cu structuri centralizate si piramidale impuse de organizarea agriculturii de irigatie si de o anume mentalitate apartinand despotului oriental ajutat de aparatul birocratic numeros si eficient.
• Aceste structuri functionale la nivelul fiecarui oras -;stat in parte sunt de asemenea integrate si functionale la nivelul teritorial al marilor imperii care le mentin si le dezvolta.
• Trebuie sa consideram ca inca de la inceputurile antichitatii mesopotamiene , orasele -; state ca unitati teritoriale, administrative si politice se aflau in raporturi conflictuale si hegemonice.Hegemonia si-o disputau marile orase -;stat- Babilonul.Ur,Assur etc.

• Intr-o alta etapa raporturile sunt si confederative -; asiro-babilonienii -; si sunt exprimate in amplasarea zeitatilor cucerite in templele cuceritorilor consfintind aliantele.Cu alte ocazii zeitatile sunt pedepsite simbolic.
• Deci avem de-a face cu un imperiu teritorial ,cu o organizare politica puternic centralizata ,ierarhica .
• In acest cadru cele doua poluri ale puterii -; regele si clerul pot fi adeseori in conflict , singurii in masura sa se opuna puterii despotice a regelui fiind preotii.

ORGANIZAREA LOCUIRII SI ECONOMIEI -; teritoriu si societate
1. Unitatea de locuire este orasul care comporta :
• retea de strazi initial meandrice si inguste (reconbstituire strada oras sumerian Ur) ulterior ordonata dupa un plan regulat ;
• sanctuare dedicate zeilor principali amplasate pe o zona mai inalta care domina orasul - citadela , adesea fortificata
• sanctuare locale amplasate in cartiere cu locuire compacta
• palatul regal controlat si aparat de o forta militara importanta .
• Orasul era inconjurat de ziduri de incinta -; uneori avea chiar mai multe incinte .

2.In cadrul orasului polul puterii era reprezentat de templul principalei divinitati si de palatul regal.
TEMPLUL -; este un ansamblu de cladiri care polarizeaza in jurul sanctuarului considerat locuinta zeului si constituind sediul activitatilor de cult, ceremoniale si rituale. Sanctuarul era tratat monumental si suprainaltat pe o terasa in asa fel incat sa domine tot ansamblul.
• parte integranta a templului era zigguratul - asemanator unei piramide in trepte , cu 3-7 etaje , exteriorul fiecaruia fiind colorat diferit cu placi de ceramica smaltuita(zigguratul din Ur, zigguratul ridicat de Nbucodonosor la Babilon -; turnul Babel dedicat zeului Marduk)
• In afara cladirilor si incaperilor ceremoniale si cultice , ansamblul templului mai cuprindea depozite , magazine, cartiere rezidentiale unde locuiesc oficiantii cultului , instalatii economice -; hambare, magazii, staule si administrative -; scoli,arhive-biblioteci .
• Cel mai reprezentativ si complet ramane sanctuarul zeului Marduk ridicat la Babilon cu cele doua unitpati componente : templul aparitiei -;ESAGILA si zigguratul ETEMENANKI.
Templul era :
• centru cultic
• centru economic care desfasura activitati economice , comerciale ,operatii bancare - -imprumuturi.Arheologii au descoperit in templele mesopotamiene adevarate registre contabile riguros tinute de scribii templului,liste de preturi maximale pentru toate produsele aflate pe piata statului precum si documente comerciale ale negustorilor si persoanelor particulare -; contracte,tranzactii oferte depozitate in incinta templului.
• centre de cultura: templele aveau scoli unde erau instruiti scribii care vor forma grosul aparatului functionaresc si birocratic, tot aici se aflau atelierelor artistilor si artizanilor -; caci arta era pusa in slujba divinitatii si controlata de templu, aici se redactau si se pastrau in biblioteci si arhive majoritatea scrierilor cu caracter istoric , religios sau stiintific.Tot templu se presupune a fi fost centrul activitatilor de observare a astrelor.

PALATUL -; aparut de timpuriu si avand dimensiuni impresionante -;
• ex.palatele de la Dur Sarukkin ,Assur si Ninive -; asiriene , cel sirian -; de la Mari -;al regelui Zimirlin si palatul de la Babilon -;cu gradinile suspendate ale Semiramidei,
• era locuinta regelui -; preot
• cel mai important pol al puterii -; unde domnea despotul oriental.
• pol ceremonial -;fiind dotat cu incaperi speciale si adapostea principala garnizoana a orasului.
• Ca si templul si palatul avea cladiri economice si administrative fiind centru economic si pol al activitatii politice si administrative.
• Poseda ateliere mestesugaresti ,centre de artisti , teritorii agrare , depozite si hambare.
• Toate aceasta multitudine de incaperi erau reunite in jurul unor curti interioare iar intrarea in palat se facea prin porti monumentale strajuite de turnuri masive.
• Palatul avea aspect de cetate intarita.

ORGANIZAREA ECONOMIEI

1. La baza intregii economii mesopotamiene se afla agricultura .
• Sistemul de organizare a agriculturii in Mesopotamia era organizat inca din perioada chalcoliticului
• coerenta sa impusa de necesitatea construirii si intretinerii canalelor de irigatie , va fi mentinuta fara modificari esentiale de-a lungul intregii istorii a Mesopotamiei.
2. Solul era in intregime proprietatea zeului.
• Acest fapt ascundea dreptul eminent al regelui - preot de a dispune de teritoriile fertile . Dreptul regelui preot era insa justificat de functia sa de conducator absolut al grupului birocratic care coordona lucrarile publice :
• de asigurare a canalelor de irigatii ,
• de organizare teritoriala -;cadastrul ,
• de organizare a productiei agricole -; prin reglementarea lucrarilor si sistemelor agrotehnice.

3. Populatia producatoare -; formata din tarani si mestesugari , traia in unitati teritoriale distincte -; sate sau in teritoriul marilor orase .
• Ei depindeau de palatul regal si de temple sau de curtile marilor demnitari carora li se concesionase domenii funciare si unitati de productie mestesugareasca drept recompensa pentru serviciile eminente.
• Gospodaria taraneasca era organizata pe principiul autarchic -; adica al unei unitati productive inchise care isi produce singura tot ce are nevoie pentru supravietuire: hrana, imbracaminte etc
• Locuitorul unei astfel de gospodarii isi platea redeventele catre proprietarul eminent al solului -; regele si templul, si prisosurile de produse le punea in circulatie.
• Din punct de vedere al organizarii interne , gospodaria taraneasca era dispusa in jurul unei curti centrale , care cuprindea pe o latura constructiile economice -; grajduri, ateliere, depozite si pe o alta latura locuinta propriu-zisa cu vatra de foc.Curtea centrala era prevazuta cu un put atunci cand sursa de apa nu era comuna.
• Dotarile tehnice ale gospodariei taranesti celei mai avansate pentru epoca constau in : plugul cu brazdar de bronz iar mai tarziu , in epoca siriana -; plugul cu brazdar de fier.De asemenea foloseau tractiunea animala inca de la inceputul epocii sumeriene -; care trase de boi sau asini ( stindardul din Ur).Restul utilajului agricol era atat din metal cat si din piatra sau din lemn -; cuprinzand o gama destul de variata de unelte.
• Zootehnia pare de asemenea a fi fost destul de dezvoltata -; pe multe din reliefuri fiind reprezentate scene pastorale al caror protagonist este chiar regele -; friza laptariei, El Obeid. Alte scene ne informeaza despre existenta constructiilor economice dedicate cresterii animalelor -; grajduri construite din trestie sau stuf.
• Dezvoltarea mestesugurilor si tehnicilor mestesugaresti este sustinuta de existenta in numar suficient de mare a uneltelor de lemn , metal si piatra.
• Cum multe din materiile prime folosite la confectionarea uneltelor,armelor, podoabelor si obiectelor de reprezentare nu se gasesc in Mesopotamia presupunem ca exista si o foarte dezvoltata activitate de schimb exercitata atat pe o piata interna cat si pe pietele externe de unde erau importate materii prime.
• Acest lucru ne determina sa presupunem dezvoltarea mijloacelor de transport -; pe uscat -; caravenele si pe apa -; fluviale si maritime.

CE INSEAMNA CIVILIZATIA MESOPOTAMIANA
• cea mai veche forma de cultura urbana
• cele mai vechi temple amplasate intr-o zona speciala a orasului -; stat ;aveau rol economic si spiritual
• cea mai veche scriere
• cel mai vechi cod de legi
• cele mai vechi scrieri literare si liturgice , cele mai vechi texte stiintifice
• cea mai veche arhitectura monumentala , care foloseste ca sistem de acoperire arcul si bolta sau planseuls
• cele mai vechi scoli si cele mai vechi biblioteci arhive.

IRADIEREA IN AFARA TERITORIULUI

• Civilizatia mesopotamiana a iradiat mult dincolo de granitele teritoriale ale imperiilor create aici de-a lungul istoriei zonei.
• Limitele vaii celor doua fluvii au fost depasite iar iradierea civilizatiei mesopotamiene a dat nastere unor forme noi de civilizatii -; derivate si aculturate.
• pe coasta de est a Mediteranei -; in Siria
• in Asia Mica -; civilizatia hittitilor din Tracia si Anatolia
• a avut legaturi stranse cu statul Urartu din Caucaz -;unde se aflau mari zacaminte metalifere
• Africa s-a intalnit cu o alta iradiere culturala , a civilizatiei egiptene , ambele influentand civilizatia feniciana.

REZUMAT1.LOCALIZARE GEOGRAFICA
• valea fertila a celor doua fluvii Tigru si Eufrat -1000 km /400 km /actual Irak
• vecinii - N/muntii Zagros
S/desertul arabic
• numele dat de greci : tara dintre fluvii
• importanta localizarii in zona fertila , marcata climatic de doua anotimpuri - unul ploios si altul secetos deci necesitand irigatii pentru dezvoltarea agriculturii: sedentarizarea bunastarea grupurilor si dezv.schimbului de produse folosirea aramei dezv.structurilor centralizate si primelor state teocratice si despotice ( orase -state si apoi imperii ) : sumerian , accadian , babilonian, asirian

2.LOCALIZARE TEMPORARA
• 2850 - 332
• sau 6000 de ani incluzand si preistoria

3.PERIODIZAREA

3.1. PREISTORIA /culturi :
HASSUNA , SAMARA , TEL HALAF , TEL OBEID

3.2. ISTORIA
• PROTODINASTIC/SUMERIANA -3000-2470
• ACCADIANA -2470-2257
DOMINATIA GUTITILOR -2285-2230
• NEO-SUMERIANA -2230-2016/UR,LAGAS, KIS
• BABILONIANA (AMORITII) -2016-1595
DOMINATUIA CASITA -1170-1155
DOMINATIA ELAMITA -1350-1150
• ASIRIANA -1245-606
• NEO-BABILONIANA -732-539
MEDO-PERSANA -558-330
MACEDONEANA -330

4.POPULATIILE /SINTEZA CULTURALA SUMERO - SEMITA
4.1.SUMERIENII - cca 3500 de ani /sudul Mesopotamiei
Origine
Limba
Religie /Enlil ,Samas, Marduk, Inanna
• zei supremi ai oraselor-stat
• personificari astre ,fenomene naturale
• lumea demonilor - magia
Organizare
Realizari :scriere , constructii , literatura , legislatie

4.2.ACCADIENII /CENTRUL MESOPOTAMIEI
• pastori
• intemeietori de orase de stat dupa modelul sumerian : AKKAD, BABILON
• prima sinteza sumero -semita :preluarea panteonului , scrierii ,literaturii liturgice , modul de organizare teritoriala si chiar politica intr-o prima faza
• primul imperiu /sub SARGON I ( 2334 - 2279)-organizeaza prima armata regulata -5400 ostasi,dezvoltarea comertului , cucerirea de njoi teritorii , controlul drumurilor care duceau catre Arabia si India.
• NARAM-SIN (2254-2218)-,,divinul,,/apogeul imperiului

4.3. BABILONIENII (AMORITII )/centru SI UNESTE TOATA VALEA (1894-1595) a doua sinteza sumero-semita organizare legislativa si administrativa : codul de legi al lui HAMMURABI (1728 - 1686) cucerire de noi teritorii : NABUCODONOSOR (605-562) (perioada neo - babiloniana ) constructii monumentale : Babilonul

4.4.ASIRIENII (ARAMEENI)/NORDUL MESOPOTAMIEI ultima sinteza sumero-semita prin inglobarea culturii babiloniene expansionisti -amintitti in Biblie apogeu sec.XIV -SALMANASAR I ( 1274-1245)
SARGON II -deportarea evreilor si prima distrugere a Ierusalimului /capitala de la Khorsabad
ASSURBANIPAL (Sardanapalos) (668-627 )/distrugerea Babilonului /punct cultural maxim: bilioteca de la Ninive , temple, palate.

4.5. SCRIEREA
4.6.STRUCTURA SOCIETATII
• structura ierarhizata riguros sub forma piramidei derivata din centralizarea puterii in mana regelui preot care este si despot oriental avand puteri depline asupra supusilor si fiind sef suprem al administatiei , justitiei , aparatului politic .
PIRAMIDA sociala :
• populatia productiva : agricultori dependenti , mestesugari organizati in corporatii , negustori ( troc , echivalent general),sclavii
• problema sclaviei

4.7. STRUCTURA POLITICA , ADMINISTRATIVA , JURIDICA
• formatiunea politica de baza : orasul -stat care poseda un teritoiru rural
• imperiul sau regatul format prin extinderea cuceririlor sub hegemonia unui oras-stat mai puternic
• functiona la nivelul fiecarui oras-stat , mai tarziu integrata puterii centralizate a regelui preot care stapinea imperiul
• 1. autoritatea suprema este regele care si atributiuni de preot : loctiiror al zeului , legile si hotaririile sale emana de la zeu deci sunt revelate
• stat teocratic in care puterea deriva din cea divina
• si despotic : puteri nelimitate centralizate in mana regelui
• regele trebuie sa: organizeze stattl /sa asigure bunastarea supusilor/sa-I protejeze ca judecator suprem si comandant al armatei

2.REGELE AVEA IN SUBORDINE un aparat birocratic dezvoltat pae nivele ierarhice si instruit :
• comandantii armatei
• inaltii functionari
• clerul ierarhizat

3. IERARHIEI POLITICE II CORESPUNDEA UNA ADMINISTRATIVA
• denumita fii palatului
• erau un corp de specialisti instruiti special condusi de un scrib
• asigurau organizarea agriculturii -lucrari de irigatie /activitatea de constructie - fortificarea oraselor , programe arhitecturale , arta /activitatea ceremoniala - audiente , sarbatori/activitatea militara -aparare si cicerire.
• tineau contabilitatea stricta a cheltuielilor si drepturilor in natura a producatorilor directi
• adunau impozitele
• controlau strict economia
• era recompensata de rege prin redevente si atribuire de domenii
4. INSTRUMENTUL CARE AJUTA LA INDEPLINIREA DATORIILOR REGALE SAU ALE APARATULUI BIROCRATIC SI ADMINISTRATIV ERA LEGISLATIA
• organizarea juridica se facea pe nivele ierarhice
• instanta suprema era regele
• existau instante intermediare la nivelul diverselor unitati administrative : sate / oras/provincii
• o completeaza si o copiaza pe cea sociala si administrativa pe ideea centralizarii puterii
• sistemul juridic a fost exprimat in coduri de legi - Hammurabi

4.8 ORGANIZAREA ECONOMIEI
• intreaga economie se bazeaza pe agricultura
• gospodaria taraneasca este autarchica /oprganizae interna /dotari tehnice/
• si zootehnia era dezvoltata - scene pastorale /constructii economice dedicate
• mestesugurile se practicau in unitati productive amplasate pe langa temple si palate care furnizau uneltele si materia prima si comenzile : obiecte de prestigiu pentru rege si functionarii sai
• activitatea de schimb - intern -piete locale si extern - caravane si navigatie - materie prima

4.9LOCUIREA
• unitatea de locuire de baza este orasul /structura /cei doi poli ai puterii -palatul si sanctuarul
• templul ca :centru cultual /religios/ centru economic / centru de cultura /centru politic

4.10.IMPORTANTA CIVILIZATIEI MESOPOTAMIENE
4.11. IRADIEREA CIVILIZATIEI MESOPOTAMIENE
• pan-babilonismul secolului XIX
• formarea civilizatiilor derivate sau aculturate
• estul mediteranei -Siria
• Asia Mica - hittitii -Tracia si anatolia
• statul urartu din caucaz
• Africa -civilizatia feniciana

BABILON -trad.POARTA DIVINITATII
• oras situat pe malul Eufratului , in Mesopotamia centrala
Monumente :
• TEMPLUL ESAGILA (Casa cu acoperisul pana la cer ) CU ZIGURATUL ETEMENANKI de care se leaga numele arhitectului asirian Arodahhes (sec-7iC), construit in vremea lui Hammruabi si reconstruit sub Nabopalasar si Nabucodonosor II.
• Particula E - casa zeului
• ZIGURATUL ETEMENANKI - constructie cu caracter cultual dar si cu rol de observator astronomic;era asezat pe un soclu de 33 m si avea 7 etaje cu inaltimi cuprinse intre 6 -15 m , divers colorate .Simbolizau cele 5 planete cunoscute plus Soarele si Luna. Terasa superioara era rezervata numai preotimii.
• CALEA PROCESIUNILOR decorata cu porti monumentale ) Poarta zeitei Istar ) si ziduri decorate ,construita de Nabucodonosor II; este drumul dintre citadela exterioara si poarat zeitei istar care era intrarea in citadela sacra.era marginita de ziduri inalte de 7 m decorate cu caramizi smaltuite cu albastru , cu rozete galbene si albe si 120 lei figurati pe pereti si prezentati in miscare.
• POARTA ZEITEI ISTAR -facea parte din cele 8 porti monumentale ale cetatii , descrisa de Herodot ca avand doua randuri de fortificatii si turnuri de aparare .era incadrata de doua turnuri care flancau gangul boltit,este decorata cu leii in friza , executati in tehnica basoreliefului in caramida smaltuita.
• PALATUL LUI NABUCODONOSOR - situat pe o terasa inalta de 50 m ,construit in forma de trapez cu latura de 200 m x 350 m ; avea 5 curti interioare care delimitau zona garzii , locuintele slujitoprilor , sala tronului , haremul regal , apartamentele regelui ; curtile erau pavate cu caramizi smaltuite albastru iar peretii interiori erau ornati cu coloane , p+almieri si tulpini de lotus stilizate.In partea de NE se aflau gradinile Semiramidei descrise de Diodor din Sicilia.
• GRADINILE SEMIRAMIDEI se aflau pe malul Eufratului in varful unei coline cu 4 terase in scara sustinute de 1524 de stalpi .

PALATELE - al lui Sargon II ( Dur - Sarukin ), Nabucodonosor II , Assurbanipal - Ninive ,lui Zimri-Lim de la Mari
• erau construite in jurul unor curti interiaore , inconjurate de ziduri masive sau deschise care alternau cu incaperi si coridoare
• aveau portalurile principale flancate de turnuri si galerii cu arce in plin cintru , cu decoratii ceramice
• ca material de constructie se folosea caramida cruda iar din -2300 caramida arsa legata cu bitum .
• palatele asiriene erau decorate cu fresce si basoreliefuri -Palatul lui Sargon II de la Khorsabad -710iC

TEMPLUL fiecare oras era sub protectia unui zeu caruia i se inchina un templu cu ziggurat ce domina fizic si spiritual orasul ; templul eraproprietar de pamanturi si animale , avea magazii , curti vaste , incaperi de cult ,scoli.
Cea mai veche dovada de scriere este o tablita descoperita la Uruk ( 3100 iC)
Nu era niciodata deschis multimii ,in curtea t. existau altare sacrificiale.

PREOTII fiecare templu avea un numar foarte mare , cateva sute organizati pe functii ; existau 4o de familii sacerdotale ; aveau hierodule - prostituate sacre .

ZEII organizati in triade : SIN ,zeul Lunii - SAMAS , zeul soarelui - ISTAR (Venus )
NERGAL , zeul Infernului -ERESIKIGAL , sotia sa si ,, stapana tarii de unde nu este intoarcere''
TAMUZU , zeul naturii care se regenereaza
ADAD, zeul furtunii , NIN-URTA , uraganul ,GIBIL , focul erau hraniti de 2 ori pe zi ( tablita de la Babilon
BAAL- stapan , suveran , domn
DEMONII -UTUKU , cei rai din care faceau parte si spiritele mortilor


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta