Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
ASPECTE PRIVIND FORMAREA OFITERILOR ACTIVI IN UNELE ARMATE OCCIDENTALE
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Procesul pregatirii cadrelor militare in orice armata depinde, in mare masura, de calitatea si performantele activitatii formative din institutiile investite cu aceasta menire. Nu este mai putin adevarat ca eficienta acestei pregatiri si valoarea ce i se imprima, nivelul la care ea se ridica depind de calitatile acelora care vor imbratisa cariera militara. De aceea, strans legata de problema pregatirii apare problema selectionarii, de care fiecare armata, pe care o vom analiza mai jos, tine seama de rigurozitate.

VII.4.1. Invatamantul militar american b6n1nv
Academia Militara din West-Point, asigura pregatirea anuala a 9-10% din ofiterii trupelor de uscat. Sunt admisi candidati (tineri si tinere) in varsta de 17-22 ani, cu pregatire medie, apti din punct de vedere fizic si al sanatatii, necasatoriti si „de nadejde” din punct de vedere politic si social (in acest scop se recurge la ajutorul organelor locale de politie si la agentii F.B.I.).1
Admiterea celei mai mari parti a candidatilor se face pe baza recomandarilor presedintelui si vicepresedintelui S.U.A., precum si ale membrilor Congresului si guvernatorilor statelor americane.2 O alta parte a candidatilor se selectioneaza din randul copiilor cadrelor militare, care au anumite merite si cetatenilor americani decorati cu Medalia de Onoare.3 Ceilalti candidati provin din militari in termen, din corpul subofiterilor activi si de rezerva care primesc recomandari pe baza rezultatelor obtinute in indeplinirea atributiilor functionale.
Dupa promovarea examenului de admitere, tinerii care intra in Academie isi dezvolta calitatile intelectuale de care au nevoie pentru a-si asuma responsabilitati ca ofiteri inferiori, asigurandu-si o baza solida de pregatire pentru intreaga cariera militara, precum si pentru specializarea intr-o serie de discipline universitare.
Programa teoretica (academica) impreuna cu programele de pregatire fizica si militara, constituie modulele principale ale formarii calitatilor de viitor comandant.
Programa teoretica cuprinde o parte generala obligatorie (de baza) si una cu teme la alegere (optionala):
- programul de baza (general teoretic) ofera notiuni esentiale din stiintele fundamentale, inginerie, stiintele umaniste, psihologia comportamentului si stiintele sociale. El
contine 31 de cursuri, constituind punctul de plecare pentru alegerea ulterioara a unui anumit domeniu de specializare teoretica.
- programul facultativ ofera peste 30 de domenii de studiu. Acestea acopera domenii ale artei, stiintei, ingineriei. Cursantii pot studia orice disciplina fara nici o restrictie.
Programa militara este considerata un „aspect-cheie” al vietii in scoala. Studentii parcurg in fiecare an tematici care ii pregatesc pentru a deveni comandanti. programa este completata in perioada de vara cu pregatire militara in care se invata executarea tragerilor, orientarea topografica, alpinism, se formeaza deprinderi de conducere, se desfasoara stagiu la unitati in tara si in strainatate4.
Programa de pregatire fizica. Fiecare student este inclus intr-un program de pregatire atletica in scoala sau in afara acesteia. Se apreciaza ca programa, in acest domeniu, este cea mai buna din institutiile de invatamant din S.U.A.
Absolventii Academiei Militare, dupa cei 4 ani de scolarizare, primesc diploma care atesta ca au pregatire militara medie si pregatire superioara civila (licentiati in stiinte), acordandu-li-se gradul se locotenent5.
Aproximativ 40% din ofiterii trupelor de uscat sunt pregatiti in institutiile civile de invatamant superior. La baza organizarii acestei pregatiri sta Legea privind apararea nationala, in care se prevede ca institutiile civile de invatamant superior se organizeaza sectii militare, subordonate organelor militare. Pregatirea viitorilor ofiteri se asigura prin cursuri organizate in colegii si universitati. De asemenea, prin aceste cursuri se pregatesc ofiterii pentru componentele de rezerva ale fortelor armate ale S.U.A. Se primesc tineri si tinere de minimum 17 ani, apti din punct de vedere medical si al calitatilor moral-psihologice si sociale.
Pregatirea prin cursuri a ofiterilor de rezerva pentru trupele de uscat se realizeaza in aproximativ 300 de institutii civile de invatamant superior.6
La absolvirea cursurilor, care coincide cu incheierea studiilor universitare civile, li se inmaneaza diploma care atesta pregatirea superioara si pregatirea ca ofiter de rezerva. Absolventilor li se acorda gradul de locotenent de rezerva. Acestia sunt obligati sa activeze timp de doi ani in trupele regulate si patru ani in componentele de rezerva.

Ofiterii din trupele de uscat sunt obligati sa frecventeze cursuri de perfectionare in scolile genurilor de arma si ale diferitelor servicii. Aceste cursuri au, functie de specialitatea militara a ofiterilor, o durata cuprinsa intre 12 si 38 de saptamani.7
Ofiterii cu gradele de maior si locotenet-colonel pot frecventa cursurile Colegiului de Comanda si Stat Major al Trupelor de Uscat si, apoi, ale Colegiului de Razboi al Trupelor de Uscat8.
Pregatirea militara a ofiterilor si generalilor pentru functiile de comanda si stat major la esaloanele mare unitate, comandament de teatru de actiuni militare, precum si in aparatul central al categoriilor de forte ale armatei si Ministerului Apararii Nationale, care cuprinde:

- Colegiul National de Razboi

- Colegiul Industrial al Fortelor Armate

- Colegiul de Stat Major al Fortelor Armate

- Institutul de Studii Strategice Nationale

- Colegiul de Management al Resurselor de Aparare.
Misiunea Universitatii este de a asigura o pregatire militara si profesionala la cel mai inalt nivel, precum si cercetarea in domeniile esentiale care vizeaza securitatea nationala.
Structurat astfel, invatamantul militar american este pe deplin marcat de atributele performantei; o performanta a carei altitudine este intretinuta activ de evaluarea si autoevaluarea permanente, prin aplicarea riguroasa a standardelor pe intreaga structura a ierarhiei militare.

VII.4.2. Invatamantul militar francez
In Franta, Scolile militare de ofiteri sunt in numar de 10, din care sunt considerate de elita: Saint-Cyr, politehnica, de aviatie si de marina.

In cadrul demersului nostru, ne vom opri asupra Scolii militare de la Saint-Cyr.
Aceasta are durata cursurilor de trei ani pentru cei care provin din randul absolventilor scolilor civile si doi ani pentru cei ce provin din randul subofiterilor.
Primul an de studiu este destinat pregatirii militare de baza si include stagiul la trupe, care dureaza 7 luni, iar ca discipline: istorie, strategie si doctrina militara, dezvoltarea societatii franceze contemporane, limbi straine (din care una se insuseste la nivel de translatie),9 precum si discipline tehnice, intre care electronica si informatica.

In anii doi si trei se studiaza discipline cu caracter militar: desantul aerian, executarea unor actiuni speciale (specifice trupelor de comando si diversiune), supravietuire, precum si alte stiinte ca psihologia, etica si pedagogia. De asemenea, in aceasta perioada se desfasoara trei convocari in centre si tabere de instruire.

Absolventilor li se acorda gradul de sublocotenent si sunt repartizati in scolile genurilor de arma ale categoriilor de forte armate, unde, timp de un an, efectueaza pregatire de specialitate. Dupa absolvirea unei asemenea scoli, absolventii primesc gradul de locotenent si sunt repartizati in unitati operative, pe functia de comandant de pluton.

Invatamantul militar superior din cadrul armatei de uscat franceze cuprinde doua grade: a) Invatamantul militar superior de gradul I, are scopul de a asigura ofiterilor, posesori ai unei bune experiente militare, o pregatire atat in domeniul stiintific, cat si in cel al tehnicilor de stat major.
Acest tip de invatamant cuprinde doua posibilitati: una a pregatirii in vederea obtinerii unei diplome tehnice si alta a scolii de stat major.
Pregatirea in vederea obtinerii unei diplome tehnice formeaza specialisti in domenii diverse, cum sunt: informatica, chimie, cercetare, invatamant militar etc. Admiterea la acest tip de invatamant este conditionata de valoarea ofiterului si evaluata printr-un examen de verificare a cunostintelor la nivelul ultimei diplome obtinute10.
Pregatirea in scoala de stat major urmareste formarea de ofiteri pentru activitatile de stat major pe timp de pace si razboi. Aceasta scoala organizeaza in fiecare an doua cursuri cu durata de cinci luni, la care sunt admisi ofiteri care au efectuat stagiul la comanda sau au indeplinit functii echivalente. Scoala este accesibila tuturor ofiterilor, indiferent de scoala militara absolvita, cu gradul de capitan sau maior, in varsta de pana la 42 de ani, admiterea facandu-se pe baza de concurs11. b) Invatamantul militar superior de gradul II vizeaza pregatirea unor ofiteri superiori care urmeaza sa ocupe functii importante de comanda sau in cadrul unor state majore si care necesita o mare competenta. Admiterea se face prin concurs, care vizeaza verificarea aptitudinilor generale si examinarea la discipline la alegere, urmata de probe fizice. Verificarea aptitudinilor generale are caracter eliminatoriu, dupa care urmeaza examenul propriu-zis. Disciplinele de concurs, la alegere, sunt stabilite din patru domenii: 1) stiinte umaniste; 2) tehnice; 3) limbi straine; 4) cunostinte militare.

Un candidat are dreptul sa opteze pentru unul sau doua domenii. Dupa ce ofiterul admis la concurs si-a ales domeniul de pregatire pentru obtinerea brevetului de studii militare superioare sau a unui brevet tehnic, desfasurarea pregatirii este diferita. In ambele cazuri, insa, ea are o durata de 6 ani, din care ultimii doi, desfasurandu-se in Scoala Superioara de Razboi12.

VII.4.3. Invatamantul militar german
Fortele de uscat ale armatei germane, dispun de institutii proprii de invatamant, pentru formarea si specializarea ofiterilor ca si a subofiterilor.
Pregatirea militara a ofiterilor din trupele de uscat se desfasoara pe o perioada de 39 de luni (3 ani si trei luni).
Este conceputa in doua variante -; una pentru cei care, dupa terminarea pregatirii de 39 de luni isi continua studiile de specialitate civila in cadrul Universitatilor Armatei (95%) si -; alta, pentru cei ce nu doresc sa studieze la terminarea celor 39 de luni, ci doresc sa intre direct in serviciul activ in armata (5%) si sa studieze mai tarziu13.
La terminarea cursului, absolventii sustin o serie de examene la Scoala de Ofiteri a Trupelor de Uscat -; Hannover (Dresda din 1998). In urma rezultatelor obtinute, primii 33% sunt luati in evidenta pentru continuarea pregatirii. Acestia vor deveni ofiteri de stat major carora li se asigura posibilitatea efectuarii studiilor universitare. Prin aceasta, a crescut competenta ofiterilor si interesul fata de cariera militara. In acest scop, armata germana dispune de doua universitati, dispuse la Hamburg si Munchen, unde studiaza militarii trupelor de uscat, ai marinei si aviatiei. Continuturile de invatamant corespund cu cele din invatamantul superior civil, iar diploma acordata este recunoscuta in societatea civila.

Perfectionarea pregatirii si specializarea ofiterilor de stat major se efectueaza la Academia de Conducere din Hamburg, care pregateste ofiteri de stat major pentru cele trei categorii de forte armate si asigura perfectionarea calificarii functionarilor si angajatilor civili din Bundeswehr.14

VII.4.4. Invatamantul militar britanic
Pregatirea ofiterilor necesari armatei britanice se realizeaza in Academia Militara Regala Sandhurst. Ea este organizata in trei colegii cunoscute ca Old College, New College si Victory College, iar formatia academica este dobandita in cele trei departamente, coordonate de directori de studii, unde studentii se specializeaza in Aparare si Relatii Internationale, Arta Razboiului si

Comunicare.15Filosofia Academiei Militare Regale britanice consta in aceea ca fiecare ofiter trebuie sa fie, mai intai de toate, un bun luptator care sa fie capabil sa-si pregateasca proprii subordonati pentru a face fata provocarilor campurilor de lupta. Studentii trebuie sa fie in masura sa utilizeze armamentul din dotare, sa conduca autovehiculele de lupta, sa utilizeze mijloacele de protectie impotriva A.N.M., sa asigure o buna administrare a subunitatii, sa stie sa foloseasca mijloacele de transmisiuni si diferitele harti din dotarea armatei britanice. Nu in ultimul rand, studentul deprinde aici principalele elemente ale tacticii de infanterie si modalitatea de cooperare cu alte tipuri de subunitati si unitati.
Plecand de la premisa ca nici un comandant militar nu se va putea dovedi performant daca nu va invata din succesele, dar si din erorile -; mai grave sau mai putin grave -; ale predecesorilor sai, Academia Militara regala acorda studiului istoriei un loc binemeritat. De aceea, programele de invatamant ale tuturor formelor de instruire organizate la Sandhurst cuprinde, obligatoriu, istoria militara, psihologia comandantului pe campul de lupta si consecintele conflictelor asupra psihicului militarilor. De altfel, in repetate randuri Academia Militara Regala Sandhurst a fost apreciata pentru modul de organizare a cursurilor de istorie militara, ziarul The Times considerandu-le a fi „cele mai bune din toate academiile militare vestice”.16

*

* *
Analiza comparativa a organizarii sistemelor de formare a ofiterilor pentru trupele de uscat in armatele unor state, S.U.A., Franta, Germania, Marea Britanie, atesta elemente comune care se manifesta in planul organizarii sistemelor militare de invatamant. Asadar, formarea ofiterilor activi pentru trupele de uscat in armatele statelor exemplificate, prezinta urmatoarele caracteristici definitorii:17
- ofiterii sunt pregatiti pentru cariera de „lider militar”; toate componentele pregatirii militare, academice si de specialitate, se subordoneaza acestui obiectiv.
- ofiterii se formeaza in institutii militare de invatamant superior, integrate invatamantului national din tarile respective.

- pregatirea stiintifica, academica, destinata sa asigure baza evolutiei in intreaga cariera militara, se realizeaza in institutii de invatamant superior ale categoriilor de forte ale armatei.
- specializarea in arma si pregatirea pentru prima functie se infaptuiesc in unitati de invatamant de-sine-statatoare (scoli de aplicatie ale armelor).
- durata scolarizarii este, de regula, de 4 ani pentru pregatirea academica si de cel mult un an pentru specializarea initiala in arma.
- absolventii academiilor categoriilor de forte ale armatei, primesc diploma de licenta si brevet de ofiter odata cu acordarea primului grad.
- perfectionarea pregatirii si specializarii ulterioare in arma se realizeaza prin cursuri succesive de scurta durata si in Colegiile sau Scolile Superioare de Razboi ale statelor respective.
Similitudinile existente in organizarea invatamantului militar in aceste state duc la concluzia ca sistemele prezentate sunt compatibile. Ele au capacitatea functionala si normativa de a realiza „produse” ce se pot integra si pot coopera in indeplinirea misiunilor comune. De asemenea, prin mecanisme speciale, proiectele acestea se adapteaza evolutiilor si tendintelor pe termen lung, presiunilor puternice ale mediului militar si social, precum si ale celui international.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta