Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Inteligenta artificiala - Rezolvarea problemelor in inteligenta artificiala
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Ce este inteligenta artificiala? p6t18tf
Dezvoltarea spectaculoasa a calculatoarelor in ultimii treizeci de ani a permis cercetarilor in domeniu sa incerce utilizarea calculatoarelor pentru rezolvarea unor probleme din ce in ce mai dificile, din ce in ce mai apropiate de complexitatea problemelor solutionate de om. Pe masura ce problemele de viteza si capacitate de memorare au fost rezolvate la nivelul tehnologiei constructiei calculatoarelor, limitarea utilizarii tehnicii de calcul in locul expertului uman se datoreaza mai ales incapacitatii oamenilor de a instrui si programa adecvat calculatoarele. Incercarea extinderii utilizarii calculatoarelor la tot ceea ce poate fi solutionat de om a dus la aparitia unui nou domeniu al stiintei calculatoarelor: inteligenta artificiala.
1.1 Inteligenta artificiala: o incercare de definire
Ce este inteligenta artificiala? Exista numeroase definitii sau incercari de a defini inteligenta artificiala. Multitudinea acestor definitii provine tocmai din faptul ca domeniul, fiind legat de insasi esenta naturii umane, este deosebit de provocator. O incercare de definire a inteligentei artificiale ar trebui sa porneasca de la definitia inteligentei, definitie departe de a fi banal de formulat. Multe din abordarile caracterizarii domeniului au eludat sau au atins doar partial acest aspect, altele l-au considerat implicit. Citeva definitii ale inteligentei artificiale, dintre cele mai cunoscute si relevante, sint date in continuare:
* Inteligenta artificiala este domeniul stiintei calculatoarelor care se ocupa de studiul si crearea sistemelor de calcul si a programelor care prezinta o forma de inteligenta: sisteme care invata noi concepte, care pot rationa si deduce concepte utile intr-un domeniu al lumii inconjuratoare, sisteme care pot intelege limbajul natural sau percepe si intelege un peisaj, intr-un cuvint sisteme care necesita capacitati inteligente specifice omului.
* Inteligenta artificiala este studiul ideilor care permit calculatoarelor sa fie inteligente.
* Inteligenta artificiala este studiul facultatilor mentale pe baza modelelor computationale.
* Inteligenta artificiala se distinge prin subiectele pe care le trateaza, nu prin istorie sau metode specifice. Subiectul tratat de inteligenta artificiala este mintea, considerata ca un sistem de prelucrare a informatiei.
* Un program inteligent este un program care manifesta o comportare similara cu aceea a omului cind este confruntat cu o problema similara. Nu este necesar ca programul sa rezolve sau sa incerce sa rezolve problema in acelasi mod in care ar rezolva-o oamenii.
* Inteligenta artificiala este studiul procesului prin care calculatoarele pot fi instruite sa faca lucruri care, pentru moment, sint facute mai bine de oameni.
* Marvin Minsky, intrebat ce este inteligenta artificiala, a raspuns: "Exista intotdeauna persoane care au nevoie sa defineasca totul pentru a realiza ceva. De ce?"
Se poate observa din aceste definitii ca anumite curente de opinii privesc inteligenta artificiala ca o modalitate de cercetare, descoperire si simulare (copiere) a modului de functionare a inteligentei umane. Aceasta perspectiva a condus la numeroase cercetari in inteligenta artificiala si la dezvoltarea unor noi domenii cum ar fi stiinta cunoasterii, domeniu studiat de psihologi, lingvisti, informaticieni, filozofi, si domeniul retelelor neuronale, numit si inteligenta artificiala la nivel subsimbolic.
O a doua perspectiva asupra inteligentei artificiale considera domeniul dintr-un punct de vedere pragmatic. Nu conteaza daca inteligenta artificiala utilizeaza modelele si mecanismele comportamentului inteligent uman, importanta este capacitatea sistemelor de calcul de a rezolva aceleasi probleme cu performante similare cu cele ale oamenilor. Textul de fata se orienteaza preponderent spre aceasta opinie asupra inteligentei artificiale.
Ca orice stiinta, inteligenta artificiala se ocupa de o serie de probleme cu caracteristici generale comune si dezvolta tehnici specifice de rezolvare a acestor probleme. Sectiunile urmatoare vor delimita specificul problemelor si tehnicilor de inteligenta artificiala, acestea fiind reluate pe larg in capitolele ce urmeaza.
1.2 Natura problemelor de inteligenta artificiala
Majoritatea cercetarilor in domeniul inteligentei artificiale efectuate la inceputul aparitiei disciplinei s-au orientat spre rezolvarea unor probleme usor formalizabile dar considerate ca necesitind un comportament inteligent: demonstrarea teoremelor si jocurile. Programul "The Logic Theorist" al lui A. Newell, J. Shaw si H. Simon a1963i putea sa demonstreze mai multe teoreme din primul capitol al lucrarii "Principia Matematica" a lui Whitehead si Russell. Programul care juca sah al lui A. Samuel a1967i isi imbunatatea performantele de joc dupa fiecare partida jucata. Problemele rezolvate de aceste programe au o caracteristica comuna: ele sint probleme grele, deci NP-complete. Oricit de performant ar fi un calculator, acesta nu poate rezolva o problema cu un algoritm de complexitate timp O(eN), pentru o valoare semnificativa a dimensiunii N a intrarii, intr-un interval de timp rezonabil. Cercetarile in inteligenta artificiala s-au orientat tocmai spre incercarea de a reduce explozia combinationala implicata de cautarea solutiei acestui tip de probleme. Una din contributiile mari aduse de inteligenta artificiala stiintei calculatoarelor este utilizarea euristicilor in rezolvarea problemelor grele, transformind astfel probleme inabordabile din punct de vedere al timpului de rezolvare in probleme posibil de rezolvat in numeroase cazuri.
Incercarea de a simula comportamentul inteligent uman a dus la investigarea unor alte tipuri de probleme, probleme care implica un grad inalt de expertiza umana, cum ar fi diagnosticul medical, managementul, proiectarea si rezolvarea problemelor ingineresti generale. Aceste probleme necesita modelarea unor cantitati mari de informatii, informatii greu de formalizat, cum ar fi experienta si intuitia. Sistemele expert, rezultat direct al acestor cercetari, sint acum mult utilizate in domeniile amintite.
O alta directie a cercetarilor de inteligenta artificiala a fost aceea a rezolvarii problemelor banale, cotidiene, care necesita cunostinte de bun simt. Aceste probleme includ rationamentul despre obiecte fizice si relatiile intre ele, si rationamentul despre actiuni si consecintele acestora. Oricine stie, de exemplu, ca un obiect nu poate sa fie simultan in doua locuri diferite sau ca nu trebuie sa dea drumul unui pahar din mina deoarece poate sa cada si sa se sparga. Aceste comportamente pot fi greu caracterizate ca necesitind inteligenta si, totusi, ele sint cele mai greu de modelat intr-un program. Cunostintele de bun simt sint la indemina oricarui om dar ele trebuie reprezentate explicit intr-un program, iar volumul lor este impresionant. Surprinzator, cercetarile de inteligenta artificiala au avut rezultate cu mult mai bune in domenii ca rezolvarea problemelor formale dificile cum ar fi jocurile, demonstrarea teoremelor, sau a problemelor care necesita expertiza umana intr-un anumit domeniu, decit in domeniile care necesita cunostinte de bun simt. S-a reusit construirea unui program care sa demonstreze teoreme matematice complicate si care sa descopere chiar concepte matematice noi, dar nu s-a reusit construirea unui program care sa stie tot ceea ce stie un copil de doi ani!
* Reprezentarea cunostintelor * Demonstrarea automata a teoremelor
* Sisteme expert * Teoria jocurilor
* Achizitia cunostintelor si invatare * Planificare automata
* Prelucrarea limbajului natural
* Perceptie: intelegerea imaginilor si a vorbirii * Robotica
* Limbaje si medii de dezvoltare pentru inteligenta artificiala
Figura 1.1 Domeniile inteligentei artificiale
In final, multe cercetari in domeniul inteligentei artificiale s-au orientat spre imitarea altor capacitati umane cum ar limbajul, vazul, auzul. Perceptia si recunoasterea imaginilor, intelegerea limbajului vorbit sau scris, sinteza limbajului natural si a vocii sint probleme deosebit de provocatoare care implica atit algoritmi sofisticati de prelucrare cit si dispozitive tehnice complicate.
Inteligenta artificiala s-a organizat astfel intr-un numar de subdomenii care, desi au in comun aceleasi principii de reprezentare a informatiei si aceleasi tehnici de rezolvare a problemelor, s-au concentrat pe diverse aplicatii. Aceste subdomenii sint prezentate in Figura 1.1 si multe dintre ele vor constitui subiectul capitolelor urmatoare.
O discutie precisa despre natura, specificul si modalitatile de rezolvare a problemelor de inteligenta artificiala trebuie sa considere urmatoarele patru intrebari importante:
(1) Este posibila simularea comportamentului inteligent pe calculator?
(2) La ce nivel se incearca modelarea comportamentului inteligent?
(3) Care este criteriul pe baza caruia se apreciaza inteligenta unui program?
(4) Care sint reprezentarile si tehnicile utilizate in rezolvarea problemelor de inteligenta artificiala?
In limitele definitiilor anterioare ale domeniului, raspunsul la prima intrebare poate fi conjectura lui McCarthy sau ipoteza lui Newell si Simon. John McCarthy, una dintre personalitatile celebre ale inteligentei artificiale, a facut urmatoarea conjectura:
"Orice aspect al invatarii sau orice alta caracteristica a inteligentei umane poate fi descrisa suficient de precis astfel incit o masina sa o poata simula."
Pe de alta parte, Allen Newell si Herbert Simon, alte doua nume semnificative in inteligenta artificiala, au incercat sa raspunda aceleiasi intrebari pornind de la definitia unui sistem fizic de simboluri aNewell,Simon,1976i:
"Un sistem fizic de simboluri este format dintr-o multime de entitati, numite simboluri, care sint sabloane fizice ce pot apare drept componente ale altor tipuri de entitati numite structuri (sau structuri simbolice). Astfel, o structura simbolica este compusa dintr-un numar de instante (particularizari) ale simbolurilor legate intr-un mod fizic. In orice moment de timp sistemul va contine o colectie de astfel de structuri simbolice. Pe linga aceste structuri, sistemul contine deasemenea o colectie de procese care opereaza asupra expresiilor pentru a produce alte expresii: procese de creare, modificare, reproducere si distrugere. Un sistem fizic de simboluri este o masina care produce in timp o colectie de structuri simbolice care evolueaza. Un astfel de sistem exista intr-o lume de obiecte mai cuprinzatoare decit aceea a expresiilor simbolice."
Pornind de la aceasta definitie, Newell si Simon au facut urmatoarea ipoteza, numita ipoteza sistemului fizic de simboluri:
"Un sistem fizic de simboluri are capacitatile necesare si suficiente pentru a produce actiuni general inteligente."
Evident, atit conjectura lui McCarthy cit si ipoteza sistemului fizic de simboluri nu au fost demonstrate si validarea lor ramine un subiect deschis. Ele au reprezentat insa un punct de plecare al inteligentei artificiale si, in acelasi timp, provocarea esentiala adusa disciplinei. Discutia acestor ipoteze se leaga inevitabil atit de raspunsul la cea de a doua intrebare, intrebare discutata deja in prima sectiune, cit si de raspunsul la cea de a treia intrebare.
Cel mai celebru criteriu de apreciere a inteligentei unui program, deci criteriul care ar putea raspunde la intrebarea (3), este testul Turing. In 1950, Alan Turing (1912-1954), celebru matematician britanic si unul dintre intemeietorii stiintei calculatoarelor, a propus un test pentru a determina daca o masina poate avea sau nu un comportament inteligent. In articolul sau "Computing Machinery and Intelligence", Turing a pus pentru prima oara problema posibilitatii simularii gindirii umane cu ajutorul calculatorului. In acelasi articol, Turing descrie si testul care, afirma el, poate discerne intre o comportare inteligenta si una neinteligenta.
Testul Turing consta in principiu din urmatorul experiment. Un om comunica prin intermediul unui terminal al calculatorului cu alte doua terminale, situate in camere invecinate, punind intrebari si obtinind raspunsuri. Raspunsurile sint date de o persoana la unul din cele doua terminale ascunse celui de la care se intreaba si de un program la celalalt terminal. Daca persoana care intreaba nu poate stabili in urma dialogului care este terminalul de unde i-a raspuns omul si care este cel de la care i-a raspuns programul atunci programul are o comportare inteligenta. Programul poate fi astfel facut incit sa incerce sa pacaleasca pe cel care intreaba. De exemplu, daca programul este intrebat cit fac 12.120*32.425, se asteapta citeva minute pina se primeste raspunsul. Problema cea mai importanta ridicata de realizarea unui program care sa treaca un astfel de test este cantitatea de informatie necesara programului tinind cont de spectrul larg al intrebarilor posibil de pus, cit si de faptul ca acestea sint puse in limbaj natural.
Pina la ora actuala nici un program nu a reusit sa treaca testul Turing. Cu toate acestea, testul Turing sugereaza o masura a performantelor unui program daca se considera domenii restrinse ale discursului. De exemplu, un program de jucat sah poate ajunge sa aiba performante similare cu cele ale unui maestru iar oponentul sa nu stie daca joaca sah cu o persoana sau cu un program. In alte domenii este posibil sa se compare performantele rezolvarii unei probleme de catre un program cu cele ale unui expert in domeniu, atit din punct de vedere al calitatii solutiei cit si din punct de vedere al vitezei de rezolvare.
Testul Turing este insa vulnerabil, in ciuda sarmului lui intelectual, din mai multe motive. In primul rind testul verifica numai capacitatile pur simbolice de rezolvare a problemelor, neluind in considerare aspecte cum ar fi perceptia sau dexteritatea manuala. Pe de alta parte exista posibila obiectie ca acest test impune ca inteligenta masinilor sa modeleze inteligenta umana. Unii cercetatori sustin ca inteligenta masinilor este o forma diferita de inteligenta si ca este o gresala sa incercam a o evalua in termenii inteligentei umane. Se doreste oare construirea unei masini capabile sa simuleze activitatea sociala a unui om si care sa fie la fel de lenta ca acesta in efectuarea calculelor matematice? Toate aceste intrebari ramin pentru moment fara un raspuns definitiv, unele depasind cu mult sfera inteligentei artificiale.
Raspunsurile la intrebarea (4) vor fi prezentate pe scurt in Sectiunile 1.4 si 1.5 si discutate pe larg in capitolele care urmeaza. Discutarea acestor raspunsuri reprezinta de fapt nucleul textului de fata.
1.3 Dezvoltarea domeniului
Ideea construirii unei masini inteligente precede cu multe sute de ani aparitia domeniului inteligentei artificiale. O superba prezentare a evolutiei acestei idei de-a lungul timpului poate fi gasita in cartea autoarei Pamela McCorduck a1979i "Machines who Think." Inceputurile inteligentei artificiale ca domeniu al stiintei calculatoarelor pot fi situate in jurul anului 1950. Cercetarile si rezultatele lui Alonzo Church, Kurt Goedel, Emil Post si Alan Turing din perioada anilor '20-'40 au pus in evidenta posibilitatea utilizarii metodelor formale de rationament si a reprezentarilor simbolice, creind astfel cadrul nasterii inteligentei artificiale. Cercetarile din aceeasi perioada in domeniul ciberneticii, legate de numele lui Norbert Wiener, prin modelarea comunicarii atit la nivel uman cit si la nivelul masinii, au fost un alt factor care a favorizat aparitia inteligentei artificiale.
In timpul anilor '50-'60 mai multe evenimente au marcat momentul crearii acestui nou domeniu. Asa cum s-a spus, in 1950 Alan Turing publica articolul care, pentru prima oara, pune problema posibilitatii simularii gindirii umane cu ajutorul calculatorului. Momentul nasterii oficiale a inteligentei artificiale este considerat a fi Conferinta de la Dartmouth College din 1956, organizata de John McCarthy de la Dartmouth College si Marvin Minsky de la Massachusetts Institute for Technology. La aceasta conferinta se intilnesc primii patru mari initiatori ai domeniului: John McCarthy, Marvin Minsky, Alen Newell si Herbert Simon, ultimii doi de la Carnegie Mellon University.
Se pare ca termenul de inteligenta artificiala a fost inventat in timpul acestei conferinte de catre McCarthy. Tot el este acela care a enuntat si conjectura posibilitatii simularii cu ajutorul calculatorului a oricarui comportament inteligent uman. Intre 1956 si 1957 A. Newell, J. Shaw si H. Simon dezvolta primul program de demonstrare automata a teoremelor, "The Logic Theorist." Incepind din 1960 apar primele programe de inteligenta artificiala. A. L. Samuel dezvolta in 1961 un program de jucat sah care isi imbunatatea performantele dupa fiecare partida jucata. In 1962 si 1963 A. Newell si H. Simon construiesc programul "General Problem Solver" (GPS) pe care incearca sa-l aplice in rezolvarea mai multor probleme, cum ar fi planificarea actiunilor sau manipularea simbolica a expresiilor logice. In 1965 J. A. Robinson introduce rezolutia ca metoda simpla si eficienta de demonstrare automata a teoremelor. Tot in 1965 incepe la Stanford University construirea primului sistem expert, DENDRAL, de catre J. Lederberg si E. Feigenbaum. DENDRAL aLindsay,s.a.,1980i era un sistem expert capabil sa sintetizeze structura moleculelor organice pe baza formulelor chimice si a spectogramelor de masa. In 1968 C. Engleman, de la Massachusetts Institute for Technology, incepe dezvoltarea limbajului MACSYMA destinat rezolvarii simbolice a ecuatiilor.
In acelasi timp apare necesitatea existentei unor limbaje de programare mai puternice, capabile sa exprime la nivel simbolic informatiile necesare programelor de inteligenta artificiala. Se dezvolta astfel o noua filozofie a programarii, programarea descriptiva sau declarativa in care rezolvarea unei probleme se face pe baza descrierii universului problemei in termenii obiectelor, atributelor si a relatiilor existente intre acestea. In scopul cresterii eficientei activitatii de programare simbolica se dezvolta astfel o noua clasa de limbaje: limbajele declarative. Limbajele functionale, limbajele logice si limbajele orientate pe obiecte sint exemple de astfel de limbaje.
Limbajul Lisp (LISt Processing) a fost creat de John McCarthy in 1959. Limbajul Lisp aSiklossy,1977;Norvig,1992i este un limbaj functional destinat prelucrarii simbolice a informatiei, cu o sintaxa simpla, cu tipuri de date simple si gestiunea dinamica a memoriei. Limbajul Lisp a fost si este considerat limbajul preferential al inteligentei artificiale. Limbajul Prolog (PROgrammation et LOGique) a fost inventat de Alain Colmerauer la universitatea Marseille-Aix in 1972. Limbajul Prolog aClocksin,Mellish,1981;Sterling,Shapiro,1986i este cel mai raspindit limbaj de programare logica si va fi prezentat in Capitolele 11 si 12.
O alta categorie de limbaje care au contribuit la dezvoltarea rezolvarii problemelor de inteligenta artificiala este aceea a limbajelor orientate pe obiecte. Smalltalk aGoldberg,Robson,1983i este limbajul reprezentativ pentru acest tip de programare si caracteristici ale limbajelor orientate pe obiecte au fost incluse si in limbajele procedurale de nivel inalt.
Studiile si cercetarile de inceput in inteligenta artificiala s-au orientat mai ales spre incercarea de a construi sisteme generale, bazate pe metode de inferenta puternice, care incercau sa functioneze si in cazul unor cunostinte limitate despre domeniul problemei. Exemple de astfel de sisteme sint programele de jucat sah, "The Logic Theorist", GPS si altele din perioada anilor '60. In scurt timp s-a dovedit ca ipoteza conform careia un program care contine metode de rezolvare puternice dar generale, si care se bazeaza in rezolvarea problemelor numai pe viteza de calcul a masinii, nu era capabil sa rezolve decit probleme foarte simple. De indata ce un astfel de sistem trebuia sa rezolve probleme reale, complexe, explozia combinationala implicata de solutionarea problemelor facea ca programul sa devina inefectiv.
In urma acestor rezultate, la inceputul anilor '70 s-a produs o modificare fundamentala in modul de abordare si dezvoltare a sistemelor de inteligenta artificiala. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca realizarea unui sistem inteligent capabil sa rezolve probleme reale, complexe, necesita un volum substantial de cunostinte specifice domeniului. In legatura cu aceasta idee a fost frecvent citata maxima lui Francis Bacon: "Scientia et potentia in idem coincidunt." Perspectiva importantei cunostintelor in programele de inteligenta artificiala este sustinuta si de observatia ca un specialist intr-un anumit domeniu nu poate lucra performant in alte domenii, oricit de puternica ar fi capacitatea lui de rationament. Descoperirea rolului cunostintelor specifice domeniului in rezolvarea unei probleme dificile a generat o noua conceptie a sistemelor de inteligenta artificiala: sistemele bazate pe cunostinte. Eduard Feigenbaum a1977i a rezumat aceasta noua conceptie intr-o lucrare prezentata la "The International Joint Conference on Artificial Intelligence" in 1977. El a pus in evidenta faptul ca adevarata putere de rezolvare a unui program este determinata in primul rind de cantitatea de cunostinte pe care o poseda si numai in al doilea rind de modalitatile de rationament general utilizate.
Sistemul expert DENDRAL este unul din primele exemple de sisteme bazate pe cunostinte. El a fost caracterizat de Feigenbaum ca "o masina de aplicare a cunostintelor." Sistemul MYCIN aBuchanan,Shortliffe,1984i, sistem expert pentru diagnosticarea infectiilor bacteriene ale singelui, a carui dezvoltare a inceput la Stanford University in jurul anilor '74-'75, este un alt exemplu de sistem care a pus in evidenta rolul important al cunostintelor specifice domeniului. Incepind din aceasta perioada si pina in prezent, toata comunitatea cercetatorilor in domeniul inteligentei artificiale a recunoscut rolul esential al cunostintelor in rezolvarea inteligenta a problemelor.
Din acest motiv o parte importanta a cercetarilor de inteligenta artificiala din ultimele doua decade s-au orientat spre dezvoltarea metodelor si instrumentelor de modelare a cunostintelor (Figura 1.2). Prima etapa a fost marcata de evolutia limbajelor generale de inteligenta artificiala, cum ar fi Lisp si Prolog. A doua etapa a marcat dezvoltarea de sisteme expert dedicate, specializate intr-un anumit domeniu, care aveau propiul lor limbaj de reprezentare a cunostintelor. Din aceste limbaje specializate au evoluat limbaje de reprezentare a cunostintelor independente de domeniu, numite si limbaje de nivel foarte inalt. Aceste limbaje, in general tot limbaje declarative, permit exprimarea modulara a cunostintelor in forme mult apropiate de limbajul natural. Desi aceste limbaje sint independente de domeniu, reprezentarea cunostintelor si metodele de rationament incorporate favorizeaza utilizarea fiecarui limbaj pentru o anumita clasa de probleme, facind dificila sau aproape imposibila utilizarea limbajului pentru probleme cu alte caracteristici. In jurul acestor limbaje de nivel foarte inalt s-au dezvoltat medii de programare care au condus la aparitia sistemelor cadru de dezvoltare a sistemelor bazate pe cunostinte. Limbajele de programare ale inteligentei artificiale au jucat un rol important in dezvoltarea cercetarilor din domeniu. De multe ori, idei si tehnici noi au fost insotite de un nou limbaj care sustinea in mod natural aceste idei si tehnici. Exista la ora actuala un peisaj complex si baroc al limbajelor de inteligenta artificiala si a mediilor de dezvoltare a sistemelor bazate pe cunostinte. Dintre acestea cele care s-au impus in ultimul timp sint mai ales KEE aKikes,Kehler,1985; Filman,s.a.,1992; Filman,1992i si OPS5 aCooper,Wogrin,1988i.

Figura 1.2 Evolutia limbajelor si sistemelor de inteligenta artificiala
Odata cu impunerea importantei cunostintelor in sistemele inteligente a aparut o noua ramura a inteligentei artificiale, ingineria cunostintelor. Ingineria cunostintelor se ocupa de studiul metodelor si tehnicilor de achizitie, reprezentare si organizare a cunostintelor in sistemele bazate pe cunostinte. Ingineria cunostintelor incearca sa rezolve una dintre problemele considerate cheie din punct de vedere al limitarii timpului de dezvoltare a unui sistem bazat pe cunostinte: transferul cunostintelor specializate ale expertului uman in sistemul bazat pe cunostinte. Feigenbaum a1977i defineste ingineria cunostintelor dupa cum urmeaza.
"Ingineria cunostintelor practica arta de a utiliza principiile si instrumentele cercetarilor de inteligenta artificiala in rezolvarea problemelor aplicative care necesita cunostinte experte. Aspectele tehnice ale achizitiei acestor cunostinte, ale reprezentarii acestora si ale utilizarii lor adecvate pentru construirea si explicarea liniilor de rationament, sint probleme importante in proiectarea sistemelor bazate pe cunostinte. Arta de a construi agenti inteligenti este in acelasi timp o parte din si o expresie a artei programarii. Este arta de a construi programe de calcul complexe care reprezinta si rationeaza cu cunostintele lumii inconjuratoare."
La ora actuala inteligenta artificiala a incetat sa mai fie apanajul unui numar restrins de initiati si sa fie practicata numai in universitati sau institute de cercetare. Exista numeroase sisteme comerciale de inteligenta artificiala si aplicatii functionale construite pe baza tehnicilor de inteligenta artificiala. Aceste aplicatii devin din ce in ce mai frecvent parti ale unor sisteme complexe care includ multe componente de programare clasica. Din acest motiv, mediile de dezvoltare ale sistemelor bazate pe cunostinte existente la ora actuala au componente de interfata cu limbaje de programare de nivel inalt, sisteme de gestiune a bazelor de date, etc. In plus, anumite aplicatii de inteligenta artificiala sint dezvoltate in limbaje cum ar fi C sau Ada. Metodele de reprezentare a informatiei si tehnicile de rezolvare a problemelor descoperite de inteligenta artificiala au depasit sfera stricta a domeniului si au fost incluse in numeroase alte aplicatii complexe.
1.4 Structura sistemelor de inteligenta artificiala
Un sistem de inteligenta artificiala, sau sistem bazat pe cunostinte, este format din doua componente fundamentale:
(1) baza de cunostinte care contine cunostintele specifice domeniului problemei si, eventual, cunostinte generale, si
(2) motorul de inferenta care utilizeaza cunostintele pentru rezolvarea problemei.
Din punct de vedere al inteligentei artificiale cunostintele pot fi vazute ca multimea de fapte si principii acumulate de oameni sau, mai general, nivelul cunoasterii umane la un anumit moment dat. Cunostintele includ idei, concepte, teorii, abstractizari, limbaje, reguli, locuri, obiceiuri. Cunostintele dintr-un sistem inteligent, care se refera de obicei la un anumit domeniu, descriu universul problemei sau al clasei de probleme de rezolvat la nivel simbolic si formeaza continutul bazei de cunostinte.
Modul de reprezentare si organizare a cunostintelor este un element esential al oricarui sistem inteligent. Partea a II-a a textului de fata este dedicata in intregime acestui subiect. Cunostintele dintr-un sistem bazat pe cunostinte trebuie sa posede urmatoarele caracteristici:
* Cunostintele trebuie sa fie generale. Situatiile care prezinta proprietati comune trebuie sa poata fi reprezentate prin structuri simbolice comune si nu punctual, fiecare in parte. Daca cunostintele nu au aceasta proprietate cantitatea de memorie necesara descrierii acestora poate deveni imensa.
* Cunostintele unui sistem inteligent sint in continua schimbare deoarece ele reflecta schimbarile din lumea inconjuratoare. Reprezentarea cunostintelor in sistem trebuie sa poata modela usor aceste schimbari si sa permita dezvoltarea incrementala a bazei de cunostinte.
* Reprezentarea cunostintelor trebuie sa faciliteze achizitia lor. Multe din cunostintele necesare unui sistem inteligent sint cunostinte greu sau imposibil de formalizat si ele trebuie obtinute de la oamenii care le poseda. O reprezentare poate facilita sau ingreuna acest proces.
* Cunostintele trebuie sa poata fi utilizate in orice instanta a problemei de rezolvat, chiar daca sint incomplete sau partial incorecte.
* Cunostintele intr-un sistem inteligent trebuie sa fie organizate intr-o structura care sa corespunda modului in care acestea vor fi utilizate.
* Cunostintele trebuie sa fie astfel reprezentate, organizate si utilizate incit sa permita transparenta sistemului. Expertul sau utilizatorul trebuie sa poata inspecta cunostintele utilizate in rezolvarea unei probleme si inferentele pe baza carora problema a fost rezolvata.
Aceste caracteristici pun in evidenta diferenta existenta intre cunostinte si date. Feigenbaum si McCorduck a1983i ilustreaza aceasta diferenta prin urmatorul exemplu. Un medic care trateaza un pacient foloseste cunostinte si date. Datele sint reprezentate de fisa pacientului: simptome, boli anterioare, tratament prescris, reactie la tratament, etc. Cunostintele utilizate in tratarea pacientului reprezinta tot ceea ce medicul a invatat in facultate si in decursul intregii lui cariere prin practica, studiu, experienta, in legatura cu modul de vindecare a bolii. Aceste cunostinte se refera la fapte, teorii, tratament si, cel mai important, la cunostinte euristice. Astfel, cunostintele necesita si includ utilizarea datelor dar sint mai mult decit acestea.
Una dintre cele mai dificile probleme ale reprezentarii cunostintelor intr-un sistem inteligent este reprezentarea cunostintelor euristice. Cunostintele euristice reprezinta o forma particulara de cunostinte utilizata de oameni pentru a rezolva probleme complexe. Ele reprezinta cunostintele utilizate pentru a judeca corect, pentru a lua o decizie, pentru a avea un comportament dupa o anumita strategie sau a utiliza trucuri sau reguli de bun simt. Acest tip de cunostinte nu este nici formalizat, nici demonstrat a fi efectiv si citeodata nici corect, dar este frecvent utilizat de oameni in numeroase situatii. Judea Pearl a1984i, in lucrarea sa "Heuristics. Intelligent Search Strategies for Computer Problem Solving", defineste cunostintele euristice astfel:
"Euristicile sint criterii, metode sau principii pentru a alege intre diverse alternative de actiune pe aceea care promite a fi cea mai eficienta in realizarea unui scop. Ele reprezinta compromisuri intre doua cerinte: necesitatea de a lucra cu criterii simple si, in acelasi timp, dorinta de a vedea ca aceste criterii fac o selectie corecta intre alternativele bune si rele."
Utilizarea cunostintelor in sistemele bazate pe cunostinte necesita o forma de rationament, decizii si actiuni in scopul obtinerii de noi cunostinte care in final vor reprezenta solutia problemei de rezolvat. Aceste actiuni se fac cu ajutorul metodei de inferenta.
Definitie. Se numeste metoda de inferenta, sau pe scurt inferenta, procedura de obtinere la un moment dat, a noi elemente (fapte) implicate in mod direct de elementele particulare reprezentarii.
Fiecare model de reprezentare a cunostintelor are metode de inferenta specifice, asa cum se prezinta in Partea a II-a a acestui text. Pentru a putea ajunge la solutia unei probleme este necesar, de cele mai multe ori, o aplicare repetata a metodei de inferenta.
Definitie. Se numeste strategie de control procesul de aplicare repetata a metodei de inferenta pentru a ajunge la solutie, de preferinta cit mai repede.
Metoda de inferenta impreuna cu strategia de control formeaza nucleul motorului de inferenta al unui sistem bazat pe cunostinte. Capitolul 2 va fi dedicat studiului diverselor strategii de control utilizate in inteligenta artificiala. Datorita descoperirii si utilizarii unor strategii de control adecvate, programele de inteligenta artificiala au reusit sa rezolve probleme grele, deci NP-complete, intr-un timp acceptabil pentru dimensiuni semnificative ale intrarii.
In continuare se dau definitiile unor notiuni ce vor fi frecvent utilizate pe parcursul intregii prezentari. Se reia definitia notiunii de inferenta, in forma ei riguroasa, spre deosebire de prima definitie, data la nivel intuitiv.
Definitie. Inferenta este o forma de rationament prin care se trece de la un enunt la altul in mod deductiv sau inductiv direct, caz in care se numeste inferenta imediata, sau indirect, caz in care se numeste inferenta indirecta.
Definitie. Deductia este o forma fundamentala de rationament in planul conceptelor in care concluzia decurge cu necesitate din premise. Exemplul tipic de deductie este silogismul.
Definitie. Se numeste silogism un tip de rationament deductiv alcatuit din trei judecati:
(1) premisa majora sau termen major care contine predicatul concluziei,
(2) premisa minora sau termen minor care contine subiectul concluziei, si
(3) concluzia, derivata cu necesitate din primele doua.
Legatura intre (1) si (2) este mijlocita de termenul mediu care figureaza in ambele premise dar nu si in concluzie.
Termenul de silogism impreuna cu definitia de mai sus au fost date de Aristotel, acesta fiind considerat fondatorul teoriei deductiei. Ulterior deductia a fost dezvoltata de Descartes, Leibniz si de logica simbolica (Capitolul 3), in care silogismul ia forma regulii de inferenta Modus Ponens.
Definitie. Inductia este o forma de rationament care trece de la particular la general, de la fapte la concepte. Exista doua tipuri de inductie: inductia completa, daca se enumera toate cazurile existente, si inductia incompleta, daca se enumera numai o parte din cazurile existente.
Inferenta inductiva sta la baza majoritatii proceselor de invatare. Aceasta forma de rationament va fi discutata in Capitolul 9, impreuna cu diverse sisteme de invatare automata.
1.5 Tehnici de inteligenta artificiala
Problemele de inteligenta artificiala fac parte din diverse domenii si par sa nu aiba in comun alta caracteristica decit aceea ca sint dificil de rezolvat. Exista insa tehnici specifice rezolvarii problemelor in inteligenta artificiala. Cum se pot caracteriza aceste tehnici si cum se poate decide daca aceste tehnici pot fi utilizate si in rezolvarea unor probleme care nu sint considerate a fi probleme de inteligenta artificiala?
Asa cum s-a discutat in sectiunile anterioare, rezultatul cel mai important al cercetarilor de inteligenta artificiala din ultimele decenii este punerea in evidenta a rolului fundamental al cunostintelor intr-un sistem inteligent. Caracteristicile cunostintelor impun necesitatea gasirii unor modalitati adecvate de reprezentare si prelucrare a cunostintelor in sistem. Textul de fata are ca scop tocmai prezentarea acestor modalitati de prelucrare a cunostintelor si raspunsul la intrebarea de mai sus. In aceasta sectiune insa, se discuta trei rezolvari ale unei probleme, rezolvarile fiind prezentate in ordine crescatoare a urmatoarelor caracteristici:
* generalitate
* claritatea exprimarii cunostintelor
* extensibilitatea abordarii.
In acest mod, cea de a treia rezolvare ajunge sa devina ceea ce se intelege de obicei printr-o tehnica de rezolvare a problemelor in inteligenta artificiala si reprezinta pentru cititor primul pas de atac al domeniului.
Se considera urmatorul joc, cunoscut sub numele de "Tic-Tac-Toe": pe o tabla de trei linii si trei coloane, care contine deci noua patrate, doi jucatori pot plasa X sau O. Cistiga jucatorul care reuseste sa formeze o secventa de trei simboluri (X, respectiv O) pe orizontala, verticala sau diagonala. Se cere sa se construiasca schema unui program care sa simuleze acest joc, program care sa poata juca pe postul jucatorului X sau pe postul jucatorului O si, evident, care sa incerce sa cistige jocul. Cele trei rezolvari ale problemei sint descrise in termenii reprezentarii universului problemei si ai algoritmului utilizat.
Rezolvarea 1
Se folosesc urmatoarele structuri de date:
* Tabla este un vector de 9 elemente care reprezinta tabla de joc, tabla fiind liniarizata pe linii. Valorile elementelor acestui vector sint 0 pentru spatiu liber (blanc), 1 pentru X si 2 pentru O.
* Tabela_de_mutari este un vector de 19.683 elemente (39), fiecare element al acestui vector fiind la rindul lui un vector de 9 elemente. Fiecarei pozitii posibile de pe tabla de joc ii corespunde o intrare in acesta tabela de mutari care contine noua pozitie obtinuta prin executarea mutarii respective.
Algoritmul de rezolvare este prezentat in continuare.
Algoritm: Problema "Tic-Tac-Toe". Rezolvarea 1
1. Initializeaza Tabla cu blanc si Tabela_de_mutari cu toate pozitiile posibile
2. cit timp nici un jucator nu a cistigat executa
2.1 Considera Tabla ca un numar ternar (in baza 3) si converteste-l in baza 10 obtinind M
2.2 Utilizeaza M ca index in Tabela_de_mutari si obtine

2.3
2.4 daca PozNoua este pozitie cistigatoare atunci intrerupe ciclul
2.5 Citeste mutare adversar si modifica Tabla in consecinta
3. Anunta jucatorul cistigator sfirsit.
Acest algoritm este foarte eficient din punct de vedere al timpului si, teoretic, ar putea sa joace un joc optim de "Tic-Tac-Toe." Algoritmul prezinta insa mai multe dezavantaje. In primul rind aceasta abordare necesita un spatiu foarte mare pentru memorarea tabelei de mutari care specifica miscarile corecte asociate fiecarei configuratii a tablei. In al doilea rind este greu sa se stabileasca si sa se introduca valorile corecte in tabela de mutari. In final, daca se doreste extinderea jocului pentru un caz mai general, de exemplu cazul in trei dimensiuni, trebuie refacuta toata tabela de mutari de la inceput. In particular, pentru cazul jocului in trei dimensiuni aceasta abordare nu mai functioneaza de loc deoarece ar trebui memorate 327 pozitii in tabela de mutari. Tehnica folosita in aceasta rezolvare nu respecta nici una din cerintele unei tehnici de inteligenta artificiala.
Rezolvarea 2
Se folosesc urmatoarele structuri de date:
* Tabla este un vector similar cu cel prezentat in Rezolvarea 1 dar foloseste urmatoarea codificare a simbolurilor de pe tabla: 2 pentru blanc, 3 pentru X si 5 pentru O.
* Mutare este o variabila cu valori intregi care indica numarul mutarii ce urmeaza a se face. Valoarea 1 indica prima mutare iar valoarea 9 indica ultima mutare.
Algoritmul de rezolvare are o strategie predefinita pentru miscarile pe care trebuie sa le execute. Algoritmul executa numai miscarile impare daca joaca pe postul jucatorului X sau miscarile pare daca joaca pe postul jucatorului O. Se folosesc trei subprograme: Muta(N) efectueaza o mutare in patratul N, PosCistig(P) evalueaza posibilitatea de cistig a jucatorului P cu urmatoarea miscare in functie de configuratia curenta a tablei si Scop implementeaza o euristica de alegere a unui patrat in cazul in care exista mai multe miscari posibile care nu pericliteaza cistigul jucatorului curent.
Subprogramul PosCistig(P) trebuie sa verifice pe rind fiecare linie, coloana si diagonala a tablei pentru a investiga posibilitatea de cistig a lui P in urmatoarea miscare. Datorita modului in care sint codificate simbolurile de pe tabla se poate testa posibilitatea de cistig a unei linii, coloane, respectiv diagonale prin inmultirea celor trei valori din secventa. Daca produsul este 27 atunci jucatorul X poate sa cistige. Daca produsul este 50 atunci jucatorul O poate sa cistige. In momentul in care se gaseste o linie, coloana sau diagonala din care se poate cistiga, se cauta pozitia libera din aceasta si se intoarce ca valoare a subprogramului PosCistig(P) aceasta pozitie.
Algoritm: Problema "Tic-Tac-Toe". Rezolvarea 2
1. Initializeaza Tabla cu blanc
2.
3. cit timp nici un jucator nu a cistigat executa
3.1 alege Mutare dintre
Mutare = 1:
Mutare = 2: daca atunci altfel
Mutare = 3: daca atunci altfel
Mutare = 4: daca atunci /* blocheaza cistig adversar */ altfel
Mutare = 5: daca atunci
(i) /* deci cistiga X */
(ii) intrerupe ciclul altfel daca atunci /* blocheaza cistig adversar */ altfel daca atunci altfel
Mutare = 6: daca atunci
(i) /* deci cistiga O */
(ii) intrerupe ciclul altfel daca atunci /* blocheaza cistig adversar */ altfel
Mutare = 7: daca atunci
(i) /* deci cistiga X */
(ii) intrerupe ciclul altfel daca atunci altfel muta in orice patrat liber
Mutare = 8: daca atunci
(i) /* deci cistiga O */
(ii) intrerupe ciclul altfel daca atunci altfel muta in orice patrat liber
Mutare = 9: daca /* identic cu Mutare 7 */ atunci
(i) /* deci cistiga X */
(ii) intrerupe ciclul altfel daca atunci Muta(PosCistig(O)) altfel muta in orice patrat liber
3.2 sfirsit.
Muta(N)
1. daca Mutare are valoare impara atunci
2. daca Mutare are valoare para atunci sfirsit.
PosCistig(P)
1. daca jucatorul P nu poate cistiga in mutarea urmatoare atunci intoarce 0
2. intoarce pozitia patratului cu miscare cistigatoare sfirsit.
Scop
1. daca patratul din mijloc este gol /* patratul cu indicele 5 */ atunci intoarce 5
2. intoarce pozitia unui patrat care nu se afla in colturi, i.e. , care este liber sfirsit.
Din punct de vedere al timpului acest algoritm nu este la fel de eficient ca primul deoarece trebuie sa verifice mai multe conditii inainte de a executa o miscare, dar este mai eficient din punct de vedere al spatiului. Algoritmul prezinta avantajul utilizarii unei strategii relativ explicite care poate fi inteleasa si modificata mult mai usor decit in cazul primei rezolvari. Cu toate acestea strategia generala este stabilita de programator apriori, este codificata direct in program si nu prezinta generalitatea necesara. Daca se doreste extinderea jocului, de exemplu la "Tic-Tac-Toe" in trei dimensiuni, intregul algoritm trebuie schimbat. Urmatoarea rezolvare va elimina aceste inconveniente.
Rezolvarea 3
Se folosesc urmatoarele structuri de date:
* Tabla este un vector similar cu cel prezentat in Rezolvarea 2.
* Urm este o lista cu toate configuratiile urmatoare posibile care se obtin din configuratia curenta a tablei prin executia mutarilor permise din configuratia curenta.
* Merit este un numar intreg care reprezinta o estimare a posibilitatii de cistig din configuratia curenta a tablei prin una sau mai multe mutari. Deci meritul unei configuratii reprezinta cit de promitatoare este configuratia curenta pentru cistig.
Algoritmul de rezolvare este prezentat in continuare.
Algoritm: Problema "Tic-Tac-Toe". Rezolvarea 3
1. Initializeaza Tabla cu blanc
2. cit timp nici un jucator nu a cistigat executa
2.1
2.2 pentru fiecare mutare posibila din configuratia curenta C executa
2.2.1 Determina configuratia urmatoare C1 a tablei
2.2.2
2.3 pentru fiecare configuratie C1 din lista Urm executa
2.3.1
2.3.2 Retine in MeritMaxim valoarea maxima a variabilei Merit
2.4 Executa mutarea asociata configuratiei cu meritul MeritMaxim si obtine PozNoua
2.5 daca PozNoua este pozitie cistigatoare atunci intrerupe ciclul
2.6 Citeste mutare adversar si modifica Tabla in consecinta sfirsit.
DetMerit(C1)
1. daca configuratia C1 este cistigatoare atunci intoarce valoarea maxima predefinita a meritului
2. Considera toate mutarile posibile ale adversarului din configuratia C1
3. Calculeaza meritul Mi al fiecarei configuratii rezultate prin aceste mutari
4. Alege configuratia cu meritul cel mai mic, Mmin, considerind ca adversarul va face cea mai defavorabila miscare pentru opozant
5. intoarce Mmin sfirsit.
Algoritmul poate inspecta in avans mai multe secvente de miscari pentru a determina secventa care va duce la cistig si, deci, a obtine o estimare mai buna a configuratiilor urmatoare. Algoritmul incearca sa maximizeze sansele de a cistiga presupunind ca adversarul va incerca sa minimizeze aceste sanse pentru oponent. Din acest motiv algoritmul este cunoscut sub numele de strategia "MinMax" si este utilizat frecvent in implementarea problemelor de jocuri in inteligenta artificiala.
In cazul unor jocuri mai complicate decit "Tic-Tac-Toe", formularea subprogramului DetMerit(C1) din algoritmul de mai sus poate implica un apel recursiv infinit in pasul 3. In realitate se introduce o limita a miscarilor urmatoare investigate, platind insa pretul scaderii acuratetei estimarii meritului.
Rezolvarea 3 necesita un timp de calcul mai mare decit primele doua rezolvari deoarece trebuie sa inspecteze inaintea fiecarei mutari o parte din arborele de configuratii urmatoare posibile. Pentru probleme simple, cum ar fi cea discutata, primele doua abordari sint evident mai eficiente. Ultima rezolvare este superioara insa celorlalte doua din urmatoarele motive:
(1) poate fi extinsa la jocuri mai complicate decit "Tic-Tac-Toe", jocuri pentru care enumerarea exhaustiva a tuturor posibilitatilor de mutare este imposibila,
(2) strategia de joc poate fi imbunatatita sau schimbata prin modul de calcul al meritului.
Aceasta ultima abordare este un exemplu tipic de tehnica de inteligenta artificiala. Ea ilustreaza trei aspecte caracteristice ale rezolvarii problemelor in inteligenta artificiala: obtinerea solutiei prin cautare, utilizarea cunostintelor specifice domeniului si abstractizarea, i.e. separarea caracteristicilor importante ale problemei de aspectele de detaliu.

Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta