Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Elementele constructive ale limbajului PHP
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
g9v23ve
<titlu>
Elementele constructive ale limbajului PHP</titlu>

<titlu>Scopuri</titlu>
•Invatati sa scrieti numere si siruri
•Invatati sa folositi ghilimele si caractere escape pentru a specifica valori de tip sir speciale
•Intelegeti diferenta dintre valori literale si variabile
•Invatati modul de utilizare a tablourilor pentru stocarea mai multor valori
•Invatati modul de utilizare a operatorilor pentru combinarea valorilor in expresii
•Invatati modul de utilizare a functiilor pentru executarea operatiilor elementare

In cadrul acestui modul, veti invata modul de creare a componentelor care alcatuiesc programele PHP. In modulele 3 si 4 veti invata modalitatile de asamblare a acestor componente in programe complete.

<titlu>Numere si siruri</titlu>
Programele de calculator manipuleaza datele, care reprezinta informatii. Progra¬mele PHP folosesc doua categorii principale de date: numere si siruri. Numerele sunt compuse mai ales din cifre, in timp ce un sir poate contine orice caracter, inclusiv cifre, litere si simboluri speciale.
Decizia privind modul de stocare a datelor este importanta, in mod caracteristic, datele se stocheaza sub forma de numere atunci cand se doreste executarea unor operatii matematice asupra datelor, deoarece numerele sunt stocate intr-un mod care permite efectuarea de calcule. Pe de alta parte, sirurile sunt stocate folosind o modalitate care faciliteaza intelegerea lor de catre operatorul uman. Datele trebuie stocate sub forma de siruri daca formatul acestora nu este numeric sau daca doriti ca operatorul uman sa fie capabil de a introduce sau de a vizualiza datele. Practic, puteti asimila numerele cu un mod de stocare a datelor in interiorul calculatorului, in speta un format intern. Sirurile se pot asimila unui mod de stocare a datelor in afara calculatorului, in speta un format extern.

<titlu>Numere</titlu>
PHP foloseste doua categorii de numere: intregi si duble. Numerele intregi repre¬zinta numerele fara parte fractionara folosite la numarare, plus zero si numerele negative. Cu alte cuvinte, in PHP termenul de intreg are aceeasi semnificatie ca si in matematica. De exemplu, numarul 100 poate fi reprezentat in PHP sub forma de intreg. Numerele duble, spre deosebire de intregi, reprezinta valori numerice care pot include fractii zecimale, ca de exemplu 2,5. Numerele duble sunt sinonime cu numerele reale din matematica. Uneori, numerele duble mai sunt denumite si numere cu virgula mobila (in lb. engleza se foloseste punctul zecimal in loc de virgula - N. T.).
Deoarece PHP stocheaza numerele in calculatoare, care dispun de o cantitate limitata de memorie, numerele intregi si duble din PHP difera de omoloagele lor matematice prin aceea ca precizia lor este limitata, in general, numerele intregi sunt stocate sub forma de valori pe 32 de biti, ceea ce le limiteaza la domeniul cuprins intre -2.147.483.648 si 2.147.483.647 inclusiv. Totusi, unele calculatoare stocheaza numerele PHP intregi intr-un mod mai compact, limitand si mai mult domeniul de valori posibile.
In general, numerele duble sunt stocate folosindu-se formatul standard IEEE-64, care furnizeaza 64 de biti. Acest format va permite sa stocati valori care pot merge pana la 1,8 x 10 la puterea 308 sub forma de numere duble si furnizeaza aproximativ 14 cifre dupa punctul zecimal (sau cifre semnificative) de precizie.
Scrierea numerelor PHP este simpla. Un intreg PHP se obtine prin scrierea cifrelor care ii alcatuiesc valoarea. Daca valoarea este negativa, scrieti un semn minus imediat la stanga numarului. Evitati sa scrieti spatii sau virgule ca parte a unui intreg PHP. Iata cateva exemple de numere PHP intregi corecte si incorecte:

-3 Corect
0 Corect
5 Corect
2.5 Incorect; contine o parte fractionara
2.0 Incorect; contine o parte fractionara, chiar daca valoarea acesteia este zero
1,024 Incorect; contine o virgula
- 7 Incorect; contine un spatiu intre semnul minus si cifra
2147483648 Incorect; prea mare

Un numar PHP dublu se scrie cu ajutorul unei serii de cifre, plasand un punct zecimal la locatia adecvata. Ca in cazul intregilor PHP, daca valoarea este negativa, scrieti un semn minus imediat la stanga numarului. De asemenea, din nou similar cu numerele PHP intregi, trebuie sa evitati a scrie spatii sau virgule ca parte a unui numar dublu. Iata cateva exemple de numere duble corecte si incorecte:
-2.5 Corect
0.0 Corect
3.125 Corect
2 Incorect; ii lipseste punctul zecimal

Cand scrieti numere duble foarte mari sau foarte mici, puteti folosi o forma speciala, care arata astfel: 2.3e4. Numarul plasat dupa litera e determina inmultirea cu 10 la puterea data de numarul respectiv a numarului plasat anterior literei respec¬tive. De exemplu, numarul dublu dat anterior are valoarea 2,3 x 10 la puterea 4, iar valoarea dubla -1.1e-10 are valoarea -1,1 x 10 la puterea 10.

<titlu>Siruri</titlu>
Spre deosebire de intregi si de numere duble, care contin cu precadere cifre, sirurile pot contine orice caracter. Ca atare, sirurile sunt utile pentru stocarea datelor care nu pot fi calculate, precum nume si adrese.
De asemenea, sirurile pot fi utilizate pentru stocarea datelor numerice. Repre¬zentarile sub forma de numere intregi si duble sunt folosite, in general, numai in interiorul calculatoarelor; de regula, datele sunt introduse in calculatoare si afisate de catre acestea sub forma de siruri. De exemplu, sa presupunem ca un program converteste temperatura din grade Fahrenheit in grade centigrade. Utilizatorul programului introduce temperatura sub forma de valoare de tip sir. Programul converteste valoarea sir intr-o valoare dubla, executa un calcul si converteste rezultatul intr-un sir, care este afisat ca rezultat. Motivul derularii acestui proces aparent complicat este acela ca sistemele de calcul executa eficient operatii aritme¬tice cu valori intregi si duble; conversia datelor din format sir in format numeric si viceversa este mai simpla decat executarea de operatii aritmetice cu siruri.
Pentru a specifica un sir in PHP, caracterele care alcatuiesc sirul sunt incluse intre ghilimele duble; de exemplu, sirul reprezentand numele fizicianului care a formulat teoria relativitatii este "Albert Einstein". Asa cum s-a explicat, un sir poate contine date numerice; de exemplu, "3.14159". in Modulul 5, veti invata sa conver¬titi siruri care contin date numerice in valori intregi si duble.
PHP faciliteaza includerea in siruri a unor caractere speciale, precum caracterele de salt la linie noua sau retur de car, prin furnizarea de secvente escape care reprezinta caractere speciale. Iata secventele escape folosite in PHP:
\n salt la linie noua
\r retur de car
\t caracter de tabulare pe orizontala
\\ backslash
\$ simbolul dolarului
\” ghilimele duble

Ca exemplu, iata un sir care include un retur de car, urmat de un salt la linie noua: "Salut, lume!\r\n". Retineti ca fiecare secventa escape incepe cu un backslash (\). Pentru a include un backslash intr-un sir, trebuie sa folositi secventa escape adec¬vata, care este alcatuita din doua caractere backslash.

<Test „la minut">
• Care este reprezentarea de date cea mai adecvata pentru stocarea consumului mediu de combustibil al unui autoturism, exprimat in mile* pe galon** sau litri pe kilometru?
• Care este reprezentarea de date cea mai adecvata pentru stocarea numarului de capitole al unei carti?
• Care este reprezentarea de date cea mai adecvata pentru stocarea unui numar de telefon? </Test „la minut">

<sfatul specialistului>
Intrebare:Daca se doreste includerea unor ghilimele duble in cadrul unui sir? Se poate proceda astfel fara a se folosi o secventa escape?
Raspuns: Simpla insertie a unor ghilimele duble in cadrul unui sir ar deruta limbajul PHP, deoarece ghilimelele duble vor marca, in aparenta, sfarsitul sirului. Pentru a include ghilimelele duble in cadrul unui sir, includeti sirul intre ghilimele simple, nu duble, astfel: 'El zise "Salut."'. Sirurile incadrate intre ghilimele simple, respectiv duble, se comporta oarecum diferit unele in raport cu celelalte; veti invata mai multe despre siruri in Modulul 9.

<titlu>Valori literale si variabile</titlu>
Categoriile de valori despre care ati invatat pana acum se numesc valori literale. Deseori, este convenabil sa atribui un nume unei valori, similar procedeului comun folosit in algebra. O valoare cu nume se numeste variabila, deoarece este posibila modificarea valorii asociate numelui. Prin contrast, o valoare literala este fixa.Daca preferati, o variabila poate fi asimilata cu o caseta care poarta numele variabilei. Valoarea unei variabile este data de o valoare literala, scrisa pe o bucata de hartie plasata in interiorul casetei, in orice moment, puteti inlocui bucata de hartie cu o alta, care contine o noua valoare a variabilei.

<nota>
¬*Unitate de masura pentru distante folosita in tarile de limba engleza si egala cu apro¬ximativ 1,7 km. — N.T.
**Unitate de masura pentru capacitati folosita in tarile de limba engleza si egala cu apro¬ximativ 4 litri. - N.T.

Raspunsuri la test:
• Dublu, deoarece valoarea include deseori o parte fractionara
• intreg, deoarece valoarea este un numar fara parte fractionara
• Sir, deoarece valoarea nu va fi calculata si poate contine liniute, spatii sau paranteze</nota>

PHP impune cateva reguli asupra numelor variabilelor, astfel incat sa poata face imediat diferenta dintre variabile si numere, siruri si alte elemente de program. Iata o metoda de formare a unui nume corect de variabila PHP:
1. Incepeti cu simbolul dolarului (S).
2. Dupa simbolul dolarului, scrieti o litera sau o liniuta de subliniere ( _ ). Litera poate fi scrisa cu majuscule sau minuscule.
3. Continuati prin a adauga oricate litere, cifre sau liniute de subliniere doriti. Nu va lasati dus de val si sa creati un nume de variabila atat de lung, astfel incat sa fie dificil de tastat. Creati, totusi, un nume care sa descrie cu claritate scopul variabilei.
Iata cateva exemple de nume de variabile corecte si incorecte:
$lungime Corect
$x Corect, dar nu foarte descriptiv y Incorect, nu incepe cu semnul dolarului
$1side Incorect, semnul dolarului nu este urmat de o litera sau de un caracter de subliniere
$a+b Incorect, contine semnul plus acolo unde sunt permise numai litere, cifre si caractere de subliniere
Desi puteti folosi litere majuscule sau minuscule in numele variabilelor, diferenta dintre literele scrise cu majuscule si cele scrise cu minuscule este importanta. Variabila denumita $A nu este una si aceeasi cu variabila $a.
Pentru a asocia o valoare unei variabile, veti scrie ceea ce se numeste o instruc¬tiune de atribuire. Iata un exemplu simplu:
$temperatura = 72.3;

Numele variabilei este urmat de un semn egal (=), care identifica instructiunea ca fiind o instructiune de atribuire. Semnul egal este urmat de valoarea care urmeaza a fi atribuita variabilei, in acest exemplu, valoarea este data de valoarea literala dubla 72.3. Caracterul punct si virgula (;) marcheaza sfarsitul instructiunii.
Exemplul anterior a atribuit unei variabile o valoare-literala. De asemenea, puteti atribui valoarea unei variabile catre o alta variabila, prin scrierea unei instructiuni de atribuire astfel:

$castigator = $punctajul_cel_mai_mare;

In acest caz, valoarea variabilei $punctajul_cel_mai_mare inlocuieste valoarea variabilei $castigator. Ulterior pe parcursul acestui modul, veti invata sa scrieti instructiuni de atribuire mai sofisticate.
Ca o valoare literala, o variabila poate avea o valoare de tip intreg, dublu sau sir. Forma valorii unei variabile se numeste tipul variabilei. Tipul unei variabile se poate modifica daca atribuiti variabilei o valoare de un tip diferit fata de cel al valorii curente a variabilei. De exemplu, instructiunea de atribuire

$x = 1;

atribuie variabilei $x tipul intreg. Daca instructiunea de atribuire

$x = 1.5;

va fi executata ulterior, variabila $x devine de tip dublu. In multe limbaje de progra¬mare, tipul unei variabile nu poate fi modificat. Daca ati programat folosind un asemenea limbaj, la inceput s-ar putea ca aceasta caracteristica a limbajului PHP sa vi se para deconcertanta, dar probabil ca o veti gasi extrem de convenabila dupa ce va veti fi acomodat cu ea.

<Test „la minut">
• Atribuiti un nume adecvat unei variabile care stocheaza distanta pana la Soare.
• Scrieti o instructiune de atribuire care atribuie valoarea 3.14159 unei variabile denumite $pi. </Test „la minut">

<Sfatul specialistului>
Intrebare: In ce mod difera instructiunile de atribuire PHP de ecuatiile matematice?
Raspuns: Desi instructiunile de atribuire din limbajul PHP si ecuatiile mate¬matice folosesc ambele semnul egal, cele doua notiuni sunt foarte diferite, deoarece atribuirea nu este acelasi lucru cu egalitatea. Atribuirea este o operatie care inlocu¬ieste o valoare cu o alta. Pe de alta parte, egalitatea este o relatie intre doua valori. Cand doua valori sunt egale, acestea raman egale pentru totdeauna. Totusi, puteti atribui o valoare unei variabile si ulterior puteti atribui aceleiasi variabile o alta valoare. Cu alte cuvinte, egalitatea este permanenta; atribuirea nu este. </Sfatul specialistului>

<titlu>Proiectul 2-1: Vizualizarea valorilor variabilelor PHP</titlu>
In cadrul acestui proiect, veti crea si veti executa un script PHP simplu care demonstreaza modul de utilizare a valorilor literale, a variabilelor si a instruc¬tiunilor de atribuire.
<Scopurile proiectului>
• Crearea unui script PHP care contine mai multe instructiuni de atribuire si instructiuni echo
• incarcarea si executarea scriptului </Scopurile proiectului>

<nota>Raspunsuri la test:
• $distanta_la_soare sau ceva similar
• $pi = 3.14159; </nota>

<titlu>Pas cu pas</titlu>
1. Folosind un editor de texte, creati un fisier care contine urmatorul script PHP:
<script>
<?php
// PHP :Ghidul incepatorului
// Proiectul 2-1
$valoare_intreaga=1;
$valoare_dubla=1.2345678e6;
$valoare_sir=”Acesta este un sir”; echo(„<H2>Proiectul 2-1</H2”); echo(„<BR>valoare intrega:”); echo($valoare_intreaga); echo(„<BR>valoare dubla:”);

echo($valoare_dubla); echo(„<BR>valoare sir:”); echo($valoare_sir);
?>
</script>
2. Incarcati fisierul care contine scriptul dumneavoastra in catalogul adecvat al serverului.
3. Folositi un browser Web pentru a obtine accesul la adresa URL asociata fisierului care contine scriptul dumneavoastra. Fereastra browserului dumnea¬voastra Web trebuie sa prezinte un aspect similar celui din ilustratia urmatoare.
<fereastra>Project2-l valoare intreaga: 1 valoare dubla: 1234567.8 valoare sir: Acesta este un sir</fereastra>

<titlu>Valori scalare si tablouri</titlu>
Majoritatea cumparatorilor prefera sa cumpere ouale in ambalaje de cate 10, nu unul cate unul. Similar, deseori este convenabila stocarea mai multor valori intr-o variabila. O asemenea variabila se numeste tablou, iar valorile individuale se numesc elementele tabloului. Variabilele care au o singura valoare se numesc scalare. Pentru a fi posibil accesul individual la fiecare element al unui tablou, fiecare element are o cheie asociata. Daca preferati, puteti asimila numele unui tablou cu numele de familie al tuturor elementelor sale. Similar, cheia unui element este echivalenta cu numele de botez al elementului respectiv. Combinatia intre numele tabloului (numele de familie) si valoarea unei chei (numele de botez) identifica un element al tabloului.Pentru a crea un tablou, atribuiti unui element al tabloului o valoare si o cheie. De exemplu, instructiunea de atribuire

$clasaa1i = „ geometrie”;

creeaza un tablou denumit $clasa si un element cu valoarea "geometrie" identificat prin cheia 1. Pentru a stoca in tablou o a doua valoare, puteti folosi urmatoarea instructiune de atribuire:

$clasaa2i = „contabilitate”;

Pentru a obtine acces la un element al tabloului, specificati numele tabloului si valoarea cheii. De exemplu, instructiunea de atribuire

$clasa_mate = $clasaa1i;

atribuie valoarea "geometrie" variabilei scalare $clasa_mate.
Cheile folosite pentru identificarea elementelor unui tablou nu trebuie sa fie numere consecutive; nici macar nu trebuie sa fie numere. De exemplu, iata instructiuni de atribuire care creeaza un tablou ce stocheaza preferinte in materie de inghetata:

$preferintea„Nelu”i =”inghetata elvetiana cu migdale simpla„
$preferintea„Gina”i = „capsuni”

Tabloul inregistreaza faptul ca Nelu prefera inghetata elvetiana simpla cu mig¬dale, iar Gina prefera inghetata cu capsuni. Un asemenea tablou simplifica deter¬minarea preferintelor in materie de inghetata ale unei persoane, dat fiind prenumele acesteia. Elementele unui tablou cu chei non-numerice sunt accesibile in acelasi mod ca si elementele unui tablou cu chei numerice. De exemplu, instructiunea de atribuire

$specialitatea_zilei = $preferintea„Nelu”i;

atribuie variabilei $specialitatea_zilei valoarea „ghetata elvetiana cu migdale simpla”.

<test „la minut">
• Scrieti instructiuni de atribuire care creeaza un tablou denumit $dimensiune,in cadrul caruia valorile mic, mediu si mare sunt asociate cheilor l, 2, respectiv 3.
• Scrieti instructiuni de atribuire care creeaza un tablou denumit $nume_judet, care va permite sa determinati numele complet al unui judet din Romania in functie de abrevierea numelui judetului folosita pe placutele de inmatriculare ale autoturismelor. Pentru a evita compli¬catiile, puteti include numai judetele Prahova, Dolj si Teleorman. </test „la minut">

<nota>Raspunsuri la test:
• $dimensiunea1i = "mic";
$dimensiunea2i = "mediu";
$dimensiunea3i = "mare";
• $nume_judeta"PH"i = "Prahova";
$nume_judeta"DJ"i = "Dolj";
$nume_judeta"TR"i = "Teleorman";
Evident, textul testului a fost adaptat. In original se face referire la unele state din componenta S.U .A. — N.T.</nota>

<titlu>Operatori si functii</titlu>
Pentru a va ajuta sa efectuati calcule si prelucrari ale datelor, PHP include o diversitate de operatori si functii utile. Cand combinati valorile literale si variabilele cu operatori si functii, construiti ceea ce este cunoscut sub numele de expresii.

<titlu>Operatori</titlu>
PHP include operatorii familiari folositi pentru executarea operatiilor aritmetice:
+ Adunare
- Scadere
* Inmultire
/ Impartire
Utilizarea asteriscului (*) ca simbol al inmultirii poate parea neobisnuita; totusi, este un simbol frecvent folosit in limbajele de programare, deoarece previne con¬fuzia care poate aparea daca in locul acestuia ar fi fost folosita litera x.
Iata cateva exemple simple care demonstreaza utilizarea operatorilor pentru a efectua calcule si pentru a atribui valori variabilelor:

$profit = $vanzari + $cheltuieli;
$arie = $inaltime * $latime;
$circumferinta = 3.14159 * $diametru
$rata_impozit = $impozit / $venit_impozabil;

Variabilele sau valorile literale asociate cu un operator se numesc operanzi. De exemplu, operanzii operatorului de scadere din prima instructiune prezentata ca exemplu sunt variabilele $vanzari si $cheltuieli.
O proprietate interesanta a operatorului de impartire este aceea ca returneaza o valoare intreaga daca ambii sai operanzi sunt intregi, iar rezultatul este un intreg; in caz contrar, returneaza o valoare cu virgula mobila. Astfel, instructiunea de atribuire

$x = 10 / 3;

atribuie valorii $x valoarea cu virgula mobila 3.3333333333333, chiar daca operanzii operatorului de impartire sunt ambii intregi.
In afara de acesti operatori aritmetici familiari, PHP include numerosi operatori mai putin cunoscuti:
% Modulo
++ Incrementare
<<-- Decrementare
. Concatenare
Similar operatorului de impartire, operatorul modulo executa o impartire; cu toate acestea, operatorul modulo returneaza restul, nu catul impartirii. De exemplu, prin impartirea lui 10 la 3 se obtine catul 3 si restul 1. Deci, instructiunea de atribuire

$x = 10 % 3;

atribuie variabilei $x valoarea 1.
In programare, operatiile de adaugare, respectiv de scadere a unei unitati dintr-o valoare sunt frecvent intalnite. Pentru comoditate, PHP include operatori care executa aceste operatii. Operatorul de incrementare adauga o unitate la valoarea unei variabile, iar operatorul de decrementare scade o unitate din valoarea unei variabile. Operatorii sunt utilizati astfel:

++$x;
--$y;

Retineti ca acesti operatori au nevoie de un singur operand, in timp ce majori¬tatea operatorilor necesita doi operanzi. Prima instructiune adauga o unitate la valoarea variabilei $x, in timp ce a doua instructiune scade o unitate din valoarea variabilei $y. Daca preferati, puteti folosi acesti operatori in instructiuni de atribuire, dupa cum urmeaza:

$x = ++$y;

Aceasta instructiune adauga o unitate la valoarea variabilei $y si' atribuie valoarea rezultanta variabilei $x.
<Sfatul specialistului >
Intrebare:Ce se intampla daca se plaseaza un operator de incrementare sau de decrementare dupa operandul aferent acestuia?
Raspuns:Daca se plaseaza un operator de incrementare sau de decremen¬tare dupa operandul aferent, si nu inaintea acestuia, efectul este usor diferit. Sa examinam urmatorul exemplu:
$x=$y--;
Aceasta instructiune scade o unitate din valoarea variabilei $y, dar atribuie variabilei $x valoarea originala a variabilei $y, din care nu s-a scazut nimic. Prin plasarea unui operator de incrementare, respectiv de decrementare, inaintea unei variabile, se executa o operatie de pre-incrementare, respectiv pre-decrementare; prin plasarea unui operator de incrementare, respectiv de decrementare, dupa o variabila, se executa o operatie de post-incrementare, respectiv post-decrementare.</sfatul specialistului:>

In afara de acesti operatori numerici, PHP include un operator de concatenare a sirurilor, denumit uneori operator cat sau operator de unire, deoarece functia sa consta in unirea sirurilor. De exemplu, sa consideram urmatoarele instructiuni de atribuire:

$nume_botez=„Radu”;$nume_familie=„Vasilescu”;
$nume=$nume_botez.„”.$nume_familie;

Primele doua instructiuni de atribuire aloca valori sir unor variabile scalare. Ultima instructiune de atribuire foloseste operatorul de unire pentru a uni numele de botez cu numele de familie si pentru a insera un spatiu intre acestea. Valoarea atribuita variabilei $nume este "Radu Vasilescu".
Ca in matematica, PHP evalueaza operatorii de inmultire si de impartire anterior operatorilor de adunare, respectiv scadere. Aceasta caracteristica se numeste prece¬denta. Datorita precedentei, instructiunea

$x=1+2*3;

atribuie variabilei $x valoarea 7, chiar daca operatorul de adunare apare inaintea celui de inmultire. Daca doriti sa controlati precedenta unei expresii, puteti folosi paranteze. De exemplu, instructiunea

$x=(1+2)*3;

atribuie variabilei $x valoarea 9, deoarece partea inclusa intre paranteze a expresiei este evaluata prima, asa cum se procedeaza in algebra.

<titlu>Functii</titlu>
In afara de operatori, PHP include functii care executa operatii utile. Iata unele exemple de functii: abs(x) Returneaza valoarea absoluta a lui x ceil(x) Returneaza valoarea x, rotunjita la intregul imediat superior floor(x) Returneaza valoarea x, rotunjita la intregul imediat inferior rnax(x,y,...) Returneaza valoarea maxima a unui set de valori min(x,y,...) Returneaza valoarea minima a unui set de valori pow(x,n) Returneaza numarul x, ridicat la puterea specificata n strftime(f) Returneaza data curenta, formatata conform continutului parametrului f sqrt(x) Returneaza radacina patrata a lui x
In afara de acestea, PHP include multe alte functii. In Anexa I veti descoperi definitii ale acestor functii, precum si ale altor functii PHP frecvent folosite.
Majoritatea functiilor necesita una sau mai multe valori de intrare, cunoscute sub numele de argumente. De exemplu, functia sqrt necesita un argument care specifica valoarea a carei radacina patrata trebuie calculata.
<Sfatul specialistului >
Intrebare:Mai include PHP si alti operatori?
Raspuns:Da, PHP include multi alti operatori in afara celor specificati, in particular, include operatori logici si operatori de comparatie, despre care veti invata in Modulul 6. </Sfatul specialistului >

Unele functii, precum min si max, preiau un numar nedefinit de argumente. Alte functii nu necesita nici un fel de argumente. Pentru a putea folosi o functie in mod corespunzator, trebuie sa cunoasteti:
• Numele functiei
• Actiunea functiei si valoarea returnata de aceasta, daca exista
• Numarul argumentelor preluate de functie
• Semnificatia fiecarui argument
Iata un exemplu simplu care foloseste o functie pentru calculul lungimii laturilor unui patrat, daca este cunoscuta aria patratului:

$lungime=sqrt($arie);

Retineti modul in care argumentul functiei este inclus intre paranteze, precum si modul in care functia si argumentul sau sunt folosite intr-un mod asemanator cu o valoare literala sau o variabila. Iata un exemplu care prezinta modul de utilizare a functiei max, care preia mai multe argumente:

$punctaj_castigator=max($punctaj1, $punctaj2,$punctaj3);
Observati ca fiecare argument este separat de vecinul sau printr-o virgula.

<Test „la minut">
• Scrieti o instructiune PHP care adauga valoarea variabilei $plata_normala la aceea a variabilei $plata_ore_suplimentare si plaseaza rezultatul in variabila $plata_totala.
• Scrieti o instructiune PHP care stocheaza patratul valorii variabilei $x in variabila $y.

<titlu>Proiectul 2-2: Un calcul In PHP</titlu>
In cadrul acestui proiect, veti crea si executa un script PHP simplu, care calculeaza aria unui cerc de raza data.

<Scopurile proiectului>
• Crearea unui script PHP care calculeaza aria unui cerc
• incarcarea si executarea unui script PHP</Scopurile proiectului>

<nota>Raspunsuri la test:
• $plata_totala = $plata_normala + $plata_ore_suplimentare;
• $y = $x * $x; sau $y = pow($x, 2);</nota>

<titlu>Pas cu pas</titlu>
1. Folosind un editor de texte, creati un fisier care contine urmatorul script PHP:

<?php
//PHP:Ghidul incepatorului
// Proiect 2-2
// Calculul ariei unui cerc de raza data

echo(„<H2>Proiect 2-2</H2>”);
$raza=2.0;
$pi=3.14159;
$arie=$pi*$raza*$raza;

echo(„raza=”); echo($raza); echo(„<BR>arie=”); echo($arie);
?>

2. Incarcati fisierul care contine scriptul dum¬neavoastra in catalogul adecvat al serverului.
3. Folositi un browser Web pentru a obtine accesul la adresa URL asociata fisierului care contine scriptul dumneavoastra. Fereastra browserului dumneavoastra Web ar trebui sa aiba un aspect asemanator celui prezentat in ilustratia urmatoare.
<fereastra>
Project 2-2
Raza=2
Arie=12.56636</fereastra>

<Test de evaluare>
1. Scrieti o valoare PHP literala egala cu 12000.
2. Scrieti o valoare PHP literala egala cu 10 la puterea 39.
3. Scrieti o valoare PHP literala care contine numele marcii autoturismului preferat.
4. Scrieti numele unei variabile PHP adecvate pentru stocarea ratei impozitului aferent vanzarilor curente.
5. Scrieti instructiuni PHP care creeaza un tablou ce asociaza numele de botez al fiecaruia dintre membrii familiei dumneavoastra cu anul in care s-a nascut persoana respectiva.
6. Scrieti o instructiune PHP care calculeaza circumferinta unui cerc pornind de la raza sa, daca este cunoscuta ecuatia matematica C = 2piR si valoarea aproxi¬mativa a lui pi egala cu 3,14159.
7. Scrieti o instructiune PHP care calculeaza valoarea absoluta a variabilei $distanta si stocheaza rezultatul in variabila $distanta_neta.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2022 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite