Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Italia referat
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
despre:
 
Italia
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

1. Italia -; prezentare generala :

Italia este asezata in Europa de Sud in Peninsula Italica .Limite: Elvetia,Austria(N),Slovenia,M.Adriatica(E),M.Adriatica (E),M.Ionica(S),M.Meditertana,M.Tireniana,M.Ligurica,Franta(V). f2u3uy
Geografia fizica: Italia este formata din regiunea Cisalpina ,Pen.Italica ,insulele Sicilia,Sardinia/Sardegno,Elba,Lipari,Ischia,Panteleria .Italia continentala cupride:Alpii Italieni,cu Monte Rosa(4638m.alt.max.) si Gran Paradiso,(4061m)formeaza ca un arc in nordul tarii,de la Riviera catre Austria si Slovenia intrerupt de lacurile glaciare :Como,Maggiore , Garda si de vaile apelor .Acest zid apara teritoriul de vanturile reci din nord.La poalele Alpilor ,se extinde in zona lagunara a deltei Padului/Po,Campia Padului.MuntiiApenini ,munti calcarosi ,formeaza coloana vertebrala a Italiei peninsulare ,intrerupti de vaile apelor in special de Arno si Tibru ,cat si de platouri -; ei se prelungesc in Sicilia.Cei mai inalti (2941m)sunt in E(masivul Gran Sasso si Abruzzi).Muntii Apenini,fragmentati,au vulcani stinsi si activi(Vezuviu 1277m;8kmS-E de Napoli).Italia insulara are un relief predominant muntos si cu vulcani activi care erup periodic(Etna,3345m in N-E Siciliei).Campii intinse sunt in vest,in Campania si in Apulia .Intre campiile de coasta si Apenini sunt zone colinare.
Apele -; Foarte multe izvorasc din Alpi si strabat Campia Padului.In general sunt scurte,cu debit bogat iarna si scazut vara.Aduc aluviuni in campii . Padul si Adige in nord (se varsa in M.Adriatica),Arno in vest(se varsa in M.Ligurica)si Tevere(Tibru)in vest(se varsa in M.Tireniana).
Clima -; este mediteraneeana in peninsula si in insule;in partea continentala (C.Padului ),clima temperat-continentala.Temperatura medie anuala este (in ianuarie si iulie) de -;1°C si 7°C in Alpi; 1°C si 24°C la Milano;10°C si 25°C la Roma ,18°C si 27°C in Calabria .Precipitatiile sunt de 1520 mm/an in Alpii de vest si peste 2000 mm/an in Alpii de est; 500mm/an in valea Padului , Toscana , Latium si sub 500 mm/ an in Apulia ,sudul Siciliei si Sardinia .
Flora si fauna : Italia are o mare diversitate , dupa latitudine si altitudine;18% din teritoriu este ocupat de paduri (mai ales de fag, stejar, frasin, castan, maslin, mirt, leandru).Fiind un climat umed si racoros cresc paduri de foioase dar si paduri mixte(foioase si conifere).Mari suprafete de padure au fost defrisate si au crescut in loc arbori mici si arbusti;vegetatie de tip maquis.Pe pantele muntilor si pe platouri; pasuni alpine.Fauna:lupul,pisica salbatica, iepurele ,capra de mute, muflonul(berbec salbatic),broasca testoasa, ariciul.Pasari si reptile numeroase.
Transporturi si comunicatii : Cai ferate (peste 50% electrificate ); autostrazi (“Autostrada del Sole “: Milano-Roma-Napoli ).Flota maritima comerciala .Aeroporturi la Roma ,Napoli,Livorno,Bologna,Milano.Genova , in insule : Palermo,Catania Cagliari,Olbia.

In cadrul Italiei se pot distinge mai multe areale turistice , descrise in urmatoarele pagini .

2. ITALIA DE NORD :
Cuprinde partea centrala a Italiei suprapusa Alpilor Italieni(Maritimi,Penini,Lepontini,Dolomitici,Carnici,Iulieni),ce depasesc 2000 m alt. si Prealpilor , precum si intinsa campie a Padului .Se caracterizeaza prin spectaculoase peisaje montane si alpine , cu forme glaciare si ghetari,lacuri glaciare de mare frumusete flancate de slendide statiuni montane ( lacurile Maggiore, Como,Garda,Idra,Isco etc.),intinse domenii schiabile,dar si prin monumente istorice si de arta, unele de valoare universala,localizate indeosebi in Campia Padului .

2.1.Muntii Alpi:
Se impun prin numeroasele statiuni montane pentru sportulri de iarna ,unele cu o dotare tehnica dintre cele mai moderne si cu accesibilitate usoara dinspre Austria (cu 4 cai de acces transalpin) si Elvetia (cu 7 artere rutiere si pe cale ferata ).Cele mai multe statiuni se grupeaza in Alpii Dolomitici (63)intre care celebra Cortina d’Ampezzo(1231 m),Maso Corto(2004 m),Merano (1880 m),Maransa Alba (1480 m) si faimoasa Valle d’Aosta ,important nod de comunicatie intre Italia si Franta (prin celebrul tunel de sub Mont Blanc de 11,5km si prin teleferic),sau Elvetia (prin tunelul Marele St.Bernhard de 5,8 kilometri ),cu sase statiuni :La Trinite(1367 m), Courmayer(1228 m),La Thuile Breuil-Cervinia (2006 m),Champoluc etc.si doua parcuri nationale si europene:Grand Paradiso(459 kmp)si Cogne.Insasi Aoste se remarca prin obiective turistice : vestigii romane, catedrala , muzeu.
Alte localitati montane cu un cadru natural pitoresc detyin si St.Martino etc.,sau in Alpiii Lombarzi:Piva,Como,Leco,Monza ,Bergamo etc.
2.2. Piemont :
Nucleul istoric si administrativ al Italiei medievale este renumit prin intinsele culturi pomiviticole,industrie,dar si prin turism,avand multe orase turistice si statiuni de sporturi de iarna.
Se impun cateva centre : Torino -; al treilea oras italian ,important centru industrial (Uzinele Fiat),comercial si turistic cu numeroase obiective culturale , biserici (San Lorenzo),galeria Civica d’Arte Moderne, castel medieval , piete , gradini ,parcuri.Alte centre viticole si comerciale cu monumente medievale :Pavia,Cunea,Tortona.

2.3. Lombardia si Emilia Romagna :
Sunt provincii cu o civilizatie straveche si care detin o pondere economica importanta in Italia .Se remarca : Milano (1,5 mil. Locuitori), al doilea oras ca marime, recunoscut prin industrie,comert si finante,dar si prin monumente si edificii vechi, care uimesc prin maretia lor : Castelul Sforzza ,Teatrul Scala (1778), Domul stil gotic ,din marmura cu 135 sageti,4440 de statui (1378 -; 1858),care reprezinta cel mai important obiectiv turistic al orasului , Palatul si Pinacoteca Brera , Academia de Arte Frumoase , muzee de arta veche , Observatorul Astronomic .Pe buna dreptate Milano -; oras roman (sec.iii-i.Hr.) -; exceleaza prin fermecatoarele biserici, basilici si teatre. Bolognia , cu multe obiective turistice si culturale : Domul ( 1747, stil baroc),palate, piete, si cea mai veche universitate din Europa ( 1119),cu o faimoasa Biblioteca si o bogata pinacoteca.Mantova -; centru al Renasterii( sec.xv-xvi ), Piacenza -; oras roman cu numeroase monumenti arhitecturale ale Renasterii.Verona -; orasul lui Romeo si al Julietei , renumit pentru monumentele sale romane si renascentiste ( biserici,amfiteatrul roman, palate, castele, piete ) si mormantul Julietei . Padova - oras mestesugaresc roman , centru universitar(sec.xiii) si turistic cu numeeroase monumente ( biserica St.Antonio ).Alte centre : Parma , Modena , Brescia .

2.4. Riviera Ligurica -; Liguria :
…Continua spre est Coasta de Azur franceza.Prezinta peisaje de mare frumusete ale Alpilor Maritimi si Apeninilor Liguri,care coboara in golful omonim si lasa spre mare o fasa de plaja si faleze pitoresti si bine amenajate,statiuni si centre turistice de faima mondiala,ce formeaza un lant continuu pe acest litoral numit al florilor ( trandafirilor , garoafelor si iasomiei ).San Remo -; vechi oras,pitoresc renumit prin festivalul de muzica usoara,plajele sale frumoase, dotate cu vile si hoteluri luxoase si prin aceea ca este principalul centru al comertului cu flo9ri din Italia, prin Catedrala San Siro(sec.xiii).Savona -; celebra prin faianta de Savona (sec.xvi), minunat decorata cu flori , marinarul din Savona , al lui Magellan si prin plajele pitoresti. Genova -; (800.000 loc.) , cel mai mare port al Italiei, ( asezare cu o istorie de 250.000 de ani) ,cu o pozitie de mare frumusete,etalandu-si sutele de palate , castele,strazi si cartiere pitoresti,biserici,monumente arhitecturale valoroase,vaste piese impodobite cu frumoase fantani ( Verdi,Victoria),casa si monumentul lui Giuseppe Garibaldi.In Palatul Doria Tursi se afla scrisorile lui Cristofor Columb si vioara lui Paganini , fii ai Genovei.Frumoasele plaje ,ii imbogatesc farmecul.La Spezia -; oras modern cu o bogata vegetatie luxurianta,vile si hoteluri de lux, plaja cu nisip fin.
Golful Tigullio -; o infinitate de gradatii de verde si albastru ; o asezare favorizata de natura, ce propune ochilor turistilor splendide localitati : de la Portofino la Santa Margarita, la Rapallo . Toate acestea au in comun ceva special : apartenenta lor la cultura si ambientul liguric , dar in acelasi timp fiecare are un caracter “personal” , care o face sa devina unica in maniera sa .De partea cealalta se afla bogatia acestui pamant : intr-un mic spatiu , lumi nebanuite , oarecum ascunse si pline de surprize .
De mentionat aici Muntele Portofino devenit acum Parc National al Muntelui Portofino .
2.5. Provincia Veneto :
Amintim aici litoralul venetian , statiunile termale , sectorul montan : Dolomiti , Delta Padului/Po.
Litoralul venetian -; cuprinde riviera Golfului Venetia si litoralului Adriaticii intre Triest si Ancona , tarm mlastinos in primul sector si mai inalt cu plaje frumoase catre sud ,cu centre turistice cu valori culturale exceptionale . Dintre plajie amntim si Albarella , Rosolina , Sottomarina , Cavallino , Jesolo , Eraclea Mare ,Caorle , Bibione .
Venetia -; (350.000 loc.), fondat in sec.v , si asezat in laguna , pe 118 insule , este un oras al sublimelor calificative legate de asezarea sa , circulatia urbana , maiestria artistica a monumentelor , produsele specifice urbei .Din Grand Canale (lung de 7 km ,lat de 45-70 m , de forma unui “S”)se desprind 150 de canale de 5 m adancime , peste care trec 450 arcuri de pod , care tin loc de strazi , desi sunt si peste 2140 de strazi inguste si intunecate . O linie ferata si o autostrada o leaga de continent , iar vapoarele si gondolele asigura circulatia in oras . Ca obiective se remarca : Basilica San Marco (1094 , stil venetian -; oriental ) , o adevarata carte de istorie a artelor venetiene , Campanilla ,Palatul Ducal(al Dogilor , sec.xv -; xvi ), centrul politic al Venetiei , cu o arhitectura si decoratii desavarsite ,Canal Grand , Piata San Marco, toate reprezentand simbolurile Venetiei.Alte atractii sunt o serie de palate , muzee , biserici , renumitele “oglinzi de Venetia “ si “sticla de Murano”, precum si plaja luxoasa Lido de Venetia .
Termele din Veneto dateaza din epoca Romei antice . Astazi , instalatiiile termale din Veneto sunt cat se poate de avansate cu o oferta de servicii completa si intotdeauna la cel mai inalt standard .
Protagonista termelor este apa .Campia veneta este o campie de tip aluvionar ,adica , creata , din ramasitele aduse in vale de Alpi si de rauri . O caracteristica geologica constitue conditia de existenta a fenomenelor termale.
Apa de ploaie patrunde in adancime ,la poalele muntilor , inconjurand numeroase roci pana cand , intalnind straturi impermeabile ,isi deviaza cursul.Unele fasii de apa patrund in subsol chiar pana la 3000 m adancime , inainte de a intalni aceste straturi impermeabile . La adancimi similare apele dobandesc saruri minerale ce provin din straturile care le traverseaza .
Fiecare izvor are caracteristici de temperatura si de compozitie chimica diverse, pentru ca fiecare apa este rezultatul unui “traseu “.
Astfel s-au format termele din Veneto .
Daca despre unele stim ca au origini atat de indepartate incat nu putem spune cu precizie de cand dateaza , altele altele au fost descoperite de curand , si nu este exclus ca ulterioare izvoare termale sa fie descoperite si valorificate .
Amintim dintre ariile termale ale provinciei Veneto urmatoarele terme :Euganee , Di Recoaro , Di Caldiero , Di Bibione .
Le Dolomiti :Pictori , scriitori, poeti au adus elogii si laude muntilor provinciei Veneto.De secole , acestia au constituit visul escaladorilor temerari , al vanatorilor incurabili , al cercetatorilor de ciuperci , sau chiar a simplilor vizitatori ,aflati in cautarea unor colturi de natura pierduta dar mai ales de regasirea timpului eliberet de rutina si stres.
Iata -;i , deci ,inaltandu-se in splendoarea lor , purtand nume de origine incerta :Antelao , Schiara ,Sasso Nero , Monte Baldo , Ortigara…Marea atractie atractie este constituita de Dolomiti .Acestia au fost denumiti dupa tipul de roca din care sunt alcatuiti -; dolomia .Aceasta este formata din carbonat de calciu si magneziu asociat cu calcar si a fost clasificata pentru prima data de geologul francez Deodat de Gradet de Dolomieu (1750-1801), caruia orasul Cortina i-a dedicat in 1958 un monument.
Pentru a fi protejata , aceasta minune a naturii , dispune in zona Dolomitica de doua parcuri :unul national -; Il Parco delle Dolomiti Bellunesi (32.000 ha ), si unul regional -; Il Parco Naturale delle Dolomiti D’Ampezzo (11.000 ha ).
Veneto propune multe posibilitati de vacanta iubitorilor de munte , in localitati dotate cu toate serviciile : hotele confortabile , bucatarie bogata,locuri de intalnire si divertisment pentru toate exigentele, posibilitati de alpinism in toate anotimpurile , trasee pentru mountain -; bike.
Un alt punct de mare interes il constitue Delta Padului / Po.
Delta , cu peisajele sale orientale , cu o diversificata flora si fauna etc., ofera infinite posibilitati de explorare a unui ambient in care natura este inca dominatoare absoluta .
Delta del Po este cea mai vasta zona umeda a Italiei si una dintre cele mai mari ale Europei -; un delicat echilibru intre pamant si apa.Un ambient de mare interes naturalistic atat pentru flora , cat si pentru fauna ; Delta Padului reprezinta una dintre oaze pentru multe pasari. Se gasesc aici peste 350 de specii.Semnificativ in acest sens este “Parco Regionale Veneto del Delta del Po”.
Zona cuprinsa intre Adige la N si Po la S este numita Polesine .Cateva centre sunt de natura antica, locuite inca din epoca Bronzului.Reprezentativ este Muzeul Arheologic National .Majoritatea acestor centre au fost ridicate in Evul Mediu si putem enumera : Badia Polesine , Lendinara si Rovigo (care devine provincie in 1815 ).De mare interes este Rotonda , un extraordinar edificiu de forma octagonala , ornat in interior de un exceptional ciclu de picturi , care asemeni Pinacotecii Academiei Concordi ( Pinacoteca dell’Academia dei Concordi ) califica Rovigo drept un “oras al artei”la nivel international.
Ravenna , veche asezare,resedinta imparatilor romani din 402,resedinta a domeniului pontifical ,pastreaza numeroase monumente si are o frumoasa plaja: Di Ravenna . Rimini , Ancona , Triest ,Pesaro sunt doar alte cateva orase de interes.
Forme de turism:de odihna ,recreere si cura heliomarina , de circulatie cu valente culturale .3. Italia Peninsulara :
Este strabatuta de la N la S , ca o coloana vertebrala de M.Apenini (peste 2000 alt.)etaleaza cele mai diverse peisaje (calcaroase ,vulcanice ,alpine, faleza).Este marginita de o riviera de mare atractie, dublata uneori de un sirag de insule fermecatoare in ambientul lor marin si montan si dispune , totodata de monumente de arta si vestigii ale antichitatii si ale unor stralucite civilizatii de pe aceste meleaguri .

3.1.Toscana -; tinut cu o civilizatie de peste 27 de secole , pastrata in orasele sale , adevarate comori de arta etrusca si romana si care beneficiaza de o riviera de mare frumusete .Firenze -; (450.000 loc.),”orasul muzeu”, de pe fluviul Arno , cu renumite opere de arta ale Renasterii italiene ( Domul , 1296-1436 ,Palatul Signoriei -; cu turnuri de 94 m. si statui celebre,galerii,piete,castele ,muzee, gradini si parcuri celebre.Pisa- veche republica independenta (sec.xii),orasul lui Galileo Galilei , recunoscut prin monumentele sale celebre : Domul, Campanilla, Turnul inclinat (sec.xi-xii).Pe litoral se intalnesc binecunoscutele statiuni :Livorno , Viareggio,Carrera (cu renumita marmura).

3.2.Umbria -; A vizita statiunile provinciei este fara indoiala unul dintre cele mai incitante aspecte ale unui voiaj in Umbria -; “inima verde a Italiei”.
Provincia Terni este situata chiar in mijlocul peninsulei italice si este una dintre cele doua provincii ale Umbriei ; include 33 de municipii si 151 de orase .Pe teritoriul sau se afla doua lacuri ( Piediluco si Corbara ), cinci rauri ( Tevere , Nere , Velino , Paglia si Chiani),cascada Mamore ,doua parcuri regionale ( parcurile fluviale Nera si Tevere ) si alte parcuri ( Elmo, Villalba , Mont Peglia etc.).
Provincia Terni este un loc ce reprezinta un punct de contact intre arta si natura , istorie si cultura , sport si mediu natural.Au loc ,de asemenea multe manifestari artistice si folclorice .
Provincia Terni , loc perfect ca destinatie turistica ofera posibilitatea de a combina interesele culturale cu dragostea pentru natura -; prezinta spatii de cazare pentru 8915 de persoane .
In fiecare oras al provinciei , fie mare sau mic , exista minunate picturi , statui si capodopere arhitecturale ( Duomo Amelia , Duomo di Narni - Narni , Biserica San Giovenale -; Orvieto , etc.), numeroase muzee (Muzeul Arhitectural “Claudio Faina “- Orvieto, Muzeul “ Opera del Duomo” -; Orvieto , Antiquarium -; Baschi , Tenaglie ).
Din punct de vedere al colectiilor de picturi , cele mai importante muzee sunt : Pinacoteca ( Terni , Narni ) , “Quadreria”( o galerie de picturi ) aflata in interiorul Muzeului Arhitectural Amelia , precum si colectia aflata in Muzeul “Opera del Duomo” . De asemenea , in interiorul Basilicii San Francesco di Assisi ( Assisi ) pot fi remarcate capodoperele marelui pictor italian Giotto .
Fortaretele , castelele , orasele medievale , prezinta un real punct de interes.
Perugia -; este cel mai mare oras al Umbriei , relevante fiind manifestarile si institutiile culturale , scoala umbriana de pictura datand din sec.xv , celebrele festivale muzicale si de teatru , Universitatea pentru straini ( cu sediul intr-o frumoasa cladire in stil baroc ) precum si frumusetea peisajelor montane si de podis , ca si a lacului Trasumeno .

3.3Lazium (Lazio) -; leaganul latinitatii , este nucleul statului roman .
Roma (3,8 mil. locuitori ) -; “cetatea eterna” de pe Tibru ( Tevere ), intemeiata in 753 i.Hr. si strajuita de cele sapte coline , glorioasa capitala a Imperiului Roman , reprezinta una dintre cele mai importante metropole care se impune prin multitudinea si varietatea de monumente si locuri celebre , indeosebi romane ; castele , palate , arcuri de triumf , biserici , domuri , temple ,piete , gradinoi si parcuri , muzee , catacombe ,terme , fantani , etc.Intre acestea evidentiem : Capitoliul , Forumul , si Columna lui Traian , Termele lui August , Diocletian ; Arcurile de Triumf (ale lui Titus , Septimus Severus si Constantin ) ; Pantenonul ( 27 i.Hr. ) ; Forumul Roman (27 i. Hr. ) ;Colloseum ,palate :Palatul Senatorial ,Palatul Venetiei ; fantanile Romei :Trevi , Tritoniului etc. ; piete : Venetia , Navona ; muzee : M.Capitoliului etc.
Vaticanul - “capitala bisericii catolice “ ( 44 ha , 2000 loc. ), cel mai mic stat ( format din preoti , calugari si soldati ).Cuprinde biserica Sf. Petru ( sec.v ) -; cea mai mare si frumoasa din lume .Piata Sf.Petru cu coloane ,obeliscul lui Caligula etc.
Alte localitati turistice : Latina , Tivoli , Albano , iar pe litoral statiunile Lidio , Fregene , Ostia .

3.4.Apeninii Abruzzi , inalti de peste 2000 m, coboara spre tarmul adriatic ,printr-un podis continuat cu campia litorala si o frumoasa plaja marina .Intr-un peisaj atragator se afla Sulmona , un important centru turistic,cu multe vestigii romane , monumente ale Renasterii , Universitate veche , iar pe litoral , statiunea Pescara .

3.5..Campania se circumscrie metropolei Napoli , beneficiaza de peisaje dintre cele mai atractive ( vulcanice , de litoral , montane ) si reprezinta o regiune de veche civilizatie dezvoltata in jurul vulcanuluiVezuviu (1279 m) -; Herculaneum si Pompei , orase disparute sub lava vulcanica.
Napoli (1,3 mil. loc.) metropola sudului italian , cel mai mare port la M.Tireniana , asezat la poalele vulcanului Vezuviu . Se remarca prin valoroase monumente de arta ,castele si palate , biserici , piete de mare frumusete .
Salerno -; o veche asezare preromana , celebra prin scoala de medicina , Domul (sec.xi ).Interesante sunt si statiunile litorale : Camerota , Sapri , Caserta .
Capri - peisaju carstic de mare frumusete ( Grota de Azur ).

3.6.Apulia .
Brindisi -; important port comercial si turistic ;
Bari -; oras -; statiune de litoral , centru universitar bogat in vestigii istorice ;
Barletta -; port industrial si comercial, centru turistic si statiune balneara .

3.7.Calabria -; sectorul de S-V al peninsulei este un tinut muntos (Apeninii Calabriei -1956.m ). Reggio de Calabre -; fondat in 723 i.Hr.,capitala a provinciei , se remarca prin istoria si valorile culturale pastrate pana astazi : termele romane , templul grecesc , Domul , palate castele , Muzeul National al Antichitatii.Alte localitati de interes turistic sunt : Crotone , Pizzo , Strongoli , Cantazaro etc.
Forme de turism :de circulatie cu valente culturale , de cura heliomarina .

4.Italia Insulara
Cuprinde insulele Sicilia si Sardinia .
4.1.Insula Sicilia ( 25.400 kmp) punte de legatura intre M.Atlas (Africa)si M.Apenini cu un relief montan ( M.Peloritani),de podis si de campie catre sud . Se impune in peisaj muntele vulcanic Etna (3340m).
Unul dintre cele mai importante orase este Palermo .Messina -; oras port ,de legatura cu Peninsula Italica .Catania , Taormina , Agrigento , CastelveTrano.

4.2.Insulele liparice , vulcanice , au o vegetatie luxurianta , peisaje magnifice in care se impun prin interesul turistic insulele : Stromboli ( cu vulcanul omonim de 926 m ), Lipari si Vulcano .

4.3.Insula Sardinia (23.800 kmp) cu peisaj montan pitoresc ce trece spre campii litorale destul de inguste .Se remarca si prin centrele turistice Cagliari ( capitala insulei ) -; Castelul Medieval ,Catedrala sec.xiii ; Tortoli si Olbia etc.
Forme de turism : de circulatie cu valente culturale , cura heliomarina .

4.4..San Marino -; cea mai mica si mai veche republica din lume , din anul 1263 , asezata pe o frumoasa culme (Monte Titano)la 33Km de M.Adriatica . Are 61Kmp ,25.000 locuitori ,capitala la San Marino , limba oficiala -; italiana si a fost intemeiata in 301 d.Hr.Minunatul peisaj , operele de arta :Poarta San Francesco .Sursa principala a venitului national o reprezinta turismul.
Forme de turism :de circulatie cu valente culturale .

https://www.inftube.com/italiano/index.php


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2021 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite