Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
MINERALE
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Diamantul este una dintre formele minerale ale carbonului, considerat a fi piatra pretioasa si folosita si in industrie. x6c18cg
Diamantul este cea mai dura substanta minerala cunoscuta, atribuindu-i-se valoarea maximaa 10 pentru duritate.
Culoarea diamantelor este un criteriu important pentru deosebirea valorii economice a diamantelor, acestea avand variate culori si forme de transparenta: asa-numitele „diamante albe” sunt pietre incolore si perfect transparente; o nuanta maronie sau galbuie este considerata o imperfectiune a pietrei. Diamantele verzi sau albastre sunt considerate raritati iar cele rosii sunt cele mai rare si implicit cele mai scumpe. Cu cat culoarea este mai rara cu atat valoarea mineralului e mai mare. Culoarea diamantelor este produsa de cantitati infime din alte elemente chimice (de exemplu cuprul) decat carbonul pur.
Cand sunt taiate diamantele au cei mai mari indici de refractie si de dispersie cunoscuti. Diamantele netaiate au luciu gras si nu sunt stralucitoare; aceleasi pietre taiate sunt transparente si sclipesc.
Diamantele sunt bune conducatoare de caldura si, in general, slabe conducatoare electrice. Sunt atacate foarte greu de acizi sau metale alcaline. Ard la circa 800° C si formeaza dioxid de carbon.
Diamantele se formeaza in interiorul scoartei terestre la temperaturi si presiuni foarte mari prin cristalizarea carbonului sub aceasta forma. Un caz interesant sunt diamantele gasite in interiorul unor meteoriti: ele se formeaza din grafitul existent in corpul ceresc la coliziunea acestuia cu un alt corp, cand temperatura si presiunea cresc astfel incat sa permita formarea diamantului.Se pare de asemenea ca diamante microscopice se gasesc din abundenta in spatiul cosmic datorita conditiilor prielnice de formare date de exploziile de stele sau de supernove.

Rubinul este o alta piatra pretioasa cu duritatea mai mica decat a diamantului. Culoarea sa este in general rosie, variind ca nuanta de la roz la rosu sangeriu. Taiate fara suprafete plane unele specimene prezinta o portiune luminoasa de forma unei stele cu sase brate. Rubinele cele mai valoroase se gasesc in Burma, Thailanda, India, China si Afganistan si au valoare mai mare decat diamantele de masa echivalenta.

Safirul este ca si rubinul o varianta de Al2O3, avand diferite culori. Variatia culorii se datoreaza si aici altor elemente prezente in compus. Prezinta aceleasi proprietati optice ca si rubinul, adica reflexia in forma de stea. Se gaseste in Sri Lanka, S.U.A., Inia, Thailanda, etc.

Smaraldul este o piatra pretioasa cu duritatea de 8. Este un compus chimic al beriliului. Este cunoscut inca din antichitate atat pentu aspectul estetic cat si pentru faptul ca se crede ca are puteri vindecatoare. Si exemplarele considerate rare valoreaza mai mult decat diamantele de greutate egala. Se gasesc mai ales in Siberia si Columbia.

Quartz-ul este un mineral cu formula SiO2. Are duritatea de 7, fiind principalul constituent al nisipului. Luciul mineralului poate fi de la sticlos pana la gras; poate fi transparent, translucid sau opac. In forma pura este incolor, dar asociat cu alte elemente se coloreaza. Produce un curent electric cand este supus unei presiuni in anumite sensuri ale cristalului, fiind folosit in electronica. Supus la temperaturi mari, quartz-ul se modifica din punct de vedere structural,trecand prin patru forme diferite. La 1710° se topeste. Prezinta unele forme semi-pretioase.Opalul este un mineral care din punct de vedere chimic este compus al siliciului (ex. SiO2·NH2O). Duritatea acestuia este cuprinsa intre 5,5 si 6,5. Spartura este concoidala, iar luciul poate fi de la sticlos la mat. Prezinta numeroase nuante, de la alb la negru si diverse forme de transparenta. Printre proprietatile optice se numara si irizatiile de culoare ale pietrelor superioare. Cele mai frumoase exemplare se gasesc in Mexic, Australia si Tara Galilor.

Fluorina este un mineral cu duritatea 4 si cu formula CaF2. Se gaseste cristalizat cubic, incolor, transparent sau translucid, cu luciu sticlos. In asociere cu alte elemente chimice da diverse culori. Variantele colorate se folosesc la podoabe, iar cele incolore in industria chimica.

Grafitul este ca si diamantul o stare alotropica a carbonului. Acest mineral are duritatea 2. Se gaseste in zacaminte pe tot globul. Este negru, opac si cu luciu metalic, deosebindu-se astfel de diamant cu care, din punct de vedere chimic, este identic. Este singura substanta nemetalica electroconductibila. Este cristalizat in foite hexagonale. Este folosit in principal la minele de creion.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2021 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite