Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
ORGANIZATIILE PROFESIONALE SI PATRONALE DIN DOMENIUL TURISMULUI
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Organizatiile patronale: au ca scop promovarea activitatii agentilor economici din turism care le-au mandatat sa vegheze la interesele activitatii turistice si sa defineasca etica in desfasurarea activitatii. Organizatiile patronale pot fi: locale si departamentale, iar acestea la randul lor se grupeaza in federatii sau uniuni regionale. x3l20li
La scara nationala organizatiile regionale se constituie in mari centrale sindicale patronale. In Romania in 1992 a luat fiinta federatia patronala din turism care reuneste membrii colectivi reprezentati de societati de turism si membrii individuali reprezentati de directori, de societati sau patroni. Aceste organizatii patronale au ca scop in principal promovarea interesului sectorului turistic in raporturile cu organismele statale, iar in cadrul tarilor cu experienta in domeniul turismului aceste organizatii patronale raspund si de indeplinirea altor obiective. Intre acestea mentionam:
-asigura clasificarea si atribuirea categoriilor de incadrare;
-participarea la elaborarea textelor legislative;
-include acorduri cu sindicatele salariatilor;
-incheie acorduri cu sindicatele salariatilor;
-se ocupa de supravegherea fiscalitatii in turism;
-asigura consultanta in domeniul fiscalitatii, legislatiei sociale si invatamant;
-contribuie la elaborarea ghidurilor pentru hotelurile din exploatare;
-editeaza publicatii proprii prin care asigura mediatizarea actiunilor organizatiei si transmiterea textelor actelor normative.
Asociatia Internationala a hotelurilor cu sediul la Londra
Aceasta cuprinde circa 4500 de membrii din circa 147 de tari, 82 asociatii hoteliere nationale, 945 de lanturi hoteliere. Denumirea actuala este Asociatia Internationala a hotelurilor si restaurantelor. Aceasta asociatie are organizate cateva servicii, unul dintre acestea este serviciul de recuperare a creantelor.
Membrii A.I.H.R. pot beneficia de interventia acesteia in litigiile internationale care decurg din derularea contractelor cu agentiile de voiaj. Din 1991 se utilizeaza cadrul de practici pentru contractarea dintre hotelieri si agentii de voiaj in baza caruia se pot solutiona pe baza de arbitraj international diferendele ce pot sa apara intre prestatorii de servicii turistice si intermediari.
Serviciul de statistica cu privire la incidentele de plata:
Se ocupa de furnizarea de informatii confidentiale in legatura cu agentiile de voiaj aflate in dificultate financiara sau rau-platnici.
Serviciul publicatii care se ocupa cu editarea publicatiilor specifice, respectiv revista lunara “Hotel”, ”Ghidul international al hotelurilor”.
Asociatiile profesionale urmaresc crearea unei imagini favorabile si mentinerea prestigiului profesiilor reprezentative care pot fi din cele mai diverse.
Asociatia “Cheile de aur” infiintata in 1990 care are ca scop mentinerea si imbunatatirea calitatii prestatiei lucratorilor
Asociatia Nationala a cofetarilor si bucatarilor din turism a fost infiintata in 1971, are 150 de membrii, dispune de 9 filiale si face parte din Federatia Mondiala a Asociatiei Bucatarilor.
Asociatia hotelurilor din Romania a fost infiintata in 1990, iar din 1996 si-a schimbat denumirea in Federatia Industriei Hoteliere din Romania. Aceasta are ca scop dezvoltarea concurentiala si promovarea activitatii hoteliere si a restaurantelor din Romania. Cuprinde 90 de hoteluri si 20 de societati comerciale.
Asociatia cabanierilor din Romania care are ca scop sprijinirea activitatii turismului montan, perfectionarea pregatirii profesionale a personalului din cabanele turistice.
Asociatia nationala de turism rural, ecologic si cultural din Romania infiintata in anul 1994 cu scopul de a stimula dezvoltarea turismului rural, ecologic si cultural. Are peste 2000 de membrii, iar ca obiective prioritare:
-identificarea potentialului turistic din mediul rural, formarea profesionala, editarea de publicatii, infiintarea unei banci de date, organizarea de campanii de publicitate pentru pensiunile turistice si agroturistice. Detine 26 de filiale pe tot teritoriul tarii. Are si cateva publicatii: ”Buletinul informativ” care apare lunar, iar recent a elaborat catalogul firmelor si pensiunilor agro-turistice din Romania sub titlul ”Turismul rural un nou stil de vacanta”. Aceasta asociatie este membra a Federatiei Europene de Turism Rural (EUROGITES) cu sediul la Strasbourg si cuprinde 22 de asociatii nationale si regionale.
Organizatia patronala a turismului balnear din Romania .
Asociatia nationala a ghizilor de turism din Romania .
Federatia romana pentru dezvoltare montana.
Consiliul national de turism pentru tineret infiintat in 1991, cu statut de O.N.C. (organizatie neguvernamentala).
Asociatia tour-operatorilor din Romania .
Asocatia jurnalistilor si scriitorilor de turism.
Agentii economici din turism
Organizarea activitatii turistice in Romania este realizata de agentii economici care au statutul de persoana juridica si care presteaza servicii turistice specifice. In turism agentii economici se clasifica in:
-agenti prestatori directi de servicii turistice;
-agenti cu rol intermediar care au ca obiect de activitate promovarea si comercializarea de aranjamente turistice.
Categorii de agenti economici prestatori directi. Acestia includ urmatoarele categorii:
-agenti economici prestatori de servicii de transport turistic;
-agenti economici prestatori de servicii hoteliere si de restaurante;
-agenti economici prestatori de servicii de tratament;
-agenti economici prestatori de servicii de agrement;
-agenti economici prestatori de servicii complementare.
In afara acestora exista o categorie de agenti economici cu activitate turistica partiala. Acestia sunt reprezentati de intreprinderile furnizoare de gaze, electricitate.
Agenti economici cu rol de intermediar
Acestia sunt agenti tour-operatori. Sunt specializati in organizarea de aranjamente turistice pe care le comercializeaza fie singur, fie cu ajutorul agentului de turism.
Alti agenti intermediari sunt:
-agenti din turism care vand aranjamentele turistice organizate de tour-operatori;
-agenti din turism cu activitate mixta, aceea de organizare si comercializare a aranjamentelor turistice.
Agentii economici din turism isi pot desfasura activitatea numai in baza licentei de turism care este eliberata de Administratia Publica Centrala din Turism. Licenta de turism reprezinta acel document prin care se atesta capacitatea agentului economic din turism de a efectua in conformitate cu reglementarile in vigoare servicii in conditii de calitate si siguranta pentru turisti. Licenta de turism are valabilitate de 5 ani si este de 2 categorii: licenta de turism de categoria A si B.
Licenta de turism de categoria A este detinuta de agentii economici care desfasoara urmatoarele activitati:
-organizarea de aranjamente turistice in domeniul turismului intern si international;
-comercializarea aranjamentelor turistice proprii si a celor contractate de la alti agenti care detin licenta;
-rezervarea si comercializarea de servicii turistice, asistenta turistica, inchirieri de mijloace de transport, obtinerea de vize turistice.
Licenta de turism de categoria B este acordata acelor agenti economici care opereaza numai in domeniul turismului intern.
Brevetarea persoanelor fizice care conduc activitati de turism este obligatorie si atestata de brevetul de turism. Acest document atesta capacitatea profesionala si probitatea morala a managerilor agentiilor de turism, ai hotelurilor, restaurantelor, satelor de vacanta. Brevetul de turism se obtine pentru 2 categorii de functii, respectiv manager in activitatea de turism si directori de agentii de categoria B si cabanieri.
Tipuri de intreprinderi: Intreprinderile turistice se grupeaza pe urmatoarele tipuri:
1.Intreprinderile hoteliere, unitati similare si complementare ale acestora care grupeaza acele unitati ce servesc primirii turistilor, cazarii si alimentatiei. Cuprinde: hanul pentru tineret, centre de primire si de sejur, hoteluri clasificate in diverse categorii si stabilimente de alimentatie (baruri, cluburi si satul de vacanta).
2.Intreprinderi de tip colectiv care cuprind autocaristii, companii de cai ferate, organizatori de croaziere, agenti inchiriatori de masini.
3.Intreprinderi de animatie, de timp liber si de infomatii. Acestea pot lua forma asociatiilor, cluburilor, caselor de cultura, discotecile, cluburile de vanatoare ..
4.Agentii si organizatorii de calatorii care se ocupa de organizarea si comercializarea produselor turistice.
Acestia pot sa apara ca: a.Agenti engrosisti; b.Agenti detailisti. a.Sunt definiti ca fiind organizatori sau fabricanti care pregatesc inainte ca cererea sa fie facuta, calatorii si sejururi cu tot ce presupun acestea. b.Furnizeaza publicului informatii asupra calatoriilor posibile inclusiv preturile si tarifele practicate, conditiile de servire.
Structuri de primire cu functie de cazare turistica conform legislatiei in vigoare:
-Hoteluri de la 5 pana la 1 stea;
-Hoteluri apartament incadrate de la 5 la 2 stele;
-Moteluri de 3, 2 si 1 stea;
-Vile de la 5 la 1 stea;
-Cabane de la 3 la 1 stea;
-Sate de vacanta de 3 si 2 stele;
-Campinguri de 4 pana la 1 stea;
-Pensiunile turistice de 4 pana la 1 stea;
-Pensiunile agroturistice de 3 pana la 1 stea;
-Camere de inchiriat in locuintele familiale de 3 pana la 1 stea;
-Navele fluviale si maritime de la 5 la 1 stea.
Tipurile structurilor spatiilor de cazare:
-camere cu pat individual;
-camere cu pat matrimonial;
-camere cu pat dublu;
-camere cu 2 paturi;
-camere cu 3 sau mai multe paturi individuale;
-garsoniera;
-apartamentele cu 2 pana la 5 camere.
Unitatile de alimentatie pentru turism in Romania: a.Unitatile de alimentatie pentru turism de tipul 1:
-restaurantul clasic (categoria lux si categoriile 1, 2, 3);
-restaurantul specializat;
-restaurantul cu specific national si local;
-braserie (categorie lux, 1, 2);
-berarie (categorie lux, 1, 2);
-gradina de vara (categorie lux, 1, 2). b.Unitati de alimentatie pentru turism de tipul 2:
-baruri de noapte (categoria lux si 1);
-bar de zi (categoria lux, 1 si 2);
-cafebaruri;
-discobaruri;
-bufetul; c.Unitatile de tipul 3:
-unitati de tip fast-foods;
-bufet tip expres (categoria 1 , 2 si 3);
-restaurant cu autoservire;
-pizzerie;
-snack-baruri. d.Unitati de tipul 4:
-cofetariile (categoria lux, 1, 3); e.Unitati de tipul 5:
-patiserii;
-placintarii.
Agentiile de voiaj:
Sunt intreprinderi care se obliga sa procure calatorilor servicii de transport si hoteliere pentru efectuarea voiajului sau sejurului.
Agentiile de voiaj efectueaza urmatoarele operatii tehnice: a.Vanzarea de bilete pentru mijloacele de transport; b.Vanzarea de servicii turistice izolate sau complexe.
Serviciile izolate includ serviciile de primire si servicii de acces.
Serviciile complexe presupun ansamblul prestatiilor turistice care se presteaza cu ocazia unor calatorii organizate de un tour-operator sau comandate de client.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2022 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite