Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate



Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Clasa 6 -; Cheltuieli, Clasa 7 - venituri, Clasa 9 -; Operatiuni in afara bilantului
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Clasa 6 -; Cheltuieli

Cheltuielile bancare reprezinta sumele sau valorile platite sau de platit pentru instrumentele primite si alte sume atrase, serviciile prestate si lucrarile executate de care beneficiaza banca, materialele consumate, cheltuielile cu personalul, executarea unor obligatii legale sau contractuale, cheltuieli exceptionale. In cadrul cheltuielilor pentru determinarea rezultatului exercitiului se cuprind: n2n4ny
-amortizari si provizioane constituite;
-valoarea contabila a activelor cedate, distruse sau disparute.
Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, care se grupeaza astfel : a. cheltuielile de exploatare bancara (e) -; cheltuieli cu operatiuni de trezorerie si interbancare, cheltuieli cu operatiunile cu clientela, cheltuieli pentru operatiunile cu titluri, cheltuieli cu operatiunile de leasing, locatie simpla si asimilate, cheltuieli privind datoriile subordonate, cheltuieli privind operatiunile de schimb valutar, cheltuieli cu pestatii de servicii financiare, cheltuieli privind operatiunile in afara bilantului. b. cheltuieli cu personalul -; cheltuieli cu remuneratiile personalului, cheltuielile privind asigurarile si protectia sociala si alte cheltuieli privind personalul; c. impozite si taxe -; cheltuieli cu impozitul pe salarii, cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate; d. cheltuielile cu materialele, lucrarile si serviciile executate de terti -; cheltuieli cu materialele, cheltuieli privind obiectele de inventar, cheltuieli privind alte stocuri, cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, cheltuieli de protocol , reclama si publicitate; e. cheltuieli diverse de exploatare - cota-parte privind operatiunile de exploatarenebancara efectuate in comun, cota-parte din cheltuielile sediului social, pierderi din cesiunea imobilizarilor, alte cheltuieli diverse de exploatare; f. cheltuieli cu amortizarile privind imobilizarile necorporale si corporale; g. cheltuieli cu provizioane si pierderi; h. cheltuieli exceptionale -; privind operatiunile de gestiune, privind amortizarile si provizioanele, alte cheltuieli exceptionale; i. cheltuieli cu impozitul pe profit calculat potrivit legii.
In cadrul categoriilor de cheltuieli, dupa natura lor, conturile de cheltuieli respective se pot dezvolta in analitic in functie de necesitatile impuse de anumite reglementari sau potrivit nevoilor proprii. In clasa 6 se regasesc in cele 9 grupe dezvoltate in grupe sintetice de gradul I, II, III, toate fiind conturi de activ.




Clasa 7 - venituri

Principalele elemente care formeaza veniturile bancare sunt sumele sau valorile incasate sau de incasat din :
- dobinzi aferente creditelor acordate si altor plasamente;
- livrari de bunuri, executare de lucrari, prestari de servicii si din avantajele pe care banca a consimtit sa le primeasca;
- executarea unei obligatii legale sau contractuale din partea tertilor;
- venituri exceptionale.
In cadrul veniturilor pentru determinarea rezultatului exercitiului se cuprind de asemenea venituri din : vinzarea activelor, productia de imobilizari, diminuarea sau anularea provizioanelor.
Cifra de afaceri se calculeaza prin insumarea veniturilor din: dobinzi si venituri asimilate (din operatiuni de trezorerie si operatiuni interbancare, din operatiuni cu clientela, din operatiuni cu obligatiuni si alte titluri cu venit fix si alte venituri si dobinzi asimilate); venituri din titluri cu venit variabil; comisioane, cistiguri sau pierderi din operatiuni financiare, alte venituri din activitatea de exploatare.
Contabilitatea veniturilor se tine pe feluri de venituri, care se grupeaza astfel: a. venituri din activitatea de exploatare bancara (venituri din operatiunile de trezorerie operatiuni interbancare, venituri din operatiuni cu clientela, venituri din operatiuni cu titluri, venituri din operatiuni de leasing, venituri din credite subordonate, alte venituri din activitatea de exploatare bancara); b. venituri diverse din exploatare (cheltuieli refacturate, cota-parte privind operatiunile de exploatare nebancare, venituri din cesiunea imobilizarilor, etc.); c. venituri din provizioane si recuperari de creante amortizate (venituri din provizioane pentru creante din operatiuni interbancare, venituri din provizioane din operatiuni cu clientela, venituri din provizioane privind operatiuni cu titluri, venituri din provizioane pentru riscuri si cheltuieli, etc) d. venituri exceptionale (din operatiuni de gestiune, din provizioane si alte venituri exceptionale); e. venituri din reluarea rezervei generale pentru riscul de credit.
Toate aceste conturi de venituri, care reflecta operatiunile de mai sus sunt de pasiv si sunt grupate in cele 5 grupe de conturi sintetice de gradul I, II, III.
Potrivit art.19 din legea contabilitatii nr. 82/91 in contabilitate profitul sau pierderea se stabilesc lunar. In acest sens conturile de cheltuieli si venituri in care se inregistreaza in functie de natura lor, cheltuielile, respectiv veniturile, se inchid provizoriu prin rezultatul exercitiului.
Rezultatul exercitiului respectiv profit sau pierdere se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului, indiferent de data incasarii sau platii lor.
Rezultatul curent reprezinta diferenta dintre veniturile din operatiunile curente, respectiv venituri din exploatare si venituri din provizioane si recuperari de creante amortizate si cheltuieli curente, respectiv cheltuieli de exploatare si cheltuieli cu provizioane si pierderile din creante nerecuperabile.
Rezultatul exceptional reprezinta diferenta dintre venituri si cheltuieli exceptionale, ca urmare a unor operatiuni efectuate de banca sau nu sunt legate de activitatea normala sau curenta a acesteia. Rezultatul exercitiului reprezinta soldul final din contul de profit si pierdere supus repartizarii.
Determinarea profitului sau pierderii precum si repartizarea profitului pe destinatii prevazute de dispozitiile legale, se inregistreaza in contabilitate in moneda nationala.

Clasa 9 -; Operatiuni in afara bilantului

Cuprind angajamentele date si primite, reprezentind drepturi si obligatii ale caror efecte asupra marimii si structurii patrimoniului bancii (bancar) sunt conditionate de realizarea unor operatiuni ulterioare, precum si unele bunuri si operatiuni, care nu pot fi integrate in activul si pasivul bilantului bancar.
Contabilitatea operatiunilor in afara bilantului se realizeaza cu ajutorul conturilor din clasa 9 , grupate in functie de natura lor astfel: angajamente de finantare, angajamente de garantie, angajamente privind titlurile, operatiuni in devize, angajamente diferite, angajamente indoielnice, conturi de evidenta.
In conturile de angajamente date si primite se inregistreaza numai angajamente irevocabile cu titlu oneros.
Contabiliatea operatiunilor in afara bilantului se tine, de asemenea in partida dubla prin utilizarea conturilor corespondente pentru operatiuni in devize sau dupa caz a unui cont denumit contrapartida pentru celelalte operatiuni in afara bilantului.
Conturile in afara bilantului sunt conturi de A sau P, care se debiteaza si se crediteaza in functie de sensul inregistrarii in conturi de bilant a operatiunii la scadenta sau la data realizarii acesteia.
Angajamentele de finantare reprezinta promisiunea irevocabila de a pune la dispozitie fonduri in favoarea unui beneficiar (banca sau client). Acestea se inregistreaza in afara bilantului la nivelul (clauzele) prevazut in contract si se diminueaza pe masura punerii la dispozitie a fondurilor.
In afara bilantului ele se regasesc in grupa 90 “angajamente de finantare” in conturi sintetice de gradul I :
- 901 “angajamente in favoarea altor banci”;
- 902 “angajamente primite de la alte banci”;
- 903 “angajamente in favoarea clientilor;
- 904 “angajamente primite de la clientela financiara si institutiile administratiei publice.
Angajamentele de garantie sunt operatiunile pe care o banca (garantul) se angajeaza in favoarea unui tert (beneficiar) sa asigure la ordinul si in contul ordonatorului plata unei obligatii subscrise de acesta in situatia in care ordonatorul nu o poate efectua el insusi. Ele sunt reflectate in grupa 91 “angajamente de garantie”.
Angajamentele privind titlurile cuprind operatiunile efectuate de banca aferente titlurilor cumparate sau vindute cu posibilitatea de rascumparare si a altor titluri de primit sau de livrat. Ele sunt reflectate in grupa 92 in afara bilantului “angajamente privind titlurile”.
Conturile in afara bilantului privind operatiunile in devize evidentiaza operatiunile de schimb la vedere si termen, precum si operatiunile privind devizele date si luate cu imprumut. Ele sunt reflectate in grupa 93 “operatiuni cu devize”.
Conturile cu angajamente diverse inregistreaza alte angajamente date sau primite care nu se regasesc in categoria angajamentelor prezentate anterior, cum sunt: redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate, titluri primite si date in garantie si alte angajamente diverse. Le regasim in grupa 95 “angajamente diverse”.
In grupa 98 “angajamente indoielnice” se cuprind angajamente de orice natura a caror realizare devine probabila. Angajamentele de finantare devin indoielnice atunci cind creditele respective se inregistreaza la creante indoielnice. Angajamentele de garantie sunt considerate indoielnice in situatia in care banca garanta va fi obligata sa intervina pentru plata obligatiilor subscrise.
Valorile date in garantie devin indoielnice atunci cind exista posibilitatea nerambursarii contrapartidelor.
In grupa 99 “conturi de evidenta” se asigura tinerea evidentei tehnico-operative privind mijloacele fixe: luate cu chirie, valorile primite in pastrare saucustodie, creante scoase din activ, urmarite in continuare, debitori din penalitati pretinse si alte operatiuni.
In aceasta categorie de conturi se include si contul 999 “contrapartida” care se utilizeaza pentru debitarea sau creditarea unor conturi din afara bilantului. Grupa (90-91-92-93-94-95-98-99).


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta