Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
STALII
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
2.1. Notiune, clasificare si conditii

Prin stalii se intelege perioada de timp alocata reprezentantilor navlositorului pentru a desfasura operatiunea de incarcare si/sau descarcare, fara plata unei sume suplimentare.

Aceasta perioada poate fi: r2c20cm
• fixa, atunci cand prin contract se specifica un anumit numar de zile pentru incarcare si/sau pentru descarcare
• determinabila, atunci cand prin contract se face referire la o rata de incarcare sau descarcare, iar staliile se vor determina abia dupa terminarea operatiunilor de incarcare sau descarcare, prin raportarea cantitatii incarcate sau descarcate la rata de incarcare sau descarcare
• nedefinita, atunci cand prin contract nu se specifica perioada de timp alocata pentru incarcare sau descarcare, ea urmand a fi determinata ulterior in functie de imprejurarile existente la data incarcarii.

Pentru ca staliile sa inceapa sa conteze trebuie indeplinite trei conditii:

1. Nava sa fie sosita (arrived ship).
Conceptul de “nava sosita” este determinat de prevederile contractului de navlosire. Contractele de navlosire pe voiaj pot fi “port charterparty” (in situatia in care in contract se prevede ca nava va incarca/descarca intr-un port, indiferent de faptul ca acel port este nominat sau urmeaza a fi nominat) sau “berth charterparty” (in situatia in care in contract se prevede ca nava va incarca/descarca la o anumita dana nominata sau ce urmeaza a fi nominata): a) Potrivit contractului “port charterparty”, nava este considerata sosita atunci cand a ajuns in interiorul limitelor legale, administrative si fiscale ale portului sau intr-o zona mai larga, chiar in afara portului propriu-zis, unde navele asteapta in mod obisnuit pentru dana, fiind in intregime la dispozitia imediata si efectiva a navlositorului. Pentru a se evita eventualele dispute referitoare la cuvantul port, intelesul acestuia este dat de catre “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993”: port inseamna o zona in interiorul careia navele incarca sau descarca marfuri, fie la dane, ancoraje, geamanduri etc. Aceasta definitie include si locurile unde in mod uzual navele isi asteapta randul sau unde sunt obligate sau instruite sa-si astepte randul, indiferent de distanta la care se afla de acea zona. Aceasta definitie se aplica si daca cuvantul “port” nu este folosit, dar portul este (sau urmeaza a fi) identificat dupa numele sau. b) Potrivit contractului “berth charterparty”, nava este considerata sosita in momentul in care a ajuns la dana indicata in contract. In acest caz, dana poate fi indicata de la inceput in contract sau specificata ulterior de catre navlositor, la sosirea navei, daca prin contract i s-a acordat navlositorului acest drept printr-o prevedere expresa. In acest caz, staliile incep sa curga doar in momentul in care nava a acostat la dana mentionata in contract sau indicata de catre navlositor si este gata din toate punctele de vedere pentru a incarca marfa stabilita. Cuvantul “dana” inseamna, conform “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993” un loc specific in interiorul portului in care nava trebuie sa incarce sau sa descarce. Aceasta definitie se aplica si in cazul in care cuvantul “dana” nu este folosit, insa aceasta este (sau urmeaza a fi) identificat dupa numele sau.

De multe ori, pentru a evita eventualele dispute cu privire la faptul ca o nava este sau nu o “nava sosita”, se inscriu in contract o serie de clauze ce se refera la problema asteptarii unei dane de operare. Aceste clauze sunt si o masura de protectie a armatorului deoarece el este acela care se expune la toate riscurile cu privire la neajungerea navei la dana, indiferent de natura acestora (vreme rea, port congestionat, obtinerea liberei practici, efectuarea controlului vamal etc). Dintre acestea cele mai utilizate sunt:
“Time lost in waiting for berth to count as loading/discharging time” sau “as laytime” (timpul pierdut in asteptare pentru dana va conta ca timp de incarcare/descarcare sau ca timp de stalii). Conform acestei expresii, daca dana de incarcare sau descarcare nu este disponibila si nava nu poate transmite “Notice of Readiness” de la locul de asteptare, tot timpul pierdut de nava va conta ca si cand staliile ar fi contat, sau va fi considerat ca fiind contrastalii daca staliile au expirat. Staliile se vor intrerupe din momentul in care dana devine disponibila si nava se indreapta catre aceasta sau catre locul din care poate transmite “Notice of Readiness” pana in momentul in care nava a ajuns la dana sau la locul din care poate transmite “Notice of Readiness”. O mentiune speciala trebuie facuta cu privire la timpul de stalii in sensul ca, de multe ori, acesta nu incepe odata cu transmiterea NoR, ci la un interval de timp de dupa transmiterea NoR. In acest caz, daca nava transmite NoR dupa ce in prealabil a asteptat intr-un loc din care nu-l putea transmite, atunci staliile se vor relua dupa ce expira timpul dintre transmiterea NoR si momentul inceperii staliilor.
“Whether in Berth or Not” (fie ca este la dana sau nu) sau “Berth or not berth” (la dana sau nu). Conform acestei expresii, daca dana de incarcare sau descarcare nu este disponibila la sosirea navei in orice loc uzual de asteptare din port sau din afara portului, nava este indreptatita sa transmita NoR din acel loc, iar staliile vor conta in conformitate cu prevederile contractului de navlosire.
“Whether in Port or Not” (fie ca este in port sau nu). Aceasta este o expresie ce se foloseste pentru a da navei posibilitatea de a transmite NoR imediat dupa sosirea la orice loc uzual de asteptare din port sau din afara portului.
Aceasta ultima clauza se foloseste in contractele “Port Charterparty”, in timp ce primele doua clauze se folosesc in contractele “Berth Charterparty”. In practica, ele sunt folosite in ambele tipuri de contracte impreuna cu clauzele “Whether in free pratique or not” si “Whether in custom clearance or not” si sunt prescurtate astfel: Wibon, Wipon, Wifpon, Wiccon sau, si mai simplu, WWWW.
2. Nava trebuie sa fie gata de operare inainte de inaintarea NoR.
Nava trebuie sa fie gata de operare atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere juridic:
O nava este gata de incarcare din punct de vedere fizic atunci cand a fost pusa in intregime la dispozitia navlositorului sau reprezentantilor acestora, la locul prevazut in contractul de navlosire, cu toate magaziile gata de a operare, in asa fel incat acestia sa poata exercita un control complet asupra tuturor spatiilor de incarcare.
Din punct de vedere juridic, nava trebuie sa fi obtinut “libera practica” si sa se afle in posesia tuturor documentelor cerute de legislatia locala. Pentru a se evita eventualele dispute cu privire la obtinerea liberei practici sau la incheierea formalitatilor vamale, in contracte se inscriu clauzele mentionate mai sus “Wether in free pratique or not” (fie ca a obtinut libera practica sau nu) si “Wether in custom clearance or not” (fie ca a terminat formalitatile vamale sau nu). Efectul acestor clauze este acela ca transmiterea NOR nu este conditionata de incheierea acestor formalitati, insa, daca nava nu poate desfasura operatiuni de incarcare sau descarcare datorita neobtinerii liberei practicii sau completarii formalitatilor vamale, tot timpul pierdut cu obtinerea acestora nu se va conta ca timp de stalii sau contrastalii.
Nu numai nava, dar si instalatiile necesare incarcarii sau descarcarii, trebuie sa fie in intregime la dispozitia navlositorului, in buna stare de functionare. Se considera ca nava este gata de operare si in situatia in care efectueaza reparatii in compartimentul masina, la aparatele de navigatie sau imbarca combustibil etc., daca prin efectuarea acestor operatiuni nu se impiedica operarea efectiva a navei.
La incarcare, magaziile navei trebuie sa fie goale si pregatite pentru incarcare, in functie de caracteristicile marfii ce urmeaza a fi incarcata. In ipoteza ca nava nu are toate magaziile pregatite pentru a primi marfa, fie din cauza ca numai o parte din ele sunt curate si uscate, fie ca numai o parte din magazii au fardajul mobil (cargo battens) sau separatiile longitudinale instalate (shifting-boards), ori nu toate magaziile au vinciurile in stare de functionare etc., navlositorul nu are obligatia sa accepte nava partial, adica numai cu numarul de magazii apte sa primeasca marfa specificata in contract.
In multe contracte de navlosire exista clauze ce prevad ca, inainte de inceperea incarcarii, se va efectua o inspectie a magaziilor navei de catre un surveyor nominat de navlositor si, in functie de rezultatul acestei inspectii, NoR va fi sau nu acceptat si, implicit, staliile vor incepe a se conta. Exista situatii cand nava asteapta in rada eliberarea unei dane de incarcare si inspectia magaziilor se face in momentul in care nava este acostata la dana de incarcare. Daca rezultatul acestei inspectii nu este satisfacator si nava nu este acceptata la incarcare, navlositorul va incerca sa considere ca nava nu a fost apta de incarcare inainte de inaintarea NOR (este evident ca NOR a fost inaintat la momentul sosirii navei in rada) si, ca urmare, acest NOR nu este valabil. Din punct de vedere legal, nava este indreptatita sa transmita NOR si timpul va incepe sa conteze in concordanta cu prevederile contractului, iar daca ulterior nava nu este acceptata, timpul de stalii se va opri si se va relua in momentul in care nava este acceptata.
Daca nava nu este acceptata in mod repetat pe motiv ca nu are magaziile apte de incarcare comandantul navei trebuie sa stie ca daca nu se prevede altfel in contractul de navlosire el este indreptatit sa ia decizia finala cu privire la capacitatea magaziilor navei de a incarca marfa mentionata in contract. Daca el este satisfacut de starea in care se afla magaziile navei trebuie sa ia urmatoarele masuri:
- sa actioneze in mod rezonabil;
- sa aiba in vedere ca actioneaza atat in interesul armatorului cat si al navlositorului;
- sa indice in mod politicos, dar ferm ca responsabilitatea este a comandantului;
- sa informeze surveyor-ul ca orice curatare suplimentara a magaziilor este in contul navlositorilor;
- sa transmita un protest navlositorilor.
Daca nava este instructionata sa paraseasca dana in care se afla inainte de acceptarea magaziilor, comandantul navei trebuie sa refuze acest lucru daca nu are instructiuni in acest sens de la armator. In cazul in care in contractul de navlosire exista o clauza care ii da dreptul navlositorului faca acest lucru, instructiunile trebuie sa vina de la navlositor prin intermediul armatorului.
Dupa cum s-a aratat mai sus, nava trebuie pusa la dispozitia navlositorului in vederea operarii in intregime si fara rezerve. Din acest principiu decurg urmatoarele consecinte: a) navlositorul poate primi notice-ul, dar nu este obligat sa-l accepte in situatia in care, in momentul inaintarii acestuia, nava se aprovizioneaza cu combustibil sau face reparatii, iar aceste operatiuni, prin natura lor, ar impiedica efectuarea incarcarii sau descarcarii marfurilor in bune conditii, indiferent de faptul ca staliile vor incepe sa curga dupa terminarea acestor operatiuni; b) navlositorul nu este obligat sa accepte NoR pentru incarcarea unei nave ce se afla in curs de descarcare, chiar daca aceasta operatiune se va termina inainte ca timpul de stalii sa inceapa a conta; c) NoR nu poate fi acceptat in cazul in care in acesta se mentioneaza ca nava va fi gata de operare la o data viitoare.

3. “Notice of readiness” sa fi fost inaintat. Acest document este o notificare prin care comandantul navei ii instiinteaza pe incarcatori sau pe primitori, in calitatea lor de agenti prezumati ai navlositorului, ca nava pe care o comanda este “sosita” si “este gata din toate punctele de vedere pentru a incarca sau descarca marfa ce formeaza obiectul contractului de navlosire”.
Importanta acestui document rezida in faptul ca timpul de stalii va incepe sa conteze in functie de ora la care acesta se transmite. NOR se poate transmite si verbal, dar, din motive practice (si deoarece cele mai multe contracte de navlosire solicita acest lucru), el trebuie transmis in scris. Forma acestui document nu este una standard, ci el poate fi transmis pe formulare tiparite aflate la dispozitia comandantului sau poate fi intocmit la bordul navei si transmis sub forma de scrisoare, mesaj fax, mesaj telex sau telegrama, daca prin contractul de navlosire nu se specifica altfel.
NoR trebuie adresat navlositorului sau agentilor acestuia, si nu agentului navei din portul de incarcare sau descarcare. NoR trebuie intocmit in trei exemplare, un exemplar este retinut de incarcator sau primitor, un exemplar se inapoiaza comandantului “acceptat” sau “neacceptat”, ultimul este retinut de catre agentul navei si trimis armatorilor impreuna cu Istoricul operatiunilor de incarcare/descarcare.
Din punct de vedere legal, NOR se transmite doar la primul port de incarcare, daca prin contractul de navlosire nu se prevede altfel, insa este recomandabil sa se transmita la toate porturile de incarcare si descarcare pentru a evita eventualele dispute. Contractul de navlosire prevede ca timpul de stalii va incepe sa se conteze la un anumit numar de ore de la data transmiterii NOR sau la o anumita ora, in functie de ziua si ora la care este transmis. Daca nu se prevede nimic in contractul de navlosire cu privire la momentul inceperii staliilor, atunci staliile incep sa conteze imediat dupa transmiterea NOR. Trebuie avut in vedere faptul ca o intarziere de cateva minute poate conduce o decalare semnificativa a momentului inceperii staliilor.
Contractele de navlosire de pe piata produselor uscate prevad ca NoR sa fie transmis in zilele lucratoare intre anumite ore, de obicei orele normale de lucru si sambata (sau echivalentul local al zilei de Sambata) intre orele 9-12 (in contractele Norgrain 93 si Multiform). Tot in aceste contracte se prevede si momentul in care vor incepe sa conteze staliile. Spre exemplu, Norgrain prevede ca acestea vor incepe sa conteze la ora 08.00 in prima zi neexceptata dupa inaintarea NOR, iar timpul utilizat inainte de inceperea staliilor va fi inclus in stalii. Conform contractului Gencon, daca NOR s-a transmis in zilele lucratoare in timpul orele oficiale de birou pana la ora 12.00, staliile incep sa conteze din aceeasi zi la ora 13, iar daca NOR s-a transmis, in zilele lucratoare in orele oficiale de birou, dupa orele 12.00 staliile incep sa conteze din urmatoarea zi neexceptata, de la ora 06.00.
Contractele de navlosire de pe piata produselor petroliere nu fac nici un fel de referire la momentul in care NOR poate fi transmis ci doar prevad ca staliile vor incepe sa conteze la 6 ore dupa ce nava este gata, din toate punctele de vedere, de incarcare sau descarcare si NOR a fost transmis.
Aceasta diferenta de timp, dintre momentul in care se transmite NOR si momentul in care staliile incep sa se conteze, poarta numele de timp liber (free time). Acordarea acestui timp liber are scopul de a le permite navlositorilor sau reprezentantilor acestuia sa faca ultimele pregatiri in vederea inceperii operatiunilor de incarcare/descarcare.Se intampla deseori ca operatiunile de incarcare/descarcare sa inceapa imediat dupa transmiterea NOR, adica inainte de inceperea staliilor. Tendinta generala a armatorilor este de a include timpul astfel lucrat in stalii. Din moment ce acest timp este acordat spre a permite efectuarea ultimelor pregatiri pentru incarcare sau descarcare, pare logic ca staliile sa inceapa inainte de terminarea timpului liber, atunci cand aceste pregatiri nu au mai fost necesare.
In general, se considera ca, exceptand unele cazuri speciale, timpul lucrat inainte de expirarea timpului liber conteaza ca stalii numai daca exista o clauza in contractul de navlosire ce mentioneaza in mod expres acest lucru. Spre a se evita litigiile ce apar frecvent in legatura cu modul de calculare al staliilor se recomanda ca in contractul de navlosire sa se prevada daca timpul lucrat inainte de inceperea staliilor se va conta ca timp de stalii sau nu.

2.2. Staliile fixe

Staliile fixe sunt precizate prin clauze ori termeni general admisi, atat in ceea ce priveste interpretarea lor ca timp acordat navlositorului pentru a incarca sau descarca marfurile, cat si in ceea ce priveste modul in care sunt calculate in “Time Sheet”.
Staliile fixe se calculeaza potrivit clauzei referitoare la stalii, care poate prevedea:
1. x clear days (x zile intregi). Conform “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993”, prin aceasta expresie se intelege ca staliile alocate sunt x zile consecutive incepand de la ora 00.00 din ziua imediat urmatoare zilei in care s-a transmis NoR pana la ora 24.00 in ziua in care au expirat cele x zile alocate.
2. x days (x zile), x running days (x zile la rand) sau x consecutive days (x zile consecutive). Conform “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993”, prin cuvantul zi se intelege o perioada de 24 de ore care incepe la ora 00.00 si se termina la ora 24.00. Fractiunile utilizate dintr-o zi se vor conta proportional. Mentionarea in contract a acestei expresii conduce la includerea in timpul de stalii a tuturor zilelor saptamanii, fara a se tine seama de faptul ca o zi este sau nu zi lucratoare.
3. x working days (x zile lucratoare) sau x working days of 24 hours (x zile lucratoare de 24 de ore) sau x working days of 24 consecutive hours (x yile lucratoare de 24 de ore consecutive). Conform “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993”, prin aceste expresii se intelege ca se vor conta ca stalii acele zile care nu sunt in mod expres excluse din stalii.
Odata cu “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993” se elimina si ambiguitatile ce puteau fi generate de utilizarea expresiei “x working days of 24 hours” (Conform “Charter Party Laytime Definitions 1980” este considerata o zi de stalii fiecare perioada de 24 de ore in care se opereaza in mod normal, chiar si atunci cand aceste 24 de ore sunt imprastiate pe doua sau mai multe zile calendaristice, ceea ce inseamna ca, daca intr-un port orele normale de lucru sunt 06.00-18.00, o zi lucratoare de 24 de ore este echivalenta cu 2 zile calendaristice). Acum nu se mai face nici o diferenta intre expresiile “x working days”, “x working days of 24 hours”, “x working days of 24 consecutive hours”.
4. x weather working days (zile lucratoare pe timp favorabil) sau x weather working days of 24 hours (zile lucratoare, in conditii meteorologice favorabile, de 24 de ore), sau x weather working days of 24 consecutive hours (zile lucratoare, in conditii meteorologice favorabile, de 24 ore consecutive). Conform “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993”, prin aceasta expresie se intelege ca vor conta ca stalii acele zile lucratoare de 24 de ore consecutive cu exceptia perioadelor in care conditiile meteorologice nefavorabile nu permit desfasurarea operatiunilor de incarcare sau descarcare, sau nu le-ar fi permis daca nava se afla sub operatiuni de incarcare sau descarcare.
“Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993” elimina si diferentele dintre expresiile “x weather working days” si “x weather working days of 24 consecutive hours”. Conform “Charterparty Laytime Definitions 1980”, intre cele doua expresii exista o diferenta semnificativa ilustrata foarte bine de urmatorul exemplu: O nava se afla intr-un port (sau in rada portului), in care programul normal de lucru, in zilele lucratoare, este de la ora 8 la ora 18 si intr-una din aceste zile ploua de la ora 7 la ora 12, cele utilizarea uneia din cele doua expresii va conduce la rezultate diferite. Conform expresiei “x weather working days”, se va conta ca stalii o jumatate de zi deoarece se raporteaza perioada cu vreme nefavorabila din timpul programului normal de lucru, la programul normal de lucru din portul respectiv. Conform expresiei “x weather working days of 24 consecutive hours” se vor conta ca stalii 19 ore deoarece din cele 24 de ore ale zilei se scad cele 5 ore in care vremea a fost nefavorabila.
5. x Working Days, Wheather Permiting (zile lucratoare, daca conditiile meteorologice permit). Conform acestei expresii, se exclude din timpul de stalii orice perioada de timp in care conditiile meteorologice nefavorabile impiedica efectiv desfasurarea operatiunilor de incarcare sau descarcare. Pentru ca o perioada de timp sa se deduca din stalii este necesar ca vremea nefavorabila sa fie singurul motiv pentru care operatiunile de incarcare sau descarcare nu se desfasoara. Astfel, daca nu se lucreaza sau nu se intentioneaza sa se lucreze datorita lipsei de marfa sau faptului ca dana de operare nu este libera, faptul ca in aceasta perioada conditiile meteorologice nu sunt favorabile desfasurarii operatiunilor de incarcare sau descarcare nu are nici o influenta asupra staliilor, acestea se conteaza integral pentru toata aceasta perioada.

2.3. Staliile determinabile

Staliile determinabile sunt acele stalii ce se pot calcula prin raportarea cantitatii de marfa incarcate sau descarcate la o anumita rata de incarcare sau descarcare.

1. x metric tons per day. Prin utilizarea acestei variante, staliile se vor determina prin impartirea cantitatii totale de marfa incarcata sau descarcata la rata zilnica de incarcare/descarcare stabilita prin contract. In aceasta situatie, timpul de stalii nu este cunoscut cu exactitate de la inceputul voiajului deoarece cantitatea de marfa ce se va incarca este rareori o cantitate fixa, ea incadrandu-se intre anumite limite ce pot fi exprimate procentual (+/- 5 %) sau prin inscrierea in contract a unei valori minime si a unei valori maxime.
2. “x metric tons per hatch per day” (pe hambar pe zi). Prin aceasta expresie se intelege ca staliile se vor determina prin impartirea cantitatii de marfa incarcate la produsul dintre rata zilnica pe hambar si numarul de hambare al navei. Fiecare pereche de hambare paralele se va considera ca fiind un singur hambar. Cu toate acestea, un hambar in care pot lucra simultan doua echipe se va conta ca 2 hambare.
3. “x metric tons per working hatch per day” sau “x metric tons per workable hatch per Day” (pe hambar lucrator pe zi). Prin aceste expresii se intelege ca staliile vor fi calculate prin impartirea cantitatii totale de marfa din cea mai mare magazie? la produsul dintre rata de zilnica pe hambar lucrator si numarul hambare al acelei magazii. Fiecare pereche de hambare paralele se va considera ca fiind un singur hambar. Cu toate acestea, un hambar in care pot lucra simultan doua echipe se va conta ca 2 hambare.
Ideea de la care s-a pornit in constructia acestei expresii a fost aceea ca, in situatia in care magaziile se vor incarca uniform, magazia cea mai mare se va termina de incarcat ultima si, ca urmare, este mai echitabil ca staliile sa se calculeze in raport cu aceasta. In realitate nu se intampla intotdeauna asa, deoarece, daca vom considera ca cea mai mare magazie, deservita de 3 guri de magazie, se incarca 10.000 tone, in timp ce in celelalte magazii, deservite doar de o singura gura de magazie, se incarca cate 5.000 tone, se va ajunge la situatia in care cea mai mare magazie este incarcata prima indiferent de rata de incarcare pe hambar lucrator pe zi. O solutie oarecum mai acceptabila ar fi aceea a calcularii raportului dintre cantitatea de marfa si produsul dintre norma de incarcare si numarul de hambare pentru fiecare magazie si sa se stabileasca staliile in functie de valoarea cea mai mare a acestui raport.
Pentru a ilustra diferenta dintre expresiile “x metric tons per hatch per day” si “x metric tons per workable/working hatch per day“ se va considera urmatorul exemplu: O nava, descrisa ca avand 3 magazii si 4 guri de magazie, a fost angajata pentru a incarca 300 tone metrice pe hambar lucrator pe zi. Cantitatea de marfa incarcata a fost de 15,000 de tone metrice, din care in magazia 2, deservita de doua guri de magazie, s-au incarcat 6600 de tone metrice. Staliile se vor determina prin impartirea cantitatii de marfa din magazia 2 la produsul dintre numarul de guri de magazie aferent magaziei 2 si rata de incarcare pe hambar lucrator pe zi mentionata, deci timpul de stalii alocat navlositorilor va fi 6600/(2x300)=11 zile de stalii. In situatia in care rata de incarcare ar fi 300 tone metrice pe hambar pe zi, staliile se vor determina prin impartirea cantitatii de marfa incarcata la produsul dintre numarul total de guri de magazie al navei si rata de incarcare pe hambar pe zi, deci timpul de stalii alocat navlositorilor este 15,000/(4x300)= 12,5 zile.Aceste doua expresii nu sunt recomandabile in situatia in care se marfa la care se refera se incarca si pe punte deoarece este dificil de determinat cantitatea de marfa se incarca deasupra fiecarei guri de magazie.

2.4. Stalii nedefinite

Exista situatii in care prin contract nu se face referire la o perioada de timp determinata sau determinabila, urmand a se stabili daca navlositorul s-a indeplinit obligatiile contractuale pe baza imprejurarilor existente la momentul desfasurarii operatiunilor de incarcare sau de descarcare. Cu toate ca in “Voyage Charterparty Laytime Interpretation Rules 1993” nu se mai face referire la aceste clauze, ele sunt inca utilizate in contractele de navlosire.
Dintre acestea cele mai utilizate sunt:
1. „As fast as the vessel can receive or deliver” (cu celeritatea cu care nava poate incarca sau descarca) inseamna ca staliile se vor calcula prin referinta la rata maxima la care nava (lucrand la capacitatea maxima) este capabila de a incarca sau descarca.
2. „Customary Despatch” (celeritatea uzuala). Conform acestei expresii, navlositorul trebuie sa incarce sau sa descarce atat de repede pe cit este posibil in imprejurarile existente la data incarcarii sau descarcarii.
3. „Laydays as per custom of port” (stalii determinabile conform uzului portului). Aceasta clauza se refera la obiceiurile si practicile locale care, treptat, s-au generalizat in anumite porturi. Clauzele prin care staliile sunt calculate conform uzului portului nu sunt agreate de armatori deoarece interpretarea lor da nastere la divergente.
Norma de incarcare sau descarcare, in cazul utilizarii acestei clauze, se stabileste in functie de cantitatea si felul marfii, felul ambalajelor, modalitatea in care se efectueaza operatiunea de incarcare/descarcare (cu instalatiile navei, cu macarale de cheu, direct la sau de pe cheu ori in vagoane, slepuri, ceamuri), anotimp si starea vremii, orele in care in mod obisnuit se efectueaza munca in port.
De asemenea, se iau in considerare si factorii care ar putea impiedica operarea, ca de pilda: sosirea navei “la rand” (in normal turn) pentru operare, lipsa utilajelor pentru incarcare sau descarcare, lipsa spatiilor de depozitare, sosirea cu intarziere a vagoanelor, greve.
In majoritatea cazurilor, toate aceste situatii sunt interpretate in favoarea navlositorilor, fapt din care decurge interesul armatorului, respectiv al comandantului de a se informa asupra consecintelor pe care le genereaza fiecare dintre situatiile mai sus amintite.
Pentru a elimina ambiguitatile ce pot sa apara cu privire la faptul ca o zi este lucratoare sau nu, majoritatea expresiilor prezentate mai sus sunt urmate de una din urmatoarele expresii:
• Sundays, Holidays Excepted - SHEX (duminicile si sarbatorile legale exceptate), ceea ce inseamna ca in stalii nu se includ zilele de duminica si zilele de sarbatori legale.
• Sundays, Holidays Included - SHINC (duminicile si sarbatorile legale incluse), ceea ce inseamna ca in stalii se includ zilele de duminica si zilele de sarbatori legale
• Saturdays, Sundays, Holidays Excluded - SSHEX (sambetele, duminicile si sarbatori legale excluse) ceea ce inseamna ca in stalii nu se includ zilele de duminica si zilele de sarbatori legale
• Saturdays, Sundays, Holidays Included -; SSHINC (sambetele, duminicile si sarbatori legale incluse)
• Fridays, Holidays Excluded -; FHEX (zilele de vineri si sarbatorile legale excluse) ceea ce inseamna ca in stalii nu se includ zilele de vineri si zilele de sarbatori legale. Aceasta este folosita in tarile cu religie musulmana.
• Fridays, Holidays Included -; FHINC (zilele de vineri si sarbatorile legale incluse) ceea ce inseamna ca in stalii nu se includ zilele de vineri si zilele de sarbatori legale. Aceasta este folosita in tarile cu religie musulmana.
• Saturdays, Holidays Excluded -; SATHEX (zilele de sambata si sarbatorile legale excluse) ceea ce inseamna ca in stalii nu se includ zilele de sambata si sarbatorile legale. Expresie utilizata in Israel.
• Saturdays, Holidays Included -; SATHINC (zilele de sambata si sarbatorile legale incluse) ceea ce inseamna ca in stalii se includ zilele de sambata si sarbatorile legale. Expresie utilizata in Israel.
Zilele de vineri, sambata si duminica sunt usor de identificat si de exclus din timpul de stalii, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre zilele de sarbatoare. Pentru a stabili daca o zi de sarbatoare este exclusa din timpul de stalii este necesar a studia prevederile contractuale, uzurile locale si legislatia aplicabila in portul respectiv (nu este necesar ca o zi de sarbatoare sa fie una nationala in pentru tara in care se afla portul respectiv). Este suficient ca o autoritate locala competenta sa decida ca acea zi este o zi de sarbatoare pentru portul respectiv si de asemenea nu este relevant faptul ca in acea zi se lucreaza.
Uneori, pentru a intari si mai mult faptul ca anumite perioade sunt excluse din timpul de stalii se utilizeaza expresiile:
• Even if used -; EIU, conform careia chiar daca operatiunile de incarcare descarcare se desfasoara in perioadele excluse acestea nu se vor conta ca stalii;
• Unless Used -; UU, conform careia timpul efectiv lucrat, dupa inceperea staliilor, in perioadele exceptate se va conta ca timp de stalii. Trebuie mentionat ca este necesar sa se lucreze la nava in cauza si nu este relevant faptul ca in timp ce nava in cauza asteapta eliberarea unei dane, iar nava ce se afla in dana respectiva desfasoara operatiuni de incarcare/descarcare. De multe ori pentru a evita orice dubii de mai utilizeaza urmatoarele expresii “if used actual/half time used to count”.

2.5. Clauze speciale cu privire la contarea timpului de stalii

1. Timpul utilizat inainte de inceperea staliilor. Timpul utilizat pentru incarcare sau descarcare inainte de inceperea staliilor nu se va conta ca stalii daca nu exista o prevedere contrara in contract. De cele mai multe ori se vor intalni expresiile “unless sooner commenced” sau “time used before commencement of laytime to count as laytime”, expresii de din punct de vedere al contarii staliilor sunt echivalente cu expresia “unless used”.
2. Timpul de manevra. Exista doua tipuri de manevre ce pot fi luate in considerare: manevra navei de la locul din rada catre dana de incarcare sau descarcare si manevra navei dintr-o dana in alta. a) In cazul manevrei navei din rada catre dana de incarcare sau descarcare, in cazul in care nu exista prevederi contrare, situatia se prezinta in felul urmator:
• daca nava procedeaza direct catre dana de incarcare, atunci timpul astfel pierdut nu se va conta ca stalii, daca staliile au inceput, pana in momentul in care nava a ajuns la dana alocata;
• daca nava ancoreaza si transmite NOR din rada si numai dupa aceea procedeaza catre dana de incarcare sau descarcare, atunci staliile nu se vor intrerupe pe durata manevrei. b) In cazul manevrei navei din dana de incarcare intr-o alta dana sau in rada se distinge in functie de:
• conditiile meteorologice nefavorabile. Atunci cand datorita conditiilor meteorologice nefavorabile nava este nevoita sa paraseasca dana de incarcare sau descarcare, este posibil ca timpul de stalii sa nu se intrerupa. Atunci cand vremea nefavorabila nu impiedica operatiunile de incarcare sau descarcare sau cand aceasta nu este cauza pentru care nava paraseste dana staliile continua sa conteze si pe perioada manevrei.
• ordinele autoritatilor portuare. Daca nava paraseste dana din ordinul autoritatilor portuare pentru motive nelegate de siguranta navei timpul de stalii nu se intrerupe pe perioada cat nava nu se afla in dana• manevrele pentru a facilita incarcarea/descarcarea. Atunci cand nava face astfel de manevre pentru a facilita incarcarea si descarcarea timpul astfel pierdut nu se deduce din timpul de stalii, staliile neintrerupandu-se pe durata manevrei. Atunci cand nava face manevre doar in interesul armatorului, fara ca acestea sa aiba legatura cu incarcarea/descarcarea timpul astfel pierdut nu se conteaza ca timp de stalii decat daca armatorul poate proba ca operatiunile de incarcare/descarcare nu s-ar fi desfasurat in acea perioada.

In lipsa unei prevederi contrare in contractul de navlosire, timpul de stalii alocat pentru incarcare este independent de timpul de stalii alocat pentru descarcare. In afara situatiei in care se stabileste un numar de zile atat pentru incarcare cat si pentru descarcare mai exista doua expresii ce se utilizeaza si care au ca efect luarea in considerare a timpului utilizat atat la incarcare cat si la descarcare pentru calcul staliilor:
? staliile reversibile. Conform acestei expresii navlositorul are optiunea de a aduna timpul de stalii alocat pentru incarcare cu cel alocat pentru descarcare. Astfel aceasta clauza are acelasi efect ca si alocarea de la inceput a unui numar de zile pentru incarcare si descarcare.
? “to average laytime”. Daca prin contract se utilizeaza aceasta expresie atunci se vor face calcule separate pentru incarcare si descarcare si perioada de timp peste timpul alocat in cazul unei dintre operatiuni poate fi compensata cu orice perioada de timp salvata in cazul celeilalte operatiuni.

In cele ce urmeaza se va prezenta un exemplu in care se prezinta modalitatea corecta de calcul in cazul utilizarii acestor expresii:

Un contract de navlosire prevede ca incarcarea si descarcarea sa se faca in felul urmator:
? rata de incarcare: 1500 tone per zi SHEX;
? rata de descarcare: 2000 tone per zi SHEX;
? Timpul de stalii va incepe la ora 8.00 in ziua imediat urmatoare zilei in care nava a transmis NOR;
? Perioada de sambata de la 12.00 pana luni la 08.00 nu va conta ca timp de stalii chiar daca este utilizat;
? Timpul lucrat inainte de inceperea staliilor se va conta ca timp de stalii;
? Rata contrastaliilor 2000 $ pe zi si pro rata, iar despatch-ul jumatate din rata contrastaliilor pentru tot timpul salvat la ambele capete.

Din istoricul operatiunilor de incarcare/descarcare, se vor lua in considerare urmatoarele elemente:
? NOR la incarcare a fost inaintat Vineri 17 Noiembrie 2000 la ora 10.30
? Incarcarea a inceput la 17 Noiembrie 2000 la ora 13.00
? Incarcarea s-a terminat Sambata, 25 Noiembrie 2000 la ora 17.00
? NOR la descarcare a fost inaintat Joi 30 Noiembrie 2000 ora 14.00
? Descarcarea a inceput Vineri 1 Decembrie 2000 ora 15.00
? Descarcarea s-a terminat Marti 5 Decembrie 2000, ora 12.00
? Nava a incarcat 6000 tone

Metoda I:

Calculele se fac pe baza principiului ca timpul in care nava se afla in contrastalii la portul de incarcare este dedus din timpul de stalii alocat pentru descarcare si ca navlositorii vor fi responsabili pentru timpul de suplimentar utilizat la descarcare.

Timpul alocat pentru incarcare: 6000/1500= 4 zile
Timpul alocat pentru descarcare: 6000/2000=3 zile

Ziua Data Operatiunea Timpul contat Timpul contat cumulat Contrastalii / Despatch
V 17 Nov Transmis NOR la 10.30 0 z 0 h 0 m 0
S 18 Nov 08.00 incep staliile
Timpul nu conteaza dupa 12.00 0z 4h 0m
0z 4h 0m

D 19 Nov Timpul nu conteaza 0z 4h 0m 0z 4h 0m
L 20 Nov Timpul nu conteaza pana la 08.00 0z 16h 0m 0z 20h 0m
M 21 Nov Se lucreaza 1z 0h 0m 1z 20h 0m
M 22 Nov Se lucreaza 1z 0h 0m 2z 20h 0m
J 23 Nov Se lucreaza 1z 0h 0m 3z 20h 0m
V 23 Nov Se lucreaza
Staliile au expirat la 04.00 0z 4h 0m 4z 0h 0m
0z 20h 0m
S 24 Nov 1z 20h 0m
D 25 Nov Incarcarea s-a terminat la 17.00 2z 13h 0m

Timp disponibil la descarcare 3 zile -; 2 zile 13 ore = 11 ore

Ziua Data Operatiunea Timpul contat Timpul contat cumulat Contrastalii/ Despatch
J

V

S

D

L

M 30 Nov

1 Dec

2 Dec

3 Dec

4 Dec

5 Nov Transmis NOR la 14.00

Sarbatoare

Incep staliile la 08.00
Timpul nu conteaza de la 12.00

Nu se conteaza

Timpul nu conteaza pana la 08.00
Staliile au expirat la 15.00

Descarcarea s-a terminat la 12.00 0z 0 h 0 m

0z 0h 0m

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 07h 0m

0z 0h 0m

0z 0h 0m

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 11h 0m

0z 9h 0m

0z 21h 0m

Deci navlositorul este responsabil in acest caz pentru plata sumei de 2000 x 21/24= $ 1750 reprezentand contrastalii.

Metoda a II-a :

Se bazeaza pe cumularea timpului alocat pentru incarcare cu cel alocat pentru descarcare si calcularea contrastaliilor si despatch-ului

Ziua Data Operatiunea Timpul contat Timpul contat cumulat Contrastalii / Despatch
V

S

D

L

M

M

J

V

S

Desc

J

V

S

D

L

M 17 Nov

18 Nov

19 Nov

20 Nov

21 Nov

22 Nov

23 Nov

24 Nov

25 Nov

30 Nov

1 Dec

2 Dec

3 Dec

4 Dec

5 Dec Transmis NOR la 10.30

08.00 incep staliile
Timpul nu conteaza dupa 12.00

Timpul nu conteaza

Timpul nu conteaza pana la 08.00

Se lucreaza

Se lucreaza

Se lucreaza

Se lucreaza

Timpul nu conteaza dupa 12.00

Transmis NOR 14.00

Sarbatoare

Timpul incepe la 08.00
Timpul nu conteaza dupa 12.00

Timpul nu conteaza

Timpul nu conteaza pana la 08.00

Descarcarea s-a terminat la 12.00
Staliile expira la 20.00 0 z 0 h 0 m

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 16h 0m

1z 0h 0m

1z 0h 0m

1z 0h 0m

1z 0h 0m

0z 12h 0m

0z 0h 0m

0z 0h 0m

0z 4h 0m

0z 0h 0m

0z 16h 0m

0z 12h 0m
0z 8h 0m 0

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 20h 0m

1z 20h 0m

2z 20h 0m

3z 20h 0m

4z 20h 0m

5z 8h 0m

5z 8h 0m

5z 8h 0m

5z 12h 0m

5z 12h 0m

6z 4h 0m

6z 16h 0m
7z 0h 0m

0z 8h 0m

Despatch 8 ore = 1000X 8/24= $ 333

Metoda a III-a :

Conform acesteia, staliile se efectueaza calculele separat pentru fiecare port si timpul salvat sau utilizat in plus in portul de incarcare se va compensa cu cel de la descarcare. In acest caz, timpul salvat in portul de descarcare va fi scazut din timpul utilizat in plus in portul de incarcare.

Ziua Data Operatiunea Timpul contat Timpul contat cumulat Contrastalii / Despatch
V

S

D

L

M

M

J

V

S

D 17 Nov

18 Nov

19 Nov

20 Nov

21 Nov

22 Nov

23 Nov

23 Nov

24 Nov

25 Nov Transmis NOR la 10.30

08.00 incep staliile
Timpul nu conteaza dupa 12.00

Timpul nu conteaza

Timpul nu conteaza pana la 08.00

Se lucreaza

Se lucreaza

Se lucreaza

Se lucreaza
Staliile au expirat la 04.00

Incarcarea s-a terminat la 17.00 0 z 0 h 0 m

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 16h 0m

1z 0h 0m

1z 0h 0m

1z 0h 0m

0z 4h 0m

0z 0h 0m

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 20h 0m

1z 20h 0m

2z 20h 0m

3z 20h 0m

4z 0h 0m

0z 20h 0m

1z 20h 0m

2z 13h 0m

Contrastalii 2 zile 13 ore

Portul de descarcare

Ziua Data Operatiunea Timpul contat Timpul contat cumulat Contrastalii/ Despatch
J

V

S

D

L

M

M

J 30 Nov

1 Dec

2 Dec

3 Dec

4 Dec

5 Nov

6 Nov

7 Nov Transmis NOR la 14.00

Sarbatoare

Incep staliile la 08.00
Timpul nu conteaza de la 12.00

Nu se conteaza

Timpul nu conteaza pana la 08.00

Descarcarea s-a terminat la 12.00
Staliile continua 0z 0 h 0 m

0z 0h 0m

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 16h 0m

0z 12h 0m
0z 12h 0m

1z 0h 0m

0z 4h 0m 0z 0h 0m

0z 0h 0m

0z 4h 0m

0z 4h 0m

0z 20h 0m

1z 8h 0m
1z 20h 0m

2z 20h 0m

3z 0h 0m

0z 12h 0m

1z 12h 0m

1z 16h 0m

Despatch 1 zi 16 ore

Contrastalii 2 zile 13 ore
Despatch 1 zi 16 ore
+++++++++++++++++++++++++++++++
Contrastalii 21 ore = $ 1750
Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta