Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
STRATEGIA SECTORIALA DE EXPORT
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

INDUSTRIA STICLEI SI CERAMICII FINE

1. Contextul : g6h11hz
1.1. Scurta prezentare a sectorului.
Principalele activitati generatoare de export care se desfasoara in cadrul industriei sticlei si ceramicii fine sunt fabricarea si comercializarea urmatoarelor grupe de produse : a) sticlarie de menaj si decorativa; b) sticlarie de ambalaj; c) ceramica fina de menaj si decorativa; d) fire si fibre din sticla; e) geamuri trase, laminate si prelucrate; f) materii prime pentru sticlarie, geamuri si ceramica fina.
Pietele de export sunt o sursa de cerere pentru produsele unde piata interna nu poate oferi stimulii necesari pentru dezvoltare.
Dintre cele 60 societati comerciale membre ale Patronatului STICEF 58 sunt exportatori existenti, o societate este aspiranta si una este un potential exportator. Ne vom ocupa de nevoile exportatorilor existenti in primul rand.

- a) sticlarie de menaj si decorativa: se realizeaza o gama diversificata de produse : seturi complete de pahare pentru diverse tipuri de bauturi alcoolice si sucuri, sticle sofisticate realizate manual (decantere), vaze, platouri, scrumiere, articole de iluminat din :
• sticla alba calcosodica simpla sau decorata prin gravare, pictare, etc., sau din sticla colorata simpla sau suprapusa in mai multe straturi, functie de complexitatea desenului, ceasuri decorative, figurine, etc.
• sticla cristal cu 24% oxid de plumb sau cristalit cu 12% oxid de plumb, din care se realizeaza o mare gama de produse decorate prin frumoase si complicate modele de gravura, datorita calitatilor deosebite pe care le are aceasta sticla;
• sticla colorata suprapusa in 2 - 4 straturi, etc.

Productia de sticlarie de menaj si decorativa se realizeaza in peste 200 de societati comerciale cu capital privat, SA (dintre care 26 sunt mari -; toate membre ale patronatului) si SRL (mici si mijlocii , dintre care numai o mica parte sunt membre ale Patronatului), situate in toate judetele tarii. Materiile prime sunt 90% din tara, cea mai mare parte de provenienta naturala -; nisip, calcar, dolomit, sau realizate industrial -; soda calcinata, carbonat de potasiu, alumina calcinata, azotat de sodiu, oxizi coloranti. Tehnologiile de fabricatie necesita temperaturi de pana la 16000C, obtinute prin arderea gazului metan si numai la doua intreprinderi prin arderea de combustibil lichid .
O singura fabrica realizeaza sticlarie de menaj pe masini automate, restul produselor se realizeaza manual.
Produsele subsectorului satisfac in intregime nevoile de consum intern, iar excedentul, cca. 80% (in medie, valoric) din productie se exporta pe pietele din Europa, SUA, Canada Japonia, Asia.
Piata interna nu poate absorbi mai mult de 20% din productie datorita nivelului scazut al veniturilor celei mai mari parti a populatiei.
- b) sticlarie de ambalaj: butelii pentru vin, bere, sampanie. Productia se realizeaza cu materii prime din tara; 90% este destinata pietei interne iar 10 % este destinata exportului in tarile invecinate (datorita volumului fizic mare si valorii scazute a produselor). In Romania exista doua fabrici de sticlarie de ambalaj:
- STIROM SA din Bucuresti, care apartine unui concern strain si
- STIMET SA -; din Sighisoara, actionari romani.
Ambele fabrici sunt private.

- c) ceramica fina de menaj si decorativa: Productia se realizeaza in peste 250 societati comerciale SA si SRL, toate private din care majoritatea sunt mici si mijlocii, situate in aproape toate judetele tarii; se realizeaza servicii de masa cafea, ceai vaze, platouri, bibelouri, etc din portelan faianta si teracota. Au o desfacere buna atat la intern cat si la export. Tehnologiile sunt in mare parte modernizate. Materiile prime sunt in proportie de 70% din tara; se fac importuri de completare pentru cele care nu exista in tara cum ar fi caolinul cu un anumit grad de alb sau cu un anumit indice tixotropic, feldspaturi, decalcomanii, refractare de ardere rapida, aur coloidal etc. Se exporta circa 70% din productie pe pietele din Europa, SUA, Canada, Orientul Mijlociu, Japonia.

- d) fire si fibre din sticla: se realizeaza in unica fabrica din Romania FIROS SA. Productia satisface necesarul intern si se exporta circa 30% in Italia Franta SUA.

- e) geamuri: Se produce geam tras care acopera necesarul pietei interne si se exporta doar o cantitate foarte mica de geam prelucrat (cabine de dus, mobilier, geamuri pentru aragaze etc) Se mai produce geam tras pe baie de metal topit in cantitate insuficienta pentru acoperirea necesarului intern, si geamuri prelucrate pentru industria de constructii, autovehicule, vagoane, locomotive, oglinzi etc, in 6 societati comerciale.

1.2 ANALIZA LANTULUI VALORIC

Valoarea exportului realizat in anul 2004 este in crestere cu 3% fata de anul precedent (180 mil.euro) si se preconizeaza o crestere de numai 2% in anul 2005 fata de 2004, datorita problemelor existente in derularea exportului.

1.2.1 Caracterizarea situatiei existente :

Puncte tari:
- procesul de fabricatie nu este deloc agresiv pentru mediul inconjurator si produsele nu sunt perisabile in timp chiar daca sunt casante, putand fi transportate pe cale ferata, maritima sau auto;
- productia are asigurata baza de materii prime si materiale in proportie de peste 80% din tara si dispune de forta de munca superior calificata, creativa si cu experienta in domeniu. Costurile cu munca vie sunt mai reduse comparativ cu nivelurile inregistrate in tarile concurente (exceptie China);
- produsele sunt competitive avand castigata o buna reputatie atat pe piata interna cat si la export;
- s-au realizat noi capacitati de productie pentru produse decorative, pentru care exista desfacere la export;
- prin cresterea productiei de sticlarie decorativa fabricata dupa tehnologiile Gallé, Daumm-Nancy, Tiffany, etc a crescut mult gradul de valorificare al sticlei (EURO/tona);
- numarul de personal antrenat in realizarea productiei destinata exportului este de 28.000 in scadere fata de anii precedenti dar cu marirea indicelui valoare export / persoana.
- conceptia si designul produselor extrem de diversificate se asigura in proportie de 80% de catre specialistii si artistii angajati ai fiecarei fabrici si 20% sunt modele solicitate de clienti;
- reinoirea sortimentelor se produce in proportie 30% anual;
- se exporta, de regula sub marca producatorului;
- calitatea produselor este buna si foarte buna.

Puncte slabe:
- Capacitatile de productie, in toate segmentele fluxurilor tehnologice au fost echipate cu utilaje si instalatii complexe preponderent din import, (Germania, Italia, Anglia) la un nivel tehnic corespunzator perioadei de realizare. In prezent sunt necesare fonduri de investitii pentru modernizarea a circa 50% din utilaje si instalatii tehnologice.
- producatorii nu au marcile de fabrica inregistrate; putini agenti economici au implementat si certificat sistemul de management a calitatii, de mediu, sau siguranta ocupationala;
- exportul se deruleaza 80% direct prin producatori si 20% prin contracte de comision;
- creste sistematic pretul gazului metan, energiei electrice, materiilor prime si transportului materiilor prime si produselor finite;

Analiza lantului valoric

Veriga din lantul valoric Pretul aproximativ de vanzare (EURO) Cost aproximativ (EURO) Nivelul de influenta in cadrul lantului valoric Legatura este parte a lantului national valoric (D,N) Tipul de serviciu de sustinere a comertului care ar putea fi de ajutor
Distributia pe pietele externe 1000 410 100 Valoare adaogata in exterior Lanturile de distrib.externe de la angrosist
Transport de la angrosist la distribuitor 10 10 2,4 exterior

Transportatori externi
Angrosist (client extern) 490
200 48.8 Exterior Direct de la producator
Transport Romania-tara clientului 50 50 12,2 Exterior
Taxe vamale achitate de client 30 30 7,3 Exterior

Livrare produs 120 110 26.9
Costuri interne
Transport de la producator la vama 5 5 Costuri interne
Ambalare, depozitare, incarcare in masini 10 10 Costuri interne
Sortarea produselor 5 5 Costuri interne
Costuri de productie 90 90 Costuri interne
-costuri cu gazul metan si energie el. 27
-costuri cu munca vie 53
-materii prime, materiale 20
Promovare externa 10 10 2.4

Factorii critici de succes identificati in lantul valoric al sticlariei de menaj si decorative sunt:
- valori mari adaugate in verigile externe ale lantului valoric (de catre transportator extern, angrosist, distribuitor);
Pentru cresterea ponderii valorii verigilor din tara ale lantului valoric ne propunem obiectivele din anexa 1.
Sectorul sticlei si ceramicii fine realizeaza un export de cca. 2oo mil.euro/an si un import de materii prime si materiale de cca. 130 mil.euro, balanta comerciala fiind pozitiva.

2. Unde vrem sa ajungem in urmatorii 3-5 ani:

- Dorim sa modernizam si sa dezvoltam actualele capacitati de productie pentru obtinerea unei cresteri a exportului cu 10 % anual;
- Sa aplicam urgent masurile necesare de protectie a mediului, prin respectarea celor mai bune tehnici pentru sector, prevazute de normele Uniuni Europene.
- orientarea catre produse realizate in tara si importul numai a celor care nu exista ca materii prime naturale, sau care nu se fabrica in tara (caolinuri, refractare speciale, coloranti, etc.).
- reducerea importurilor Romaniei prin orientarea producatorilor catre fabricarea de produse din specificul sectorului, care se importa la aceasta data, ceea ce va fi posibil prin reducerea costurilor actuale (borcane, flacoane, fiole etc);
Sectorul va dispune de mai multe informatii, decat in prezent despre cerintele principalelor piete externe.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta