Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
PIATA TURISTICA
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

1.Definirea si particularitatile pietei turistice. d7j16jh
2.Cererea turistica.
3.Oferta turistica.
4.Preturile in turism.
5.Trasaturile resurselor umane din turism.
6.Studierea pietei turistice.
7.Metode de cercetare a pietei turistice.

1.Definirea si particularitatile pietei:
Piata turistica este o componenta a mediului economico-social, un element important al pietei serviciilor de consum. Piata serviciilor reprezinta sfera economica in care nevoile de consum se manifesta sub forma cererii de servicii, iar productia sub forma ofertei de servicii si prin confruntarea celor 2 laturi se finalizeaza tranzactiile prin intermediul actelor de vanzare-cumparare.
Piata turistica este o sfera de interferenta a ofertei turistice materializata prin productia turistica si cererea turistica materializata in consum.
Piata turistica poate fi: - nationala
-internationala
Piata nationala: atunci cand intalnirea cererii si ofertei se realizeaza intre granitele nationale ale unei tari;
Piata internationala: aceasta suprapunere se realizeaza in afara granitelor nationale.
Piata turistica poate fi privita ca o piata activa pentru tarile primitoare de turisti si o piata pasiva pentru tarile emitatoare de turisti. Piata turistica poate fi influentata de o serie de factori obiectivi si subiectivi, permanenti si conjuncturali, factori acceleratori si factori cu efect negativ.
Factorii esentiali care influenteaza piata turistica: volumul, structura si calitatea resurselor turistice care exprima, de fapt, potentialul turistic al unei zone:
-gradul de amenajare turistica;
-nivelul de dezvoltare al infrastructurii;
-nivelul veniturilor si tarifelor;
-durata concediilor si a timpului liber;
-factorii conjuncturali.
Masurarea sau evaluarea cantitativa a pietei turistice se poate realiza cu ajutorul urmatorilor indicatori: a).-capacitatea pietei turistice care exprima cuantumul necesitatilor pentru un anumit produs turistic ce se manifesta pe piata la un momentdat, fara a se lua in calcul nivelul veniturilor consumatorilor sau nivelul preturilor si tarifelor. b).-potentialul pietei turistice care exprima cererea tuturor consumatorilor pentru un anumit produs turistic in functie de veniturile acestora si de pretul practicat pentru acel produs. c).-volumul pietei produsului turistic care se refera la cuantumul tranzactiilor comerciale incheiate pentru un anumit produs intr-un interval de timp determinat. Daca volumul pietei turistice este egal cu potentialul acestuia spunem ca piata este saturata. d).-locul pe piata al unui produs turistic care se refera la acea parte a volumului pietei turistice acoperita din vanzarea realizata pentru un produs turistic determinat.
Particularitatile pietei turistice:
1.-produsele turistice nu pot fi definite cantitativ si calitativ decat indirect si partial intrucat produsul turistic este un produs invizibil.
2.-este o piata fragmentata fiind alcatuita dintr-o multitudine de subpiete turistice ce apar ca urmare a confruntarii diversitatii de oferte turistice cu fiecare din modalitatile de percepere a acesteia de catre categoriile de consumatori.
3.-pe piata turistica oferta este perceputa sub forma unei imagini ce se formeaza ca urmare a informatiilor primite de turist din diverse surse.
4.-consumatorul nu decide intotdeauna singur in legatura cu prestatia turistica pa care doreste sa o consume intrucat apar acei participanti la cumparare care decid si influenteaza comportamentul de consum.
5.-sfera consumatorilor de turism nu se identifica cu ansamblul populatiei intrucat exista categorii de consumatori ce nu pot consuma produsul turistic din diferite motive.
6.-oferta turistica are un caracter teoretic, ea este cunoscuta de consumator numai prin intermediul informarii turistice si prin publicitate.
7.-in decursul unui an calendaristic apare o corelatie variabila a ofertei cu cererea ceea ce conduce la o crestere a pretului la o diminuare a rentabilitatii si la dezvoltarea inegala a diferitelor zone turistice.
Particularitati ale cererii:
1.-cererea turistica se manifesta intr-un numar infinit de variante nuantate de la un client la altul in functie de tipologia socio-profesionala, de forma de turism, de caracteristicile tehnice ale voiajului efectuat, de sursele financiare disponibile si de motivatiile de consum turistic.
2.-cererea turistica nu se caracterizeaza printr-un consum pe al aceluiasi produs turistic oferit la aceeasi destinatie.
3.-cererea turistica are un grad de spontaneitate mai mare decat cererea de marfuri.
4.-cererea turistica este sustinuta de motivatia turistica, motivatie care este intotdeauna profund personala si subiectiva.
5.-cererea turistica este dinamica, este diversa si eterogena cu o sezonalitate accentuata fapt care imprima pietei caracterul de piata opaca.
Particularitatile ofertei turistice:
1.-oferta turistica cuprinde un ansamblu de servicii a caror materializare se face in functie de capacitatea de primire.
2.-oferta turistica se caracterizeaza prin limite de ordin temporal stabilite in functie de conditiile minime pe care trebuie sa le intruneasca resursele naturale pentru a putea fi acceptate intr-o perioada din an.
3.-oferta turistica este complexa si eterogena cuprinzand elemente atractive, dar si elemente functionale care fac posibila desfasurarea productiei.
4.-in cuprinsul ofertei exista posibilitatea inlocuirii unui tip de oferta cu altul complementar satisfacand motivatii ce se pot substitui una pe alta.
5.-oferta turistica este rigida, ea nu poate fi deplasata, nu se poate stoca, iar oferta nevalorificata intr-o perioada echivaleaza cu diminuarea coeficientului de utilizare a bazei tehnico-materiale. Oferta turistica este rigida intrucat nu este posibila adaptarea sa permanenta la variatiile calitative de tip sezonier ale cererii turistice si la variatiile calitative ale cererii, determinate de diversificarea motivatiilor.
2.Cererea turistica
Cererea turistica reprezinta ansamblul persoanelor care isi manifesta dorinta de a se deplasa periodic si temporar in afara resedintei proprii pentru alte motive decat acela de a presta o activitate remunerata. Cererea turistica se formeaza la locul de resedinta al turistului pe care il numim bazinul cererii caracterizat prin diferite trasaturi etnice, economice, sociale si politice ale teritoriului national.
Consumul turistic: o forma de materializare a cererii ce include totalitatea cheltuielilor efectuate de cererea turistica pentru achizitionarea unor servicii si bunuri legate de motivatia turistica. Consumul turistic se realizeaza in cadrul bazinului ofertei implicand deplasarea.
Determinantii cererii se impart in: a).-determinanti economico-sociali; b).-determinanti motivationali. a).-Determinantii economico-sociali:
-factorul demografic (acesta este purtatorul cererii);
-timpul liber;
-urbanizarea;
-nivelul veniturilor;
-nivelul preturilor si tarifelor. b).-Determinantii motivationali:
-motivatia turistica care indeplineste 3 functii:
-functia de destindere;
-functia de divertisment;
-functia de dezvoltare.
Tipuri de cerere turistica in functie de particularitatile individului:
1.-cererea psihocentrica: care prefera acele zone turistice ce include amenajari cu grad ridicat de confort, cu servicii de calitate superioara care reproduc cat mai fidel, conditii de locuit de la locul de resedinta.
2.-cererea alocentrica: cea care prefera regiuni turistice putin cunoscute cu dotari materiale minimale, dar cu atractii naturale sau culturale deosebite (turisti exploratori).
3.-cererea cvasipsihocentrica: aceasta categorie prefera oferta turistica de calitate care sa reproduca conditiile de la locul de resedinta, dar care ofera satisfactia unui consum specific atat sub aspect material, cat si natural. Aceasta categorie prefera zonele departate, in tari dezvoltate sub aspect economic.
4.-cererea cvasialocentrica: cauta satisfactia turistica in marile contraste care exista intre culturi, civilizatii, pretentiile turistilor sunt legate in special de motivatia principala a calatoriei si mai putin de elementele functionale ale ofertei.
5.-cererea mezocentrica: care echivaleaza cu cea mai mare parte a consumatorilor ce au ca principala motivatie odihna in varianta de turism organizat.
Consumul turistic:
In turism volumul consumului trebuie sa fie echivalent cu volumul productiei. Volumul consumului este influentat in mod direct de nivelul preturilor si tarifelor si de venitul disponibil al consumatorului. Consumul turistic manifesta o puternica concentrare in timp intrucat coincide cu perioadele de timp liber, o concentrare in spatiu la nivelul destinatiei turistice, o concentrare in motivatie intrucat acesta este elementul fundamental care transforma cererea turistica in consum efectiv.
Cosul de consum turistic este alcatuit din:
-cazare;
-restauratie (detine intre 40% si 50% din totalul consumului);
-transport, agrement si alte consumuri specifice (30%-50%);
-alte cheltuieli.
3.Oferta turistica
Oferta turistica poate fi definita in urmatoarele moduri:
1.-cadrul si potentialul natural si antropic;
-echipamentul de productie a serviciilor turistice;
-sursa de bunuri materiale destinate consumului turistic;
-forta de munca specializata;
-infrastructura turistica;
-conditii de comercializare
2.-totalitatea elementelor turistice sau a atractiilor care pot motiva deplasarea turistilor si a elementelor destinate sa le valorifice, sa satisfaca cererea.
3.-ansamblul atractiilor naturale si istorice care pot determina vizitarea anumitor zone de catre turisti impreuna cu capacitatea organizatorica a retelei de a satisface in anumite conditii, cererea populatiei.
Componente ale ofertei:
1.Elemente de atractivitate;
2.Elemente functionale compuse din acele echipamente si servicii care fac posibila productia si pun in valoare atractivitatea.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2022 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite