Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
MERCEOLOGIE ALIMENTARA - OBIECTUL SI METODA MERCEOLOGIEI
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

1.-Obiectul merceologiei k5z23zf
2.-Evolutia si perspectivele merceologiei
3.-Conexiunile merceologiei cu alte stiinte
4.-Metode de cercetare utilizate de merceologie
1.-mercs=marfa loges=stiinta
In Romania merceologia a aparut in a doua jumatate a secolului trecut sub numele de “studiul marfurilor”.
Merceologia este stiinta cercetarii tehnico-economice a produselor intr-o conceptie integratoare a utilitatii, a calitatii raportata la necesitetea si eficienta economico-sociala. Este stiinta care studiaza gradul de acoperire si de satisfacere a nevoilor prin intermediul calitatii si al sortimentelor de marfuri. Merceologia are ca obiect de studiu proprietatile marfurilor care le confera utilitate si calitate, realizate in corelatie cu cerintele pietei, pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor in conditii de eficienta economica. Obiectul merceologiei a evoluat continu in forma si in continut, odata cu dezvoltarea productiei si a comertului. Datorita caracterului complex si dinamic al calitatii, merceologia studiaza produsele din punct de vedere tehnic, economic si social. Din punct de vedere tehnic studiul presupune cunoasterea temeinica:
--a principalelor proprietati ale produselor finite;
--a modului de reflectare a nivelului calitatii, a factorilor care actioneaza in sfera productiei (materii prime) si a celor care le influenteaza din domeniul comertului (ambalare, transport, depozitare).
Functia economica deriva din necesitatea studierii implicatiilor de natura economica, a nivelului calitatii produselor, atat la producator , cat si la beneficiar (cheltuieli de producere, reparatii) . Un loc important in cadrul acestei functii il ocupa problemele legate de optimizarea calitatii in functie de costurile de fabricatie, cheltuieli de comercializare si utilizare.
Optimizarea gamei sortimentale in functie de modul de corelare a criteriilor de calitate economica si sociala, precum si fluctuatiile cereri si ale ofertei, reprezinta domenii noi ale merceologiei.
Functia sociala consta in aplicarea in practica a cunostintelor referitoare la proprietatile care determina o anumita relatie ce apare in sfera consumului anumitor produse noi, la protectia consumatorilor si a mediului ambiant de actiunea nociva a unor produse.
Merceologia studiaza fenomene si probleme specifice marfurilor pe tot circuitul tehnic al acestora: producator, comert, consumator, mediul ambiant. Printre acestea figureaza cele referitoare la:
--clasificarea si codificarea marfurilor
--standardizarea si omologarea marfurilor
--receptia calitativa si cantitativa
--pastrarea si transportul marfurilor
--urmarirea comportarii la utilizator
Merceologia studiaza marfurile in sfera circulatiei economice in toate etapele logistice ale acesteia, intre care se stabileste un circuit international dus intors privind evolutia in timp si spatiu a calitatii si a gamei sortimentale. Componenta calitatii din cadrul obiectului de studiu al merceologiei, s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp, incat tinde sa fie o stiinta de sine statatoare (calitologia sau ingineria calitatii).
2.Evolutia si perspectivele merceologiei
Merceologia a aparut ca disciplina in tara noastra odata cu infiintarea unor scoli comerciale: 1864-Bucuresti, 1865-Galati, iar primele carti de “studiu al marfurilor” au aparut in 1879 si 1885. Infiintarea invatamantului comercial superior prin Academia de Inalte Studii Economice si Industriale la Bucuresti 1913, si Cluj-1920 a determinat predarea studiului marfurilor. Se studiaza in peste 70 de tari, dar avantul cel mai mare il ar in Japonia.
3.Conexiunile merceologiei cu alte stiinte
Merceologia face parte din categoria stiintelor de granita avand un profund caracter tehnico-economic si social. In obiectul ei se regasesc diferite forme si proportii cunostinte din circa 10 stiinte diferite. Legaturile clasice ale merceologiei sunt cu fizica, chimia, biologia, dreptul, matematica, economia, iar cu cele mai noi management, marketing si informatica. Multiple conexiuni ale merceologiei cu alte stiinte sunt datorate faptului ca marfa este cercetata ca o structura tehnico-economica, care genereaza un sistem de relatii cu necesitatile umane, cu mediul ambiant sau cu alte marfuri complementare in satisfacerea unor nevoi.
4.Metode de cercetare utilizate de merceolgie
Sunt 3 categorii de metode.
1.Metode de cercetare generala: a) Metoda inductiva (de la particular la general) care permite stabilirea unor legaturi cauzale intre datele acumulate in timp b) Metoda deductiva utilizeaza unele tehnici plecand de la general la particular (cunoscand proprietatile unui produs deducem modul de comportare in utilizare) c) Analiza presupune descompunerea unui produs in parti constitutive pentru cunoasterea aportului fiecarei parti la calitatea intregului d) Sinteza permite regruparea partilor obiectului descompus din analiza e) Metode matematice care permit optimizarea structurii sortimentelor de marfuri, a estimarii si cuantificarii calitatii f)Metode statistice pentru prelucrarea, analiza si interpretarea rezultatelor
2.Metode specifice: a) Metode psihosenzoriale (organoleptice) care ofera primele informatii despre aspectul interior sau exterior al marfii: forma, marime, culoare, miros b) Metoda tipologica permite desprinderea din totalitatea datelor de observatie a acelor caractere care pot alcatui o schema a realitatii, cu un grad suficient de coerenta pentru a servi drept schema de referinta a gamei sortimentale. c) Metode experimentale - au un caracter obiectiv si se folosesc pentru cercetarea calitatii produselor prin testari, analize,masuratori sau simulari care tind sa reproduca cat mai real conditiile in care se vor gasi marfurile in timpul utilizarii efective. d) Analiza structurii marfurilor permite identificarea naturii materiilor prime si se fac aprecieri asupra calitatii in functie de diferitele parti componente. e) Analiza functionala se aplica unor produse complexe cu un inalt grad de tehnicitate si consta in verificarea pe standuri de proba a nivelului performantelor in timp. f) Analiza comparativa se utilizeaza pentru ierarhizarea produselor in functie de nivelul calitatii atins pe piata interna sau externa tinand cont de mai multe criterii.
3.Metode moderne sau de concesie: a) Analiza valorii urmareste, pe fiecare produs, stabilirea unor corelatii rationale intre aportul partilor la utilitatea intregului, raportate la gradul de satisfacere a nevoii. Metoda a fost standardizata in 1979 la americani. b) Analiza morfologica- se bazeaza pe studierea sistematica a unui numar mare de valori ale proprietatilor cuprinse intr-o matrice, pentru a gasi in urma unor multiple combinari, variante de noi produse c) Metoda Brain Storni -urmareste identificarea intr-un grup a celor mai bune idei de produse si servicii noi. Principiul consta in culegerea a cat mai multor idei respectand anumite reguli, apoi analizarea oportunitatii lor din punct de vedere tehnic si economic. Se realizeaza astfel o triere sistematica a ideilor pana la identificarea celei mai bune solutii.

Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta