Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Interdependentele ecologie-economie
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

1.Evolutia raportului om-natura si economie-natura; k6k3kp
2.Relatia ecologie-economie;
3.Interactiunea mediu-economie:
3.1.Aparitia economiei mediului;
3.2.Trasaturile mediului ca sistem.Functii.
3.3.Caracterul biunivoc al relatiei mediu-economie;
3.4.Analiza sistemelor economice din perspectiva entropica.
1.Relatia om-natura a cunoscut diverse faze intr-un proces evolutiv de schimbare permanenta.In cursul primei faze numita si biocenoza s-a stabilit un echilibru spontan intre om si natura prin adaptarea si resemnarea continua a omului fata de natura.
In cursul celei de-a doua faze omul se detaseaza de natura si inarmat cu mijloace materiale din ce in ce mai puternice ,spoliaza resursele acesteia. Procesul de aparitie al fazei a-2-a se poate situa la trecerea de la o economie de subzistenta la o economie bazata pe profit si rentabilitate. Dezvoltarea mai intai dupa modelul unui ecosistem natural complet in cadrul unei economii naturale de tip agrar, societatea umana si-a modificat si diversificat optiunile insa din pacate intr-o directie care a erodat aceasta armonie dintre om si natura.
A-3-a faza ar fi cea a reconcilierii cand omul trebuie sa treaca de la iresponsabilitati la responsabilitati si de la spolierea naturii la gestiunea acesteia.
Relatiile stabilite de-a lungul timpului intre economie si natura au imbracat diverse forme grupate in general in 4 categorii:
-relatie simbiotica;
-relatie de indiferenta si neutralitate;
-relatie conflictuala;
-cautarea unei reconcilieri.
Relatia conflictuala aduce cu sine efectele externe (externalitatile -;Teoria lui PIGOU). In 1920 PIGOU pune in lumina notiunea de dezeconomie externa (au economie externa), prima notiune desemnand costurile si dezavantajele pe care activitatea unui agent economic le impune altora in absenta oricarei compensatii financiare sau schimb comercial.
Astfel poluarea atmosferei prin activitati industriale, transportul sau producerea de energie antreneaza o serie de consecinte negative asupra sanatatii si vegetatiei. Aceasta nu face obiectul nici unei plati compensatorii, nici unei tranzactii de pe piata. PIGOU pune in evidenta aceasta divergenta intre costul privat si costul social al acesteia.
Optiunea (taxa) trebuie sa fie de o valoare egala cu valoarea monetara a costului extern, adica cu diferenta dintre costul social si cel privat. Gratie acestei proceduri efectul extern monitorizat si centralizat face parte integranta din calculul economic. Aceasta integrare in sfera economiei a fenomenelor externe este desemnata in mod curent cu notiunea de internalizare a efectelor externe (internalizarea externalitatii).
2.Evidentierea aspectelor ecologice ale economiei a fost lansata la inceputul deceniului al-7-lea cand se constata o degradare accentuata a mediului ce punea in pericol progresul economic diminuat in unele tari si chiar stopat in altele.
Ecologia impinge economia spre schimbare, spre redefinirea teoriilor care au ignorat multa vreme problemele mediului natural, precum si legatura dintre crizele ecologice si cele economice.
Ecologia obliga economia la restructurare, regandire si crearea de noi modele de gestiune si administrare a societatii umane pe plan national si regional. Relatia dintre ecologie si economie se axeaza in principal pe 3 directii: a).O prima directie a fost aceea a precizarii cadrului teoretico-metodologic desprins cu ajutorul modelului matematic ce descrie relatia dintre dezvoltarea economiei si poluare. Cu ajutorul acestui model a fost posibila identificarea nivelurilor minime productive care in functie de capacitatea de absorbtie (asimilare) a mediului ambiant nu deterioreaza calitatea mediului in cadrul existentei instalatiilor de retinere si control al poluarii si al fenomenelor de economisire, nivelele minime putand creste semnificativ. Pornind de la abordarea statica a relatiei dintre dezvoltarea economiei si poluare a putut fi identificat punctul de echilibru pentru care calitatea mediului ambiant se mentine constanta. b).A doua directie tine seama de natura justitionala. Pentru o tara in tranzitie este foarte important de a pune bazele unui sistem justitional eficient care sa puna bazele si sa includa si cerintele de protectie a mediului. Aceasta se poate face prin prezentarea structurilor de proprietate si a responsabilitatii pentru daunele aduse mediului in concordanta cu principiul celor 3P (“Principiul poluatorul plateste”). c).In al -;3-lea rand se au in vedere probelemele legate de posibilitatile concrete de actiune pentru refacerea si protejarea mediului ambiant (dezvoltarea pietei ecoindustriei).
3.1.Interactiunea dintre mediu si economie este studiata de o noua disciplina si anume economia mediului,disciplina care promoveaza un demers stiintific echidistant fata de economist si ecologie raspunzand in totalitate reconcilierii dintre om si natura abordand si problemele reconstructiei ecologice.
Ecologia mediului este acea stiinta economica ce studiaza mediul inconjurator ca un bun public si sistemul bazat pe autoreproductie aflat in stransa interdependenta cu mediul economic care este un sistem bazat pe reproductie si dominat de legi economice (mediul este guvernat de legi biologice).
3.2.Trasaturile mediului ca sistem:
Trasaturi generale:
-mediul este un sistem viu si deschis dominat de legi biologice;
-intre elementele mediului exista o puternica interdependenta motiv pentru care el nu poate fi descompus in elementele sale componente pentru realizarea cuplarii cu activitatea economico-sociala decat cu pretul unor dezechilibre ecologice;
-conceptele de baza cu care se poate opera in analiza mediului ca sistem sunt entropia si cantitatea de informatie.
Trasaturi specifice:
-mediul se structureaza pe principiul specializarii;
-in conditiile existentei principiului specializarii intre elementele mediului nu functioneaza principiul substituibilitatii intre elementele sale componente.
-o alta consecinta a specializarii este ca intr-un sistem viu, complex si evoluat cum este mediul, nici unul din sistemele alcatuitoare nu poseda o specializare universal valabila altfel spus o specializare.
Functiile mediului:
-mediul este un factor economic de cea mai mare importanta considerat in mod traditional de analiza economica drept factor de productie ,alaturi de munca si capital;
-in linii generale, mediul fizic pe langa faptul ca este un factor productiv generator de input-uri primare dobandit in procesul de productie (prima functie) este, de asemenea, si “recipientul” produselor reziduale al proceselor productive si de consum care vor putea fi sau nu absorbite in functie de capacitatea de asimilare a mediului considerat.
-a-3-a functie a mediului este aceea de peisagistica (realizeaza si intretine peisajele) sau mediul este un furnizor de servicii cu caracter recreativ sau servicii legate de conceptul de calitate a vietii.
-mediul administreaza cel mai mare serviciu pentru umanitate, si anume mentinerea vietii pe Pamant, baza a intregii activitati economice.
3.3.Caracterul biunivoc: a). Relatia mediu-economie: are 2 componente:
-un suport oferit de mediu pentru inputurile economice;
-stocurile de mediu care sunt implicate in mentinerea echilibrului ecologic. b). Relatia economie-mediu: are 2 componente:
-un “mesaj” material catre mediu reprezentat de deseuri, degradari fizice rezultat in urma activitatii de productie si consum ale carui dimensiuni nu depind de performantele productiei si consumului.
-ansamblul efectelor induse de mesajul material al economiei catre mediu dependent de fazele succesionale ale acesteia.Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta