Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Probele - drept civil
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Probele sunt mijloace legale prin care se urmareste, de regula, formarea convingerii instantei de judecata cu privire la existenta si continutul drepturilor si obligatiilor care formeaza obiectul unui litigiu. m2l13lg
Problema dovedirii unor drepturi si obligatii nu se ridica doar in fata instantelor de judecata, ci in fata altor autoritati, insa mijloacele de dovada si forta lor probanta sunt aceleasi.
Cu toate ca prin dovezi (probe) se incearca convingerea instantei cu privire la exercitarea unor drepturi ale partilor, obiectul probelor nu il constituie drepturile si obligatiile partilor, ci actele si faptele juridice din care aceste drepturi si obligatii rezulta. Aceasta deoarece drepturile, respectiv obilgatiile nu au o existenta materiala care sa permita o dovedire directa a lor, insa o data dovedite actele si faptele din care ele au rezultat, instanta poate sa traga concluziile necesare cu privire la drepturile si obligatiile partilor.

Sarcina probei
In procesele civile, asa cum spune si art. 1169, Cod civil: “Cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca”, iar cum prima propunere o face reclamantul inseamna ca, pentru inceput, lui ii revine sarcina de a-si dovedi pretentiile.
Pe parcursul procesului, in masura in care paratul incearca sa inlature pretentiile reclamantului sau chiar sa formuleze pretentii proprii impotriva acestuia, sarcina probei ii revine lui. De aceea, se poate spune ca pe parcursul unui proces sarcina probei se distribuie intre reclamant si parat. Este de observat ca, prin exceptie de la regula inscrisa in art. 1169, Cod civil, potrivit caruia sarcina probei revine pentru inceput reclamantului, legea prevede o seama de cazuri in care de la bun inceput sarcina probei revine paratului.
O astfel de exceptie ar fi art. 58, Codul familiei, care, in situatia contestarii unei recunoasteri de paternitate de catre mama, de catre cel recunoscut sau de catre descendentii acestuia, prevede ca dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai, cu toate ca autorul recunoasterii sau, dupa caz, mostenitorii sai sunt parati in acest proces.
Probele din procesele civile apar ca fiind o problema care priveste cu prioritate partile procesului, deoarece ele sunt acelea care propun instantei de judecata probele prin care inteleg sa-si sustina pretentiile. Potrivit art. 130, Codul de procedura civila, “Judecatorul poate sa intervina activ in materia probatiunii”, el fiind dator sa staruie, prin toate mijloacele pentru aflarea adevarului, corecta incadrare a faptelor, ceea ce ii permite sa ordone admiterea oricaror probe pe care le considera necesare, chiar daca acestea nu au fost propuse de catre parti si chiar daca partile s-ar opune le admiterea acestora. Se mai poate ridica problema daca partile pot sa convina in privinta probelor ce urmeaza a fi admise in cadrul unui proces.
S-a observat ca reglementarea din Codul civil, in materia probelor, au un caracter dispozitiv. Ca urmare, partile se pot abate de la ele prin intermediul unor conventii, intelegeri incheiate fie anterior, fie in timpul procesului. Aceeasi solutie se desprinde si din art. 1191, aln. 3, Cod civil, care dispune ca partile pot conveni ca, si in situatiile prevazute la aln. 1 si 2 din acelasi articol, sa se poata face dovada cu martori, daca acesta priveste dreptul de care ele pot sa dispuna.
Cat priveste reglementarea probelor este de observat ca dispozitiile cu privire la probe se gasesc atat in Codul civil, cat si in Codul de procedura civila si Codul comercial.
Codul civil, in art. 1169 -; 1206, reglementeaza principalele mijloace de proba, cat si aspectele legate de admisibilitatea acestora.
Codul de procedura civila, in art. 167 -; 241, reglementeaza aspectele legate de administrarea probelor in fata instantelor de judecata precum si doua mijloace de proba: probele materiale si cercetarea la fata locului.
Mijloacele de proba prevazute de Codul civil sunt:
1) Inscrisurile
2) Marturia
3) Marturisirea
4) PrezumtiileColt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta