Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    

 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate


Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Doctrinele socialiste
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
In miscarea de idei contemporana, doctrinele socialiste ocupa un loc care nu poate fi preluat de alta doctrina. Doctrinele socialiste au un rol distinct, bine determinat. In cadrul familiilor de partide din Europa au o greutate in viata politica. Acest lucru este dovedit de faptul ca succesiunea la putere se face intre democratia crestina si social-democratia. Acest tip de partide guverneaza in Germania, Anglia, Franta etc. La un moment dat, 13 din cele 15 tari ale UE aveau guvernare socialista. e5s3sf
Prezenta socialismului in gandirea moderna se explica din rationamente interne si de sub presiunea faptelor istorice. In politica exista trei mari familii: liberalismul, socialismul si nationalismul.
Doctrinele socialiste se raporteaza la evolutiile societatii moderne, propunand propria sa interpretare, propriile sale scenarii.
In ceea ce priveste viziunea despre societate, doctrinele socialiste remarca virtutiile spiritului modern, increderea in stiinta, increderea in capacitatea industriei de a asigura dezvoltarea economico-sociala, sustin ideea de progres social, remarca transformarea modului de productie si de viata traditional si consecintele pentru structura interna de valori a societatii moderne.
Pornind de la aceasta imagine asupra realitatii, in general, doctrinele sociale actioneaza asupra disfunctionalitatilor pe care societatea moderna le genereaza in structurile sociale. Acestea pleaca de la premisa ca, desi industrialismul impulsioneaza progresul social-economic el este autorul unor rupturi intre sectoarele economice, intre sat si oras, intre membrii societatii care ajung impartiti in clase si paturi sociale bogate si sarace, intre popoare si natiuni bogate si sarace.
Aceste clivaje sunt sursa unor tensiuni fata de care se cer introduse remedii in numele uneia dintre valorile fundamentale ale epocii moderne -; egalitatea sociala intre oameni, care trebuie sa stea la baza unui proiect social in care distributia valorilor in societate sa se realizeze pe baza echitatii.
In ceea ce priveste libertatea, doctrinele socialiste o considera un reflex al gradului de dezvoltare a unei societati, pentru ca libertatile umane au un caracter social-istoric si un suport obiectiv social-material.
Teoria centrala a doctrinei socialiste
Pune accentul pe mecanismele sociale colective si pe convingerea ca statul ca instrument de organizare si conducere a unei societati are un rol activ in structurarea rationalitatii colective, in asigurarea pastrarii agregatului socia-politic si in asigurarea optimului sau functional.
Primii socialisti au acordat un plus de incredere capacitatii unei societati structurate de a-si cunoaste si orienta mecanismele marunte.
Doctrinele socialiste s-au afirmat ca niste programe viitoare, de viitor.
In preajma revolutiei franceze se constata inmultirea viziunilor despre societatile viitoare, viziuni numite utopii, dupa opera lui Thomas Morus -; “Utopia”.
Babeuf -; “Conspiratia egalilor”
Datorita acestei conspiratii se rastoarna ordinea actuala si se instituie o societate a egalitatii. Proprietatea privata se desfinteaza instituindu-se proprietatea nationala Se desfinteaza banii si comertul si se incredinteaza toate functiile statului.
Ideea de organizare echitabila a unei societati se poate realiza cu conditia descoperirii cauzei relelor. Cauza e exploatarea, faptul ca societatea se bazeaza pe exploatare. De aceea, proletariatul va trebui sa aiba o doctrina, sa se organizeze politic.
In partea a doua a sec. XIX se dezvolta partidele liberale, in special, si sistemul de partide, in general. Tot in aceasta perioada se dezvolta partide ale proletariatului. In urma revolutiei din Rusia, urmata de un efort de implementare a ideilor, Lenin organizeaza Internationala a III-a Comunista.
Pana in 1968, Internationala Socialista a fost orientata impotriva doctrinelor comuniste din tarile europene.


Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2020 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite