Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Marturia
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Marturia este o relatare facuta oral in fata instantei de catre o terta persoana, cu privire la acte si fapte petrecute in trecut si care sunt in legatura pretentiile partilor din proces. f8i6ib
Marturia (proba testimoniala) este admisa neconditionat pentru dovedirea faptelor juridice insa, in privinta actelor juridice ea este supusa, potrivit art. 1191, Cod civil, la doua limitari prevazute de aln. 1 si 2.
Aln. 1: “Dovada actelor juridice a caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, nu se poate face decat prin act autentic sau prin act sub semnatura privata”. Cum textul a ramas nemodificat din 1952 si cum suma de 250 lei este derizorie inseamna ca, practic, dovada actelor juridice, indiferent de valoare, se poate face prin inscrisuri.
Aln. 2: “Nu se va primi niciodata o dovada cu martori impotriva sau peste ceea ce contine un inscris, chiar daca actul constituit prin inscris ar avea un obiect cu o valoare sub 250 lei”.
Limitarile din art. 1191 privesc doar actele civile, nu si actele comerciale care, in principal, pot fi dovedite prin orice mijloc de proba. Prin exceptie, nici in materia comerciala nu se poate face cu martori dovada contrara unui inscris, in acele cazuri in care legea comerciala prevede in mod expres pentru un act juridic necesitatea incheierii lui in forma scrisa.
In al doilea rand, limitarile prevazute de art. 1191 privesc doar partile actului juridic, nu si pe terti, care pot face dovada contrara prin orice mijloc de proba.
In al treilea rand, limitarile nu isi gasesc aplicare atunci cand este vorba de anumite fapte conexe incheierii actului juridic. De aceea se va admite dovada cu martori, cu toate ca exista un inscris, atunci cand una dintre parti va dori sa dovedeasca faptul ca a consimtit la incheierea actului ca urmare a unui dol savarsit de cealalta parte, ca urmare a violentei, cat si atunci cand se incearca dovedirea faptului ca actul juridic a avut o cauza ilicita ori imorala sau ca prin el s-a urmarit fraudarea legii. De la limitarile prevazute de art. 1191 in aln.1 si 2 se pot evidentia doua categorii de exceptii.
Prima o constituie categoria acelor exceptii care ingradesc si mai mult posibilitatea admiterii probei cu martori. Aici intra actele solemne, care pot fi doveditoare intotdeauna doar prin infatisarea inscrisului cerut de lege pentru valabilitatea lui, precum si acele acte pentru care legea prevede in mod expres forma scrisa ca mijloc de dovedire a lor.
Ex: Tranzactia.
Exceptiile care extind admisibilitatea probei cu martori in materie de acte juridice sunt:
1) Existenta unei conventii intre parti, in care se prevede ca va fi admisibila proba cu martori si in situatiile prevazute de art. 1191, aln. 1 si 2. Posibilitatea incheierii unor astfel de conventii este prevazuta de art. 1191, aln. 3 si singura cerinta pentru admisibilitatea unor asemenea conventii este aceea ca procesul sa aiba ca obiect drepturile de care partile pot sa dispuna.
2) Existenta unui inceput de dovada, care poate fi completata cu martori sau cu prezumtii. Inceputul de dovada este un inscris care provine de la partea careia i se opune, inscris care nu trebuie sa poarte semnatura acesteia, dar care trebuie sa faca verosimile pretentiile partii care intelege sa se foloseasca de el.
Sunt considerate un inceput de dovada scrisa: inscrisurile sub semnatura privata care nu indeplinesc cerinta multiplului exemplar, cele care nu contin mentiunea “bun si aprobat”, mentiunile dintr-un inscris autentic care sunt straine de obiectul actului juridic etc.
3) Imposibilitatea materiala de preconstituire a unui inscris prevazut de art. 1198, care dispune ca: “Dovada cu martori este admisa totdeauna cand creditorului i-a fost cu neputinta sa procure o dovada scrisa”. Textul enumera in continuare cateva situatii care constituie o astfel de imposibilitate. In realitate, acele situatii enumerate, cu caracter exemplificativ sunt fapte juridice in majoritatea lor, care oricum ar fi putut fi dovedite prin martori.
4) Tot din art. 1198, aln. 4: Imposibilitatea materiala a creditorului de a conserva inscrisul doveditor, imposibiliate care potrivit practici, poate sa constea nu numai intr-un caz de forta majora, ci si intr-o alta imprejurare care exclude culpa creditorului, cum ar fi sustragerea inscrisului de catre debitor.
5) Imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris, ipoteza neprevazuta de lege, dar admisa in practica si care poate sa rezulte din relatiile de rudenie care exista intre parti.Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite