Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
AUTOEDUCATIA
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
r5s4sx
Autoeducatia reprezinta o directie de evolutie a activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii umane care implica transformarea obiectului educatiei in subiect al educatiei, capabil de autoevaluare si de autoproiectare pedagogica.
Definirea autoeducatiei, la nivelul unui concept pedagogic fundamental, presupune intelegerea functiei si structurii specifice activitatii de (auto)formare-(auto)dez-voltare a personalitatii umane.
Functia principala a autoeducatiei angajeaza transformarea obiectului educatiei in subiect al educatiei in urma unui proces care implica valorificarea unui ansamblu de actiuni educationale, proiectate si realizate permanent la un nivel calitativ superior, intr-o perioada de timp determinata. Aceasta presupune:

- (auto)proiectarea-(auto)realizarea unei "educatii pentru sine";
- (auto)formarea individualizata (care implica valorificarea deplina a propriei experiente, fara interferenta altor/altei medieri);
- "autoformarea metacognitiva" (care vizeaza capacitatea de "a invata sa inveti "/"educabilitate cognitiva, independenta de continutul invatarii");
- autoformarea permanenta (care angajeaza capacitatea de asumare a sarcinilor centrate asupra propriei formari, specifice fiecarei varste scolare si post-scolare) - Dictionnaire encyclopedique de l'education etde la formation, , . ,.
Structura autoeducatiei evidentiaza existenta unor elemente comune, aproape identice, situate la nivelul structurii actiunii educationale. Diferenta specifica provine din pozitia diferita a "obiectului educatiei" care in cazul "autoeducafiei" devine "subiect" al propriei sale activitati de formare-dezvoltare a personalitatii, respectiv "subiect" al procesului de autoformare-autodezvoltare a personalitatii.
Saltul calitativ este marcat Ia nivelul structurii actiunii educationale prin conexiunea inversa interna (c.i.i.) realizata, care probeaza capacitatea, dobandita de "obiectul educatiei", de autoevaluare a rezultatelor si de autocunoastere a resurselor propriei sale activitati ( structura actiunii educationale).
Prin interiorizarea deplina a acfiunii educationale eficiente aceasta capacitate poate evolua in directia autoproiectarii pedagogice a unor mesaje educationale orientate spre (auto)formarea-(auto)dezvoltarea permanenta a obiectului educatiei. Este momentul in care obiectul educatiei devine efectiv subiect ale educatiei.
Continutul autoeducatiei reflecta raporturile dintre activitatea de formare-dezvoltare si activitatea de autoformare-autodezvoltare a personalitatii umane, raporturi mediate calitativ prin intermediul "educatiei permanente". Astfel, "a educa in perspectiva educatiei permanente inseamna, in esenta, a determina un autentic proces de autoeducatie" (Toma, Steliana, , .).
Raportul educape-autoeducatie construieste practic un nou echilibru intre factorii externi si factorii interni ai activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii, factori situati pe o linie de evolutie ascendenta. Astfel educatia, aflata initial alaturi de mediu in ipostaza unui factor extern, devine treptat - prin educatie permanenta si autoeducatie -un factor intern stabil, care reflecta, la nivel functional si structural, capacitatea intrinseca a personalitatii umane de (auto)perfectionare continua a activitatii sale individuale si sociale.
Educatia asigura, la acest nivel, atingerea scopului pedagogic fundamental al organizatiei scolare moderne si postmodeme: "a face din obiectul educatiei subiectul propriei sale educatii, din omul care capata, educatie omul care se educa el insusi" (Faure, Edgar, , .).
Continutul autoeducatiei poate fi analizat din perspectiva procesului de dezvoltare a personalitatii in diferite etape ale vietii ( Barna, Andrei, ). in acest context, autoeducafia, in calitatea sa de "activitate desfasurata in scopul perfectionarii propriei personalitati" are simultan."
- un caracter subiectiv, reprezentand un produs al educatiei superior proiectata, organizata, coordonata, (auto)perfectionata;
- un caracter auto-reglator, reprezentand saltul functional de la conexiunea inversa externa (subiect-obiect) la conexiunea inversa interna (subiect-subiect);
- un caracter corelativ, reprezentand legatura structurala existenta intre autoins-truire-autoinstruire permanenta-autoeducafie-autoeducatie permanenta;
- un caracter procesual, reprezentand linia de continuitate dintre etapa autoedu-catiei potentiale si etapa autoeducatiei reale, posibila dupa dobandirea "constiintei de sine", in jurul varstei de ani.
Metodologia autoeducatiei avanseaza "un model filosofic" al educatiei, bazat pe reflectie, dar si "un model economic" bazat pe folosirea cu maxima eficienta a timpului educatiei.. Aceste modele dezvolta la nivelul sistemului educational (scolar, extrascolar, postscolar) patru categorii de metode de cultivare a autoeducatiei:
- metode de autocontrol: autoobservatia, autoanaliza, introspectia;
- metode de auto stimulare: autoconvingerea, autocomanda, autocritica, autosugestia, comunicarea prin interactiune, exemplul, jocul individual si colectiv, autoexer-sarea;
- metode de autoconstrangere: autodezaprobarea, autocunoasterea, autorenunta-rea, autorespingerea;
- metode de stimulare a creativitatii: strategii creative de tip didactic, lectura-scri-erea creativa; asocierea de idei, planul rezumativ, autoevaluarea, autoaprobarea, auto-avertismentul.
Reactualizarea unui "model psihologic" de abordare a educatiei permite avansarea urmatoarei taxonomii a strategiilor angajate in autoformarea-autodezvoltarea personalitatii umane: metode si procedee de stimulare a proceselor intelectuale (integrate pedagogic la nivel de: autoconvingere, autosugestie); metode si procedee de stimulare a proceselor afective (integrate pedagogic la nivel de autostimulare, autoconsolare, auto-condamnare, autopedepsire); metode si procedee de stimulare a proceselor volitive (integrate pedagogic la nivel de: autointeriorizare, autocomanda, autoaprobare) - Barna, Andrei, , ..
Problematica autoeducatiei, abordabila in conditiile societatii contemporane, angajeaza noi reconsiderari conceptuale si metodologice ( Revista de pedagogie nr.-/, Autoeducatia, .-):
- clarificarea raportului dintre "eteroeducatie" (educatia prin altii) si "autoeducatie" (educatia prin sine), in termeni de interactiune: educatia eficienta, bazata pe auto-cunoastere si autoevaluare = premisa autoeducatiei;
- eliminarea polaritatilor exclusiviste (intre "eteroeducatie" si "autoeducatie") sau absolutiste (ruperea educatiei de autoeducatie sau, din contra, tratarea educatiei doar ca autoeducatie = conditia autoeducatiei;
- constientizarea importantei "idealului de viata" pentru declansarea si desfasurarea corecta a procesului de autoeducatie = determinarea autoeducatiei;
- implicarea modelului moral si cultural de autoperfectionare in activitatea de autoeducatie = autodeterminarea autoeducatiei.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta