Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
ATITUDINEA PEDAGOGICA
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
c3m12mu
Atitudinea pedagogica reprezinta un ansamblu de insusiri stabilizate la nivelul structurii personalitatii care marcheaza a anumita pozitie angajata cognitiv, afectiv, motivational si caracterial in raport cu activitatea de educatie proiectata si realizata in diferite contexte institutionale, si noninstitutionale.
In plan psihologic, atitudinea pedagogica defineste "o stare de spirit sau o dispozitie interioara dobandita de o persoana in relatiile sale cu sine si cu mediul exterior" (Dictionnaire actuel de l'education, , . ).
in plan social, atitudinea pedagogica defineste o modalitate relativ constanta de raportare a personalitatii umane la realitatea culturala, economica, politica, religioasa etc. din perspectiva semnificatiilor educationale angajate direct sau/si indirect.
Functia directionala a atitudinii pedagogice asigura: a) orientarea valorica a proceselor cognitive specifice personalitatii educatorului (atitudini cognitive bazate pe: cunoastere empirica-logica; rationament deductiv-analogic; operatii fundamentale de analiza-sinteza; operatii instrumentale de tip algoritmic-euristic); b)angajarea dispozi-

tiilor profunde ale personalitatii educatorului (atitudini afective, atitudini motivationa-le); c) raportarea starii de spirit a personalitatii educatorului la anumite valori sociale (atitudini caracteriale fata de invatare, perfectionare, politica educatiei, reforma educatiei etc).
Continutul atitudinii pedagogice valorifica urmatoarele dimensiuni generale, de natura psihosociala ( De Landsheere, Gilbert, . .. ): a) directia de actiune, care presupune adeziunea sau neadeziunea (cognitiva, a-fectiva, motivationala, caracteriala) explicita fata de anumite valori sau "actori" implicati in activitatea de educatie; b) gradul de implicare (cognitiva, afectiva, motivationala, caracteriala), care sustine desfasurarea in timp si spatiu a activitatii de educatie; c) intensitatea (cognitiva, afectiva, motivationala, caracteriala) angajata de subiect (cadrul didactic) in proiectarea si realizarea activitatii de educatie. d) coerenta actiunii sustinuta - cognitiv, afectiv, motivational. caracterial - la nivelul corelatiei optime dintre opiniile exprimate si comportamentul asumat; e) forta de persuasiune - cognitiva, afectiva, motivationala. caracteriala - care influenteaza conduita reala a subiectului si a obiectului educatiei pe tot parcursul desfasurarii activitatii de educatie.
Caracteristicile atitudinii pedagogice a cadrului didactice reflecta dimensiunile psihosociale evocate, concentrate la nivelul urmatoarelor note esentiale: stabilitate si pregnanta angajate in plan caracterial; valorificare afectiva pozitiva, dominanta in raporturile realizate cu comunitatea scolara si cu comunitatea educativa locala; directionare motivationala interna, centrata spre autorealizare, autoperfectionare, autodepa-sire a performantelor realizate; proiectare creativa a activitatii cognitive la parametri de inventivitate si de inovatie didactica si sociala, semnificativa la scara intregului proces de invatamant. ¦ .
Atitudinile pedagogice specifice cadrului didactic contribuie la perfectionarea continua a activitatii educationale proiectata si realizata in mediul scolar si extrascolar. Ele sunt definitorii pentru structurarea personalitatii acestuia in masura in care intervin efectiv ca: atitudini fata de societate in general; atitudini fata valorile culturale (stiintifice, tehnologice, politice, economice, filosofice, religioase etc); atitudini fata de valorile educatiei (intelectuale, morale, tehnologice, estetice, fizice); atitudini fata de activitatea de invatare; atitudini fata de activitatea de munca si creatie; atitudini fata de comunitatea profesionala; atitudini fata de elev; atitudini fata de familie; atitudini fata de comunitatea educativa locala.Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta