Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
TOKYO
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
l7t15tm

Asezare si functie administrativa

Tokyo, cea mai mare suprafata urbana, capitala Japoniei si una dintre cele mai dens populate metropole din lume. Tokyo este situat la 35°41' lat N si 139°46' long E, la jumatatea coastei de est a insulei Honshu, cea mai mare dintre cele patru insule principale din arhipelagul Japoniei.
Orasul ocupa cea mai mare parte din sudul campiei Kanto, cea mai mare suprafata de teren plat din Japonia. Tokyo este capitala Japoniei din 1868, dupa ce dinastia Tokugawa (1603-1867), care a condus din Kyoto, a fost detronata. Atunci numele orasului a fost schimbat din Edo in Tokyo, ceea ce inseamna "capitala estica". Astazi Tokyo este centrul financiar, industrial, comercial, educational si cultural al Japoniei; de asemenea este si principalul punct pentru comert si relatii diplomatice cu restul lumii.
Din punct de vedere tehnic nu exista orasul Tokyo, deoarece denumirea a fost anulata intr-o reorganizare guvernamentala in 1943. In schimb Tokyo este o unitate speciala administrativa similara cu o prefectura, cea mai mare unitate a guvernamantului local in Japonia. Corect, se numeste Tokyo-to sau Metropola Tokyo si consta in 23 de cartiere speciale, 33 de orase si 8 suburbii. Metropola Tokyo ocupa o arie de aproximativ 2180 km2.

In centrul orasului se afla Palatul Imperial. La sud si vest de acesta se afla cele mai importante cladiri ale guvernului, cum ar fi Curtea Suprema, ministerele nationale. Mai la sud se afla Turnul Tokyo, care este inalt de 333m. La est de Palatul Imperial este districtul Marunouchi, cel mai mare centru de afaceri. Mai la est se afla centrul comercial cel mai important. La nord de Palatul Imperial se afla Jimbocho, un cartier cu foarte multe librarii. Domul Tokyo se afla la nord de acest cartier si este o moderna sala sportiva si de concerte.
Economie si transporturi

Tokyo are o economie deosebit de mare ce cuprinde: comert, finante, asigurari, productie, transport, etc. Cel mai mare complex industrial din Japonia este Regiunea Industriala Keihin, ce se afla intre Tokyo si Yokohama. In Tokyo, tiparirea si publicarea se afla pe primul loc in cadrul industriilor producatoare, avand un procent de 20%.

Portul din Tokyo s-a extins rapid in ultimii ani, ajungand acum sa fie pe locul 2 in Japonia in privinta valorii comertului (dupa Yokohama).

Prima cale ferata din Tokyo si totodata din Japonia a fost construita in 1872, intre oras si portul din Yokohama. Un sistem de cale ferata cunoscut sub numele de "tren glont" (datorita vitezei si formei locomotivei) a fost inaugurat in 1964.
Majoritatea strazilor din Tokyo au valoare istorica si sunt inguste, ceea ce le face nepotrivite pentru automobile.
Cel mai mare aeroport din Tokyo este Aeroportul Narita. Peste 20 milioane de pasageri folosesc acest aeroport in fiecare an.
Tokyo reprezinta centrul mass-media si de comunicatii al Japoniei. In 1990 Tokyo a fost orasul cu cele mai multe linii telefonice din lume.

Populatie

Tokyo este cea mai mare zona urbana din lume, avand peste 27 milioane locuitori. In Metropola densitatea populatiei este de 5443 loc/km2, iar in cele 23 de cartiere de 13000 loc/ km2, in timp ce in Japonia densitatea populatiei este de 328 loc/km2. Problemele ce apar datorita aglomeratiei sunt: blocaje de trafic, preturi foarte mari la chirii, poluarea sonora si a aerului, etc.
Pentru ca este capitala si centrul comercial al tarii, Tokyo atrage emigranti din toate colturile tarii. in special acestia sunt tineri ce vin la colegiu sau la universitate si de cele mai multe ori raman pentru a munci. In Tokyo este un numar mare de imigranti straini, in special din Coreea, China, SUA si Filipine.

Educatie si cultura

Tokyo este cel mai mare centru educational si cultural din Japonia. In Tokyo se afla peste 100 de universitati, unde invata 30% din studenti.
In capitala se afla si Muzeul National (cel mai mare din tara), specializat in arta traditionala japoneza, Muzeul de Stiinta, Muzeul National de Arta Moderna, etc.
Viata culturala din Tokyo cuprinde numeroase festivaluri si sarbatori. Orasul are numeroase teatre unde se joaca atat piese traditionale japoneze cat si piese moderne. Cateva orchestre simfonice multe organizatii muzicale mai mici care interpreteaza atat muzica traditionala Japoneza cat si vestica. O alta atractie majora in Tokyo este parcul de distractii Disneyland.

Istoric

Orasul Tokyo a aparut pentru prima data in istorie in secolul XII, fiind un sat numit Edo, situat in zona unde raul Sumira se varsa in Golful Tokyo; orasul nu a avut o importanta prea mare pana in 1650, cand a fost cucerit de Tokugawa Ieyasu. Pana in secolul 18 Edo devenise un important centru comercial, cultural si politic. In anul 1868 curtea imperiala a fost transferata la Edo si numele orasului a fost schimbat in Tokyo.
Tokyo a fost deseori lovit de cutremure distrugatoare si incendii, dintre care cel mai mare a avut loc in 1923 cand au murit peste 100000 de oameni si au fost distruse peste 200000 de cladiri, cateva parcuri.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial Tokyo a avut pagube majore. Raidurile aeriene dintre noiembrie 1944 si august 1945 au distrus mari parti din oras. Tokyo a fost ocupat de trupele SUA din septembrie 1945 pana in aprilie 1952. Dupa 1954 a urmat o perioada de expansiune rapida si de renovare.
In anul 1964 la Tokyo s-au desfasurat jocurile olimpice de vara, si cu aceasta ocazie au fost facute multe imbunatatiri orasului: au fost construite cateva strazi noi, hoteluri, calea ferata suspendata catre Aeroportul Haneda, precum si facilitatile pentru competitiile sportive.
Din 1970 Tokyo a continuat expansiunea rapida a zonei urbanizate. Totodata, guvernul initiaza proiecte menite sa transforme orasul intr-o metropola internationala.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta