Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Marketing
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Reprezentand un mod de gandire si actiune in sfera pietei, marketingul realizeaza o abordare sistemica a circuitului de activitati de productie, distributie si consum, constituind -; mai mult decat un ansamblu de metode si tehnici -; domeniul unei tinere stiinte, cu statut autonom, in campul teoriei conducerii stiintifice a fenomenelor si proceselor economico-sociale. Termenul de „marketing”, de origine anglo-saxona a cunoscut o larga circulatie internationala in perioada postbelica, desi originile sale sunt localizate la inceputul secolului nostru, in Statele Unite ale Americii. z8z3zj
Conceptul de marketing s-a bucurat de un numar mare de definitii, fapt motivat de numeroase intelesuri atribuite termenului si de evolutia rapida a acestui domeniu de activitate umana. Profesorul Philip Kotler de la Universitatea Northwestern, SUA, unul dintre cei mai reputati specialisti in marketing, formula in 1992 urmatoarea definitie:
„Marketingul reprezinta mecanismul economic si social prin care indivizii sau grupurile satisfac nevoile sau dorintele semenilor prin mijlocirea producerii si schimbului de bunuri si servicii.”
In fapt, intelesurile date conceptului de marketing sunt multiple, el reprezentand:
- o noua optica economica de conducere a proceselor cerute de dirijarea fluxului de bunuri si servicii de la producator pana la consumator, cu un dublu scop: satisfacerea superioara a cererii si maximizarea profitului intreprinzatorului;
- o functie a intreprinderii, ce dobandeste un continut concret, distinct de celelalte functii ale firmei (functia de cercetare-dezvoltare, productie, comerciala, financiar-contabila, de personal); cu ajutorul acestei functii conducerea firmei are posibilitatea sa cunoasca si sa anticipeze permanent cerintele pietei careia se adreseaza, sa produca si sa comercializeze acele marfuri ce raspund cat mai bine exigentelor consumatorilor, sa valorifice cat mai profitabil potentialul uman, material si financiar de care dispune.Schimbarea de optica pe care o determina marketingul in cadrul firmelor ce il adopta aduce in prim-planul prioritatilor decizionale cerintele consumatorului (utilizatorului) carora le subordoneaza problemele organizarii si conducerii proceselor de productie si desfacere.
Functiile marketingului sunt multiple:
- functia de cercetare a pietei, a nevoilor de utilizare sau consum, care este functia -; premisa;
- functia de crestere a capacitatii de adaptare a firmei la cerintele mediului sau de piata, care est functia -; mijloc;
- functia de satisfacere superioara a nevoilor de utilizare sau de consum;
- functia de maximizare a profitului;
Dezvoltarea extensiva a marketingului reprezinta largirea ariei sale de raspandire, incorporarea conceptiei de marketing de catre un numar tot mai mare de firme, nu numai din domeniul productiei materiale ci si din sfera comertului si a prestarilor de servicii; tot in acest context, marketingul a fost incorporat si in cadrul societatii civile, in cadrul organizatiilor neguvernamentale, dar si in cadrul partidelor politice, tocmai din cauza dezvoltarii acestuia si functiilor sale.
Unul dintre conceptele cele mai importante ale societatii de astazi este acela de „rentabilitate”. Conceptul se regaseste in toate domeniile economiei si vietii sociale, si, ca atare, trebuie sa se gaseasca si in domeniul politic.
Un produs este rentabil daca se vinde, o intreprindere este rentabila daca ofera produse sau servicii care se vand, etc. Orice activitate sau actiuni in orice domeniu se pot evalua prin rentabilitate. Un management competitiv asigura rentabilitatea utilizand instrumentele de marketing pentru cunoasterea pietelor, a nevoilor si cerintele consumatorilor.
Astfel, se vinde numai ceva de care este nevoie, este rentabil. Bunuri de care nu este nevoie, nu se vand. Deci cine nu este in stare si satisfaca nevoi prin ceea ce produce sau ceea ce ofera, nu este rentabil.
Marketingul, cel care strange informatiile de piata si fundamenteaza deciziile de conducere, are trasatura caracteristica esentiala de a avea in vedere tocmai studiul nevoilor si cerintelor consumatorilor.
Am abordat mai devreme ariile de extindere a marketingului, aratand implementarea acestuia in cadrul unui partid politic.
O comparatie a unei intreprinderi cu un partid politic, a structurilor acestora, releva urmatoarele: O conducere cu nivele ierarhice corespunzatoare exista atat intr-o intreprindere cat si intr-un partid; structuri de lucru specifice de proiectare, de executie, de distributie a produselor care se fabrica sau a serviciilor care se ofera exista intr-o intreprindere si trebuie sa existe si intr-un partid -; specificitatea lor depinde de specificitatea produsului fabricat si de cel caruia i se adreseaza pentru a-i satisface o nevoi, consumatorul final.
Un partid lucreaza cu informatii. El este atat beneficiar cat si distribuitor de informatii. O pondere insemnata o constituie categoria de informatie publica referitoare la activitatile partidului.
Produsele „fabricate si distribuite” de partid sunt informatii transmise cu ajutorul diverselor suporturi: actiuni, declaratii, mesaje, documente, interviuri, etc, sub forma scrisa sau vorbita.
In spiritul conceptului de marketing politic, ele trebuie sa contina mesaje de rezolvare a nevoilor celor carora li se adreseaza si trebuie sa aiba ca rezultat mentinerea si schimbarea adeziunii oamenilor in favoarea partidului.
Acesta trebuie, deci, sa aiba compartimente specifice de lucru, atat pentru a-si fabrica produsele cat si pentru a le distribui.
Se pot defini urmatoarele activitati principale ale unui partid, carora trebuie sa le corespunda compartimente de lucru specifice:
1. Activitatea interna de partid: cu o varietate mare de problematici si actiuni poate avea ca obiectiv relatiile intre nivelele ierarhice, actiunile forumurilor partidului, cluburi politice, elaborare de documente interne de partid, etc.
Aceasta activitate trebuie sa aiba ca rezultat final mentinerea adeziunii membrilor de partid la cauza acestuia.
2. Activitatea externa de partid, care se desfasoara in mediul extern al partidului: aceasta are mai multe sub-ramuri: - activitatea politica parlamentara si guvernamentala;
- activitatea politica in consiliile locale si judetene si in administratia locala;
- activitatea politica in sectorul civic;
Primele doua subcategorii de activitati trebuie sa aiba ca obiectiv rezolvarea nevoilor oamenilor, de la cele generale, la nivelul conducerilor tarii (executiv, parlament), pana la cele locale (executiv local, consilii locale).
A treia subcategorie de activitati trebuie sa aiba ca rezultat actiuni, nu neaparat politice, indreptate spre sectorul civic dar sprijinite logistic de partid, care trebuie sa conduca la sustinerea rezolvarii nevoilor, propuneri, dezbateri, etc., si in final la castigarea acceptului, adeziunii oamenilor la politica partidului.


Pentru toate cele patru tipuri de activitati enuntate, structura organizatorica a partidului trebuie sa aiba compartimente de lucru distincte, care sa reprezinte „sectiile de productie si desfacere a produselor partidului”, fiecare dispunand de instrumente de lucru specifice, de eficienta maxima, pentru a putea realiza „produse” specifice fiecarui tip de activitate, care sa fie „cumparate” de oameni si care sa conduca in final la realizarea obiectivului urmarit, acela de modificare a adeziunii alegatorilor in favoarea partidului.
Nevoile si cerintele societatii, cele mai diverse si la diferite grade de detaliere trebuie cunoscute de catre partidul care doreste sa-si atinga scopurile -; in detaliu -; castigarea alegerilor.
Obiectivul major al partidului este satisfacerea acestor nevoi si cerinte. Fiecare partid, rezolva aceasta problema prin mijloace specifice doctrinei politice pe care o promoveaza.
Cheia succesului pentru realizarea unui asemenea deziderat o constituie orientarea activitatii partidului intr-o viziune de marketing.
Astfel, ia nastere marketingul politic.
Marketingul politic se defineste ca fiind elaborarea, punerea in aplicare si controlul programelor, urmarind cresterea adeziunii la o idee, la o doctrina politica, la o cauza sociala, la un comportament social, schimbarea sau crearea unui nou tip de comportament, unele opinii, etc, in cadrul unuia sau mai multor grupuri vizate.
Pentru indeplinirea obiectivelor produse, este decisiva cunoasterea atitudinii factorului interesat de a cunoaste necesitatile si cerintele de o anumita natura, ale mediului social, de a le satisface cat mai bine.
Marketingul politic utilizeaza segmentarea pietei (in sens figurativ echivalent pentru ansamblul categoriilor de persoane, domenii, institutii sau alte categorii vizate), studii de piata, punerea in valoare a conceptele de comunicatie.
Actiunile politice se cer gestionate rational, urmarindu-se permanent problema optimizarii raportului dintre eforturi (material-financiare, de cele mai multe ori) si efectele obtinute, in sensul maximizarii rezultatelor sau minimizarii eforturilor.
Utilizarea marketingului in aceasta directie nu are alte restrictii decat cele adaptate la specificul politic.
Circulatia neingradita a informatiilor si asimilarea adoptarii deciziilor politice in optica si cu mijloacele marketingului necesita proiectarea si functionarea in cadrul structurii organizatorice a partidului a unui sistem informational de marketing.
Proiectarea si punerea in functiune a sistemului informational de marketing in structura a unui partid, necesita parcurgerea urmatoarele etape:
- prezentarea conceptului factorilor decizionali si adoptarea deciziei de constituire a sistemului informational;
- identificarea si delimitarea grupurilor de utilizatori; obtinerea cooperarii tuturor utilizatorilor potentiali din carul mediului intern al partidului;
- determinarea nevoilor de informatie ale acestor grupuri, inventarierea deciziilor curente care nu pot fi luate din lipsa de informatii; prefigurarea deciziilor ce vor fi adoptate in viitor;
- identificarea surselor efective si potentiale de informatie;
- identificarea fluxurilor informationale in cadrul mediului intern al partidului.
Sursele de informatii ofera elementele evaluarii si descrierii mediului intern si extern al partidului; investigarea acestora se realizeaza pe de o parte prin inventarierea nevoilor de informatii utile fundamentarii deciziilor si activitatilor politice, precum si informarii generale, iar, pe de alta parte, prin selectarea componentelor mediului (intern si extern) al partidului la care acestea se refera.
Sistemul de gestiune asigura stocarea, prelucrarea si punerea in utilizare a informatiilor.
Utilizatorii sunt clasati in mai multe categorii: personalul de conducere deliberativa si executiva, aflat pe diferite nivele ierarhice; populatia si mass-media; diverse surse consumatoare de informatie provenita din partea partidului.
Fluxurile informationale formeaza structura orizontala a sistemului informational, dar asigura si legaturile pe verticala.
Acesta este practic sistemul informational de marketing politic.
Acest concept este relativ nou ca recunoastere, dar metodele si functiile lui, precum si componentele sunt cunoscute din vechi timpuri, adica din momentul in care politica a devenit o profesiune, recunoscuta ca atare sau nu.Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui referat, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta