Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate



Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
ALTERNATIVELE PEDAGOGICE
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
q2e22eh
Alternativele pedagogice reprezinta acele variante de organizare scolara "care o-fera diferite solutii de schimbare a preceptelor oficiale, aplicate intr-o anumita epoca sau intr-un anumit context" (Dictionnaire actuel de l'education, 1993, pag. 415).
Conceptul operational de alternativa pedagogica angajeaza urmatoarele solutii posibile." corectarea unor deficiente la nivelul organizarii institutiei scolare; substituirea unor forme de realizare a activitatii; promovarea unor metodologii didactice diferite, opuse sau complementare; restructurarea cadrului de functionare a institutiei scolare .
' Legitimitatea alternativelor pedagogice este asigurata la nivelul Legii invatamantului (in cazul Romaniei, Legea nr.84/1995, art.5(2) si art.14) care "garanteaza dreptul la educatia diferentiata pe baza pluralismului educational". Variantele alese
12
"pot fi organizate in sistemul de invatamant de stat si particular, pe baza evaluarii si validarii lor de catre Ministerul invatamantului".
Proiectarea si realizarea alternativelor pedagogice presupune raportarea la finalitatile macrostructurale (ideal pedagogic-sco/n//7 pedagogice) si microstructurale Aobiective pedagogice generale) care asigura orientarile globale ale sistemului si ale procesului de invatamant. in acest context pot fi propuse variantele specifice de organizare a scolii si a procesului de instruire (obiective speci&ce-continut-metodologie) evaluabile la diferite intervale de timp in functie de criteriile auriculare unitare, instituite la nivel de sistem ( finalitatile macrostructurale si obiectivele pedagogice generale).
Planificarea educatiei angajeaza astfel responsansabilitatea comunitatilor teritoriale si locale care pot decide in favoarea unei anumite alternative pedagogice realizabila in cadrul sistemului de invatamant la nivel prescolar, primar, secundar sau chiar superior. O asemenea optiune permite distribuirea unei parti corespunzatoare din bugetul central destinat educatiei, completat prin contributiile aduse, prin diferite initiative (sponsorizare, suplimentare de fonduri, parteneriat, publicitate etc), realizabile in plan teritorial sau/si local.



La nivel de politica a educatiei, alternativele pedagogice stimuleaza aparitia si dezvoltarea "scolilor comunitare". Ele definesc un model de organizare scolara in cadrul caruia "personalul didactic lucreaza impreuna cu reprezentantii comunitatii locale (parinti, diferiti agenti sociali etc.) special pentru definirea scopurilor institutiei si pentru determinarea mijloacelor corespunzatoare de atingere a acestora" (Dictionnaire actuel de l'education, 1993, pag.416).
Alternativele pedagogice angajeaza, in acelasi timp, resursele de creativitate ale personalului didactic, valorificabile la nivel de sistem, in conditiile specifice invatamantului de stat sau/si ale invatamantului particular.
In cadrul sistemului de invatamant din Romania, prin initiativele realizate la nivel central, teritorial si local, dupa 1990, sunt institutionalizate urmatoarele variante de alternative pedagogice, aplicabile, in special in invatamantul prescolar si primar, cu deschideri spre invatamantul secundar: Waldorf; Montessori; Freinet; Jena-P eter sen; Head Start/Step by step...

Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta