Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
AGROMETEOROLOGIE - Statia si platforma meteorologica
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 
Instrumente utilizate pentru observarea si masurarea principalelor elemente meteorologice

Statia meteorologica este locul in care se executa observatiile meteorologice, ales dupa criterii care s asigure reprezentativitatea elementelor masurate pentru regiunea inconjuratoare. r5f7fc
Aceasta impune amplasarea pe teren deschis si tipic pentru regiunea in care functioneaza.
Densitatea retelei de statii este mai mare in regiunile unde variabilitatea elementelor meteorologice este mai pronuntata si mai ales in vecinatatea zonelor care constituie limite climatice. Pentru terenurile putin accidentate se considera insa suficienta amplasarea unui post pluviometric la 100 kmp., unui post termohigrometric la 500 kmp. Iar a unuia barometric, amemometric si heliografic la 5000 kmp.
Pentru realizarea unor studii regionale se impune ca perioada de observatii la astfel de statii sa fie de minimum 30 ani. Aceasta perioada trebuie sa fie mai mare pentru regiunile muntoase, acolo unde variabilitatea elementelor climatice, si in special precipitatiile atmosferice, este mai accentuata.
Organizatia Meteorologica Mondiala a luat masura standardizarii instrumentelor si metodelor de observatii utilizate de statiile meteorologice pentru ca rezultatele observatiilor sa poata fi comparate intre ele.
Pentru o statie trebuie cunoscuta cu precizie localizarea sa, data prin: denumire, coordonate geografice, altitudine, indicativ si numar.
Denumirea statiei este data de cea a localitatii pe teritoriul careia este amplasata. Indicativul statiei este compus din cinci cifre si reprezinta amplasarea sa pe suprafata globului terestru, in cadrul retelei meteorologice mondiale. Numarul reprezinta pozitia in cadrul retelei meteorologice nationale. La noi el este format din 6 cifre ce corespund unitatilor de grad, zecilor si unitatilor de minut ale latitudinii, respectiv longitudinii.
De exemplu, statia Bucuresti -; Baneasa are coordonatele geografice 44º30’ lat.N si 26º08’ long.E Numarul climatologic al statiei va fi 430608.
La statiile meteorologice activitatea de observatii si masuratori se incadreaza in 2 programe principale, programul sinoptic si programul climatologic.
1. Observatiile sinoptice se desfasoara pe intreg teritoriul Romaniei dupa ora oficiala, la diferite intervale de timp, de regula orare. Aceste observatii, transmise in flux rapid la serviciile teritoriale si la INMH, sunt utilizate in special in activitatea de prognoza si protectie meteorologica a navigatiei aeriene.
2. Observatiile climatologice se efectueaza dupa timpul solar mediu local, la inteval de 6 ore. Datele rezultate, dupa prelucrare si inscriere in tabele speciale si pe medii magnetice, sunt utilizate in activitatea de deservire meteorologica curenta si pentru constituirea arhivei nationale de date climatologice.
Platforma meteorologica
Este locul unde sunt instalate majoritatea aparatelor si instrumentelor meteorologice cu cre este dotata o statie. Este situata pe un teren deschis, reprezentativ pentru regiunea unde este amplasata statia. Platformele meteorologice standard au forma unui patrat cu latureile de 26 m. orientate N-S si E-V. Ele sunt inconjurate cu gard de sarma care nu impiedica circulatia aerului si nu permite iarna formarea troienelor de zapada. Fata de platformele standard, in conditii speciale, la statiile cu volum redus de informatii sau amplasare in zone cu relief dificil, se admite reducerea suprafetei pana la 16 x 20 m. In acelasi timp dimensiunile parcelelor la care se efectueaza programe speciale pot fi mai mari decat cele standard.
Conform recomandarilor OMM, in jurul platformei meterologice trebuie sa existe o zona de protectie meteorologica absoluta, adica un teren de 30 m. de la fiecare latura a ei in care sunt interzise executarea oricaror instalatii supraterane de irigatii si plantarea de culturi forestiere sau culturi agricole inalte. O recomandare speciala trebuie respectata in cazul in care statiile sunt in apropierea suprafetelor mari de apa: platforma in acest caz trebuie sa se afle la cel putin 100 m. de limita tarmului.
Solul platformei trebuie sa fie acoperit cu iarba iar circulatia se face pe carari special amenajate. Accesul la platforma precum si la aparatele instalate pe ea, cu exceptia heliografului, se face pe latura nrodica.
Daca temporar sau permanent pe platforma se instaleaza si alte instrumente decat cele standard se recomanda ca prezenta acestora sa nu influeteze fun ctionarea aparatelor de baza.
Instrumente si aparate utilizate la statiile meteorologice si locul amplasarii lor
Elementul meteorologic Instrumentul cu citire directa Aparatul inregistrator Locul instalarii
Presiunea atmosferica Barometrul cu mercur (aneroid) Barograful Localul statiei
Temperatura aerului (temp.adevarata) Termometrul uscat Termograful Platforma (adapostul meteorologic)
Temperaturile extreme - maxima - minima Termometrul de maximaTermometrul de minima Termograful Platforma (adapostul meteorologic)
Tensiunea vaporilor de apa. Umiditatea relativa a aerului. PsihometrulHidrometrul cu fir de par PsihografulHigrograful Platforma (adapostul meteorologic)
Cantitatea de precipitatii Pluviometrul Pluviograful Platforma
Grosimea stratului de zapada Rigra nivometrica - Platforma
Directia vantului Girueta Girueta inregistratoare Platforma
Taria (viteza) vantului Anemometrul Anemograful Platforma
Durata de stralucire a soarelui Heliograful - Platforma
Temperatura la suprafata solului Termometrul ordinar:- de maxima- de minima - Parcela special amendajata pe platforma
Temperatura in sol Terometrul de sol - Parcela special amendajata pe platforma
Adaposltul meteorologic
Adaposltul este format dintr-o cutie de forma paralelipipedica vopsita in alb pe exterior si netru in interior. Peretii sunt construiti din jaluzele, baza din plasa de sarma montata pe doua scanduri perpendiculare iar acoperisul, dublu, este acoperit cu panza de in impermeabilizata si prevazut cu un cos de ventilatie. Adapostul este montat pe picioare din lemn de 1,80 m. inaltime, in acest fel intrumentele pentru temperatura si umiditatea aerului avand partea sensibila la 2 m. deasupra solului, inaltime la care se recomanda masurarea temperaturii si umezelii aerului.
De obicei, pe platformele meteorologice exista doua adaposturi meteorologice, unul pentru isntrumentele cu citire directa ci cel de-al doilea pentru instrumentele inregistratoare.
Aparate inregistratoare
Pe langa instrmentele cu citire directa, pentru elementele meteorologice de baza se folosesc aparate inregistratoare. Acestea au trei parti componente principale:
- partea sensibila la variatiile elementului inregistrat; ea se deformeaza la variatiille, oricat de mici, elementului care se inregistreaza;
- sistemul de transmisie si amplificare alcatuit din parghii care amplifica deformatiile partii sensibile si le transmit catre sistemul de intregistrare;
- sistemul de intregistrare -; format dintr-un cilindru metalic cu mecanism de ceasornic; acesta efectueaza in mod uniform o rotatie completa in jurul axului sau in 24 de ore sau o saptamana iar pe el se afla infasurata o diagrama; pernita de la capatul sistemului de amplificare traseaza pe diagrama variatia elementului meteorologic inregistrat.
Pentru a putea folosi datele de la aparatele inregistratoare este necesara descifrarea diagramelor. Aceasta presupune o serie de operatii succesive, comune termogramelor, higrogramelor si barogramelor care pot fi sintetizate astfel:
- stabilirea corectiilor de timp;
- citirea valorilor orare pe curbe cu precizie de 0,1ºC la termograf, 1% la higrograf si 0,1 mb la barograf si notarea lor pe diagrama in dreptul ficarei ore, in partea de jos a diabramei.
- determinarea corectiilor pe baza valorilor de la intrumentele cu citire directa. Pentru aceasta se noteaza indicatiile instrumentelor cu citire directa la cele patru termene climatologice si anume indicatiile termometrului uscat pe termograma, valoarea umezelii relative pe higrograma si presiunea atmosferica redusa la 0ºC pe barograma; se calculeaza diferentele dintre aceste valori si cele inregistrate pe diagrama la aceleasi ore, rezultand astfel corectia. Corectiile pot fi pozitive sau negative.
- repartitia corectiilor de la cele patru termene, pe ore, intre doua termene de observatii. Repartitia se face aplicand regulile de interpelare liniara sau utilizand tabelele de corectie existente la statii.
- stabilirea valorilor extreme, carora lise aplica corectiile de la orele intregi cele mai apropiate.
Descifrarea pluviogramelor necesita reguli speciale care vor fi prezentate in ca;pitolul “Precipitatiile atmosferice”.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta