Document, comentariu, eseu, bacalaureat, liceu si facultate
Top documenteAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitateUltimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 

Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Droguri proiect - tipuri de droguri
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

 

Marijuana considerata ca si “drog de trecere”, impreuna cu hasisul si uleiul de hasis sunt diferite forme ale canabisului -; o planta cu frunze verzi, inalta, ce creste in zonele insorite ale globului. p4v1vi
Substanta responsabila pentru efectele psihoactive - starea de “high”, este delta-9-tetrahidrocanabinolul (THC). Cantitatea de THC ce se afla in marijuana, hasis sau uleiul de hasis determina puterea drogului.
Este un drog care deprima centrii nervosi. Marijuana este cel mai popular drog printre tineri, dupa alcool.
Este formata din frunzele, florile, tulpinile si semintele plantei cannabis, care este uscata si maruntita. Marijuana poate fi gasita si in Sinsemilla (din spaniola Sin semilla -; fara seminte) - varful inflorescent al plantei feminine nepolenizate a cannabisului.
Uzual i se mai spune iarba, buruiana, pot, Gandj. Marijuana este in mod obisnuit vanduta si depozitata in pungi de plastici, folii de aluminiu si tigari mici rulate.
Marijuana de obicei se fumeaza in tigari facute mana numite joints care degaja un miros patrunzator cand este fumata. Cand marijuana este partial fumata, este adesea tinuta cu o clema de rufe sau penseta. De asemenea frunzele pot fi fumate in pipe mici de lemn sau in pipe de apa, numite bongs. In final, marijuana poate fi introdusa in alimente, gatita si ingerata.

Accesoriile asociate consumului de marijuana includ :
- pipe, bongs-uri,
- foite de tigara,
- pungi plastic, cleme de rufe,
- cutii decorative (concepute sa ascunda si sa depoziteze marijuana),
- picaturi pentru ochi, spray-uri de gura, folosite ca sa acopere eventualele dovezi ale consumului de marijuana.

Cand cannabisul este fumat, THC este absorbit rapid in circulatia sanguina prin peretii alveolelor pulmonare. De aici este transportat la creier, moment in care se simte efectul de “high”. Acest lucru se poate produce in cateva minute si poate dura pana la 3-5 ore.
O alta caracteristica importanta a THC este faptul ca se depoziteaza in organism. THC nu este usor solubil in apa, dar se dizolva usor in grasimi. Astfel, din curentul sanguin, este absorbit rapid in tesuturile adipoase, spre deosebire de alcool, care fiind solubil in apa, este rapid excretat din organism, in 1-2 ore. Odata depozitat in tesutul adipos, THC este eliberat lent inapoi in fluxul sanguin. De exemplu, eliminarea unei singure doze de THC poate dura pana la o luna.
Efectele variaza de la o persoana la alta, depinzand de:
· cantitatea si concentratia in THC a canabisului consumat
· calea de administrare
· greutatea persoanei, starea ei de sanatate, dispozitia si experienta privind consumul acestui drog
· asocierea cu alte droguri, consumul in grup sau individual
In doze mici, marijuana poate duce la:
· absenta inhibitiilor,
· scaderea capacitatii de concentrare,
· cresterea frecventei cardiace,
· injectarea ochilor,
· calmare, stare de visare si relaxare,
· cresterea apetitului,
· tendinta de a vorbi si a rade mai mult decat in mod obisnuit,
· pierderea capacitatii de coordonare,
· concentrarea atentiei spre un singur lucru, ignorand totul in jur.
- un “joint” cauzeaza o stare de “betie“ asemanatoare cu cea rezultata in urma consumului a 6 doze de bere.
Doze mai mari pot cauza:
· detasarea de realitate,
· schimbatoare fluctuatii rapide ale starii afective: de la sentiment de incantare la anxietate sau panica,
· imagini inselatoare,
· pierderea identitatii,
· fantezii, halucinatii sau imagini distorsionate.
Efectele pe termen lung constau in afectarea:
· memoriei de scurta durata,
· gindirii logice,
· abilitatatilor de miscare,
· capacitatii de a efectua sarcini complexe ca de exemplu sofatul, manuirea diverselor aparate.
Aceste simptome dispar in mod normal cand trece efectul drogului.
Efecte pe termen lung:
· cresterea riscului de aparitie a bronsitei
· cancer pulmonar (tendinta de a retine fumul adanc in plamani, mai mult decat un fumator obisnuit poate fi mai daunatoare la utilizatorii sistematici de cannabis)
· schimbarea motivatiei
· pierderea energiei si a interesului pentru alte activitati
· scaderea puterii de concentrare, a memoriei si capacitatii de invatare -; aceste efecte pot dura cateva luni dupa ce s-a renuntat la consumul de cannabis, ele fiind reversibile
· interferenta cu producerea de hormoni sexuali -; scade apetitul sexual, cantitatea de sperma si ciclul menstrual devine neregulat
· perturbari psihice -; pot apare episoade scurte de comportamente psihotice, uneori in forme grave
Cannabisul a fost folosit in medicina mai multe secole, recent in tratamentul starii de greata a pacientilor bolnavi de cancer care fac chimioterapie, la pacientii cu glaucom, cand cannabisul reduce presiunea intraoculara si ca stimulent al apetitului la pacientii bolnavi de SIDA si in epilepsie.
Cannabisul este periculos cand este combinat cu alte droguri, cum este alcoolul. Efectele cannabisului sunt intensificate deseori intr-un mod imprevizibil in aceste combinatii. Desi de cele mai multe ori consumatorii de cannabis trec la consumul altor droguri, aceasta nu este o regula.
Consumul frecvent al unor doze mari de cannabis poate produce o toleranta moderata. Toleranta inseamna ca o persoana are nevoie de doze mai mari de drog pentru a ajunge la aceleasi efecte pe care le avea folosind cantitati mai mici. Consumatorii de cannabis pot avea o diversitate de probleme de sanatate, sociale, legale, financiare si de comunicare cu ceilalti, devenind dependenti de cannabis, ceea ce poate duce la fenomene de sevraj moderate, care constau de obicei in simptome asemanatoare gripei.
Numai un procent redus din utilizatori devine dependent de cannabis, dar cei care nu sunt dependenti, pot deveni in timp.
Putini din cei care consuma in mod ocazional pot sa-si deterioreze in mod serios sanatatea.
Cannabisul si sarcina.
Multe dintre droguri afecteaza fatul nenascut, de aceea este recomandat sa nu se foloseasca droguri in timpul sarcinii. Este cunoscut faptul ca THC trece prin placenta si ajunge la fat. Exista dovezi ca exista corelatie intre consumul de cannabis la femeia gravida si greutatea scazuta la nastere a fatului. De asemenea, s-a dovedit ca THC are efecte teratogene asupra fatului (modificari celulare ce duc la malformatii congenitale).

Hasisul este un extract de marijuana, sub forma de substanta rasinoasa, care variaza la culoare de la galben la maro-inchis si negru, sau sub forma de ulei de hasis, care este un ulei vascos.
Pentru ca hasisul contine o concentratie mai mare de THC decat marijuana, hasisul si uleiul de hasis sunt mult mai puternice si sunt vandute si folosite in cantitati mai mici.
Hasisul este impachetat cel mai adesea in folii de aluminiu, iar uleiul de hasis este stocat in sticlute mici. La fel ca si marijuana, atat hasisul cat si uleiul de hasis sunt fumate in pipe, dar ele pot fi deasemenea amestecate cu tutun, in tigari sau pipe. Astfel, ustensilele folosite in consumul de hsis si ulei de hasis sunt aceleasi si pentru marijuana: pipe, foite de tigara, pipe speciale, cleme de rufe, pipe de apa.
Hasisul si uleiul de hasis degaja un miros patrunzator atunci cand sunt fumate.
Efectele hasisului si uleiului de hasis sunt aceleasi cu ale marijuanei, dar ele pot fi mai intense datorita concentratiei mai mari de THC.

Halucinogenele sunt printre cele mai vechi droguri, utilizate pentru abilitatea lor de a modifica perceptia si dispozitia. De secole, multe dintre halucinogenele naturale, extrase din plante si ciuperci au fost folosite in scopuri medicale, sociale si religioase. Mai recent, au fost produse halucinogene sintetice, unele dintre ele fiind mai puternice decat cele naturale.
Mecanismele fiziologice, biochimice, farmacologice privind activitatea halucinogena nu sunt inca bine cunoscute. Chiar si numele acestei clase nu este cel mai potrivit, de vreme ce halucinogenele nu intotdeauna produc halucinatii.
Totusi, consumate in doze netoxice, aceste substante produc modificari ale perceptiei, gandirii si dispozitiei.
Efectele fiziologice sunt: cresterea frecventei cardiace, a tensiunii arteriale si dilatarea pupilelor. Efectele senzoriale variaza cu doza, contextul in care sunt consumate si dispozitia, determinand distorsiunea perceptiei. Efectele psihice includ tulburari ale gandirii asociate cu modificari ale perceperii timpului si spatiului. Timpul pare sa stea in loc si formele si culorile pot sa se schimbe si sa primesca noi semnificatii. Aceasta experienta poate fi placuta sau extrem de infricosatoare. Efectele halucinogenelor sunt imprevizibile de fiecare data cand sunt folosite.
Saptamani sau chiar luni dupa consumul halucinogenelor, consumatorul poate experimenta flashback-uri -; amintiri fragmentare din experienta traita sub influenta drogului, in absenta acestuia. Aparitia acestor flashback-uri este inprevizibila, dar apare mai des in situatii stresante si mai frecvent la tineri. Odata cu trecerea timpului, aceste episoade se raresc si devin mai putin intense.
Cel mai frecvent pericol la care se expun consumatorii de halucinogene este judecata alterata, care deseori duce la luarea unor decizii pripite si accidente.

Mescalina este o substanta halucinogena continuta de Peyote - un cactus mic, fara spini, Lophophora williamsii. Din cele mai vechi timpuri, ea a fost folosita de catre bastinasii din nordul Mexicului si sud-vestul Statelor Unite, in ritualurile traditionale religioase.
Varful cactusului -; coroana -; contine niste excrescente sub forma de disc, care sunt taiate si uscate. Acesti “butoni” sunt in general mestecati sau scufundati in apa pentru a produce un lichid toxic. Doza halucinogena pentru mescalina este de 0,3 -;0,5 grame (echivalenta la 5 grame de peyota uscata) si dureaza aproximativ 12 ore. In timp ce peyota produce efecte halucinogene vizuale puternice, cu relevanta pentru ritualurile religioase ale bastinasilor, spectrul intreg al acestor efecte a servit ca un model artificial al bolilor mentale. Mescalina poate fi extrasa din peyote sau poate fi produsa sintetic.

Psilocybina si Psilocyna - sunt substante chimice obtinute din anumite ciuperci ce se gasesc in Mexic si America Centrala. La fel ca si peyota, aceste ciuperci au fost folosite de secole in ritualuri. Ciupercile uscate contin in jur de 0.2-0.4% psilocibina si doar urme de psilocina. Doza halucinogena pentru ambele substante este intre 4-8 miligrame, echivalentul a 2 grame de ciuperci, efectele durand aproximativ 6 ore. Atat psilocibina cat si psilocina pot fi produse pe cale sintetica.

Dimetiltriptamina (DMT) - are o istorie veche in ceea ce foloseste folosirea ei in intreaga lume, ea putand fi gasita in diferite plante si seminte si poate fi deasemenea produsa sintetic. Este ineficienta cand este consumata pe cale orala, pana nu este combinata cu un al drog, care inhiba metabolizarea acesteia. In general, este prizata, fumata sau injectata Doza halucinogena la om este de 50-100 miligrame si dureaza intr 45 - 60 minute. Deoarece efectele dureaza numai in jur de o ora, aceasta experienta a fost denumita “calatoria omului de afaceri” - "businessman's trip." Alte halucinogene au structuri si proprietati similare cu ale DMT-ului.

LSD -; Dietilamida acidului lisergic este unul dintre cele mai puternice si mai bine studiate halucinogene.
A fost sintetizat in 1938 de Dr.Albert Hoffman, dar efectele sale halucinogene nu au fost cunoscute pana in 1943, cand Hoffman a consumat accidental LSD. S-a descoperit ulterior ca o doza mica, de numai 25 mg (echivalentul a cateva cristale de sare) a fost capabila sa produca halucinatii puternice.
Datorita structurii sale, similare cu o substanta prezenta in creier si datorita efectelor similare cu anumite psihoze, LSD a fost folosit in cercetarea bolilor mentale. In timp utilizarea ilicita a scazut, comparativ cu popularitatea initiala din anii ’60. Doza medie este intre 20-80 mg , efectele de high durand intre 10-12 ore. LSD in mod obisnuit este vandut impregnat in hartii absorbante (“sugativa cu acid”), tablete (“microdoze”) sau patratele subtiri de gelatina (“geamuri”).
Efectele fizice includ: dilatarea pupilelor, scaderea temperaturii corpului, greata, “piele de gaina”, cresterea glicemiei si a ritmului cardiac. In prima ora dupa ingestie, consumatorul poate experimenta modificari vizuale si modificari extreme in dispozitie.
In faza halucinatorie, el are modificari in perceptia spatiului si a timpului, insotite de perceptia distorsionata a marimii si formei obiectelor, a miscarilor, culorilor, sunetelor, atingerii si abilitatea consumatorului de a percepe obiecte prin intermediul simturilor. El poate descrie ca “aude culori” si “vede sunete”.
Abilitatea de a judeca rational si de a vedea pericolul este tulburata, facand consumatorul susceptibil la acte de autoagresiune. De asemenea, el poate agresa alte persoane prin faptul ca doreste sa conduca masina sau prin manuirea unor aparate.
Dupa o “calatorie” cu LSD, consumatorul poate sa sufere de o anxietate si depresie acuta pentru o perioada variabila de timp. De asemenea, consumatorul poate experimenta o “calatorie” neplacuta, rezultand panica, anxietate, pierderea controlului, confuzie si stari psihotice.
Au fost raportate flashback-uri la zile, luni sau chiar ani dupa ce a fost luata ultima doza.
Consumatorii aflati sub influenta LSD trebuie supravegheati indeaproape.

DOM, DOB, MDA, MDMA si 2C-B sunt variante sintetice de mescalina si amfetamine, sintetizate pentru producerea senzatiei de “bine”.
4-metil-2,5-dimetoxiamfetamina (DOM) a fost introdus pe piata drogurilor din San Francisco in deceniul 6 a acestui secol, poreclit STP, o abreviere pentru (Serenity -; fericire, Tranquillity -; liniste si Peace -; pace).
Doze intre 1-3 miligrame au produs in mod obisnuit alterari ale perceptiei si ale dispozitiei, in timp ce doze mai mari pot produce halucinatii puternice, care dureaza intre 8-10 ore.
Alte droguri ilicite analoage sunt DOB (4-bromo-2,5-dimetoxiamfetamina), MDA (3,4-metilendioxiamfetamina), MDMA (3,4-metilendioximetamfetamina - cunoscut si sub numele de XTC). Aceste droguri difera de la unul la altul in ceea ce priveste puterea, viteza de instalare a efectelor, durata actiunii si capacitatea lor de schimbare a dispozitiei, cu sau fara producerea de halucinatii. Aceste droguri sunt folosite de obicei la petreceri “rave”. Aceste droguri sunt consumate deobicei pe cale orala, cateodata prizate si foarte rar injectate. Deorece drogurile sunt produse in laboratoare clandestine, sunt rareori pure si cantitatea de drog din capsula sau tableta variaza mult.

XTC
MDMA (3,4-metilendioximetamfetamina), numit si Adam, Ecstasy sau X-TC este un drog sintetic, psihoactiv, halucinogen si cu proprietati asemanatoare amfetaminelor. Structura sa chimica, este asemanatoare cu cea a MDA si a metamfetaminelor, despre care se cunoaste ca deterioreaza creierul.
XTC este un asa-numit “designer drug” (drog proiectat), care reprezinta o amenintare serioasa asupra sanatatii, putand duce la deces.
Opiniile despre ecstasy sunt asemanatoare cu cele despre LSD, aparute intre 1950-1960, care s-au dovedit ulterior nefondate. In conformitate cu acestea, XTC creste increderea reciproca si doboara barierele intre iubiti si membrii ai familiei.
De obicei se administreaza oral in doza initiala de 80mg pina la 160mg;efectele apar dupa 30 de minute, ating maximul dupa o ora (o ora si jumatate), se mentin 4-6 ore dupa care diminua lasind loc efectelor secundare dupa cca. 6-7 ore. Inhalat sau fumat, efectele apar si dispar mult mai repede.

Multe din probleme asociate consumului de XTC sunt si cele intalnite in consumul de amfetamine si cocaina.
Ele sunt:
· probleme psihice, incluzand confuzie, depresie, tulburari ale somnului, anxietate severa, nevoia irezistibila de a consuma drogul si paranoia, in timpul consumului sau cateodata la saptamani dupa consumul de XTC
· simptomele fizice sunt: tensiuni musculare, sfaramarea involuntara a dintilor, vedere incetosata, gura uscata, miscari rapide ale ochilor, stare de lesin, frisoane si transpiratii
· cresterea frecventei batailor inimii si a tensiunii arteriale reprezinta un risc deosebit pentru cei care au afectiuni circulatorii sau cardiace
· Unele cercetari arata ca XTC cauzeaza, la fel ca si metamfetaminele, deteriorarea creierului
· XTC la fel ca si metamfetaminele, distruge neuronii producatori de serotonina, neurotransmitator ce joaca un rol direct in reglarea agresivitatii, dispozitiei, activitatii sexuale, somnului si sensibilitatii la durere. Din acest motiv, MDA si XTC sunt asociate cu trairea unor experiente sexuale, relaxare si sociabilitate deosebite.
· XTC produce degenerarea a 50% din neuronii care contin neurotransmitatorul dopamina. Aceasta duce in final la tulburari ale coordonarii motricitatii, asemanatoare cu cele intalnite in boala Parkinson. Aceste simptome ce debuteaza cu tremor se pot agrava, ducand in final la paralizie.

Phenciclidina (PCP) -; in 1950 phenciclidinele au fost folosite ca anestezice, dar datorita efectelor secundare precum confuzie si delir, utilizarea de uz uman a fost intrerupta. A devenit comercializata ca si anestezic de uz veterinar sub numele de Sernylan. Astazi, toata productia de phenciclidine de pe piata neagra este produsa in laboratoare clandestine.
Phenciclidinele, cunoscute in mod obisnuit sub denumirea de PCP sau sub denumirile de praf de ingeri, superiarba , buruiana ucigasa , combustibil de racheta , lichid de imbalsamare -; nume ce reflecta efectele bizare ale acestui drog. In forma sa pura este o pulbere cristalina solubila rapid in apa.
Totusi, cele mai multe din phenciclidine contin un numar mare de impuritati datorita manufacturarii, ceea ce determina in final culoare, ce variaza intre culoarea bronzului si maro si consistenta ce variaza intre pudra si masa elastica. Desi vanduta ca tablete si capsule, la fel de mult ca si pudra si forma lichida, este deobicei aplicata pe frunze de patrunjel, oregano, menta sau marijuana si fumata.
Efectele drogului variaza la fel ca si forma de prezentare.
O cantitate moderata de PCP deseori determina ca utilizatorul sa se simta detasat, distant, instrainat de mediul inconjurator. Vorbire incalcita, amorteala, pierderea coordonarii pot acompania aceasta stare de putere si invulnerabilitate. O privire in gol, miscari rapide si involuntare ale ochilor sunt cele mai usor observabile efecte.
Pot de asemenea apare halucinatii auditive, distorsionari ale imaginilor, tulburari grave de dispozitie si amnezie. La unii consumatori, PCP poate cauza anxietate sau paranoia, ostilitate violenta sau in unele cazuri psihoze care nu se pot distinge de schizofrenie.
Consumul de PCP este asociat unui numar mare de riscuri si se considera a fi unul din cele mai periculoase droguri.
PCP a fost initial introdus ca drog de strada in anii 60 si a castigat rapid reputatia ca drog ce poate cauza reactii negative si care nu merita riscul. Multe persoane, dupa ce au consumat odata, nu il vor mai folosi in mod constient a doua oara. Totusi, unii consuma PCP in mod constant pentru efectele de putere, invulnerabilitate si efectele ametitoare asupra creierului, care deseori au rezultat supararea, furia si disparitia amintirilor neplacute. Studii recente indica faptul ca PCP poate induce comportament criminal.
Consumat in doze moderate, efectele fizice ale PCP includ o usoara crestere a frecventei respiratorii, o mai pronuntata crestere a tensiunii arteriale si a pulsului.
Respiratia devine superficiala si poate apare o transpiratie puternica si imbujorare. Poate apare o amorteala generalizata a extremitatilor si incoordonare musculara.
Efectele psihice includ modificari distincte ale perceptiei schemei corporale, similare cu cele asociate intoxicatiei cu alcool.
Utilizarea de PCP in adolescenta poate interfera cu productia hormonilor de care depinde cresterea si dezvoltarea organismului si de asemenea poate interfera cu procesele de invatare.
La doze mari, cade tensiunea arteriala, frecventa pulsului si a respiratiei. Acest lucru poate fi insotit de greata, varsaturi, vedere incetosata, miscari sus-jos ale globilor oculari, pierderea echilibrului, ameteli. Efectele psihice la doze mari includ halucinatii.
PCP poate cauza efecte ce mimeaza simptomele de debut ale shizofreniei, cum ar fi deziluzii, agitatie si senzatia de raceala afectiva. Deseori vorbirea este confuza si greoaie.
Consumatorii de PCP de lunga durata au semnalat pierderi de memorie, dificultati de vorbire, depresie si scadere in greutate. De asemenea s-au observat pierderea coordonarii motricitatii fine si a memoriei de scurta durata. Au fost observate si tulburari ale afectivitatii, PCP avand efect sedativ si interactionand cu alti depresanti ai centrilor nervosi, cum ar fi alcoolul, benzodiazepide, consumul acestora in asociere putand duce la coma si o supradoza accidentala.

Ketamina denumita si special K, ket, valium pentru pisici, a fost conceputa ca anestezic de uz animal si veterinar.
In doze mici afecteaza atentia si memoria, genereaza sensibilitate crescuta la atingere si sunete, greata, stari de vis. Poate creste pulsul, produce amortirea extremitatilor.
Dozele mari provoaca delir si halucinatii, amnezie, afecteaza functiile motorii si duce la stop cardiorespirator. Poate provoca o experienta de moarte clinica.
Asocierea cu alcool,sedative ( Fenobarbital, Ciclobarbital ) sau tranchilizante ( Diazepam ) duce la aparitia de efecte imprevizibile si creste riscul unei supradoze.

Tinerii folosesc droguri stimulente pentru a se simti mai puternici, mai plini de energie si mai decisi.
Ca si alte droguri, cateva dintre drogurile stimulente sunt prescrise in mod curent de catre medici pentru unele motive cum ar fi: tratamentul obezitatii, cresterea capacitatii la efort si narcolepsie.
Exemple de droguri stimulente sunt: amfetamine, metamfetamine, ritaline si preludine. Tot din aceasta categorie face parte si cocaina sau crack-ul, care este o forma de cocaina. De asemenea, drog stimulent este si ice, un cristal translucid, o forma de metamfetamina care se fumeaza.
Daca un tanar foloseste droguri stimulente, la inceput poate simti euforie, ras nestapanit, hiperactivitate, pupile dilatate si lipsa apetitului.
Alte simptome ce pot sa apara sunt: iritabilitate, anxietate, teama si insomnie. Cocaina sau crack-ul produce starea de “high” pentru o perioada mai mica de timp decat alte droguri stimulente. Totusi, ca si in cazul tuturor drogurilor, aceasta stare depinde de puterea drogului si de intervalul de administrare.
· doze mari de droguri stimulente pot cauza sfaramarea dintilor, pierderea in greutate, senzatie de atingere, de furnicaturi la nivelul fetei si paranoia.
· o supradoza poate da ameteli, tremor, agitatie, panica, ostilitate, crampe abdominale, dureri la nivelul pieptului si palpitatii.
· o doza extrema poate cauza stop cardiac, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic si moarte.
· daca administrarea este discontinua si de lunga durata ,pot sa apara fenomene de sevraj : depresie profunda, apatie, oboseala, perioade lungi de somn, dezorientare, anxietate, deteriorarea perceptiei.
Cele mai folosite dintre drogurile stimulente sunt: cocaina, crack-ul si metamfetamina.


Cocaina este o substanta naturala ce este extrasa din frunzele unei plante originare din America de Sud, numita Erythroxylon Coca sau arborele de coca. Dati fiind diferitii factori de mediu, continutul in cocaina al frunzelor de coca difera de la 0.1-0.8%. Planta de coca care creste la altitudini inalte contine o concentratie mai mare de alcaloid al cocainei decat cea care creste la altitudini mai joase. In regiunile producatoare de coca din America de Sud, frunzele de coca sunt mestecate de catre populatia indigena, dar poate fi rulata in tigarete si fumata sau sub forma de infuzie si folosita si consumata ca ceai.
Pentru vanzarea ilegala a cocainei, frunzele de coca sunt aduse la ferme, unde sunt uscate. Dupa uscare, ele sunt puse intr-o groapa, se adauga substante chimice (kerosen) si se incepe procesul de extragere a alcaloidului cocaina.
Farmacologic, cocaina are doua proprietati proeminente:
1. are un puternic efect anestezic si vasoconstrictor, asemanator ca actiune novocainei,
2. este un drog puternic stimulent, asemanator adrenalinei.
Cocaina este folosita in America de Sud de mai mult de 3000 de ani, iar in Statele Unite din secolul al XIX-lea in forme variate cum ar fi: frunze de coca, pasta de coca, pudra de cocaina, cocaina baza (ex.crack).
Forma finala a cocainei induce modul in care poate fi administrata si, ca si consecinta, intensitatea si durata efectele fizice si psihice. De exemplu, pentru a fi eficienta, cocaina pudra poate fi injectata, prizata sau ingerata, in timp ce crack-ul poate fi numai fumat. De aceea, in timp ce consumatorii de cocaina pot sa-si administreze drogul intr-o varietate de moduri, consumatorii de crack se limiteaza numai la a-l fuma.

Cocaina este o pulbere alba, denumita de asemenea si “zapada”. Cel mai frecvent este distribuita in folii de aluminiu, pachete de plastic sau hartie sau sticlute mici. Cocaina este deobicei pisata intr-o pulbere fina, cu o lama de ras, pe o oglinda sau alte suprafete tari, aranjata intr-o linie, apoi rapid inhalata sau prizata prin nas, cu un pai scurt sau o hartie rulata. Poate fi de asemenea injectata intravenos.

Accesoriile folosite la inhalarea cocainei includ : oglinzi, lame, paie, hartii rulate, iar cele asociate cu administrarea injectabilp includ seringi, ace, curele, bandaje, linguri, tuburi chirurgicale folosite ca si garou.
Uneori, substante precum praful de copt si manitolul sunt folosite pentru a “inmulti” cocaina, pentru diluarea drogului si cresterea cantitatii puse in vanzare.
Starea de “high” la o doza tipica inhalata de cocaina dureaza aproximatic 20 de minute. In aceasta perioada de timp consumatorul este foarte energic, increzator in sine si stimulat, sau apar alte semne precum dilatarea pupilelor, rinoree si lipsa apetitului. Aceasta senzatie de “high” este urmata de o depresie profunda si o dorinta intensa pentru o noua doza, oboseala psihica, stare de neliniste si iritabilitate.
O supradoza poate cauza agitatie extrema, stop respirator, stop cardiac sau moarte.

Crack-ul
Crack-ul este o cocaina baza, derivata din pudra de cocaina. Spre deosebire de procesul de obtinere al cocainei, cel de obtinere al crack-ului din cocaina pudra nu implica folosirea unor solventi inflamabili. Cocaina pudra este simplu dizolvata intr-o solutia de bicarbonat de sodiu si apa. Aceasta solutie este fiarta si se separa o substanta solida din mixtura care fierbe. Aceasta este filtrata si uscata, apoi este sfaramata sau taiata in bucati mai mici, cantarind intre 1/10 - 1/2 grame.
Un gram de cocaina pudra poate fi convertit in aproximativ 0,89 grame de crack. Se apreciaza ca crack-ul contine intre 75-95% cocaina pura. Cocaina baza (incluzand pasta de coca si crack-ul) este in mod obisnuit fumata in pipe de sticla care au una sau mai multe site fine pe care se aseaza drogul.
Consumatorul incalzeste marginea bolului (de obicei cu o bricheta), iar caldura determina vaporizarea cocainei.Consumatorul inhaleaza fumul produs prin pipa. In mod alternativ, crack-ul se poate presara in tigari si fuma. Fumatul cocainei combina eficienta administrarii intravenoase cu modul relativ usor reprezentat de ingestie sau prizare.
Facilitata de o suprafata mare a plamanilor, cocaina administrata prin inhalare este absorbita aproape imediat in curentul sanguin, durand doar 19 secunde sa ajunga la creier.Oricum, doar 30 pana la 60% din doza aflata la dispozitie este absorbita datorita inhalarii incomplete a fumului incarcat cu cocaina si a variatiilor de temperatura.
Fumatorii de cocaina ating maximul efectelor fizice aproximativ la 2 minute dupa inhalare. In ceea ce priveste efectele psihice, maximul este atins la aproximativ 1 minut dupa inhalare. Similar cu administrarea intravenoasa, efectele fizice si psihice obtinute prin inhalarea cocainei dureaza aproximativ 30 de minute dupa atingerea efectului maxim.
Crack-ul devine repede o problema majora peste tot in lume deoarece nu este atat de scumpa ca si alte forme de cocaina.Apare sub forma de bulgari mici, de culoare intre alb si maroniu si este vanduta in sticlute mici. Se consuma prin pipe de sticla si produce pocnituri cand este fumata.
Accesoriile folosite in consumul de crack sunt pipe de sticla (“pipe de apa”), pipe artizanale si sticlute mici folosite pentru depozitarea drogului. Crack-ul este absorbit in circulatia sanguina prin plamani in cateva secunde. Daca un tanar foloseste drogul, devine euforic, extrem de nelinistit si plin de energie. Alte simptome sunt: dilatarea pupilelor, lipsa apetitului, cresterea frecventei cardiace si respiratorii si cresterea temperaturii corpului.
Senzatia de “high” dureaza cateva minute, urmata de o depresie intensa numita “prabusire” si dorinta penru o noua doza. Aceasta severa dependenta asociata cu consumul de crack apare nu numai datorita euforiei si senzatiei de “high”, dar si dorintei de evadare din depresia ce urmeaza dupa acestea.
Utilizarea indelungata a crack-ului poate cauza iritabilitate extrema, paranoia, convulsii sau moarte.

Amfetaminele
Amfetamine, dextroamfetamine si metamfetamine sunt denumiri colective, care se refera toate la amfetamine.
Proprietatile lor chimice si modul de actiune sunt similare, in asa fel incat chiar consumatorii experimentati au dificultati in a le deosebi.
Amfetaminele au aparut pe piata in 1930 sub denumirea de Benzedrine ca medicament inhalant pentru tratamentul congestiei nazale. Din 1937 amfetaminele au fost prescrise sub forma de tablete si au fost folosite la tratamentul tulburarilor de somn si tulburarile de comportament, numite Disfunctie Minimala a Creierului, azi denumite Tulburari de atentie si Hiperactivitate.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, amfetaminele au fost larg folosite de catre soldati: atat dextroamfetaminele (Dexedrine) cat si metamfetaminele (Methedrine) au devenit usor accesibile. Pe masura ce s-a raspandit utilizarea amfetaminelor, au aparut si consecintele abuzului. Amfetaminele au devenit un panaceu universal si pentru soferii de cursa lunga, care le consumau ca sa nu adoarma la volan, in curele de slabire, de catre sportivi pentru a creste performantele si pentru tratamentul unor depresii minore. Consumul amfetaminelor administrate intravenos s-a raspandit ca o subcultura, cunoscuta ca si “speed freaks” (monstii vitezei). Pe masura ce a crescut experienta, a devenit evident ca pericolul abuzului depaseste efectul terapeutic al utilizarii acestora.
Ice (speed)
Ice-ul este forma cristalizata a unei metamfetamine, care se consuma sub forma fumata. Este numita si “sticla” sau “cristal” si provoaca dependenta puternica.
Sub aspect fizic seamana cu zaharul sau sarea bruta si este vanduta in pachete de celofan. Este fumata prin folosirea “bong”-ului, cand drogul este incalzit pana se transforma intr-un gaz, care este inhalat de consumator.
Consumul de Ice duce la un “high” mai intens si mai prelungit, iar efectele negative se instaleaza mult mai rapid decat la alte forme de metamfetamine. Daca o persoana foloseste Ice, poate experimenta o stare de alerta crescuta, euforie, pierderea apetitului, dilatarea pupilelor, cresterea frecventei cardiace si a temperaturii corpului.
Utilizarea de scurta sau lunga durata poate duce la stari de deziluzii si psihoze toxice asemanatoare cu psihoza paranoida.
Utilizarea indelungata poate duce la vedere incetosata, ameteala, pierderea coordonarii, colaps si psihoze toxice. De asemenea poate duce la afectarea altor organe, in particular plamanii, ficatul si rinichii. Daca este oprit consumul de Ice, poate sa apara o stare de depresie acuta si oboseala.
Supradoza poate duce la cresterea tensiunii arteriale, a temperaturii, atac de cord, accident vascular cerebral si moarte. Efectul drogului poate dura intre 2-14 ore, depinzand de doza.
Folosirea Ice-ului devine tot mai populara, deoarece elimina folosirea acelor si reduce riscul contaminarii cu HIV. De asemenea, deoarece producerea Ice-ului nu este costisitoare, si pentru reteaua de distributie este un drog profitabil.

Tranchilizantele sunt prescrise deseori de catre medici ca tratament in anxietate, stari tensionale, insomnie, convolsii si iritabilitate. Tranchilizantele sunt insa folosite mai ales pentru efectele lor relaxante.
Sunt obtinute prin prescriptii legale de la farmacii, sau de pe piata neagra. Droguri care sunt incluse in aceasta clasificare sunt Cloralhidratul, Diazepam, Nitrozepam, Clordiazepoxid, Lorazepam, Oxazepam, Temazepam.
Daca un adolescent foloseste in mod abuziv tranchilizante, pot sa apara, intr-o stare de intoxicatie asemanatoare cu intoxicatia alcoolica, o judecata neclara, stare de ebrietate, vorbire neclara si pierderea coordonarii motrice, respiratie rapida sau inceata, superficiala, cu tegumente reci si umede.
La fel ca si in cazul narcoticelor, apare necesitatea cresterii dozei depresivelor, pentru a ajunge la aceeasi stare de “high” (toleranta). Daca adolescentul nu stie ca tranchilizantele dau dependenta, el poate sa creasca doza in mod periculos, ajungand la un nivel toxic, pentru a obtine aceleasi efecte. Amestecul tranchilizantelor cu alcool este foarte periculos pentru ca se poate ajunge la supradoza si moarte. Fenomenul de sevraj la tranchilizante poate fi extrem.
Dupa 24 de ore fara drog, pot apare simptome precum anxietatea si agitatia. Depinzand de drog, sevrajul va dura intre 2 si 8 zile, cauzand pierderea apetitului, greata, voma, crampe abdominale, cresterea frecventei cardiace si transpiratii excesive.
Alte simptome severe sunt delirul, convulsiile si uneori moartea.

Barbiturice
Barbituricele au fost in trecut unele din cele mai folosite droguri ce deprime centrii nervosi. Au fost unele din cele mai raspandite medicamente prescrise pentru inducerea relaxarii si a somnului. Ele pot fi obtinute in mod legale, fiind prescrise de catre medic, sau de pe piata neagra.
Cele mai folosite barbiturice sunt Amobarbital, Ciclobarbital, Fenobarbital, Tiopental, Seconal, Amital, sub forma de tablete si capsule de diferite culori.

Efectele fizice ale barbituricelor seamana cu intoxicatii alcoolice, vorbire greoaie si dezorientare. O supradoza poate duce la dilatarea pupilelor, respiratie superficiala, tegumente umede, slabire, puls accelerat, coma si moarte.


Diazepam (valium, librium)
Tranchilizant din grupa benzodiazepinelor cu efect anxiolitic, anticonvulsiv, hipnotic si sedativ.
Dozele mici e diazepam combat anxietatea si insomnia, iar consumatorul simte nevoia de conversatie si intimitate. Ameteala si coordonarea dificila pot persista si a doua zi.
In doze mari produce somnolenta, confuzie, lipsa de coordonare, coma. Supradoza provoaca rareori moartea, dar riscul sporeste prin asociere cu alcool sau alte deprimante ale sistemului nervos.
Utilizarea cronica da dependenta fizica si psihica. Dezintoxicarea este mai usoara decit cea pentru barbiturice sau alcool; in mod obisnuit pot aparea anxietate si insomnie dar pot surveni si episoade convulsive sau halucinatorii.


26 IUNIE ZIUA MONDIALA A LUPTEI IMPOTRIVA CONSUMULUI DE DROGURI

SONDAJE. MARTURII. SFATURI

DACA CREZI CA COPILUL TAU SE DROGHEAZA
Daca suspectezi ca se drogheaza nu ignora semnele. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le urmaresti daca crezi ca copilul tau bea sau consuma droguri:
- Note mici la scoala sau scaderea performantelor scolare;
- Izolare, inchidere in sine, depresie sau oboseala;
- Influenta excesiva a anturajului sau schimbarea prietenilor;
- Ostilitate si lipsa de cooperare;
- Deteriorarea relatiilor cu familia;
- Pierderea interesului pentru aspectul exterior sau pentru igiena;
- Pierderea ineresului pentru sport si pentru preocuparile obisnuite;
- Schimbarea regimului de somn si a obiceiurilor alimentare;
- Prezenta drogului asupra tanarului sau in lucrurile sale;
- Semne fizice ca: inrosirea ochilor, rinoree, raceli frecente, scadere rapida in greutate;
UNUL DINTRE CELE MAI BUNE LUCRURI PE CARE LE POT FACE PARINTII PENTRU BINELE COPIILOR LOR ESTE SA CINEZE IN FIECARE SEARA IMPREUNA
Dintre adolescentii care cineaza de 6-7 ori pe saptamana cu parintii, 93% spun ca nu au fumat nici o tigara in ultima luna.
Acest procentaj este mai scazut la cei care cineaza mai putin frecvent impreuna cu familiile lor.
Acelasi lucru se intampla cu cei care consuma alcool sau fumeaza.
CONSUMUL DE DROGURI CRESTE CU TIMPUL CA FRECVENTA SI CANTITATE
"Luam cocaina o data pe saptamana. Cu timpul am inceput sa iau din ce in ce mai mult . Dupa 6 luni cumparam mereu. Am inceput sa fumez, sa fumez tot timpul. Pentru ca sa am banii necesari m-am angajat. Cand nu-mi mai ajungeau banii pe care ii castigam, am inceput sa vand tot ce aveam. Trebuia sa fac asta ca sa-mi asigur doza. Drogul devenise totul pentru mine, Primul lucru la care ma gandeam cand deschideam ochii, era sa ma droghez si cum sa fac rost de bani pentru asta."
"Devii dependent fara sa-ti dai seama. Drogul devine mai tare ca tine."
ADOLESCENTII AU TENDINTA SA FOLOSESCA MAI MULTE FELURI DE DROGURI
" Un prieten avea bere, altul tigari, altul cocaina, altul marijuana. Asta am facut. Asta faceau si prietenii mei. Era "cool", intelegi? Ne simteam ca o familie. Era grozav. Acum familia s-a micsorat. Murim."
ADOLESCENTII SUBESTIMEAZA PUTEREA DROGULUI
"Copiii ii vad pe prietenii lor fumand marijuana fara ca un timp sa se intample ceea ce au auzit de la parinti sau de la TV. Acesti copii incep sa creada ca pot fuma marijuana si sa renunte cand vor, fara sa li se intample ceva.
Cam asa gandesc si adultii cand incep sa fumeze. Vad ca prietenii lor fumeaza, fara sa apara consecinte imediate ale fumatului. Ei minimalizeaza riscul si nu tin cont de avertismentele imprimate pe pachetul de tigari.
Ideea ca nu li se poate intampla nimic, atunci cand fumeaza sau se drogheaza se fixeaza si consolideaza in mintea lor. Ei cred ca acele consecinte grave se intampla doar altora. Nu dupa mult timp se afla insisi in situatia de consuma din ce in ce mai mult drog cu consecintele respective"
"L-am batut pe tatal meu si am fugit de acasa. Am furat si am vandut droguri unor copii. Mi-am dus familia la neznadejde si disperare. N-am crezut niciodata ca pot ajunge sa fac asa ceva."
"Am vazut niste tipi intr-un gang drogandu-se. M-am gandit ca n-am cum sa ajung nicodata ca ei. Sase luni mai tarziu am ajuns in aceeasi situatie. Nu-mi pasa."
"Drogurile nu fac discriminari intre albi sau negri, bogati sau saraci, buni sau rai. rogurile ii distrug si ii folosesc pe toti la fel."
DEPENDENTA ESTE OBSESIVA SI COMPULSIVA
" Drogurile sunt la fel de importante ca si respiratia sau mersul la baie. Asta te face sa ai setimente de vinovatie fata de tine si de familie. Asta o fi sentimentul de vointa si putere pe care l-am avut initial? Acum nu mai am nici un fel de putere, iar singura vointa este sa ma droghez tot timpul."
"A lua droguri este ca si a manca. Poti rezista doar cateva ore. Apoi vine timpul cand simti nevoia sa o faci din nou."
"Consumul de droguri este compulsiv. Continui sa iei tot timpul, cat se poate de des. Nu conteaza care sunt consecintele sau cat de mizerabila devine viata. Esti preocuat doar sa-ti iei drogul. Drogul este singurul motiv pentru care mai vrei sa traiesti."
ADOLESCENTII CARE SE DROGHEAZA CAPATA UN FALS SENS AL REALITATII
"A nu fi prins contribuie la inceput la dezvoltarea unei false realitati. Copilul se simte mai desavarsit ca parintii si isi percepe parintii ca fiind ignoranti. Acesta este un motiv in plus pentru care acesti copii nu-si mai asculta parintii."
"Marijuana induce in eroare pentru ca oamenii cred ca-si pot controla consumul. Astfel ii pacaleste sa mai incerce si alte droguri."
CONSUMUL DE DROGURI DUCE LA CRESTEREA COMPORTAMENTELOR AGRSIVE
"Consumul de droguri este un risc, caci drogul iti va spune ce sa faci si cum sa traiesti. Se intampla asa pentru ca vrei sa-l ai tot timpul si ai nevoie sa faci tot felul de lucruri nebunesti ca sa-l obtii. Dupa ce se intampla asta, altcineva iti va spune ce sa faci si cum sa traiesti. Ma refer la institutii ca inchisoarea sau spitalul."
"Drogurile ma innebunesc. Voiam sa fiu respectat si am batut oameni, i-am lasat pe jos, plini de sange. ce lucruri ingrozitoare am facut!"
DROGURILE SUNT IN LEGATURA CU SEXUL
"Prietena mea a inceput sa-mi dea droguri. Ea se droga. Mi-a spus ca daca vreau sa facem sex, trebuie sa fac si eu ca ea. N-am avut nimic impotriva. Acum regret."
"Cocaina este mai buna decat sexul. Pot s-o iau oricand si ma simt mai bine decat oricine de pe pamant."
"La inceput aveam senzatia ca eram mai bun la pat, iar acum nu ma mai intereseaza deloc. Sexul este stupid. Cocaina ma satisface total. Nu mai sunt interesat de fete.
TINERI CARE AU DEVENIT DEPENDENTI SUNT INDIFERENTI LA CONSECINTELE DEPENDENTEI DE DROGURI
"Cel mai placut sentiment era sa am ierburile in buzunar. Nimic altceva nu mai conta."
"Inchisoarea si moartea te asteapta. Nu m-am gandit la asta in trecut. Cand eram drogat, ma gandeam doar la urmatoarea priza. Nu dadeam atentie la nimic altceva."
ADOLESCENTII MOR EMOTIONAL MAI REPEDE DECAT ADULTII
"Dezvoltarea emotionala inceteaza. Adolescentii nu mai deprind abilitatile necesare sa se poate descurca cu problemele de zi cu zi. Rezultatul este un adolescent care se poarta ca in scoala primara. Imagineaza-ti un licean cu comportamentul unui elev de clasa a cincea. Asta se intampla cand se drogheaza."
"Moartea emotionala este indicata de o lipsa totala de interes fata de propria persoana, dar si o lipsa de respect fata de drepturile celorlalti. Persoanei nu-i mai pasa de nimeni si de nimic. Devine o scoica plina de ura si de dorinta de drog."
TOLERANTA CRESTE ODATA CU TIMPUL
Cresterea tolerantei este atunci cand cineva are nevoie de mai mult drog ca sa se simta in aceeasi stare ca la inceput. Trupul devine folosit de drog.
IMENSA PUTERE A PARINTILOR
Parintii au o mare putere asupra starii de bine a copiilor lor. Din pacate multi dintre parinti nu-si dau seama de aceasta putere si nu o folosesc. Studii dupa studii au aratat ca implicarea parintilor determina o schimbare importanta in viata copiilor lor. Parintii isi pot influenta copii daca se apropie de ei devreme si daca continua sa le transmita valori puternice si mesaje pozitive adolescentilor lor. Resemnarea parintilor fata de consumul de droguri reflecta de obicei faptul ca ei insisi sunt consumatori de droguri.
Copii ne spun ca parintii pot fi singura si cea mai mare influenta in decizia lor de a nu fuma, de a nu consuma alcool si droguri.
Puterea ta ca parinte este determinata de timpul petrecut impreuna si de consistenta mesajelor pe care le trimiti.

CATEVA SUGESTII CARE SA TE AJUTE SA CONSTRUIESTI RELATII ARMONIOASE CU COPIII TAI
- creaza relatii excelente cu copilul tau;
- participa activ la viata copilului tau;
- ajuta-l permanent la lectii;
- incurajeaza-ti adolescentul sa ceara sfaturi in deciziile importante;
- cinati frecvent impreuna cu copiii, in familie;
- mereti regulat la biserica si faceti ca religia sa faca parte din viata tanarului;
- lauda-l si ia masuri atunci cand merita;
- afla ce face dupa scoala;
- afla unde se duce in weekend.


Colt dreapta
Creeaza cont
Comentarii:

Nu ai gasit ce cautai? Crezi ca ceva ne lipseste? Lasa-ti comentariul si incercam sa te ajutam.
Esti satisfacut de calitarea acestui document, eseu, cometariu? Apreciem aprecierile voastre.

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)


Noteaza documentul:
In prezent fisierul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910

 
Copyright 2005 - 2024 | Trimite document | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta