Referat, comentariu, eseu, proiect, lucrare bacalaureat, liceu si facultate
Top referateAdmitereTesteUtileContact
      
    


 


Ultimele referate adaugate

Adauga referat - poti sa ne ajuti cu un referat?

Politica de confidentialitate

Ultimele referate descarcare de pe site
  CREDITUL IPOTECAR PENTRU INVESTITII IMOBILIARE (economie)
  Comertul cu amanuntul (economie)
  IDENTIFICAREA CRIMINALISTICA (drept)
  Mecanismul motor, Biela, organe mobile proiect (diverse)
  O scrisoare pierduta (romana)
  O scrisoare pierduta (romana)
  Ion DRUTA (romana)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  COMPORTAMENT PROSOCIAL-COMPORTAMENT ANTISOCIAL (psihologie)
  Starea civila (geografie)
 
Ultimele referate cautate in site
   domnisoara hus
   legume
    istoria unui galban
   metanol
   recapitulare
   profitul
   caract
   comentariu liric
   radiolocatia
   praslea cel voinic si merele da aur
 
despre:
 
Ordinul monotocardia
Colt dreapta
Vizite: ? Nota: ? Ce reprezinta? Intrebari si raspunsuri
 

Cele 53 000 de specii din acest grup taxonomic cu o singura ctenidie in cavitatea paleala - cea stanga; inima prezinta un singur auricul iar sistemul excretor are un singur rinichi. Sistemul nervos are tendinta de concentrare. Unele specii au sexele separate, altele sunt hermafrodite. Cea mai mare parte a taxonilor sunt marini, existand insa si specii dulcicole sau terestre.

Mesogastropoda

- Familia Viviparidae, cu specii dulccole de talie medie, cu cochilia globulos-alungita; prezinta opercul cornos. In Europa este comun genul Viviparus, cu specii in toate raurile si lacurile mari. Viviparus viviparus este un gasteropod cu cochilia de 3 - 6 cm inaltime, de culoare maslinie si cu trei benzi brun-roscate dispuse in lungul turelor de spira.

- Familia Pomatiasidae, cu specii de talie mica, terestre. Cochilia este fragila, globuloasa sau conic-ovoidala, cu spirele evidente. Pomatias elegans este relativ comun in Europa, fiind o specie silvicola, uneori foarte abundenta.

- Familia Hydrobiidae include specii de talie mica, cu cochilie alungita, fragila, de cele mai multe ori neteda, lipsita de ornamentatii. Animalul prezinta o trompa alungita iar ochii se afla la baza tentaculelor. Hidrobiidele sunt specii dulcicole sau salmastricole. Hydrobia arenarum este o specie comuna in apele marine de mica adancime, pe alge, putand fi foarte abundent.

- Familia Rissoidae, cu specii de asemenea de talie mica, dar cu cochilie alba, portelanoasa, ornata cu coaste sau cu siruri de puncte roscate. Risoidele sunt forme marine; in Marea Neagra sunt comune specii ca Rissoa splendida, pe vegetatia algala, R. rufilabrum s.a.

- Familia Vermetidae. Gasteropodele din acest grup au cochilia curioasa, derulata in partea terminala, cu aspect de tub calcaros slab inrulat. Genul Vermetus are mai multe specii in marile calde ale globului.

- Familia Cerithidae. Include un numar mare de specii marine, cu cochilia alungita, inalta, cu numeroase ture de spira. Ornamentatia consta din coaste prevazute cu tuberculi dispusi regulat. Cerithidium pusillum are cochilia circa de 5 - 8 mm inaltime si este o specie caracteristica fundurile maloase, la adancimi mari; Bittium reticulatum cu cochilia de circa 1 cm lungime, de culoare brun-portocalie este comun pe fundurile nisipoase putin adanci. Cerithium vulgatum, o specie comuna in Mediterana, este gasita in stare fosila in depozitele de varsta cuaternara din Delta Dunarii.

- Familia Calyptraeidae cu specii cu cochilie fragila, conica, cu ultima tura de spira foarte larga. Un reprezentant al acestui grup Calyptraea chinensis este raspandit pe fundurile sedimentare maloase de la 30 - 50 m adancime.

- Familia Cypraeidae include specii marine, tropicale in cea mai mare parte, raspandite in apele africane, mediteraneene si indo-pacifice. Cochilia acestui grup este caracteristica - convoluta, cu ultima tura de spira acoperindu-le complet pe celelalte si cu aspect portelanos deoarece la animalul viu lobii mantalei invelesc cochilia si la exterior, secretand astfel hipostracum de culori variate; apertura este inalta, ingusta, adesea cu falduri aperturale. Din aceasta familia face parte genul Cypraea cu specii numeroase, cu talia cuprinsa intre 1 si 5 - 7 cm; Cypraea moneta, C. tigris s.a. sunt cateva exemple mai comune. In Marea Ne


agra cipreidele nu patrund.

Neogastropoda

- Familia Muricide include specii exotice, cu cochilia ornata cu tepi adesea masivi, apertura prezentand un sifon lung, caracteristic. Traiesc in marile calde din jurul Africii si in zona indo-pacifica. Genurile cele mai comune sunt Murex si Chicoreus.

- Familia Nassaridae. In aceasta familie intra specii cu cochilia cu aspect variat. Hinia (Nassa) reticulata este una din speciile de gasteropode comune in Marea Neagra pe fundurile nisipoase putin adanci. Cochilia este alungita, de circa 1 - 1,8 cm, colorata in nuante de galben, caramiziu si brun, cu sculptura de tip mamilat. Este o specie necrofaga, hranindu-se cu cadavrele diferitelor animale marine. Cyclope (Cyclonassa) neritea este deasemenea comun pe fundurile nisipoase avand acelasi regim alimentar ca si specia precedenta. Cochilia, divers colorata, este turtita dorsal, cu ultima tura de spira larga.

- Familia Conidae cuprinde specii tropicale de gasteropode rapitoare, cu punga sagetii transformata in glanda veninoasa. Cochilia este conica, aplatizata in zona apexului si alungita la polul opus. Apertura este ingusta iar periostracumul este adesea viu colorat, pe un fond alb fiind dispuse desene complicate rosii sau negre. Speciile acestui grup sunt raspandite cu precadere in zona indo-pacifica - Conus textile, cu cochilia de 4 - 5 cm, colorata in alb si rosu fiind una din cele mai comune specii ale grupului.
Colt dreapta
Noteaza referatul:
In prezent referatul este notat cu: ? (media unui numar de ? de note primite).

2345678910 
Copyright 2005 - 2023 | Trimite referat | Harta site | Adauga in favorite
Colt dreapta